Aš vis kartas nuo karto pasiskaitinėju Jūsų temoje- taupyti man visada buvo aktualu... Tačiau norėčiau pasakyti savo pastebėjimus: čia toookių receptukų vis užmatau- tai šoninė (kažkada netgi - marinuota majoneze

!) , tai superpigus vištienos faršas po 4 lt (na, nesunku įsivaizduoti, iš ko jis padarytas, jei visa višta su kaulais nekainuoja pigiau kaip 6 lt !), tai dešrelės po 5 lt... Kepsneliai iš vistienos su kiaušiniais ir majonezu ir t. t. ir pan.
Man tikrai labai baisu, kai matau, kaip nesveikai yra valgoma. Ir tikrai tai nėra pigu - tai didelė rizika savos sveikatos sąskaita. Nenoriu aš čia moralizuoti, tik siūlau kiek susimąstyti. JUk pigiai maitintis tai nereiškia juk už mažą kainą prisikirsti iki ausų!!!
Pigus meniu tai, mano nuomone:
1. Valgyti saikingiau.
2. Gaminti paprastą maistą, mažiau dėti visokių priedų (ypač su Natrio Glutamatu- žiauriai skonio receptorius paveika, ir sotumo jausmas neadekvatus pasidaro) - majonezo, sultinių kubelių...
3. nepirkti JOKIŲ pusgaminiŲ (tame tarpe ir šlapiankės, ypač pigios- nes nuo jos sotumo jausmo nesulauksi greit, o brudas, kuris patenka su ja į mūsų skrandį- nerealus)
Sakysite- neįmanoma???? Įmanoma.
Mano šeštadienio pietų meniu:
Skanus, pigus ir "sveikas"PLOVAS
1 kg kiaulienos kumpio (be jokių akcijų nusipirkau Cesta parduotuvėje kiaulienos kumpį su kauliuku, be riebalų beveik, bet ir tuos nupjoviau, su plonyte odele už 11,50 Lt/kg) pamarinuoti per naktį su pipiriukais, druska, česnaku ir žiedais supjaustytu svogūnu (jokių majonezų, ir pan!!!!)
2 morkas supjaustyti griežinėliais ir sudėti į troškintuvo dugną.
Ant morkų sudėti mėsytę ir užpilti kiek karštu pasūdytu VANDENIU, kad apsemtų, bet virš mėsos nereikia kad būtų vandens.
BŪTINAI uždengti indą dangčiu, ir dėti į orkaitę (250 laipsnių) ir troškinti apie 1 val.
Po to į puodą su troškinama mėsa įpilti 2 stiklines ryžių (netinka plikyti, o geriausiai tinka apvaliagrūdžiai, taip pat ir skaldyti gali būti). Jei reikia, dapilti vandens- ryžiai turi būti apsemti, bet virš jų vandens nereikia kad būtų- vanduo- sultinys turi tik kiek apsemti. Galima dar 5deti pjaustyto česnako, jei yra koks užsilkęs pomidoras- taip pat, bet nebūtinai.
Puodą vėl dengiam dangčiu ir 20 minučių - vėl orkaiten (250 laipsnių).
Po to ryžius permaišyti ( kad viršuje nebūtų padžiūvę) ir dar leisti plovui pastovėti uždengtam išjungtoje orkaitėje apie 1 val.
Viskas, SAKANAUS! Sudėjus į lėkštes galite šviežiomis petražolėmis arba smulkintais svogūnais pabarstyti.
Sąmata: mėsos už 12 Lt, ryžių už 2,5 Lt, morkų apie 1 Lt ir elektros apie 2,5 lt. Viso: 18 Lt. Prisivalgėme 4 suaugę, 2 vaikai, ir dar liko man pietums 6iandien 5 darbą...
Kaip matote, jokių riebalų, aliejų, majonezų. Ir tikrai labai skanu, ta mėsytė troškinama orkaitėje tokį gardų sultinuką paleidžia, o tada tie ryžiai jo prisigeria, ir tokie skanūs, kvapnūs, nesutižę... Nu net svečiui paduot tikrai negėda

Geros dienos, ir BŪKITE SVEIKOS!!!