QUOTE(lemurmur @ 2009 11 10, 15:26)
Apstulbau, siandien iejus i darzeli, sugalvok tu man, esant darzelyje vaikams dazyti.. Kvapas nerealus - baisiausi nuodai.

Nejaugi to nebuvo galima atlikti vaikams nesant ar bent jau kokiais vandens emulsiniais dazais, o ne acetoniniais.
Kaip jums mamytes tai atrodo ???
Na, taip, nėra tai malonu, bet ką jau padarysi. Reikia tikėtis, tai nesikartos nuolat. O jei taip, tai ko gero jau reikėtų kažko imtis. Manau, tai vyksta visuose darželiuose. O dėl dažų, tai acetoniniai yra atsparesni, būtent dėl to viešose vietose juos naudoja.
Kita vertus, sovietmečiu į vaikus iš viso nebuvo kreipiamas dėmesys, jokių teisių ir t.t. Kūdikių lovelės buvo dažomos "nuodingais" dažais... ir kaip kai kurie pasakytų, ir nieko, ir užaugom...

Keičiasi laikai ir tikrai norisi to patogumo, to komforto, ekologijos, ypač, kai tai liečia mūsų vaikus...
Šiaip vat jei žmogus mano, kad problemą išspręs čia kalbėdamas, tai yra naivu. Bet nebūtina bėgti pas direktoję visada, nes kiekvienas atvejis yra individualus, gal kartais užtenka pasiguosti čia, pakalbėt su auklėtoja, o kartais gali tekti ir pas direktorę nueiti. Manau, kad tai yra natūralu ir normalu, laisvoje visuomenėje mes neturime bijoti kalbėti, išsakyti savo nuomonės. Juk taip mes norim pagerinti ne vien savo vaiko situaciją, bet ir apskritai darželio, visuomenės. Tikrai gal ir gerai, kad kažkas nėra iki galo patenkintas viskuo, nes tokiu atveju pamatom, kad yra daug dalykų, kuriuos galima padaryti geriau, pasitempti. Atvirai, tai net nepastebėjau, kad daržely kažkas kažką dažė, nes bėgam pirmyn ir atgal nesidairydami. Galva pilna visko, tai nėra kada ir pagalvoti. Bet jei kažkas pasako, tai ir pagalvoju.
Man pavyzdžiui, kyla kitų asmeninių klausimų, dėl kurių nieko nesakau nei auklėtojoms, nei kitiems, nes manau, tai yra neišvengiamos problemos. Pirmomis dienomis vaikas namo su kandimo žymėm pareidavo, su mėlynėm, na, bet ką aš galiu kaltinti, vaikas kažkaip adaptuojasi, perima kitų taisykles, išmoksta muštis, atsikalbinėti. Kad ir kalbos raida. Mūsų vaiko kalba regresavo, nes daržely kiti vaikai švepluoja ar nekalba. O mūsų vaikas taria visas raides ir turi paltų žodyną. Apskritai, yra ženkliai daugiau pasiekęs kitose srityse. Bet ką aš galiu kaltinti? Tokia yra darželio pasekmė, kur nėra ugdymo individualiai, o visi pasidaro daugmaž vienodo lygio (raidos prasme). Vaikai perima tai, ką mato, suvienodėja.