Įkraunama...
Įkraunama...

Darbo teisė, darbo sutartys ir kita, įvairūs klaus

Sudetingas klausimas mano. vakar nakti studijavau DK atsakymo, deja neradau... Darbo inspekcijos telefonas pastoviai uzimtas doh.gif gal kas nors is jus zinos...

1. Esu nescia iki nestumo-gimdymo atostogu liko siek tiek daugiau nei 2 men. Dirbu seniai ( metus iki nestumo). dabar atseit imoneje nera man darbo- pagal vadovo paaiskinimus - atsakingo darbo jis man duoti negali, nes greit iseisiu, arba bet kokiu momentu galiu susirgti, o sunku darba sandeli ( kur reikia pastoviai lenktis, nesioti dezes ir kvepoti klijais pati atsisakau dirbti, nes kenkia sveikatai)... tai jis sugalvoja paskelbti man priverstines pravaiksta - as ne dirbu, o jis man moka tik 2/3 atlyginimo... Patys suprantat kad 1/3 atlyginimo praradimas pries pat dekretines manes nezavi...Galeciau visam laikui paimti nedarbinguma- be vel gi pinigu praradimas ( jau ne toks ziaurus)...
Klausimas :
AR TEISETA VIENINTELEI IMONEJE NESCIAI MOTERIA SKELBTI PRASTOVAS, KAI KITI DARBUOTOJAI, TURINTIS TOKIA PAT KVALIFIKACIJA IR SPECIALYBE (ISSILAVINIMA), BET KITOKIAS PAREIGAS TOLAIU SAU RAMIAI DIRBS?

Labai prasyciau zinanciu atsakyma is kart pateikti norma i teises aktus, i teises aktu komentarus ir pan...

ACIU
Atsakyti
Tikrai neteisėta.

132 straipsnis. Garantijos nėščioms moterims ir darbuotojams, auginantiems vaikus
1. Darbo sutartis negali būti nutraukta su nėščia moterimi nuo tos dienos, kai darbdaviui buvo pateikta medicinos pažyma apie nėštumą, ir dar vieną mėnesį pasibaigus nėštumo ir gimdymo atostogoms, išskyrus šio Kodekso 136 straipsnio 1 ir 2 dalyse nustatytus atvejus, taip pat laikinąją darbo sutartį pasibaigus jos terminui.

278 straipsnis. Motinystės sauga
1. Nėščias, neseniai pagimdžiusias moteris ar krūtimi maitinančias moteris negalima įpareigoti dirbti esant tokioms darbo sąlygoms ir veiksniams, kurie gali turėti neigiamą poveikį moters ar kūdikio sveikatai. Nėščioms, neseniai pagimdžiusioms moterims ar krūtimi maitinančioms moterims kenksmingų darbo sąlygų ir pavojingų veiksnių sąrašą (toliau šiame straipsnyje – kenksmingų darbo sąlygų sąrašas) tvirtina Vyriausybė.

O kokį jus darbą dirbote prieš tai?
Kas pas jus nurodyta DS?

Atsakyti
QUOTE(Marija5 @ 2010 01 07, 12:51)
Tikrai neteisėta.

132 straipsnis. Garantijos nėščioms moterims ir darbuotojams, auginantiems vaikus
1. Darbo sutartis negali būti nutraukta su nėščia moterimi nuo tos dienos, kai darbdaviui buvo pateikta medicinos pažyma apie nėštumą, ir dar vieną mėnesį pasibaigus nėštumo ir gimdymo atostogoms, išskyrus šio Kodekso 136 straipsnio 1 ir 2 dalyse nustatytus atvejus, taip pat laikinąją darbo sutartį pasibaigus jos terminui.

278 straipsnis. Motinystės sauga
1. Nėščias, neseniai pagimdžiusias moteris ar krūtimi maitinančias moteris negalima įpareigoti dirbti esant tokioms darbo sąlygoms ir veiksniams, kurie gali turėti neigiamą poveikį moters ar kūdikio sveikatai. Nėščioms, neseniai pagimdžiusioms moterims ar krūtimi maitinančioms moterims kenksmingų darbo sąlygų ir pavojingų veiksnių sąrašą (toliau šiame straipsnyje – kenksmingų darbo sąlygų sąrašas) tvirtina Vyriausybė.

O kokį jus darbą dirbote prieš tai?
Kas pas jus nurodyta DS?

Del pirmo- darbo sdutartis nebutu nutraukiama, butu priverstines prastovos- atseit TAU DARBO NERA. Iki to laiko buvau eksporto vadybininke, pardavimo vadybininke- tuoj pacioj imoneje - eksporto dabar nevykdo imone...

Del kenksmingu darbo salygu- irgi tiesa- neprivalau to daryti...
BET
esme ta, kad niekas oficialiai neperkelia manes dirbti sandelyje - atseit vos ne pati sugalvojau doh.gif ir is vis manes ten nebuvo doh.gif doh.gif doh.gif

siaip esu isitikinus, kad PRASTOVOS ir atlyginimu mazinimas nesciajai yra neteiseta- tik niekur nerandu irodymo doh.gif doh.gif

po kol kas sprendimas toks - iseinu atostogu, o paskui imsiu nedarbinguma.... jei nedarbingumo nepaimsiu- bus prastovos.....
verysad.gif voobshem- nieko gero doh.gif
Tikiuos, kad bent atostoginius paskaiciuos normaliai- nes tuos tris menesius pagal kuriuos skaiciuos kelis kart sirgau doh.gif doh.gif doh.gif

Siandien kai ejau vel aishkintis - apreke, atseit man darbo nera, ir as vos ne kalta, kad esu nescia ir cia visiems tik trukdau dirbti... uzimu darbo vieta, i kuria jau praktiskai nuo 18 dienos priimtas kitas zmogus verysad.gif
voobshem ner zodziu
Atsakyti
Atlyginimų mažinimas yra galimas tik abiejų šalių sutarimu nepriklausomai nuo to ar laukiesi ar vyras esi, tai galioja be išimties visiems darbuotojams, kad ir sunkmečio laiku.

Dėl prastovos reiktų pasikonsultuot su VDi, o prisiskambint įmanoma, aš vakar iš 3 karto prisiskambinau bet tuo telefonu, kur Vilniaus teritorinis http://www.vdi.lt/in...php?-1864533185

Atsakyti
QUOTE(Eima @ 2010 01 07, 16:44)
Atlyginimų mažinimas yra galimas tik abiejų šalių sutarimu nepriklausomai nuo to ar laukiesi ar vyras esi, tai galioja be išimties visiems darbuotojams, kad ir sunkmečio laiku.

Dėl prastovos reiktų pasikonsultuot su VDi, o prisiskambint įmanoma, aš vakar iš 3 karto prisiskambinau bet tuo telefonu, kur Vilniaus teritorinis http://www.vdi.lt/in...php?-1864533185

O jeigu grizus po vaiko prieziuros atostogu iki 2m., darbdavys siulo mazinti atlyginima, o as nesutinku ? Ar tai yra pagrindas atleisti is darbo? Pagal koki
straipsni?
ACIU
Atsakyti
sveiki, istaigoje sudarytas atostogu grafikas. Ar galiu keisti atostogu data, jei ji manes nebetenkina( liko 2 men iki atostogu, o as nebenoriu eiti tuo laiku).
ir dar : gavus atleidimo lapeli ar galima iseit nepanaudotas atostogas o ne pasiimt kompensacija uz nepanaudotas? pagal DK suprantu kad galima, ir tuo laiku nusitesia atleidimo data, kiek tos atostogos tesis.Aciu
Atsakyti
Dėl atostogų reikėtu prašyti prašymą vadovui, o jis arba sutinka nukelti atostogų datą, arbe ne.

O dėl nepanaudotu atostogų išnaudojimo jus esate teisi.
175 straipsnis. Nepanaudotų kasmetinių atostogų suteikimas atleidžiant iš darbo
Atleidžiant darbuotoją iš darbo (išskyrus atvejus, kai atleidžiama dėl jo paties kaltės), nepanaudotos kasmetinės atostogos jo pageidavimu suteikiamos nukeliant atleidimo datą. Tokiu atveju atleidimo iš darbo diena yra laikoma kita diena po kasmetinių atostogų pabaigos dienos.
Atsakyti
QUOTE(Aloka @ 2010 01 11, 16:17)
O jeigu grizus po vaiko prieziuros atostogu iki 2m., darbdavys siulo mazinti atlyginima, o as nesutinku ? Ar tai yra pagrindas atleisti is darbo? Pagal koki
straipsni?
ACIU

Atlyginimo mažinimas galimas tik abiems šalims sutarus - abiems. Todėl tai negali būt pagrindas atleisti iš darbo.
Atsakyti
QUOTE(Eima @ 2010 01 12, 12:19)
Atlyginimo mažinimas galimas tik abiems šalims sutarus - abiems. Todėl tai negali būt pagrindas atleisti iš darbo.

HM... Sakot? Musu direktorius paskaite net straipsni is darbo kodekso.Tik tiek kad pas mus atlyginimus savo noru turejo susimazint visi taupymo sumetimais. Jei kas nors nesutinka, gali but atleidziamas is darbo.
Aisku kiekviena situacija skirtinga...
Atsakyti
Teisinė konsultacija. Darbo užmokesčio mažinimas
Darbdavių pasirinkimas: mažinti atlyginimą ar atleisti darbuotoją?

Kiekvienas atvejis yra individulalus.
Kartais darbdvaiai naudojasi ekonomine situacija ir mažina DU, nors ši sitiacija visiškai jiems nekenkia.
Kiti tikrai negali mokėti prieš tai sutarta DU.
Tai gi ir darbuotojas turi suprasti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Marija5: 12 sausio 2010 - 13:16
QUOTE(Jullaja @ 2010 01 07, 16:23)
Del pirmo- darbo sdutartis nebutu nutraukiama, butu  priverstines prastovos- atseit TAU DARBO NERA. Iki to laiko buvau eksporto vadybininke, pardavimo vadybininke- tuoj pacioj imoneje - eksporto dabar nevykdo imone...

Del kenksmingu darbo salygu- irgi tiesa- neprivalau to daryti...
BET
esme ta, kad niekas oficialiai neperkelia manes dirbti sandelyje - atseit vos ne pati sugalvojau  doh.gif  ir is vis manes ten nebuvo  doh.gif  doh.gif  doh.gif

siaip esu isitikinus, kad PRASTOVOS ir atlyginimu mazinimas nesciajai yra neteiseta- tik niekur nerandu irodymo  doh.gif  doh.gif

po kol kas sprendimas toks - iseinu atostogu, o paskui imsiu nedarbinguma.... jei nedarbingumo nepaimsiu- bus prastovos.....
verysad.gif  voobshem- nieko gero  doh.gif
Tikiuos, kad bent atostoginius paskaiciuos normaliai- nes tuos tris menesius pagal kuriuos skaiciuos kelis kart sirgau  doh.gif  doh.gif  doh.gif

Siandien kai ejau vel aishkintis - apreke, atseit man darbo nera, ir as vos ne kalta, kad esu nescia ir cia visiems tik trukdau dirbti... uzimu darbo vieta, i kuria jau praktiskai nuo 18 dienos priimtas kitas zmogus  verysad.gif
voobshem ner zodziu

Na del kenksmingu darbo salygu yra dabar tai: imoneje negali pagal DSS istatyma (darbuotoju saugos ir sveikatos) buti kenksmingos darbo salygos, darbdavys turi sutvarkyti darbo salygas taip, kad jos nebutu kenksmingos. Jei jus perkelia i kita darbo vieta, jus turite teise reikalauti is darbdavio, kad jis pateiktu profesines rizikos ivertinima (tos darbo vietos laboratorinius salygu matavimus, kad salygos yra priimtinos). Jis privalomas visiems darbdaviam, tai turi but atlikta pries ikuriant darbo vietas ir kas met kartojama. Jei darbdavys to nepateikia, jus teisi - galite traktuot, kad darbo salygos gal but blogos ir jus turite teise nesutikti su perkelimu i kita darbo vieta. Jei darbdavys tai turi, tai greiciausiai del ergonomikos jums kaip nesciai (del deziu kilnojimo ir lankstymosi) gali but negalima dirbt toje vietoje.

Taigi, kadangi darbdavys negali jusu atleisti ir galbut neturi teises perkelti i sandeli, jus visa tai del priverstines prastovos turite kreiptis i VDI. Bet dar pasiziurekit ar imoneje nera kolektyvines sutarties ir ten ar nera numatytos salygos del prastovu ir apmokejimo esant joms. Sekmes verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(bumbasi @ 2010 01 12, 12:37)
HM... Sakot? Musu direktorius paskaite net straipsni is darbo kodekso.Tik tiek kad pas mus atlyginimus savo noru turejo susimazint visi taupymo sumetimais. Jei kas nors nesutinka, gali but atleidziamas is darbo.
Aisku kiekviena situacija skirtinga...

Čia kurį straipsnį jis paskaitė 188? Ten parašyta, kad gali būt atlyginimas nustatomas ir kituose lokaliniuose dokumentuose. Tai vat. VDI pozicija ta, kad tai galima daryt tik naujiems darbuotojams ir tai yra daugiau bendresni dalykai, tokie kaip kažkokių proc. nustatymas prie užmokesčio už konkrečius darbus ir pan. Diskutavau su jais praeitą savaitę apie tai. Darbo užmokestis yra įrašomas į sutartį - tam ji ir sudaroma tokia. Ir keičiama sutartis tik abiejų šalių sutarimu.
Papildyta:
129 str dėl ekonominių priežasčiū sutarties nutraukimas... Jūsų atveju galiotų įspėjimas prieš 4 mėnesius, bet jūs su mažamečiu vaiku.
Reikia situaciją žiūrėt individualiai ir nežinant visų niuansų patart sunku.

Iš kitos pusės, jei iš tikrųjų yra sunki įmonės finansinė padėtis ir atvirai nėra už ką mokėt atlyginimo, o visiems yra sumažinta kiek galima tai...
Atsakyti