QUOTE(Natalija* @ 2009 12 27, 23:12)
Sveiki, labai reikia jūsų konsultacijos.

Nėštumo atostogų turėčiau išeiti kovo pabaigoje-balandžio pradžioje. Paskaičius sodros pašalpų skyrimo tvarką, suprantu, kad man nėštumo ir gimdymo atostogų pašalpa bus apskaičiuojama įvertinus draudžiamąsias pajamas už 9 mėn. iki pirmos nėštumo atostogų dienos.
Pirmą (t.y biržely) ir antrą mėnesį (t.y. liepą) aš neturėjau pajamų, nes biržely buvau kasmetinių atostogų, todėl atlyginimą už gegužę ir atostoginius už birželį gavau gegužės mėnesį. Liepą neturėjau pajamų, nes pakeičiau darbuovietę ir atlyginimą, kaip priklauso gavau sekantį mėnesį, t.y. rugpjūtį. Darbo stažas buvo nutrukęstik 1-ai dienai.
1-as klausimas: Kaip skaičiuos pašalpą mano atvėju? Ar įvertins birželio mėnesio atostoginius sumokėtus gegužės mėnesį?
2-as klausimas: gimdyti turėčiau iki liepos 1d., tačiau vaiko priežiūros atostogų išeisiu jau po liepos 1d.,
kaip tada skaičiuos pašalpą? Kaip suprantu už 12mėn turėtas draudžiamąsiais pajamas iki nėštumo pirmos atostogų dienos ar iki vaiko priežiūros atostogų pirmo dienos? už kuriuos mėnesius?
tikiuos aiškiai išdėsčiau savo klausymėlius
Visų pirma, tai skaičiuos ne iš 9, o iš 12 mėnesių draudžiamųjų pajamų. Ir ne iki pirmos atostogų dienos, o iki to mėnesio, kurį prasideda atostogos. Tas galioja tiek nėštumo ir gimdymo, tiek ir vaiko priežiūros atostogoms. 12 mėnesių imami iki atitinkamų atostogų pradžios mėnesio, t.y. motinystės pašalpai apskaičiuoti iki nėštumo ir gimdymo, o motinystės (tėvystės) pašalpai - iki vaiko priežiūros. Atostoginiai įsiskaičiuos nepriklausomai nuo to, kurį mėnesį jie išmokėti, nes Sodra visuomet atsižvelgia į tai, kurį mėnesį jie priskaičiuoti. Tas pats ir su atlyginimu.