Bandysiu dar kartą, toks azartas pagavo. O tada dar klausimėlis pagal kokį receptą minkyti duonelę, Pipete, gal gali pasidalinti patirtimi?
Pažiūrėk į temą su duonkepėm, Nomkės duona yra gera kaip bazinis receptas, bet gi skonio reikalas, ten pirmame puslapyje atsirink duonas su raugu ir pažiūrėk kokios nori.
QUOTE(Jūržolė @ 2010 01 25, 09:27)
Kepiau duonelę pagal Malsenos receptą: raugą rauginau 3 dienas, griežtai laikiausi nurodymų ir rezultatu nesu patenkinta. Visų pirma todėl, kad mano duona neišilo, t.y nesusiformavo skylutės. Pati duona neblogo skonio, tokia rūgštelna, bet labai sunki gavosi. Be to pagal šį receptą reikia dėti ir kvietinių miltų, tai tokia ne visai juoda išėjo.
Baltasis raugas taip pat nepavyko - pats raugas nekilo, tai pagalvojau, kad jis ir pyragos neiškels. Todėl vakar vakare kepiau mielinį pyragą su Karališkais miltais - va šitas tai labai pavyko, skanumėlis
Baltasis raugas taip pat nepavyko - pats raugas nekilo, tai pagalvojau, kad jis ir pyragos neiškels. Todėl vakar vakare kepiau mielinį pyragą su Karališkais miltais - va šitas tai labai pavyko, skanumėlis

ir aš pagal tą patį receptą ruginį raugą dariau. Pirmą` parą rūgimas ir kilimas matėsi (pakilo ir buvo daug burbuliukų), po paros, raugas suskystėjo, ir burbuliukų beveik nebuvo. Šiandien trečia para, tačiau pokyčių jokių nepastebėjau, tik tai, kad ant paviršiaus išsiskyręs skystis, raugas skystas be burbuliukų, skonis rūgštus. Kas su juo negerai?

Raugą sumaišyk, paimk jo gerą šaukštą ir pridėk tiek pat miltų ir vandens (kitką išmesk). Stebėk, kai pakils iki kritimo žemyn iškart pamaitink vėl, gali pamaitinti jau sukritusį, bet geriau nepražiopsoti (pakilti gali ir greit per 2-3, 4 val.). Daug apie raugus prirašyta duonelės temoje reikia skaityti ir skaityti
.

QUOTE(pipete @ 2010 01 29, 13:19)
Raugą sumaišyk, paimk jo gerą šaukštą ir pridėk tiek pat miltų ir vandens (kitką išmesk). Stebėk, kai pakils iki kritimo žemyn iškart pamaitink vėl, gali pamaitinti jau sukritusį, bet geriau nepražiopsoti (pakilti gali ir greit per 2-3, 4 val.). Daug apie raugus prirašyta duonelės temoje reikia skaityti ir skaityti
.

o ką aš negerai padariau? Pagal Malsenos receptą to ruginio raugo tris paras nereikia maitinti, tik lengvai pamaišyti...

QUOTE(rytorasa @ 2010 01 29, 12:07)
ir aš pagal tą patį receptą ruginį raugą dariau. Pirmą` parą rūgimas ir kilimas matėsi (pakilo ir buvo daug burbuliukų), po paros, raugas suskystėjo, ir burbuliukų beveik nebuvo. Šiandien trečia para, tačiau pokyčių jokių nepastebėjau, tik tai, kad ant paviršiaus išsiskyręs skystis, raugas skystas be burbuliukų, skonis rūgštus. Kas su juo negerai? 

Va, va ta pati problema - raugas visai nedidėja, nors rūgštelė skani


Noriu paklausti čia rašančių,gal kuri esate kepusios duonelę pagal J.Oliverio receptuką,kur jis kepa raugintą duonelę.?
Būčiau dėkinga,jeigu pasidalintumėte,kaip pavyko.
Mergaitės, skaičiau, kad kepant duoną orkaitėje, reikia apačoje padėti skardą su vandeniu. Kam tas vanduo reikalingas? Kad nebūtų kieta plutelė?
QUOTE(rytorasa @ 2010 02 06, 13:52)
Mergaitės, skaičiau, kad kepant duoną orkaitėje, reikia apačoje padėti skardą su vandeniu. Kam tas vanduo reikalingas? Kad nebūtų kieta plutelė?
Vandens garai kepimo pradžioje padeda duonai kilti ir tuo pačiu neužkepa pluta (kietą plutą sunku iškelti).
Nežinau kaip kitoms, bet man kepant ruginę duoną su raugu (kitaip nei su mielėm) duona orkaitėje nebekyla. Įdomu kaip kitoms sekasi su tuo pakilimu kepimo metu?
QUOTE(pipete @ 2010 02 06, 17:04)
Vandens garai kepimo pradžioje padeda duonai kilti ir tuo pačiu neužkepa pluta (kietą plutą sunku iškelti).
Nežinau kaip kitoms, bet man kepant ruginę duoną su raugu (kitaip nei su mielėm) duona orkaitėje nebekyla. Įdomu kaip kitoms sekasi su tuo pakilimu kepimo metu?
Nežinau kaip kitoms, bet man kepant ruginę duoną su raugu (kitaip nei su mielėm) duona orkaitėje nebekyla. Įdomu kaip kitoms sekasi su tuo pakilimu kepimo metu?
Pipete,

Tuo labia ,kai pard,jų atsiranda vis naujos rūšys.
Gal ir buvo šis mano iškeltas klausimas,bent aš neradau.
QUOTE(pipete @ 2010 02 06, 17:04)
Vandens garai kepimo pradžioje padeda duonai kilti ir tuo pačiu neužkepa pluta (kietą plutą sunku iškelti).
Nežinau kaip kitoms, bet man kepant ruginę duoną su raugu (kitaip nei su mielėm) duona orkaitėje nebekyla. Įdomu kaip kitoms sekasi su tuo pakilimu kepimo metu?
Nežinau kaip kitoms, bet man kepant ruginę duoną su raugu (kitaip nei su mielėm) duona orkaitėje nebekyla. Įdomu kaip kitoms sekasi su tuo pakilimu kepimo metu?
ruginė kepimo metu nekyla...


Apie miltus dabar kalba temoje "...kepam skanią duonelę" (dar pirmame temos puslapyje sudėta kas svarbu), pažiūrėkite ten ir klauskite kas neaišku. O informacijos daug malsenos ir kauno grūdų puslapiuose.