QUOTE(mikaela @ 2010 01 31, 17:56)
editalč11, o kur receptas? Tema juk "Receptai su nuotraukomis"
man tas receptas toks savaime suprantamas, kad automatiškai jo neberašiau.
RECEPTAS
pasidarome cepelinams budingą tešlą - tešlą visada darau tokiomis proporcijomis- 1 indas virtų bulvių, 2 tokie patys indai skustų žalių bulvių. Bulves išsiverdu iš vakaro, šy kartą viriau nuskustas bulves, nes dalį jų suvalgėme prie kito patiekalo.
Nuskustas bulves sutarkuoju su bulvių tarka, turiu tokia medžiagytę iš tankios užuolaidinės medžiagos , kuria labai lengvai rankų pagalbą išspaudžiu bulvių sultis.
Sultis supilu į atskirą indą, kad nusistovėtų krakmolas ( kokį 10-15min), o gautą bulvių masę sumaišau su maltomis virtomis bulvėmis, įdedu druskos.Druskos dedu kokį šaukštą ,nes dar paskui vandenį padruskinu , kuriame verda cepelinai.
Taigi dideliame dubenyje jau yra virtos maltos bulvės, išspaustos žalios bulvės, bulvių krakmolas ( kuris nusistovėjo atskirame puode). Viską išminkome rankų pagalba. Visada yra sakoma ,kad tešla neturi lipti prie rankų, o aš pagal savo metodiką i tą bulvių masę įdedu gerą šaukštą majonezo. Tešla tikrai kibs prie rankų, bet šito bijoti nereikia, nes formuodama cepelinus aš pasistatau indeli su vandeniu ir jame pavilgau savo delniukus, tada tešla tikrai nebekimba prie rankų, o nuo idėto majonezo cepelinai tampa labai munkštučiai ( majonezą taip pat dedu ir į bulvių plokštainį).
Įdaras cepelinams gali būti labai įvairus. Aš sumaliau nuo vakarykščių virtų šonkauliukų nuimtą mėsą, idėjau pjaustyto svogūno,pipirų,druskos.
Kartais darau su žaliu mėsos faršu, tik tada verdu 10 min ilgiau.
Uošvienė kaime darydavo iš virtų maltų kiaulienos kepenų, inkstų, širdies .
Galima pasidaryti miško grybų įdarą.
Varškės įdarą.
Taigi jau suformuotus cepelinus dedu i užvirusį vandenį. Pirmame dėjime cepelinų dedu tiek , kad pasidengtų puodo dugnas, tada uždedu dangtį ir leidžiu vėl užvirti vandeniui. Tada jeigu dar telpa dedu sekančią partiją cepelinu , uždedu dangtį ir leidžiu užvirti vandeniui. Nuo paskutinio vandens užvirimo nustatau cepelinų virimo laiką. Šį kartą viriau 25 min , vanduo puode neturi smarkiai kunkuliuoti ,nes praplyš bulvinė tešlą ir įdaras pasiskleis vandenyje.
Taigi po 25 min cepelinai jau garuoja lėkštėje.
GERO APETITO