Baltija, nezinau kaip yra jei nestumas ir gimdymas yra Lt. Bet jie suzino,kai tu priregistruoji vaika cia- jis juk tures turet kazkokius popierius, cpr nr cia ar negalvojat apie tai?
Del pasalpos- 100% alga gauni 24 sav po gimdymo. Tada gali dar pasiimt pratesima 18 sav su dienpinigiais(jau gauni is komunos apie 9000 dkk po mokseciu) galima tas 18 sav prasitest i dar 6 sav, bet tada pasalpa sumazes, nes ta suma kuria tu gautum 18 sav- padalina 18+6=24 sav.pasalpa ismoka kas 2 sav.
Jei darbdavio politikoj(kai kur taip yra, reikia perzvelgt sutarti) nera tokio dalyko kaip moketi alga 24 sav po gimdymo- tada iskart pradedi gaut dienpinigius komunoj-24 sav + jei nori ir tas 18(+6)sav.
o vaiko pinigeliai yra apie 4000dkk kas 3 men(ismokama sausi, balandi, liepa,spali).
Zodziu opagimdei gruodi- gausi sausi, pagimdei po sausio 20- pinigelius pirma karta gausi balandi ir tt... cia jau kiek man pavyko issiaiskinti.
Niu ar aiskiau?
sveikos merginos!
kurioms aktuali info tai pasidalinsiu bo siandien kalbejau su komunos atstove
taigi ji pasake:
max pinigai kurie yra gaunami isejus motinystes atostogoms Danijoje jei dirbai legaliai - 3625 DKK per savaite, bet tam reikia gauti gana dideli atlyginima, kai paklausiau koks yra minimumas Danijoje (nes Lietuvoje yra 500 lt) tai pasake jokio minimumo cia nera yra nuo 0 iki tu 3625 DKK. Dar man pasake reikia isdirbti minimaliai 120 valandu per paskutinius 3 menesius iki isejimo i motinystes atostogas t.y. iki 8 nestumo menesio, nes danijoje reikia dirbti 8 menesius. jei bus isdirbta 120 val, ir vid. 100 DKK per valanda, tuomet tie pinigeliai viso labo tik 900 DKK per savaite.
Dar aktualus dalykas jei darbdavys atsisako moketi pinigus tuomet reikia eiti i komuna ir sakyti apie tai, pastaroji svarstys ar skirti pinigus ar ne!!! t.y. jei alga buvo gera ir buvo mokamas TAXas komunai tuomet ji skirs pinigus, bet jei (pvz. mano atveju as siuo metu dirbu nedaug ir gaunu atlyginima nuo kurio nera atskaitomas TAXas, taigi nemoku jokiu pinigu komunai, tuomet kaip supratau man ir pinigai nebus mokami is komunos jei darbdavys nesutiks moketi). Taigi merginos nezinau ar cia viskas ka ji pasake tiesa, bet skamba gana liudnai ir tiketis gauti pinigus apart 4000 dkk uz 3 menesius be didelio atlyginimo iki isejimo dekretiniu - neverta.
taigi su darbdaviu apie nestuma ir galimu pinigu mokejima reikia kalbeti is karto ir issiaiskinti jo pozicija, jei jis atsisako reikia nedelsti ir eiti kalbeti su komuna kokios galimybes.
jei esate susidurusios su panasia situacija ir turite kita info pasidalinkite, nes manau daugeliui yra aktualu
aciu!!!!!!!!!!!