mimuke, schade, biziukas...
tikėkit kaip norit, tiek procentų-kiek norit.
bet šiaip sakramentai veda mus į daug giliau ir radikaliau. komunija yra sakramentas. išpažintis. ir santuoka taip pat. tai jei , kaip sakot, neinat į baž sekmadieniais, vadinas ir komunijos - ne, vadinas išpažinties - gal tik sykį metuose...valio, tai jūsų pasirinkimas... bet tuomet ko norėt santuokos sakramento - nes jis VIENAS - NESIKARTOJA - ir jums atrodo išklimingesnis...?? nei pvz, komunija, kurios sekmadieniais atsisakot? kažkuri čia pasakė, nesu tikinti, turbut schade, bet palaiminimas dievo man svarbus, taigi šliūbą imčiau dėl palaiminimo. o tai komunijos metu, dievas, įėjęs į širdį ir kūną, nelaimina?? tai, ko vieną sakramentą sumenkint, pvz, komuniją, o šliūbo būtinai norėt?? vat tą ir vadinu žaidimais...todėl ir sakyčiau, kad šliūbą sąmoningai priima tas, kuris sąmoningai dažnai naudojasi ir nevengia - kitų sakramentų. jie jam brangūs, o ne šiaip sąžinės nuraminimui. sąmoningas žmogus ras laiko sekmadienį, suderins tai su savo išvykom į sodybą, žvejybą ar kt pomėgiais.
aš tai siūlyčiau taip (nors, aišku, jūs gi padarysit, kaip jūs norit)...tiksliau, pati elgčiaus, jei nebūčiau apsisprendus katalikė; gyva katalikė, o ne "tradicinė", taip sakant...taigi, daryčiau taip: zakse santuoka, o kai tikėjimas su laiku man bus reikšmingas ir kasdienybėje, beje, ir vyrui mano - priimsim ir tą šliūbą. juk daug kam gyvenime reikia pribręsti. ar taip nemanot? tuomet ir priėmimas įgyja visai kitokią prasmę.o juk daugkas dabar karštligiškai daroma, skubama. kad ir šliūbas. nu, bus tas šliūbas suteiktas, nu ir ką. ir vėl užmigsim, nes pliusiukas bus uždėtas, vaikai bus - tai krikštas - vėl pliusiukas, komunijos privesim, (nors šeimoj nei meldžiamasi kartu, nei giedama, nei apie Dievą šiaip pasikalbama), ir vėl tikėjimas miega kažkur nnnn toj vietoj mūsų gyvenime...
aš rašau tam, gal čia ir ne vieta, kad labai keista yra vienas dalykas: žmonės taip rimtai deda pastangas į daugelį kitų dalykų savo gyvenime, o tikėjimui skiria....varganiausią vietą. žiūrėkit, šiam laisvės, lygybės ir psichologijų amžiuje, juk tiek kruopščiai domimasi, savimi, savo dvasiniu gerbūviu, jogos, ir visa kita...žmonės studijuoja savo charakterius, temperamentus. nepagaili knistis, pirkti, ieškoti, rekomenduoti literatūrą. vienokią ir kitokią. po to tarkim, mokslas: žmonės atsideda studijoms iki išprakaitavimo...po to namai. žiūrėkit kaip žmonės šlifuoja dailina namus, tariasi dėl interjerų...gražu pažiūrėti...žiūrėkit, kaip jie nenumoja rankų į savo kūną. ima skaityt etiketes, nekimšt šlamšto, netiki aklai gydytojais...žodžiu, visose srityse tobulėja...apart tikėjimo. nes tikėjimas ...ai, tai šliūbas, malda kai kada ne kada, kai nelaimė prispiria, maldos gyvenimas - negyvas, į bažn- tik tris- šetis kart į metus užsuku...ir apskritai, stengiuos dievo netrukdyt, juk ir šiaip esu, geras, doras žmogus...to pakanka...vat ir visos mūsų žinios apie tikėjimą...pradinės klasės katekizmo lygio.
visa tai rašau nepiktai. forume sunku pajust intonaciją. dalinuosi tiesiog.