Stiklinė daigintų kviečių, po 100 g aguonų ir riešutų, keli šaukštai medaus
Aguonas mirkykite per naktį, tada perplaukite ir nuvarvinkite. Daigintus kviečius taip pat numazgokite. Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir sukapokite. Kviečius sumaišykite su aguonomis, riešutais ir medumi. Galite kiek pasūdyti.
Užsigerkite džiovintų vaisių kompotu.
Sausainėliai
Mielinės tešlos, miltų ar kepimo popieriaus, cukraus, cinamono ar vanilės
Paruoškite šiek tiek mielinės tešlos (jos receptas 3 puslapyje). Ją gardinkite cukrumi, cinamonu ar vanile. Tešlą itin plonai iškočiokite. Pjaustykite pailgus ar rombo formos sausainėlius. Juos išdėliokite į išklotą kepimo popieriumi ar miltais pabarstytą skardą. Šaukite į karštą orkaitę ir kepkite 5- 6 minutes. Skanaukite su keliskart maltomis saldintomis aguonomis.
Džiovintų vaisių kompotas
Proporcijos: 1 l vandens reikės 300 g džiovintų vaisių ir uogų: obuolių, slyvų, abrikosų, vyšnių, razinų ar kitokių, 200- 400 g cukraus, citrinos griežinėlio
Vaisius ir uogas gerai nuplaukite, užpilkite šaltu vandeniu ir užvirkite. Nugriebkite putas ir 10 minučių virkite ant nestiprios ugnies. Tada suberkite cukrų ir pavirkite dar kelias minutes. Atšalusį gardinkite citrinos griežinėliu.
Įdarai bandelėms
Spanguolių
500 g spanguolių, 400 g cukraus, šaukštas manų kruopų
Spanguoles ištrinkite su cukrumi, suberkite manų kruopas.
Grybų
Stiklinė džiovintų grybų, svogūnas, aliejaus, maltų juodųjų pipirų, druskos
Grybus užpilkite šlakeliu vandens ir mirkykite per naktį. Išvirkite tame pačiame vandenyje, kuriame mirko. Paskui gerai perplaukite, ataušinkite ir sumalkite. Svogūną nulupkite, nuplaukite ir sukapokite. Grybus ir svogūno gabaliukus dėkite į karštą aliejų ir pačirškinkite. Baigdami kepti, gardinkite juodaisiais pipirais ir sūdykite.
Aguonų
Stiklinė aguonų, 50 g cukraus
Per naktį išmirkytas aguonas nuplikykite verdančiu vandeniu, nuvarvinkite. Tuomet berkite cukrų ir gerai išmaišykite. Galite naudoti ir aguonpienio tirščius.
Glajus
Proporcijos: 100 g cukraus reikės 30 g vandens ir trupučio citrinų rūgšties
Iš pradžių vandenį su cukrumi ir citrinų rūgštimi virkite maišydami. Kai cukrus ištirps, uždenkite ir, sumažinę ugnį, virkite nemaišydami. Reikia, kad glajus sutirštėtų tiek, kad iš ataušinto lašo būtų galima volioti rutuliuką. Patikrinkite taip: lašą įmeskite į stiklinę šalto vandens. Jei jis netirpsta ir nusėda ant dugno, bandykite volioti rutuliuką. Jei jis minkštas- glajus tinkamas, jei kietas- glajus pervirė. Jei glajus bus per minkštas, jis nesilaikys ant bandelių, o jei bus per kietas- susicukruos.
Bandelės
Mielinės tešlos, pasirinkto įdaro, miltų.
Paruoškite mielinę tešlą (jos receptas 3 puslapyje).
Galite iškilusią tešlą iškočioti plonais lakštais, į juos dėkite įdaro ir formuokite norimos formos pyragaičius. Pavyzdžiui, pjaustykite trukampiais, šalia plačiojo krašto cenimetro atstumu dėkite šaukštą įdaro, vyniokite ritinėlius ir truputį užlenkite kraštus vidurio link- bus rageliai. Arba formuokite panašius į auseles, tik kraštų nevyniokite virvele, užspauskite ir kas centimetrą truputį įpjaukite.
Dar galite tešlą kočioti juostomis, ant jų dėkite šaukštą įdaro ir stipriai susukite.
Ritinėlius šiek tiek paplokite, šiuo atveju tiks tik neskystas įdaras.
Paruoštas bandeles dėkite į miltais pabarstytą skardą, užtieskite drobiniu rankšluosčiu ir dar kartelį pakildinkite. Tada šaukite į karštą orkaitę, kepkite 10 minučių, sumažinkite ugnį ir pakaitinkite dar 15- 20 minučių. Iškepusias barstykite aguonomis, kmynais arba aptepkite glajumi.
Pyragas su aguonų įdaru
500 g mielinės tešlos, 200- 300 g aguonų, 200 g cukraus
Įdarui aguonas išmirkykite per naktį, perliekite verdančiu vandeniu ir sumaišykite su cukrumi.
Paruoškite mielinę tešlą (jos receptas 3 puslapyje). Kočiokite pusės centimetro storio lakštą. Ant jos dėkite įdarą, palikite kelis centimetrus nuo viršutinio krašto laisvus, išlyginkite ir susukite į ritinį. Jei norite pasagos formos pyrago, tešlą perpjaukite trikampiu, ir, susukę į ritinį, kraštus lengvai užlenkite į vidų; jei apvalaus, ritinį dailiai sujunkite. Pyragą barstykite aguonomis arba ištepkite glajumi. Pyragą dėkite į miltais pabarstytą skardą, uždenkite drobiniu rankšluosčiu, dar kartą pakildinkite ir šaukite į karštą orkaitę. Po 10 minučių karštį sumažinkite ir kepkite dar 30- 45 minutes.
Kviečių drebučiai
1 kg kviečių grūdų, 1,5 l vandens, šaukštas cukraus, žiupsnis druskos
Kūčių išvakarėse gerai nuplautus kviečius užpilkite šaltu vandeniu ir palikite per naktį. Kūčių rytą kviečius virkite tame pačiame vandenyje, kuriame jie mirko. Virkite, kol kviečiai suvirs ir taps drebučiais. Baigdami virti, sūdykite ir saldinkite.
Kviečių drebučius valgykite su aguonpieniu, miešimi (saldintu vandeniu).
Papildyta:
Na štai ir viskas. Džiaugiuosi, jei kažkam tai padės

Na, o dar pridėsiu dvejas mišraines, kurias irgi dažnai darau Kūčioms
1. Virti burokėliai, virtos bulvės, virtos morkos, rauginti agurkai, svogūnas- viską pjaustome kubeliais, dedame raugintų kopūstų ir viską užpilame aliejumi.
2. Atskirai pakepiname svogūnus žiedais ir smulkiai pjaustytus šviežius kopūstus, išverdame pupeles ir viską sumaišome su kubeliais pjaustyta silke.