Sveiki, iskilo klausimas. kaip orchidejos jaustusi ant sildomu grindu pastacius jas ant drekinimo lovelio?
ir siaip kur orchidejos geriausiai jauciasi namuose, jei visos grindys sildomos? dekoju
na va svajojau svajoojau apie gelytė labai norėčiau bet vis brangoka man būvo.. gavo ją uošve per savo gimtadieni ( geguže) ir atidave man aš ją 100 km per kaitra vežiau laiminga kaip triušis , bet nuo pat pirmos dienos bijojau ją numarint bet tap ir atsitiko... vis per ta neturėjimą laiko
vis nebuvo kada pasidomėt priežiūrą
man tik pasakė kol žydi negalima persodint aš ir neliečiau laisčiau kai buvo sausa virintu pastovėjusiu vandienukų ir viskas... i ratsitiko baisiausias mano košmaras
ji meta gelytės............... ( o gal tiesiog nužidėjo?
) jos šaknys kažkokios negražios ir ttt manau ją reikia persodint tik nežinau nei kaip ir ar jau tikrai galima
vienu žodžių rodau problemą gal labiau padėt galėsit
( viena gelyte jau nukrito jau ruošiasi ir kita ir dar kita matosi.... )
lapeliai vienas sunyko kažkoks o naujas išdygo....

aš lapėlių nepurškiu bet kažkokie taškiukai kaip nu vandens vistiek balti yra tiksliau plemukai , bijau valyt kažkaip lb man trapi šį gelytė atrodo....
ir va baisiosios šaknys... ( iš abejų pusių) biški šviesa trukdo bet gal matysis kas nors.......

jau akivaizdžiai reikėtu persodint nes viskas lauk lenda ... bet kažkaip baisu kad nemokėsiu nesugebėsiu ir galiausiai pradanginsiu savo svajonė

aš lapėlių nepurškiu bet kažkokie taškiukai kaip nu vandens vistiek balti yra tiksliau plemukai , bijau valyt kažkaip lb man trapi šį gelytė atrodo....
ir va baisiosios šaknys... ( iš abejų pusių) biški šviesa trukdo bet gal matysis kas nors.......

jau akivaizdžiai reikėtu persodint nes viskas lauk lenda ... bet kažkaip baisu kad nemokėsiu nesugebėsiu ir galiausiai pradanginsiu savo svajonė

QUOTE(Lera @ 2009 08 04, 11:25)
na va svajojau svajoojau apie gelytė labai norėčiau bet vis brangoka man būvo.. gavo ją uošve per savo gimtadieni ( geguže) ir atidave man aš ją 100 km per kaitra vežiau laiminga kaip triušis , bet nuo pat pirmos dienos bijojau ją numarint bet tap ir atsitiko... vis per ta neturėjimą laiko
vis nebuvo kada pasidomėt priežiūrą
man tik pasakė kol žydi negalima persodint aš ir neliečiau laisčiau kai buvo sausa virintu pastovėjusiu vandienukų ir viskas... i ratsitiko baisiausias mano košmaras
) jos šaknys kažkokios negražios ir ttt manau ją reikia persodint tik nežinau nei kaip ir ar jau tikrai galima

nu nereikia taip išsigąsti.
Tikrai matosi per vazonėlį, kad ten "bilibarda" dedasi. Trauk greičiau laukan, nuimk tuos kiminus ar kas ten jame yra. palik tik šaknis žalias ir baltas jei tokios yra, jei jos kietos. Nukarpyk tik minkštas šaknis, jos supuvusios.
kai jau švariai sutvarkysi šaknis, paimk vazonėlį (plastikinį permatomą), ten pridėk drenažo ant dugno, jei jo neturi, tai kad ir paprastų akmenukų ir būtinai pridėk specialaus orchidėjų substrakto. Jo yra pirkti. Jis toks iš medžio žievių ri akmenukų sudarytas. Truputį jo priberk,tada dėk orchidėją, tada apiberk iš viršaus to substrakto. nu žiūrėk, kad būtų pilnas vazonėlis. patikrink kad tvirtai gėlytė jame jaustųsi, nesiūbuotų. jei labia išdžiūvę, pamerk visą gėlytę į šiltą vandenį su labai nedaug trašų (orchidėjų), palaikyk kokiua 10 min. Ištrauk, nuvarvink, kad nebūtų lėkštelėje po ja vandens. Išvalyk lapų viduriuką, kad ten nesikauptų vanduo ir statyk į vazoną, ar tiesiog į lėkštelę be jokio vazono. taip dar geriau galėsi stebėti, kada vėl reikia lieti. kai nebeliks jokios rasos lašelių ant vazono sienelių. Vėl taip pamirkyk.
Nu nežinau ar ką supratai iš mano šio rašinio.
Tik nereikia taip apie jas šokinėti. Kuo šalčiau reaguosi, ir mažiau apie jas šokinėsi - tuo jos geriau žydės-klestės

P.S. pažiūrėjau atidžiau - man tavo tas permatomas vazonėlis įtartinas. Ar ten tikrai yra apačioje skylutės? Jei ne - mesk tokį lauk. Rinkis tinkamą orchidėjoms, būtinai su skylutėm ir net ne su viena.
QUOTE(Lietuva @ 2009 08 04, 11:09)
P.S. pažiūrėjau atidžiau - man tavo tas permatomas vazonėlis įtartinas. Ar ten tikrai yra apačioje skylutės? Jei ne - mesk tokį lauk. Rinkis tinkamą orchidėjoms, būtinai su skylutėm ir net ne su viena.
na skylutes tikrai yra .. čia va šitame anytai padovanojo tai iki dabar jis jame ir yra, o apkarpytu šaknų su cinamonu nereikia barstyt?

o kodėl lapeliai krenta? miršta jau?

jaučiuosi toookia tundra

Lietuva labai ačiū

Siūlyčiau nukrapius minkštas, rudas šaknis, tą vietą pabarstyti cinamonu, ir pasodinus į naują substratą nelaistyti kurį laiką. Kai dabar namuose labai šilta - gal pakaktų ir kokias 5 dienas palaikyti sausai. Tik tada gerai perlieti vandeniu, kai pabalusios šaknys pažaliuos, tada perlieti su paruoštomis trąšomis
taip nenudeginsi šaknų 
O permatomą vazonėlį galima įstatyti į dekoratyvų
Papildyta:
Ermitaže bei Maximose yra pirkti rinkinių, skirtų phalaenopsių persodinimui
Tik nepirk nepermatomo maišelio, kuriame yra tik durpės su keliais medžio gabaliukais - ji visiškai netinkama joms

O permatomą vazonėlį galima įstatyti į dekoratyvų

Papildyta:

QUOTE(auryle @ 2009 08 04, 11:17)
Siūlyčiau nukrapius minkštas, rudas šaknis, tą vietą pabarstyti cinamonu, ir pasodinus į naują substratą nelaistyti kurį laiką. Kai dabar namuose labai šilta - gal pakaktų ir kokias 5 dienas palaikyti sausai. Tik tada gerai perlieti vandeniu, kai pabalusios šaknys pažaliuos, tada perlieti su paruoštomis trąšomis
taip nenudeginsi šaknų 

ta prasme nereikia kaip visu gelyčių vos persodinus gausiai palaistyt? a ji tada tikrai galutinai nesunyks?

Papildyta:
QUOTE(auryle @ 2009 08 04, 11:20)
Tik nepirk nepermatomo maišelio, kuriame yra tik durpės su keliais medžio gabaliukais - ji visiškai netinkama joms 

o ačiū , labai vertingas patarimas nes būtent toki dabar ir planavau pirkt maišelį... nes tiesiog pigiau ... na ką aš ten žinau nesuprantu gi dar nieko.. mačiau maximoj kartu su vazonėlių yra bet man kažkaip atrode įtartinai kad taip mažai ir taip brangiai pagalvojau sau geriau už pigiau visa maišą dar ateičiai būtu.. o matai kaip ištikrujų yra...
Lera, tikrai nebijok, kad numarinai gelyte. Ziedelis nuvyto gal jau savio laika atzydejes, o ir karstis savo ziedeliam irgi daro...
O persodinti tikrai reiketu, nes vazonelio viduje esanciu saknu bukle man nelabai graziai atrodo (bet gal cia tik foto tokia). Pirmiausia reiktu nusipirkti panasaus tipo, bet siek tiek platesni vazoneli (14-15 cm). Tada substrato "ekstra". Jo buna ir didesnese maximose. Ant pakelio visa persodinimo instrukcija parasyta. Nepamirsk siek tiek substrato pries sodinant sudrekinti. O jei rasi supuvusiu (parudavusiu ir minkstu) saknu, jas nukirpti iki sveikos vietos ir pabarstyti cinamonu. Po to nelaistyti bent savaite, kad zaizdos uzgytu ir puvinys nesiplestu.
O lapu baltas apnaseles gali drasiai nuvalyti su dregnu skudureliu (ji sudrekinti siek tiek parugstintame vandenyje).
Si gelyte tikrai ne porcelenine
O persodinti tikrai reiketu, nes vazonelio viduje esanciu saknu bukle man nelabai graziai atrodo (bet gal cia tik foto tokia). Pirmiausia reiktu nusipirkti panasaus tipo, bet siek tiek platesni vazoneli (14-15 cm). Tada substrato "ekstra". Jo buna ir didesnese maximose. Ant pakelio visa persodinimo instrukcija parasyta. Nepamirsk siek tiek substrato pries sodinant sudrekinti. O jei rasi supuvusiu (parudavusiu ir minkstu) saknu, jas nukirpti iki sveikos vietos ir pabarstyti cinamonu. Po to nelaistyti bent savaite, kad zaizdos uzgytu ir puvinys nesiplestu.
O lapu baltas apnaseles gali drasiai nuvalyti su dregnu skudureliu (ji sudrekinti siek tiek parugstintame vandenyje).
Si gelyte tikrai ne porcelenine

Aš kišu po kranu, po tekančiu šiltu vandeniu, ir laikau tol, kol pažaliuoja šaknys. Tada galima įstatyti į kokį nors indą, ir ant substrato pamažu pilant paruoštas trąšas užpilti, kol apsems vazonėlį, tik reikia žiūrėti, kad neišplauktų substratas 
Palaisčiusi iškart po to, kai nukarpysi šaknis - gali padėti toliau vystytis puviniui. Na, ir žinoma, laistant reikia stengtis, kad vandens nepakliūtų į skrotelę. O jei jau pakliuvo - nusausinti kuo nors, kas sugeria vandenį

Palaisčiusi iškart po to, kai nukarpysi šaknis - gali padėti toliau vystytis puviniui. Na, ir žinoma, laistant reikia stengtis, kad vandens nepakliūtų į skrotelę. O jei jau pakliuvo - nusausinti kuo nors, kas sugeria vandenį

PS persodinus tikrai koki menesi susilaikyciau nuo tresimo

QUOTE(Lera @ 2009 08 04, 12:22)
ta prasme nereikia kaip visu gelyčių vos persodinus gausiai palaistyt? a ji tada tikrai galutinai nesunyks?
o kai pirma kartą laistysiu po 4-5 dienų kaip suprast ta gausiai palaistyt? tai palaistau daug o tada ant viršaus dar trąšų ? gerai supratau?
Papildyta:
o ačiū , labai vertingas patarimas nes būtent toki dabar ir planavau pirkt maišelį... nes tiesiog pigiau ... na ką aš ten žinau nesuprantu gi dar nieko.. mačiau maximoj kartu su vazonėlių yra bet man kažkaip atrode įtartinai kad taip mažai ir taip brangiai pagalvojau sau geriau už pigiau visa maišą dar ateičiai būtu.. o matai kaip ištikrujų yra...

Papildyta:
ne negerai supratai. laistoma jau su trąšomis. Į vandenį įpili trašų (geriau mažiau nei nurodoma ant buteliuko) ir su tuo vandeniu laistai. Nors aš tai mirkau laibau, nei laistau. gali pasodinusi ir nelieti. Geriau jau sausiau nei perlaistai jas.
nežinau aš iš akies viską darau. Nėra jokio grafiko. Tiesiog matau, kada kurią reikia lieti, o kurią dar ilgai nelieti. Tai priklauso nuo to, kur laikai, ant kokios palangės.
Nelaikyk ant tiesioginės saulės nudegs lapai. Kad kai kurie lapeliai nudžiūna, nėra blogai. Normalu, kad keičiasi lapai. Svarbu auga nauji.
Kodėl tau negražu tie permatomi plastikiniai vazonai? Jei negražu, taigi sakau su tuo permatomu, dedi į tokį į kokį nori. Tik tau (kaip neptyrusiai augintojai šių gėlių) teks dažniau traukyti iš to nepermatomo vazono ir žiūrėti ar reikia lieti ar ne, kad nesupūdytum. O jei kol kas pastovėtų neįdėtas į jokį vazoną, tai matytum kokia šaknų būklė ir pan.
Tik nesodink į žemes, kaip jau tau patarė kažkas. Reikia to substrakto iš medžio ir akmenukų.
parduotuvėje tau gali įkišti tas žemes orchidėjoms. bet jos netinka.
Aš kai nežinojau dar nieko, tai man tik jas ir kišo. Sakydavau man reikia specialaus substrakto. Tai mane durna laikydavo. Bet vis viena neprikau, kol neradau to ko reikėjo.
Aš nei vienos šaknų nebarsčiau jokiu cinamonu (nes neturiu

Ir persodinus palaistau (labai saikingai aišku) ir visoms gerai.
Tiesiog tai labia individualu.
Nu bet visi šie pamokymai yra teisingi ir naudingi. Mergaitės tikrai visos pasistengė tau paaiškinti . Sėkmės auginant.

QUOTE(joliks @ 2009 08 04, 11:24)
1. Lera, tikrai nebijok, kad numarinai gelyte. Ziedelis nuvyto gal jau savio laika atzydejes, o ir karstis savo ziedeliam irgi daro...
2. O persodinti tikrai reiketu, nes vazonelio viduje esanciu saknu bukle man nelabai graziai atrodo (bet gal cia tik foto tokia).
3. O lapu baltas apnaseles gali drasiai nuvalyti su dregnu skudureliu (ji sudrekinti siek tiek parugstintame vandenyje).
4. Si gelyte tikrai ne porcelenine
2. O persodinti tikrai reiketu, nes vazonelio viduje esanciu saknu bukle man nelabai graziai atrodo (bet gal cia tik foto tokia).
3. O lapu baltas apnaseles gali drasiai nuvalyti su dregnu skudureliu (ji sudrekinti siek tiek parugstintame vandenyje).
4. Si gelyte tikrai ne porcelenine

1. o kaip atskirt kur numarinau o kur krenta nes atžydėjo?

2. ne čia ne foto čia tikrai ne kaip atrodo ..... o viršui prie lapu leidžia daug kažkokiu žalių kaip ir šaknų.... tai jas irgi kažkaip reikia kad žeme uždengtu? čia juk šaknys taip?
3. o parūgštintame čia citrinos įlašint pvz į vandenį? o kiek?

4. aha neporcelianine jau dar karšta darosi pagalvoju kad reikės ja persodint šiandien kaip nors

ačiū labai

QUOTE(auryle @ 2009 08 04, 11:24)
1.Aš kišu po kranu, po tekančiu šiltu vandeniu, ir laikau tol, kol pažaliuoja šaknys. Tada galima įstatyti į kokį nors indą, ir ant substrato pamažu pilant paruoštas trąšas užpilti, kol apsems vazonėlį, tik reikia žiūrėti, kad neišplauktų substratas 
2. Palaisčiusi iškart po to, kai nukarpysi šaknis - gali padėti toliau vystytis puviniui. Na, ir žinoma, laistant reikia stengtis, kad vandens nepakliūtų į skrotelę. O jei jau pakliuvo - nusausinti kuo nors, kas sugeria vandenį

2. Palaisčiusi iškart po to, kai nukarpysi šaknis - gali padėti toliau vystytis puviniui. Na, ir žinoma, laistant reikia stengtis, kad vandens nepakliūtų į skrotelę. O jei jau pakliuvo - nusausinti kuo nors, kas sugeria vandenį

1. ir man kai viską apkarpysiu palaikyt pokranu , o šiltas tai koks? drugnas? ar kaip atvesusi arbatą?
2. kaip baisu su tuo karpymu man , kad ko ne taip neprikarpyčiau

Papildyta:
QUOTE(Lietuva @ 2009 08 04, 11:28)
Nu bet visi šie pamokymai yra teisingi ir naudingi. Mergaitės tikrai visos pasistengė tau paaiškinti . Sėkmės auginant.

taip už ką be galo visoms dėkinga .. bandau viską prisimint ir nedaryt klaidų ...
eisiu reikalausiu ne žemes ir badysiu atlikt šia baisia procedūrą

ji pas mane auga ant pietines palanges kur saulė būna maždaug iki 12 valandos .. ar tai blogai?......
P.S ji nuo gegužes mėnesio kai buvo nupirkta nei karto nėra trešta dar....
[quote=Lera,2009 08 04, 12:41]
o ką paskui kai visi nukris daryt su tuo kotų? o po kurio laiko jį vėl pradėtu žydėt?
2. ne čia ne foto čia tikrai ne kaip atrodo ..... o viršui prie lapu leidžia daug kažkokiu žalių kaip ir šaknų.... tai jas irgi kažkaip reikia kad žeme uždengtu? čia juk šaknys taip?
4. aha neporcelianine jau dar karšta darosi pagalvoju kad reikės ja persodint šiandien kaip nors
atskirti neatskirsi niekaip-pamirsk ir toliau teisingai rupinkis. Cia pasiskaityk, gal sumazes neaiskumas http://www.orchidejo...hp?id=38&sid=76
Persodinama ne i zeme, o i zieves substrata. Uzberti reikia tas saknis, kurios sulindusio ar lendancios i vazonelio vidu. Yra dar orines saknys (jos nesulenda i vazonelio vidu), jus uzberti nereikia.
Parugstinti reikia labai lengvai-pvz. pusei stiklines 10 laseli

atskirti neatskirsi niekaip-pamirsk ir toliau teisingai rupinkis. Cia pasiskaityk, gal sumazes neaiskumas http://www.orchidejo...hp?id=38&sid=76
Persodinama ne i zeme, o i zieves substrata. Uzberti reikia tas saknis, kurios sulindusio ar lendancios i vazonelio vidu. Yra dar orines saknys (jos nesulenda i vazonelio vidu), jus uzberti nereikia.
Parugstinti reikia labai lengvai-pvz. pusei stiklines 10 laseli