Medaus tortasŠtai ko reikia tešlai paruošti:
2 stiklinės miltų
2 v.š. medaus (aš dedu daugiau - šaukštus su geru kaupu)
60 g sviesto
pusė stiklinės cukraus
2 v.š. pieno
1 a.s. kepimo milteliu
1 kiaušinis
Prieskoniai tešlai: cinamonas, malti gvazdikėliai, apelsino arba citrinos žievelė, tarkuotas muskato riešutas, kvepiantieji pipirai. As dejau daniksu prieskonius skirtus medaus pyragui(honingkage), dar galima ideti skirtus brunkage.
Kremas:
3 indeliai grietinės (~600 g.)
cukrus (pagal skonį)
citrinos sultys
citrinos žievelė
Tešlos gaminimas:
Cukrus, medus, riebalai kaitinami kol ištirpsta. Tada masė atvėsinama (būtinai, kitu atveju karšta masė sutrauks kiaušinius), įmušamas kiaušinis, supilamas pienas ir prieskoniai.kepimo miltelius sumaisytus su miltais. Ir viską maišome, minkome iki tol, kol masė nelimpa prie rankų. Jeigu dar limpa, tai reikia įdėti dar šiek tiek miltų, bet geriau nepersistengti, nes kai tešla per kieta, tai tampa nebe tokia skani ir saldumo nebelieka. Šią masę (padalintą į norimą skaičių gabaliukų) įdedame į šaldytuvą (į kamerą) pusei valandos. Kočiojami pusės centimetro storumo lakštai (aš kočioju ploniau). Dydį pamatuokite maždaug pagal norimą lėkštę, bet neapipjaukite. Kepame skardojeant kepimo popieriaus. Kepame kol apgelsta. Kepu karštoje orkaitėje virš 200-jų šimtų laipsnių ir iš karto dviejose skardose. Vos spėju dėti ir traukti vieną paskui kitą. Tik tada galima apipjauti pagal lėkštės kontūrus.
Kremas gaminamas taip:
Grietinė atšaldoma ir plakama iki standumo palaipsniui beriant cukrų.Įpilkite išspaustų citrinos sulčių (pagal skonį) ir įtarkuokite citrinos žievelės (iš pradžių citriną nuplaukite su soda). Pasiruoškite sviestinio popieriaus juostelių po apatiniu blynu. Tada sutepkite lakštus tuo kremu. Aptepkite torto viršų bei šonus. Po to juos apibarstome susmulkintais meduolinės tešlos trupiniais. Aš, nupjausčiusi iškeptų lakštų šonus (uždėjusi lėkštę, kol dar karšti ir minkšti), tuos likučius, jau atšalusius, iškočioju kočėlu ir dar persijoju per tinkliuką. Ant torto viršaus iš karto trupinius barstau per tinkliuką, o šonus aplipinu peilio pagalba. Iš anksto būnu pasiruošusi trafaretą papuošimui. Puodelyje sumaišykite kakavos miltelius su cukraus pudra (kadangi cukraus pudra ištirpsta, piešinys tampa ryškesnis nei barstant vien kakavos milteliais). Kai jau būna apibarstyti trupiniai, uždėkite trafaretą. Kakavos miltelius su cukraus pudra barstykite ant trafareto per tinkliuką. Atsargiai nukelkite trafaretą. Ištraukite sviestinį popierių iš po torto. Palikite nakčiai pastovėti kambaryje, o ryte įdėkite į šaldytuvą. Valgyti galima tiktai po 12-18 valandų. Skanaus!
sis tortas gavos dozes dauginant is dvieju, gavosi 8 lakstai! dar girdejau kad labai skanu jei vietoj medaus i tesla idet kondenc pieno. si receota bandysiu vasari, tai tada ir paporinsiu ar skaniau ar nea