Įkraunama...
Įkraunama...

Kūčių stalas

QUOTE(Medute55 @ 2013 12 12, 09:28)

neatidaro nuorodos,tai negaliu pasakyt...
Atsakyti
gal kas žino kaip lašišą skaniai, lengvai paruošti ?
Atsakyti
QUOTE(Lyžuka @ 2013 12 13, 09:01)
gal kas žino kaip lašišą skaniai, lengvai paruošti ?


As tai ja sudau. Jei pirksit jau file, tai paruosimas is viso bus lengviau, negu lengva. Ir be galo skanu.

O jeigu kepti, tai labai paprastai darau irgi: druska, pipirai, krapai, ir ant virsaus po gabaliuka sviesto (jei nepatingiu, tai sviesta pries tai issuku su petrazolemis, cesnaku spaustu ir druska. Kepti orkaiteje labai trumpai (priklausomai nuo gabalu dydzio), jei neperkepsit, bus labai sultinga nuo isigerusio sviesto. Skani net ir salta ant sumustinio.

Siaip aisku cia sitas receptas visiskai ne i tema, nes apie Kucias kalbam, tiesiog pasidalinau smile.gif
Paprastai orkaiteje ar keptuveje keptis rinkciausi kita zuvi.
Atsakyti
Mūsų šeimai pati skaniausia lašiša yra su sviesto ir krapų padažu. Pagaminama be galo greitai.... tik ryžius reika išsivirti iš anksto, kadangi lašiša gaminama apie 10-15 min.

Lašišos gabalėlius dedame į šaltą vandenį ir kaitiname kol pradeda kilti burbuliukai (visai prieš pat užvirimą...) kol lašiša vandenyje kaista darome padažą - sviestą išlydome, dedame žuvies prieskonių ir daaaaaaug smulkintų krapų. Viską šiek tiek pakaitiname (saugoti, kad nesudegtų!!!!). VISKAS!!!!! Kai tik vanduo su lašiša pradeda beveik virti išimame žuvį ir apipilame ją sviestiniu padažu. Patiekiame su virtais ryžiais. Garnyrui mums labiausiai tinka su grietinėle troškintos daržovės. smile.gif
Atsakyti
Ačiū mergaitės 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Di72 @ 2013 12 13, 15:06)
Mūsų šeimai pati skaniausia lašiša yra su sviesto ir krapų padažu.

Mes irgi šitaip valgom, fantastika....tik dar grietines dedu į padažą.
Atsakyti
QUOTE(airius @ 2013 12 05, 00:27)
Sveiki
Siulyciau susi padaryti, pats tas. As siais metais darysiu  4u.gif


Ejau per visa interneta grynu tradiciniu patiekalu ir nu galvoju rasiu viska cia... doh.gif visko priskaiciau, ir baltu misrainiu, ir kitokiu nesamoniu, bet susi tai jau visiskas pezalas doh.gif Daugelis traktuoja tai kaip zuvies ir pasniko diena, bet reiktu dar pasidometi kodel ant kuciu stalo turi buti tam tikru produktu, nes plotkeles tarkim gal galima butu pakeisti zydiskais macais? juk technologija ta pati pauosimo tik miltai ir vanduo... arba gal iskepkite lietini ir dalinkite su seima prie degancios zvakes? nes vel tik miltai ir vanduo... Blyn skaitau ir stebiuosi kai kuriu nusisnekejimu ir dar gina majonezus ar kitokius "nekaltus priedus" ati kepkite zasi su obuoliu siknoje ir bus puiki sventine vakariene prie eglutes...
Papildyta:
QUOTE(lututė @ 2013 12 05, 18:26)
vava,esu girdėjus  biggrin.gif  laužiukais juos vadindavo...ir apie skrylius esu girdėjus...
o jei pasidomėt-tai visokios silkės ant lietuviško Kūčių stalo atsirado tik apie  XVI a., iki tol vyravo grūdiniai valgiai,riešutai,grybai,daržovių valgiai,obuoliai.Dėdavo ir lydeką-kaip vaisingumo simbolį.Blynus irgi kepdavo,o kiekvienas patiekalas ant Kūčių stalo turėjo tam tikrą reikšmę... ax.gif

dabar jeigu neturi tai sugalvos ir susiams reiksme biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Medute55 @ 2013 12 11, 10:32)
g.gif  g.gif  g.gif turiu klausimą - o toje gatavoje pirktinėje tešloje, kurią naudojate, ar kartais nėra sviesto, grietinės ir kiaušinių??? Juk Kūčių stalui šių patiekalų negalima doh.gif

Čia jūs taip galvojate.
O vyskupai taip nemano ax.gif
Yra pasninko rekomendacijos ir nustebsit perskaitę. Dedu nuorodą:
http://lvk.lcn.lt/naujienos/,91

"Lietuvos Vyskupų Konferencijos Instrukcija dėl atgailos ir pasninko dienų

Dieviškąja teise visi tikintieji, kiekvienas sau tinkamu būdu, įpareigojami daryti atgailą, bet, siekiant, kad visi tarpusavyje būtų sujungti bendru atgailos laikymusi, yra nustatytos atgailos dienos, kai tikintieji ypatingu būdu dalyvauja malda, atlieka gailestingumo ir meilės darbus, aukoja save, ištikimiau atlikdami savo pareigas ir ypač laikydamiesi pasninko ir abstinencijos (plg. CIC kan. 1249), pagal šias Lietuvos Vyskupų Konferencijos nustatytas normas: 

Susilaikymo nuo mėsiškų valgių (abstinencijos) įstatymas.
 Nuo mėsiškų valgių turi būti susilaikoma visais metų penktadieniais (išskyrus tuos atvejus, kai jie sutampa su iškilmės diena),Pelenų trečiadienį ir, pagal seną Lietuvos tradiciją, – Kūčių dieną. Šis abstinencijos įstatymas saisto visus nuo 14 metų amžiaus. 

Pasninko įstatymas. Leidžiama per dieną valgyti sočiai tik kartą. Šio įstatymo privalu laikytis nuo 18 iki 60 metų amžiaus (plg. CIC kan. 1252). 

Susilaikymo nuo mėsiškų valgių (abstinencijos) ir pasninko reikia laikytis Pelenų dieną ir Mūsų Viešpaties Jėzaus Kristaus Kančios ir Mirties penktadienį (plg. CIC kan. 1251). 

Kai Kūčios būna sekmadienį, tikintieji, pagal Lietuvos tradiciją, tą dieną kviečiami susilaikyti nuo mėsiško maisto, nors sekmadieniais tokios pareigos ir nėra. 
<...>

SUSILAIKYMO NUO MĖSIŠKŲ VALGIŲ (ABSTINENCIJOS) IR PASNINKO ĮSTATYMO PAAIŠKINIMAS

Susilaikymo nuo mėsiškų valgių (abstinencijos) įstatymas
 draudžia valgyti žinduolių ir paukščių mėsą ir tai, kas turi tiesioginį ryšį su mėsa. Leidžiama valgyti žuvį, kiaušinius, pieno produktus, jūros gėrybes. 

Pasninko įstatymas leidžia per dieną sočiai valgyti tik kartą. Kitus du kartus (pvz., ryte ir vakare) – tik lengvai užkąsti. Vanduo, pienas, vaisių sultys pasninko nelaužo. "

Pasninkas Advento metu išvis neprivalomas (Gavėnios metu - taip). Kūčių dieną taip pat ne pasninkas.
Svarbus tik susilaikymo nuo mėsos įstatymas 4u.gif
Atsakyti
ar kas bandete sia misraine?
bandysiu daryti kuciom.

QUOTE(dowwe @ 2013 11 30, 20:56)
Sluoksniuota tuno, vynuogių, prievagrybių ir sūrio mišrainė

Reikės:
Besėklių vynuogių (nemaža kekė)
Tuno savose sultyse (sunaudojau 2 skardines be skysčio)
Pievagrybių (8-10 priklausomai nuo dyžio)
Fermentinio sūrio (~ 200 gr manau užtektų, naudojau salstelėjusį Masdam sūrį)
Majonezo
Druskos, pipirų

Susluoksniuotos besėkles vynuogių puselės, tuną savose sultyse, apvirtus pjaustytus prievagrybius, ir fermentinis sūrį supjaustytą kubeliais. Viskas gardinama pagal skonį druska, pipirais ir majonezu. Proporcijos taip pat pagal skonį.


user posted image

Atsakyti
Mano galva kiekvienas gali daryti ką nori ir smerkti dėl to tikrai nereik, o tai gaunas kas ne su mumis tas liaudies priešas. Pažinojau labai religingą moterį ji sakė taip : aš valgau tai, o jus valgykit kaip jums patinka ir da rparuošt padėdavo.
Atsakyti
viskas gerai,bet tema vadinasi "Tradiciniai kūčių valgiai",tai tie visi sušiai,alyvuogės ir dar bele kas yra ne į temą.Tada reikėtų susikurti temą pavadinimu "Per kūčias valgau kaip noriu" ir dėti visus širdžiai mielus receptus-nuo sušių iki karbonadų.Senojoje lietuvių virtuvėje yra tikrai gerų dalykų.Bet daugumas tiesiog tingi vargintis... smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2013 12 15, 01:04)
Čia jūs taip galvojate.
O vyskupai taip nemano ax.gif



Kataliku kucios ir tradicines lietuviu kucios (kuriu saknys pagonybeje) yra truputi skirtingi dalykai. Katalikams kitose salyse uztenka pasniko kuciu metu, o lietuviai tik savo pagoniskas kucias pritaike prie katalikisku reikalavimu (issaugodami pagoniska patiekalams suteikta prasme). Todel ir vadinasi ne "tradiciniai katalikisku kuciu ar pasniko patiekalai, o LIETUVISKI tradiciniai kuciu patiekalai....

Ar tikrai manote kad Kuciu vakara daromi burtai, uzkalbejimai tinka baznyciai? juk baznycia pries burtus visokius... Lietuviskos kuciu tradicijos ir pagonybes ir katalikybes asimiliacija... todel ir reikia saugoti butent ta isskirtini pavelda, su visom prasmem.

Man kaip ir dzin kas ka valgo prie Kuciu stalo, bet kam tada cia pasakoti kad "man nesvarbu tradicijos as valgysiu marinuota briedi per Kucias ir va dalinuosi tradiciniu receptu"

Man idomu buvo skaityti kaip savo tradicijas apraso zemaiciai su kanapem smile.gif (tokiu mano seimoje ne nebuvau girdejus), kiti regionai skaiciau kad barstelius daro... (irgi nezinojau) smile.gif smagu buvo susipazinti ir pazinti kokie mes visi TRADICINIAI BET SKIRTINGI thumbup.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ingusia31: 15 gruodžio 2013 - 12:54