QUOTE(*Evut @ 2009 05 13, 16:26)
paklausiau draugo, kodėl ekonomiškiau. šnekėjau apie mažus atstumus (tarkim iki šviesoforo ar panašiai, o ne ilgas distancijas, pvz nuo kalno). tai kaip supratau (jei teisingai viską atsimenu), tai kuomet mašina važiuoja laisvu bėgiu, tai jai nereikia energijos papildomos, ji rieda. vadinasi nereikia ir kuro daugiau. o kai važiuoji su bėgiais, tai reikia jėgos, kad ten suktų viską, ir tuomet reikia daugiau energijos, o tai reiškia, kad reikia daugiau kuro. jis man paaiškino taip
taip pat paklausiau dar vieno truputuką mašinisto, tai jis pasakė, kad kai privažiavimui kad ir iki šviesoforo, tai įjungus laisvą bėgį mašina ima tiek pat benzino (tarkime), kaip ir ima stovėdama, o kai stabdai bėgiais, tuomet jei nepergazuoji ir ramiai junginėji pavaras (žemesnes šiuo atveju), tuomet kuro susinaudoja nežymiai daugiau. o jei pergazuoji, perjungi per greit pavaras, tuomet kuro sąnaudos labai padidėja būtent stabdymui. na nežinau, ar gerai pasakiau, ką noriu pasakyt, bet mano žinios tokios
Man atrodo, kad yra labai didelis skirtumas kur variklis suka ratus, ir kur ratai suka variklį. Pirmu atveju mašina greičiau lėtėja, nei antru. Todėl reikia mažiau stabdyti, o kiekvienas stabdymas valgo kurą. Tad čia taupymas nei vienu nei kitu atveju nepasireiškia. O tai jei įsimeti laisvą, tai nereik stabdyt?

Kaip tik reik labiau stabdyt, nes ratai kaip sukosi tuo pačiu greičiu taip ir toliau sukasi. O kai stabdai varikliu, variklis stabdo ratus ir todėl nereik taip stipriai stabdyti.
QUOTE(Aga @ 2009 05 13, 18:51)
Ekonomiškumas priklauso nuo mašinos, koks variklis ir koks dešimtmetis
tarkim senos mašinos su mono-įpurškimu ar karbiuratorium tai visada vartoja kurą, ar laisvu bėgiu, ar pavara
naujesnės, su elektroniniu įpurškimu, taip pat dyzeliai su elektronika atjungia purkštukus važiuojant pavara ir atleidus gazą
tai va merginos, vistik nuo mašinos priklauso
O beja, stabdant laisvu sakė stabdžiai drožias greičiau.
N tai aš buvau teisi. Su karbu tai šiek tiek tauposi važiuojant laisvu, nes tada paduodama mažiau kuro. Bet tas taupymas labiau menamas, o ne tikras.
Beje, kai paklausiu kai kurių vairuotojų kodėl jie važiuoja laisvu, tai jie sako, kad taip patarė tėvai. O kaip žinia mūsų visų tėvai mokėsi vairuoti su Žiguliais ir Moskvičiais. O šiuose automobiliuose ėjo ne keturtakčiai varikliai (kaip kad dabar), o dvitakčiai. Ir tai labai didelis skirtumas (net pavarų buvo tik 4, ir varantys ratai tik galiniai). Na apie variklius jau čia aš nepapasakosiu kuom skiriasi, žiūrėjau internete, bet tiesą sakant per daug nesigilinau.