QUOTE(drulike @ 2009 11 24, 19:31)
tai noriu pasidometi, ar galima sportuoti? asmeniskai as lankau linijinius sokius.. kaip galvojat, ar nepakenksiu vaikiukui, jei dar nenutrauksiu sito malonumo?
Sportai labai priklauso nuo individualios nėštumo eigos, normaliu atveju jei ir anksčiau sportavai, tai neturėtų kenkti, tačiau jei nėštumas kabinasi kiek sunkiau bet koks fizinis persitempimas negerai - juk pagrindinis vaistas saugant ankstyvus nėštumus yra poilsis, gulėjimas.
QUOTE(Danubio @ 2009 11 25, 09:50)
Norėčiau greitos info-ar 5 sav. skrydis lėktuvu nepakenks? I trimestra neva reikia vengti skraidyti... o čia būtų skrydis pirmyn-atgal, su persėdimais... neramu truputi. Ka manote?
Vėlgi, tai priklauso nuo individualaus nėštumo. Praktiškai skrydžio metu, ypač kylant ir leidžiantis lėktuvui kūnas yra slegiamas didesne jėga (jei dar kas prisimena fiziką), kas šiaip jau nėra labai geras dalykas, tai gal jeigu būtinai reikia skristi, geriau paieškoti tiesioginio reiso.
QUOTE(Kadra @ 2009 11 16, 18:58)
man irgi kartais net juokinga skaityti, kaip kai kurios prisigalvoju visokiu Negalima

kiek sansu, kad nebudama nescia, valgysi ledus ir del zaliu kiausiniu susirgsi kazkuom? Speju, koks 1 is 1000. Tai ir esant nesciai tas pats.
Skirtumas yra tai, kad ne nėštumo metu yra žymiai paprasčiau gydyti ir tą pačią salmoneliozę ir tą pačią toksiplozmozę, juo labiau kad nei viena iš tų ligų neturi suaugusiam žmogui tokių negrįžtamų pasekmių (minus komplikacijos), kokias turi besivystančiam vaisiui.
Perkant termiškai neapdorotus produktus (ala iš bobutės), kad ir tuos pat kiaušinius, visada yra rizika užsikrėsti salmonelioze - ir pakankamai žmonių užsikrečia. Tai nereiškia kad nereikia visai kiaušinių valgyti - valgykit, prašom, bet nerykit žalių (t.y. tuose pačiuose kremuose).
Lygiai tas pats su sūriais - na ar būtinai reikia pirkt iš bobutės, kuri gal mėšluotom rankom tą karvę pamelžė, o kaimo katinas (toksiplazmozinis) iš to pat kibiro dar ir putas nulakė? Nu natūralu žinoma, su visais kitais kaimo natūros atributais, nes tikrai bobutė sūrį darydama savo virtuvės nedezinfekavo. Dažniausiai juk taip ir būna tie salmoneliozės protrūkiai, kad kur nors kaime kas nors dešras gamino ir visa giminė paragavo.
Galų gale terminis maisto apdorojimas tai nėra kažkokia magija, bet elementari higienos norma. Galima juk pasiskaityt elementarų virėjo vadovėlį, kodėl reikia produktus virti tiek ir tiek, dėl ko reikia dezinfekuoti paviršius ir pan. Juk ne apie kažkokias moralines nėščiosios teises į maistą kalba eina, o apie tai kad valgytų tai kas
tikrai švaru ir be jokių užkratų.
Kalbant apie švarą, pasakymas "visko galima po truputį" negalioja - valgant užkrėstą maistą visiškai nesvarbu ar valgysit su saiku, ar be saiko, užkratas vistiek pateks į organizmą.
"Visko galima po truputį" vienok galioja kalbant apie maistus ir priemones kurios nerekomenduojamos nėštumo metu dėl alergijų ar perdozavimo. Tai tarkim tie patys citrusiniai vaisiai, žemės riešutai, uogos, medus ir pan. - na nereikia ryt kilogramais, bet truputį galima. Tiesiog reikia turėt galvoje kad toks maistas kai kuriems žmonėms gali sukelti labai stiprias alergijas, o jūs juk nežinot kam jūsų kūdikis yra alergiškas.