[quote=Peliauckų Jadzė,2009 12 17, 00:20]
Visad maniau, kad mediko profesija - tai žmogaus gydymas. Jis gi ne supermenas, kad gelbėtų gyvybes.
Nežinau, kas didesnė nuodėmė, žiūrint iš religinės pusės: ar padaryti abortą, ar atsisakyti jį daryti, žinant, kad moters apsisprendimas tvirtas ir ji eis pas bobutę mėsininkę, rizikuodama savo sveikata ir gyvybe...
[/quote]
Taip, pritariu. Mediko pareiga, einanti po gyvybės gelbėjimo, yra gydyti žmogų. Ką mes gydome? Ligą? Taip? O nėštumas yra liga? (primenu, kad kalbu apie
nėštumo nutraukimą savo noru).
Aš irgi nežinau, kuri Jūsų paminėta nuodėmė didesnė. Matyt, priklauso nuo žmogaus įsitikinimų. Vaikas pasirinkti ar bus žudomas, ar ne negali. Moteris pasirinkti ar eiti pas mėsininkę, ar ne - gali.
[quote=Taistė,2009 12 17, 01:56]
Pasireiškia galimybe įtakoti/keisti/koreguoti/pildyti pasaulietinės valstybės įstatyminę bazę. Mažai įtakos? [/quote]
Pasiskaitykite Lietuvos Konstituciją. Atrasite tokį įdomų dalyką, kad kiekvienas iš mūsų gali daryti įtaką/keisti/koreguoti/pildyti valstybės įstatyminę bazę - jeigu atras reikiamą skaičių bendraminčių. Tai, kad Jūs to nedarote, o kiti daro tikrai tuos kitus nedaro blogesnius už Jus
[quote=Taistė,2009 12 17, 02:13]
Būtent, kad žinau. Pasaulietinėje valstybėje visos pripažintos religijos turi turėti teisę pareikšti savo nuomonę, tačiau panašu, kad Lietuvoje ta nuomonė visada atitenka katalikų bažnyčiai ir netgi daugiau nei nuomonė. [/quote]
Ir vėlgi katalikų Bažnyčia ir religija kalta, kad kitų religijų bendruomenės nėra aktyvios?
[quote=dange,2009 12 17, 11:04]
Toks pasirinkimas man labai panašus į pasirinkimą būti kariu, su viena išlyga- teise nesimokyti šaudyti, nes negali atimti gyvybės.Uniformą nešioti patinka, Tėvynės gynimo idėja tinkama, o va šaudo tegu kiti. [/quote]
Nepykite, nevykęs palyginimas. Kokia yra kario (kaip profesijos) paskirtis?
[quote=AgnePagne,2009 12 17, 13:07]
Bože, adaptacija, negadinkite diskusijos su tais argumentais. Diskusija vyksta labai sklandžiai ir įdomiai. Negadinkite jos. Nes erzelyną sukeliate visada ir labai greitai. Mes puikiai žinome, kad mokate argumentų ieškoti google. Bet gal galima be įrodymų ir citatų. Medinis, beje, puikiai argumentuoja savaip, ir be google. Kaip ir something else ir ooo. [/quote]
Labai smagu, kai ateina į temą žmogus pats nieko gero arba beveik nieko nepasakęs ir pradeda aiškinti kam ką rašyti, o kam ko nerašyti

Nepykite, tikrai juokinga
[quote=l'eau,2009 12 17, 13:18]
būtų įmanoma atsakyti prieš tai išgirdus bent vieną argumentą kodėl melstis
PRIVALO net tie, kurie nėra tikintys? [/quote]
O kodėl jie PRIVALO? Kas verčia? Taigi maldos esmė yra ne ištarti žodžiai, o su kokiomis mintimis juos tariate, ką jaučiate ir t.t. Na tai tegul Jūsų vaikas kalba tą maldą ir galvoja apie dviratį. Arba visai nekalba. Nemanau, kad mokytoja dėl to jį pas direktorių siųstų.
[quote=ooo,2009 12 17, 14:00]
niekas pries religija nesisaiusia - tevai turi teise aukleti vaikus pagal savo tikejima, visi turi teise eiti i norima baznycia/cerkve/sinagoga/maldos namus ir t.t.
bet NEPRIVALO [/quote]
Na neprivalo neprivalo. Kas su tuo ginčijasi? Kas ginčijasi dėl to, kad tėvai turi teisę auklėti savo vaikus pagal savo tikėjimą? Bet, atsiprašau, juokingai skamba tas piktinimasis, jeigu vaikas eina į katalikiškąją mokyklą. Tas pats būtų jeigu vaiką leistumėte į rusišką mokyklą ir piktintumėtės, kad pamokos vyksta rusų kalba.
[quote=Arven,2009 12 17, 16:50]
Bet mane piktina, kai muzikos mokytoja ima moralizuot, ko i baznycia nevaikstau (is asmenines patirties taipogi). [/quote]
O prie ko šioje situacijoje KB?
[quote=Peliauckų Jadzė,2009 12 17, 17:07]
Kai tai pasakojama per tikybos pamokas - tai yra normalu. Kai tai pasakojama per muziką ar biologiją - manyčiau, nelabai normalu. [/quote]
Tas pats klausimas ir Jums
[quote=Reika,2009 12 17, 17:33]
sena pilna tradiciju svente
beto, kadangi
esam nereliginga seima, mieliau pagonybe mums tai
per kucias valgome mesa, kuria krikscionybe isvijo is valgerascio ta diena. [/quote]
Įdomiai. Man atrodė, kad nereligingos šeimos išvis nešvenčia Kalėdų, tuo labiau Kūčių
[quote=Peliauckų Jadzė,2009 12 17, 19:24]
Žinot, kai aš realiai gyvenime esu mačiusi pavyzdžius, kai 90 m. diedukas, visą gyvenimą mokėjęs "duoklę" ir nemažą duoklę parapijos klebonui, laidoja savo 88 m. bobutę, ir klebonas pasako "taksą", kuri sudaro pusę dieduko pensijos...Arba kai kitos parapijos klebonas atsisako laidoti staiga mirusį bendradarbės tėvą, nes jam kažkur buhalterijoj galai nesueina, ir bendradarbė turi važiuoti į kitą parapiją prašyti ne tokio "buhalteriško" kunigo atlikti apeigas...arba kai mažo miestelio siaubas, vietinės "mafijos" galva staiga tampa bažnyčios akyse pagirtuoju, viešai nešančiu naujai pašventintą kryžių... Nežinau, po kiekvieno tokio atvejo mano gera nuomonė apie katalikų bažnyčią, kaip instituciją, gerokai smuktelėdavo.Kol atėjo diena, kai supratau: niekas nebestebina. [/quote]
Supratau. Jums nepatinka Bažnyčia, ne tikėjimas. Man irgi pati institucija nepatinka, seniai neinu ten. Bet negaliu teigti, kad visi kunigai blogi ir pedofilai ir kad siekia tik pasipelnyti iš žmonių nelaimės. Man taip pat nepatinka, kai Bažnyčia kišasi į politiką.
Reaguotumėte kitaip, jeigu tokį siūlymą, apie kurį mes čia dabar kalbame, pasiūlyti ne KB, o, pvz., medikų asociacija arba patys politikai?
[quote=Dileta,2009 12 18, 10:51]
O kodėl tada bažnyčios vadovai stengiasi taip reguliuoti visų žmonių gyvenimą įstatymais? Jei moteris laiko save katalike,aborto jinai nedarys,nes pagal katalikų mokymą tai nuodėmė.Kodėl įstaymais stengiamasi reguliuoti žmonių gyvenimus,net tų,kurie katalikais savęs aplamai nelaiko? Kodėl visko nepalikus žmogaus pasirinkimui. [/quote]
Šiuo atveju pabandykite nežvelgti iš savo perspektyvos, pažvelkite iš kitos pusės - puikus ginekologas, išgelbėsiantis ne vieną ir ne dvi gyvybes, išgydysiantis daugybę moterų, bet va, nenori žudyti. Ką jam daryti? Mesti savo talentą, nes kažkas nori pasidaryti abortą?
Negi Jūs visi tikrai manote, kad staigiai po to įstatymo ir nebebus kam daryti abortų? Tikrai taip baisu?
Beje, dėl tikėjimo. Pastebėjau tokią tendenciją, kad žmogus sako esąs netikintys ir nepripažįstantis Dievo, o kai atsitinka kas nors blogo ar nelaimė kokia, iš karto puola šauktis Dievo ir prisimena maldas visas ir t.t. Nesakau, kad tą daro visi, bet bent jau aš žinau tikrai ne vieną tokį atvejį
Sorry, kažkas su citavimu nesuveikė