Įkraunama...
Įkraunama...

Kūdikio miegelis. Pasidalinkit patirtimi

Ir man 4u.gif , nes dbr tragiškas mūsų migdymas.. Šiaip ne taip nulūžta, numiega ~ valandžiukę, o tada jau n laiko kankinamės abu, kol užmiega cool.gif ..
Atsakyti
Pirmiausia idedu oficialia knygos nuoroda,kur galima ,kiek maciau, atsispausdinti straipsnius ir paskaityti apie si metoda.(anglu kalba) http://www.pantley.c.../0071381392.php

Pati E.Pantley metodika yra labai paprasta ir sukurta bei isbandyta padedant kitu mamyciu.
Ka bendrai reikia zinoti apie miega:
Zmogaus miegas yra reguliuojamas biologinio laikrodzio arba paros ritmo, pagal ji mes miegame kai yra naktis ir budraujame diena.Kudikiu paros ritmas yra kitoks negu suaugusiu,del to miegas yra is pradziu tolygiai issidestes visos paros metu,palaipåsniui brestant biolog.laikrodziui atsiranda tipinis miego- budravimo ritmas ty. miegam nakti,budraujam diena.
Kudikio biolog.laikrodis pradeda bresti 6-9 sav(arba tuo laikotarpiu kai kudikis pradeda budrauti daugiau diena,o miega nakti),o 40 gyvenimo sav.(9-10men)biologinis laikrodis turetu buti "susireguliaves"-kudikis uzmiega ir atsibunda panasiu laiku kiekv.diena.Tiek suaugusiu ,tiek kudikiu miegas susideda is miego faziu ,kurios keiciasi tarpusavyje miego metu(kudikio miego fazes yra trumpesnes ir ju daugiau).
Taip atrodo kudikio miego ciklas:
Miegustas,uzmiega
pavirsutinis miegas
gilus miegas(apie 1 val)
trumpas prabudimas
gilus miegas(1-2 val)
trumpas prabudimas
REM miegas arba sapnu faze
trumpas prabudimas ir tt.

BUTENT TRUMPI PRABUDIMAI YRA "KALTI" DEL MIEGO PROBLEMU IR DAZNO PRABUDINEJIMO.
Butent kudikiai kurie gerai miega ir neturi jokiu miego problemu,trumpai prabude sugeba uzmigti patys,kai tuo tarpu sunkai miegantys kudikiai tokios fazes metu reikaluja demesio,ka mama dazniausiai supranta kaip alki ar troskuli ar pan.ir maitina.Toks kudikis nemoka pats uzmigti,jis nera nei alkanas nei istroskes.Kudikiai issiugdo salygine reakcija ty jie uzmiega tik tam tikru budu pvz.supant ,duodant kruti,vaziuojant masina ir pan.Del to ypac krutimi zindomi kudikai ,miegantys kartu su mama megsta taip daznai keltis naktimis.

Kiek reikia kudikiui miego:

Amzius miego kartai Valandos per diena valandos per nakti viso
1men 3 6-7 8,5-10 15-16
3men 3 5-6 10-11 15
6 men 2 3-4 10-11 14-15
9men 2 2,5-4 11-12 14
12men 1-2 2-3 11,5-12 13-14
2 metai 1 1-2 11-12 13
3metai 1 1-1,5 11 12
4 metai 0 0 11,5 11,5
5 metai 0 0 11 11

PS.naujagimiai miega is viso 16-18 val isdalinant lygiomis dalimis per visa para.

Tiek teorijos apie miega ,o dabar apie pati metoda smile.gif

Autore pabrezia ,kad pradziai “reiktu apsisarvuoti kantrybe ir tiketis realiu rezultatu:dauguma kudikiu iki 6 men. keliais nakti 2-3 kartus pavalgyti,ir 1-2 kartus iki 1 metu.
Ismiegoti visa nakti kudikiui reiskia ismiegoti pradziai 5 val netasibundant.
Atsakyti
Tesinys smile.gif
Pirmiausiai autore siulo susirasyti 1 paros miega, tiek dienos, tiek nakties :laikas kada uzmigo,kaip ir kur uzmigo ir kiek ismiegojo(minuciu tikslumu).Pries naktini miegeli reiktu pasizymeti reiktu pasizymeti kiek laiko buvo migdomas ir kokiu budu,ka veiket pries uzmiegant(zaidimai, pervystymas,maudymas ir tt.)Nakti reiktu pasizymeti kiek kartu kudikis buvo prabudes,del ko(blaskesi per miegus,verke,judejo ar pan.) ir kas buvo daroma ,kad jis vel uzmigtu(maitinimas MP,buteliuku,nesiojimas ar pan.)Lenteles anglu kalba yra sudetos puslapyje,kurio nuoroda as idejau pradzioje.
Reikia suskaiciuoti kaip pradzios taska,kiek kudikis miega siuo metu is viso,diena ir kiek nakti.atskirai

Metodo pasirinkimas:
Jis padalintas i 2 dalis:kud.iki 4 men. ir virs 4 men.


Toliau autore duoda ivairias idejas ,kurias ,tau priimtinas ,pats pasirenki ir susidarai sau priimtina miego plana ,kurio grieztai ir nuosekliai laikaisi,kas 10 dienu uzsirasai koks poveikis ty kiek vaikas ismiega ir ar yra efektas ir tt. Pagal autores duomenis po 10 dienu ,taikant si metoda, 5 val neprbusdami ismiegojo 42%,po 20dienu 53%,o po 60 dienu-92%.

Idejos,kurios tikrai visiems naudingos:(IKI 4 MEN)
1.Kudikiai labiausiai megsta miegoti mami ar teciui ant ranku ir tame nieko nera blogo,atvirksciai tai padeda sustiprinti rysi.BET MIEGAS ANT MAMOS RANKU SUKURIA SALYGINE REAKCIJA,kuri kaip rasiau anksciau padeda kudikiui uzmigti.Todel mieganti kudiki reiktu padeti i lovyte,kad jis ismoktu uzmigti ir miegoti vienas.
2.Kudikiaims yra naturalu uzmigti ciulpiant nesvarbu ka MP,misinuka ar ciulptuka,taciau pastovus uzmigimas ciulpiant velgi sukuria stipria reakcija,be kurios kudikia nebemoka kitaip uzmigti.
Jei norite ,kad kudikis ismoktu uzmigti pats butina laiks nuo laiko leisti kudikiui uzmigti paciam TY KUDIKIS ZINDA IKI KOL JIS PAVARGSTA IR TAMPA MIEGUISTAS,TADA REIKIA ISTRAUKTI KRUTI,BUTELIUKA AR CIULPTUKA .
Kai taip padarysite,kudikis aktyviai ieskos,protestuos.Kruti ,buteliuka ar soske vel duokiteir vel istraukite keliom sekundem,taip palaipsniui ilgindami laika,kol galu gale kudikis uzmigs pats. TAI KARTOKITE DAZNAI KOL KUDIKIS ISMOKS UZMIGTI PATS.
3.Mazi kudikiai prabudineja naktimis del alkio,butina atskirti kada kudikis prabunda alkanas o kada tik siaip. Mamytes daznais issiugdo 6 jausma ir gan gerai perskaito kudikio siunciamus signalus.Taigi jei kudikis prabunda nakti alkanas,butina ji kiuo greiciau pamaitinti,o ne leisti jam issibudinti ir pradeti verkti.Issibudinusiam ir verkianciam kudikiui sunkiau uzmigti.Jei kudikis tik juda ar leidzia garsus per miegus,leisti jam miegoti,jei prabudo alkanas,kuo gericiau pamaitinti.
4.I lovele kudiki guldyti ne mieganti,o apsnudusi.Jei kudikis protestuoja bandyti glostyti ar pasupuoti,kol jis uzmiega,Jei issibudina pradeti viska is pradziu ,tai su laiku ismokina kudiki uzmigti loveleje paciam.
5.Atskirti diena nuo nakties.Diena migdyti vezimelyje,labai gerai lauke kur yra naturalus garsai ir dienos sviesa.Nakti miegoti reikia visikoje tamsoje ir tyloje.Galima ir perrengti pizama pries naktini miegeli.
6.Sauskelnes nakti keisti tik ypatingu atveju ir blausioje sviesoje,tyloje.
7.Kudiki guldyti visada tuo paciu laiku,sukurti miego rituala,kuri reiktu pradeti 30min.pries miegeli.
8.Jei kudikis miega 3-4 val iskart diena ,o nakti prabudineja,tai pozymis ,kad jis "pradeda maisyti"diena su naktimi,ka reiketu "atmaisyti.Tai daznai velina ta laika kai vaikas jau turi issiugdyti ritma miegoti pietu miegelio ir miegoti nakti.Taciau niekada nezadinkite kudikio jo gilios miego fazes metu,ji reikia svelnia pakelti pavirsutines fazes metu ,kai kudikis juda,leidzia garsus.
9.BUTINA MIGDYTI KUDIKI IS KARTO ,KAI JIS YRA PAVARGES:
Pozymiai:
judesiai suleteje,kudikis nutyla,kudikis nesidomi zaislais ir zmonemis,tampa irzlus,trina akytes,ziovauja,akys tampa tuscios.
10.Kai kuriems kudikiams patinka vystymas,galima vystyti pvz.nakciai.Taciau kai kudikis auga ir pradeda vis daugiau judeti,to jau nereiketu daryti.
11.Kudikiu iki 4 men lovyte turi buti maza, ribojanti ju judesius sukelianti panasuma i buvima gimdoje.
12.Kudikia atpazista mama pagal kvapa,todel reiktu ideti i lovyte merliuka ar siaip koki daikta kvepianti mama(ji galima panesioti keleta valandu prie krutines).
13.Perkeliant mieguista kudiki i jo lovyte ji turetu buti silta,ta galima padaryti pasildant paklode su sildytuvu ar naudojant flanelines paklodes.


Na siandienai uzteks blush2.gif ,einu miegoti . jei spesiu ryt parasysiu likusia dali.


Atsakyti
Ačiū Dovileja 4u.gif
Labai įdomu, kokie migdymo būdai nuo 4mėn. ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vitoria: 22 lapkričio 2009 - 12:55
Tesiu toliau biggrin.gif
Taigi idejos ir patarimai migdymui kudikiams virs 4 men ir vaikams.
1.Mamai nuspresti ko ji siekia ir tvirtai to laikytis.
2.Pradedant keisti kudikio miego iprocius,isitikinti ,kad kudikis neserga,yra nesusales ,sotus,jam nieko neskauda,del ko jis galetu prabudineti nakti.
3.Kudikio maitinimas didziaja dali turi sudaryti dienos metu,o ne nakti,nes kai kurie kudikiai ypac prastai miegantys gauna didiji maisto kieki butent nakties metu daznai juos maitinant.
4.Kudikio lovyte turi buti patogi,kambaryje ne per karsta,vaiko naktiniai drabuzeliai ne per silti ar per ploni.
5.SUKURTI MIEGO RITUALA IR JO GRIEZTAI LAIKYTIS KIEKV.KARTA EINANT MIEGELIO:tai sukeliai salygine reakcija-jau atejo vakaras ir laikas miegoti.
Miego ritualas turi prasideti mazdaug valanda pries numatoma miega,kambaryje turi buti blausi sviesa,jis uzbaigiamas tamsiame tyliame kambaryje .
PAVYZDYS:

MAUDYNES
MASAZAS
APRENGIMAS PIZAMA
KNYGOS(PASAKOS)SKAITYMAS(VYRESNIEMS VAIKAMS)
LOPSINE
SVELNIOS MUZIKOS KLAUSYMAS
VAIKO SUPIMAS
NUGARYTES GLOSTYMAS
MAITINIMAS MP AR MISINUKU

Issirinkite kas jums priimtina ir sukurkite savo naktini rituala,kurio laikykites kiev.vakara, net jei ir pradedate ji paveluotai,persokite kelis punktus ,bet butinai jo laikykites.Tai padeda nustatyti kudikio paros ritma.
MIEGO RITUALAS ISLIEKA SVARBUS VISA VAIKYSTE.Iki kol vaikui sueina 10 metu ,jam butina sekti pasakas,pabuti su vaikuciu pries miegeli ir pan.Tos seimos ,kurios neturi miego ritualo,daznai panaudoja ta valanda pries miega varydamos vaikus miegoti ir besibardamos.
6.Migdykite kudiki pietu miegelio irgi tom paciom valandom.Geras ilgas dienos miegas reiskia gera nakties miega.Daznai teveliai neguldo vaiko iskart miegoti dienos metu ,nes bijo,kad jis blogai miegos nakti.Autores duomenimis tai neturi jokios itakos,atvirksciai kuo kudikis ar vaikas ilgiau ir geriau issimiega diena ,tuo geriau miega nakti.
7.Migdyti kudiki anksti ty daugelis seimu nemigdo kudikiu anksti ,nes tikisi ,kad jis geriau miegos nakti,jei is tikruju bus nuvarges.Daznai buna atviksciai,kudikis pastoviai pervargsta ir jam atsiranda letinis miego trukumas.Kudikio biologinis laikrodis naturaliai pritaikytas eiti gulti anksti,kudikis tada lengviau ir greiciau uzmiega.Didzioji dauguma kudikiu gali eiti miegoti apie 19 val.Svarbu nusistatyti valanda kada kudikis bus migdomas kiekv.vakara ir to laikytis.Miego ritualas pradedamas 30min-1 val.pries.Nesvarbu,jei kudikis buvo anksciau guldomas 23 val.,ji reiktu pradeti guldyti 19 ar 20 val.(stebekite kudikio nuovargio pozymius,jie parasyti 1 dalyje).Tokiu atveju namie turi buti tamsu ir tylu ,kaip kaip ir vidurnakti.Jei kudikis trumpam prabunda tarp faziu,ji vel greitai uzmigdyti(budai yra 1 dalyje)
8.Daznai bijomasi ,kad anksti uzmigdzius kudiki,jis anksti ir atsikels ryte.Tai dar vienas mitas.Kudikai migdomi anksti daznai miega ilgiau ir geriau.Velus kudikio migdymas kaip anksciau rasiau sukeliai letini pervargima,kudikis sunkiau pakelia dienos ispudzius ir daznai anksti prabunda ir prikelia tevus.
9.Laikytis rutinos tiek diena tiek nakti visomis savaites dienomis maitinat,migdant dienos ir nakties miegelio.Pradzioje,kol miegelis reguliuojamas,kuo maziau nukrypti nuo sudaryto plano,o kai vaikas ismoksta uzmigti pats,galima miega "pastumti" 1-2 val.ypatingais atvejais.Svarbu ,kad kai kudikis prabunda ryte,kambarys yra apsviestas dienos sviesos,migdant nakti turi buti tamsu ir tylu.
10.Paros ritmui nusistovejus,kudikis lengvai eina miegoti,nes tai sutampa su jo biologinio laikrodzio ritmu.
11.Pietu miegelis -labai svarbus.Trumpas miegelis dienos metu del nebaigto miego ciklo nepagerina kudikio savijautos,jis vel greitai rodo pervargimo zenklus.Svarbu ,kad dienos miegelis butu isdestytas pirmoje dienos puseje,nes miegant velai vakare,neigiamai veikia naktini miegeli.Ty.jei kudikis miega 3 kartus per diena-jis turetu miegoti ryte ,iskart po vidurdienio ir anksti pavakare;jei 2 kartus:ryte ir is kart po vidurdienio,jei 1 karta:po vidurdienio.Stebekite kudikio rodomus nuovargio pozymius ir atraskite laika ,kada jis turi miegoti.Vaikas migdomas is karto,kai tik pervargsta.Pavelavus paguldyti pervargusi vaika pvz.jis pries tai prausiamas ar pervystomas,jis igauna "antra kvepavima"ir jau nebeuzmiega.
12.Pietu miegelio ritualai:nusistatykite pastovias valanda ,kada migdysite kudiki dienos metu.Tam galite sukurti trumpa dienos miegelio rituala pvz.pasupti ar panesioti vaikuti,paklausyti muzikos.
13.Kai kurie vaikai uzmige diena atsibunda po 20-30min.Tai nesiskaito,nes del nebaigto miego ciklo,jie nepailsi.TODEL KUDIKIUI BUTINA PADETI VEL UZMIGTI TOKIU BUDU:uzmigdzius kudiki iprastu budu sakykim maitinant MP,palaukti 20-30min salia ar uz duru ir kai tik kudikis prabunda,duoti kruti ar ciulptuka,pasupti ar pan. ir vel kudiki uzmigdyti.Ilgainiui kudikis ismoks ismiegoti ilgiau(autore raso,kad jau po sav.rezultatai matosi)
14.Migdant vyresnius kudikius butina ideti i lovyte ar salia ju minksta zaisliuka ar merliuka paciulpti,prie kuriu kudikis prisirisa ir jie padeda jiems uzmigti.
15.Pasirinkti fraze,kuri pades nuraminti kudiki ir sukels jam miegeli.Tarkim ssss miegok vaikuti,ssss saldziu sapnu ir pan.Sia fraze reikia pradeti pastoviai sakyti ,kai kudikis mieguistas ir tuoj uzmigs.Daznai ta darant,kudikis ja isgirdes trumpo pabudimo metu nakti,uzmiega nereikalaudamas kitu migdymo budu pvz.kruties ar buteliuko.
16.Kudikiai prabudinejantys nakti trumpos miego fazes metu,nemoka vel uzmigti ir iesko kruties ar iesko buteliuko ar ciulptuko del stiprios salygines ciulpimo-miego asociacijos.Ja galima nutraukti tokiu budu:Nakti daznai prabudinejanciam kudikiui duodama krutis ar buteliukas,palaukiama keleta sekundziu kol jis stipriai zinda ,kai ciulpimo intensyvumas sumazeja,buteliukas ar spenelis istraukiamas.Kudikis aktyviai jo iesko,tada svelniai palaikoma uz smakriuko ,suciaupiant burnyte,jei kudikis priesinasi duodama krutis.po keleto sekundziu vel bandoma.Po keleto tokiu bandymu,kudikis uzmiega pats be speniuko ar buteliuko.Si veiksma kartoti kiekv.nakti,kol kudikis pradeda nepragudineti nakti,nes sugeba uzmigti pats ir be ciulpimo pagalbos.
Jei kudikis gerai miega diena ,galima isbandyti sia technika ir dieno miegelio metu,taciau jei jis miega trumpai to daryti nereiketu.Daznai ismokius gerai ismiegoti nakti, dienos miegelis pats susitvarko.
17.Kudikiai maitinami MP ir miegantys kartu su tevais kaip taisykle dazniau prabudineja.Norint pagerinti vaiko naktini miegeli,reiktu atskirti kada vaikas alkanas ,o kada blaskosi ar leidzia garsu pavirsutines fazes metu ir jo nemaitinti.Taikyti auksciau aprasyta metoda kad kudikis atprastu ciulpti pries uzmigdamas.Be to reiktu kudiki guldyti truputi toliau nuo saves ,kad pieno kvapas butu kuo silpnesnis.
Kaip perkelti kudiki i jo lovele.Visu pirma tiek mama ,tiek kudikis turi buti tam pasiruose.Ta galima padaryti palaipsniui pratinant kudiki miegoti viena salia tevu lovos patiesto ciuzino,kai mama su kudikiu uzmiega ant ciuzinio,o kudikiui uzmigus mam grizta i savo lova.Arba atvirksciai kudikis miega tevu lovoje,o mama laikinai persikelia ant ciuzinio.Kudikiui prabudus nakti,jis pamaitinamas ar kitaip uzmigdomas ir vel paliekamas miegoti vienas.Kai kudikis jau pakankamai didelis (virs 10men )galima pabandyti ji migdyti viena vaiku kambaryje,tam mama su kudikiu laikinai persikelia i vaiku kambari ir kudikis keleta naktu miega su mama.Veliau mam grizta i miegamaji ,kudiki palikdama miegoti viena lovyteje,su elektonine aukle.Butinai prisiminti miego rituala.


Na beveik visa knyga perrasiau biggrin.gif
Mamytes apsisarvuokite kantrybe ir tvirtai laikykites tikslo.Kaip autore sako miego perprogravavimas kaip sokis -2 zingsniai pirmyn ir 1 atgal.



Atsakyti
QUOTE(Dovileja @ 2009 11 23, 02:07)
Tesiu toliau biggrin.gif

labai didelis tau aciu uz tiek daug geros ir naudingos informacijos! 4u.gif mes jau senokai laikomes dienos rezimo ir miego ritualo, bet kol kas pasitaiko naktu kad keliames ir keliames doh.gif na bet buna ir geru nakteliu kai nubundam tik karta ar is viso pramiegam ligi ryto. tikekimes pasikeis viskas i gera ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Dovileja @ 2009 11 23, 04:07)
Tesiu toliau biggrin.gif


Laaaabai tau aciu, Dovileja 4u.gif As vis masciau del to kaip cia geriau butu atpratinti nuo priklausomybes uzmigti su ciulptuku, o va dabar paaiskejo.. bigsmile.gif Na ir visa kita labai naudinga. dar karta tau dekui uz tiek sugaisto laiko 4u.gif
Atsakyti
Mano dukrytei 1 mėn., bet ji dieną beveik visai nemiega. Su visais nusnūdimais po 15 min., per dieną gal ir susidarytų 1-2 val. Na, būna dienų, kai pamiega 1-2 val. iškart, bet tai būna labai retai. Be to ir naktį ji miega prastai. Pavalgiusi vakare api 11 val. ilgai niurkstosi ir nakties miegu įminga tik kokią 1 val. nakties. Keliasi apie 4 val. valgyti, kol pavalgo, išsiriaugėja ir išsižagsi ir vėl užmiega, praeina dvi valandos, taigi užmiega apie 6 val. Keliasi apie 9, o tada visą dieną vėl nemiega. Taigi gaunasi, kad ji miega per parą apie 8 val... Nežinau, kodėl taip yra.. sad.gif Be to ji dieną būna labai nerami, ištisai zirzia, verkšlena, klekena. unsure.gif
Jau pradedu galvoti, kad ji turi kokių sutrikimų.. g.gif verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(Huba Buba @ 2009 11 25, 19:04)
Mano dukrytei 1 mėn., bet ji dieną beveik visai nemiega. Su visais nusnūdimais po 15 min., per dieną gal ir susidarytų 1-2 val. Na, būna dienų, kai pamiega 1-2 val. iškart, bet tai būna labai retai. Be to ir naktį ji miega prastai. Pavalgiusi vakare api 11 val. ilgai niurkstosi ir nakties miegu įminga tik kokią 1 val. nakties. Keliasi apie 4 val. valgyti, kol pavalgo, išsiriaugėja ir išsižagsi ir vėl užmiega, praeina dvi valandos, taigi užmiega apie 6 val. Keliasi apie 9, o tada visą dieną vėl nemiega. Taigi gaunasi, kad ji miega per parą apie 8 val... Nežinau, kodėl taip yra.. sad.gif Be to ji dieną būna labai nerami, ištisai zirzia, verkšlena, klekena.  unsure.gif
Jau pradedu galvoti, kad ji turi kokių sutrikimų..  g.gif  verysad.gif



Butinai pasikonsultuokite su savo pediatru, 1 men naujagimis turi ismiegoti +-16 val. per para.
Atsakyti
QUOTE(floridija @ 2009 11 26, 00:00)
Butinai pasikonsultuokite su savo pediatru, 1 men naujagimis turi ismiegoti +-16 val. per para.

maniskis per diena tebendrauja vos ne vos 3h tai ir reiksias gerai,nes turi kuo ilgiau miegot blush2.gif
Atsakyti
Tema uždaryta pasiekus maksimalų leidžiamą puslapių skaičių.
Atsakyti