Įkraunama...
Įkraunama...

DŽS - dirgliosios žarnos sindromas

QUOTE(nidra @ 2011 04 03, 21:42)
Senmergiuke, noriu paklaust, o tu issigydei ta DZS, ar tik apgydei, ar radai priezastis? ar kokia tavo dabartine situacija?  4u.gif

Kad taip lengva tas priežastis būtų rasti...

Viduriai kieti buvo visad, pilvą paskaudėdavo ir vaikystėj, paauglystėj kartais rėmuo pagrauždavo, bet ne tiek, kad žiūrėtum į tai kaip į ligą. Jau suaugusiai, prieš kokį dešimt metų, praėjus vos ne metams po didelio streso, vieną kartą staiga prasidėjo pykinimas be jokios logiškos priežasties ir jis nepraėjo dieną, savaitę. Gydytojai aptiko gastroezofaginį refliuksą ir sulėtėjusią skrandžio motoriką. Šėrė omeprazoliu (slopina rūgščių gamybą) ir dar kažkuo, aktyvinančiu motoriką. Pykinimą nuėmė, bet liko stovintis, nevirškinantis skrandis ir baisus rėmuo. Kai nieks nepadėjo, toliau girdė omeprazoliu ir vaistais nuo nervų. Buvo bjaurus mano gyvenimo etapas - maitinausi kaip beviltiška sveikuolė - alkoholio nei lašo, jokios kavos, riebalų, rūkytų gaminių, į mane tilpdavo tik trys šaukštai avižinės košės, suvalgius džiuvėsį su arbata jau jaučiausi apsirijusi. Taip truko beveik dvejus metus. Paskui mane užkniso galutinai, nusispjoviau į viską, nustojau gerti vaistus ir pradėjau laipsniškai grįžti prie įprasto maitinimosi. Ir kažkaip nejučiom viskas sugrįžo į vėžes. Ne idealiai, bet jau gyvent nebetrukdė.

Daugiau nei prieš pusmetį kažkaip vėl pasirodė ženklai, kad virškinimo sistema vėl taikosi man kiaulę pakišt - kelis kartus supykino, padažnėjo rėmuo, virškint nenorėjo. Tuo metu kaip tik vaikščiojau pas gastroenterologę, bet kitu tikslu - kankino chroniška pienligė, naikinom iš žarnyno Candida grybus. Jokių vaistų nuo tų nevirškinimų ji man neskyrė, apsiribojau šalavijų-ramunėlių arbata, kai skrandis sustodavo. Bet geriant pusmetį probiotikus, kurie išstūmė Candida, kažkaip man tie virškinimo negerumai neįsibėgėjo šįkart. Todėl ir manau, kad žarnyno mikroflora ne paskutinėj vietoj. Atsakyme šeimos gydytojai buvo įrašyta diagnozė DŽS, todėl apie ją pasiskaitinėjau, ir į šitą forumo temą įlindau.

Dabar griekas būtų skųstis - valgau viską, geriu šnapsą ir kavą. Su protu tik. Pajuntu kartais kokį krebždėjimą, bet nereikia dievo į medį varyt.

Apie priežastis. Manau, kad patirtas stresas kantriai išlaukęs kirto per silpną iš prigimties vietą. Kažin ar teisinga buvo du metus man rūgštį omeprazoliu slopint. Gal nuo to ir Candida grybų prisiveisė. Bet tada jauna buvo, tikėjau, kad jei klausysi gydytojų, tai pasveiksi. Mano atveju stresas išvedė kažką virškinimo sistemoje iš rikiuotės. Jei būtume radę - ką, gal nebūtų reikėję kankintis du metus. Kai palikau organizmą ramybėj, tai pamažu ir atsistatė. O pastaruoju atveju tikriausiai žarnyno mikrofloros tvarkymas ėjo į pliusą, ne taip, kaip pirmąjį kartą. Galvoju, kad stresai yra katalizatorius, skatinantis kažkokių virškinimo procesų sugriuvimą. Idealu būtų remontuoti ir nervus, ir tą konkretų sugriuvusį procesą įtakoti. Bet sutinku ir su tuo, kad kiekvienu atveju vis kitaip, kažkam gana sužinot, kad niekuo nesergi, apsiramint, ir viskas vėl būna OK.

Velnias, vėl kiek daug prisamprotavau...
Atsakyti
QUOTE(Senmergiukas @ 2011 04 04, 19:26)
Velnias, vėl kiek daug prisamprotavau...

Na tikrai isamei parasei mirksiukas.gif va tas DZS visokiu rusiu buna. Man daugiau visgi viduriavimas, nors buna dienu kai normalei jauciuos ir neviduriuoju ax.gif o to viduriavimo priezastis vel tikriausiai yra kitokios nei, kad butu uzkieteje viduriai doh.gif jauciu ir maistas man itaka daro... sendien buvo nekokia savijauta.... geriu mineralini ir valgau dziuveselius....
Atsakyti
QUOTE(nidra @ 2011 04 04, 21:03)
Na tikrai isamei parasei  mirksiukas.gif  va tas DZS visokiu rusiu buna. Man daugiau visgi viduriavimas, nors buna dienu kai normalei jauciuos ir neviduriuoju  ax.gif  o to viduriavimo priezastis vel tikriausiai yra kitokios nei, kad butu uzkieteje viduriai  doh.gif  jauciu ir maistas man itaka daro... sendien buvo nekokia savijauta.... geriu mineralini ir valgau dziuveselius....

Sveikos 4u.gif
Aš pastebėjau, kad maistas tikrai labai turi reikšmės g.gif Kai buvau prieš savaitę pas gyd. man patarė pamėginti nevartoti visiškai pieno produktų..Tai va, savaitę gyvenu be jokių jogurtų, varškių, sūrio verysad.gif Gaila, nes rytais valgydavau visokius jogurtukus, varškytes..Na, bet jaučiuosi kažkiek geriau. Jei tai tikrai padės, galima gyventi be to..Dar beveik visai atsisakiau kavos. Žiūrėsim, kaip čia bus g.gif
Rytoj einu pas gydytoją, jau turėtų būti kraujo ir kt. tyrimai.. tada ir patvirtins, ar tai tikrai DŽS verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(nidra @ 2011 04 04, 20:03)
Na tikrai isamei parasei  mirksiukas.gif  va tas DZS visokiu rusiu buna. Man daugiau visgi viduriavimas, nors buna dienu kai normalei jauciuos ir neviduriuoju  ax.gif  o to viduriavimo priezastis vel tikriausiai yra kitokios nei, kad butu uzkieteje viduriai  doh.gif  jauciu ir maistas man itaka daro... sendien buvo nekokia savijauta.... geriu mineralini ir valgau dziuveselius....

Visokių tų DŽS yra todėl, kad gydytojai diagnozuoja šią ligą atmetimo principu: tikrina visas ligas, kurios gali būti negalavimo priežastimi, o kai nė viena nepasitvirtina, tie įvairūs virškinimo sutrikimai vadinami DŽS.

O nuo žarnyno mikrofloros (nors ne vien tik nuo jos) priklauso nukrypimai į abi puses - ir viduriavimas, ir užkietėjimas.
Atsakyti
QUOTE(Senmergiukas @ 2011 04 04, 20:26)

Kažin ar teisinga buvo du metus man rūgštį omeprazoliu slopint. Gal nuo to ir Candida grybų prisiveisė. 

Labas,

man dabar irgi omeprozol skyrė vartoti, nes turiu skrandžio refliuksą. Sakė, kad nenuolat, sugerti vieną pakuotę pavasarį, kitą - rudenį, kitaip rūgštys gali net stemplę graužti, pažeisti ją, nes kyla visa tai į viršų. Kodėl manai, kad šie vaistai tau pakenkė? Ir kaip tai susiję su Candida?
Atsakyti
QUOTE(BitterSweet~ @ 2011 04 07, 18:55)
Labas,

man dabar irgi omeprozol skyrė vartoti, nes turiu skrandžio refliuksą. Sakė, kad nenuolat, sugerti vieną pakuotę pavasarį, kitą - rudenį, kitaip rūgštys gali net stemplę graužti, pažeisti ją, nes kyla visa tai į viršų. Kodėl manai, kad šie vaistai tau pakenkė? Ir kaip tai susiję su Candida?

Candida veisiasi šarminėj terpėj, jų man rado ne tik makštyje, bet ir žarnyne. O omeprazolis slopina rūgšties išsiskyrimą skrandyje, manau, kad ir žarnynas dėl to šarmėja. Bet ta šarmų-rūgščių pusiausvyra toks sudėtingas daiktas, kad galiu ir klysti.

Refliukso problema yra ta, kad rūgštis kyla ten, kur jai nepriklauso - į stemplę ir gerklę. Jos nebūtinai turi būti per daug, gali būti ir per mažai - stemplei vis tiek bus rūgštu ir grauš. Man kažkaip tas omeprazolis per du metus ne itin padėjo, todėl manau, kad gal man buvo kaip tik tas variantas, kai jos trūko. Bet gydytojai sakė, kad reikia gert ilgai, kol pajusi pagerėjimą, tai ir gėriau. Visi vaistai turi du galus, bet kai niekaip negali įveikt bėdos, tai mažiau problematišku galu tenka rizikuoti.

Jei tavo bėdos nėra tokios didelės, kad omeprazolį reikėtų gerti be perstojo ilgai, tai neturėtų spėt jis tavęs nurūgštint iki grybų prisiveisimo.
Atsakyti
QUOTE(Senmergiukas @ 2011 04 07, 21:04)
Jei tavo bėdos nėra tokios didelės, kad omeprazolį reikėtų gerti be perstojo ilgai, tai neturėtų spėt jis tavęs nurūgštint iki grybų prisiveisimo.

na kadangi aš omeprozolį geriu jau kokius turbūt 5 metus, tai man šakės
o dar kieti viduriai doh.gif
pienligė kartojasi doh.gif
jau praradau viltį normaliai gyvent
Atsakyti
QUOTE(Senmergiukas @ 2011 04 07, 21:04)
Candida veisiasi šarminėj terpėj, jų man rado ne tik makštyje, bet ir žarnyne. O omeprazolis slopina rūgšties išsiskyrimą skrandyje, manau, kad ir žarnynas dėl to šarmėja. Bet ta šarmų-rūgščių pusiausvyra toks sudėtingas daiktas, kad galiu ir klysti.

Refliukso problema yra  ta, kad rūgštis kyla ten, kur jai nepriklauso - į stemplę ir gerklę. Jos nebūtinai turi būti per daug, gali būti ir per mažai - stemplei vis tiek bus rūgštu ir grauš. Man kažkaip tas omeprazolis per du metus ne itin padėjo, todėl manau, kad gal man buvo kaip tik tas variantas, kai jos trūko. Bet gydytojai sakė, kad reikia gert ilgai, kol pajusi pagerėjimą, tai ir gėriau. Visi vaistai turi du galus, bet kai niekaip negali įveikt bėdos, tai mažiau problematišku galu tenka rizikuoti.

Man tai nelabai realu atrodo. Žarnyne ir taip yra šarminė terpė, kaip ir burnoje, stemplėje, nes fermentai prisitaikę veikti tokioje terpėj. Tik skrandy rūgštinė. Tai nebent žarnynas tampa dar stipriau šarminis ir tie grybeliai greičiau gali daugintis. (Ko irgi neįsivaizduoju, juk jei per stipriai šarminė, turbūt irgi nerealu) O savo gydytojų neklausėt, ar yra tokia tikimybė?
Atsakyti
QUOTE(BitterSweet~ @ 2011 04 08, 08:47)
O savo gydytojų neklausėt, ar yra tokia tikimybė?

Paskutinį kartą, kai ėjau pas gastroenterologą su tikslu išnaikint Candidą žarnyne, gydytoja ir užvedė ant minties, kad dabartiniai virškinimo sutrikimai ir Candidos įsiveisimas gali būti įtakoti ano senojo gydymo, kai gėriau omeprazolį ir ilgą laiką maitinausi vien arbata su džiuvėsiais ir skysta avižine koše. Bet vienareikšmiškai teigti negali, juk faktorių, veikiančių virškinimo sistemą yra milijonas, kas dabar supaisys, kokia jų suma suvaidino lemiamą vaidmenį.

Bet vis tik manau, kad jei kelis metus slopini rūgštį skrandyje ir apčiuopiamų rezultatų nejauti, reikia ieškoti kitų variantų - gal eini ne ta kryptim. Kai gydė mane, o tai buvo prieš kokį dešimt ar aštuonis metus, gydytojas sakė, kad galima rūgštį skrandyje pamatuoti - reikia gultis į ligoninę ir parą laiko periodiškai matuoja rūgštį skrandyje, darė tai tada tik Vilniuje. Bet man pasakė, kad to neapsimoka daryt - ir taip aišku, kaip mane gydyt. Gal dabar yra paprastesnių būdų ir ne tik Vilniuje. Esu įsitikinus, kad geriau pasikankint ir tikrai žinot, kokie vaistai turi būti skiriami, o ne bandyt porą metų gert vienus ir po to paaiškėja, kad gal ne į tą pusę gydeisi.

Papildyta:
QUOTE(Ondatra @ 2011 04 08, 07:19)
na kadangi aš omeprozolį geriu jau kokius turbūt 5 metus, tai man šakės
o dar kieti viduriai  doh.gif
pienligė kartojasi  doh.gif
jau praradau viltį normaliai gyvent

Reikia tvarkyt žarnyno mikroflorą, visi išrašyti simptomai rodo, kad ten netvarka. Jau kokioj trečioj temoj rašau, kaip man tvarkė žarnyną. Paskaityk temoje "Pienligė".
Atsakyti
Labas visiems,

noriu paklausti ar kas nors iš jūsų bandė spręsti šią problemą atlikusios maisto netoleravimo testą? Įdomu ar padėjo. Svarstau, gal reikėtų užsirašyti šiam testui. Naršiau internete ir suradau straipsnį apie tokį daktarą Stephen Wangen, kuris pats susidūręs su DŽS. Sindromą jis sieja su dviem dalykais: imunine sistema ir žarnyno mikroflora (kokios bakterijos virškinamajame trakte gyvena). Pats, studijuodamas medicinos mokykloj, nustatė, kad jo organizmas netoleruoja grūdų, tiksliau baltymų, kurių juose yra (gluten). Nors iš pradžių manė, kad kaltas stresas. Straipsnį galite rasti adresu: http://www.irritable...me-solution.htm Taigi dabar jis įkūręs DŽS gydymo centrą, kam įdomu pagooglinsit. Ar tai pramanai, norint prisivilioti klientų, ar rimti dalykai, neaišku. Pats Wangen'as teigia, kad jo taikomas gydymo būdas kol kas yra nepopuliarus dėl to, kad farmacijos pramonė negali pasipelnyti iš to, juk paprasta dieta gali būti problemos sprendimas, bet po kurio laiko turėtų viskas pasikeisti. Įkvepiantis pavyzdys, bent jau man. Ką manote jūs?
Atsakyti
Aš irgi nesusitvarkau su savo pilvu, užkietėja viduriai nesveikai...savaite laiko WC nebunu...švelnūs laisvinamieji nelabai padeda o ir spazmuoja skauda labai dažnai įpatingai dešinę pusę, įsitaisiau ir hemorojų, pasidariau žarnyno kolonoskopiją verdiktas - DŽS, nežinau nuo ko pradėt ir daryt verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(Merlina96 @ 2011 05 23, 22:44)
Aš irgi nesusitvarkau su savo pilvu, užkietėja viduriai nesveikai...savaite laiko WC nebunu...švelnūs laisvinamieji nelabai padeda o ir spazmuoja skauda labai dažnai įpatingai dešinę pusę, įsitaisiau ir hemorojų, pasidariau žarnyno kolonoskopiją verdiktas - DŽS, nežinau nuo ko pradėt ir daryt verysad.gif

O kiek isgeri vandens per diena? Nes kiek zinau jei viduriai uzkieteje reik labai daug vandens gerti apie 2 -3 litrus. Dar reik judet, sportuot ax.gif aisku lengva patarinet, kai paciai yra priesingas procesas, as pati labiau noriu kad man uzkietetu nei viduriuocaiu.... negerai tie krastutinumai verysad.gif
Atsakyti