Rūgštynės
Rūgštynės - vitamininga daržovė. Jų lapuose daug vitaminų C, B, BL, PP ir karotino, nemažai kalio ir geležies. Rūgštynėse yra apie 0,7 % oksalo rūgšties. Ji kaupiasi pamažu -ankstyvą pavasarį jos nedaug, vėliau daugėja.
Rūgštynes reikia konservuoti tik pavasarį (špinatines galima ir vėliau). Oksalo rūgštį galima neutralizuoti įdėjus 1 kg rūgštynių 3 g kreidos.
Yra špinatinių rūgštynių, kuriose oksalo rūgšties labai mažai, o vitamino C beveik dvigubai daugiau nei įprastose rūgštynėse. Špinatines rūgštynes galima konservuoti nuo pavasario iki vėlyvo rudens, tik jas reikia parūgštinti citrinų rūgštimi.
Rūgštynės ypač vertingos anksti pavasarį, kai kitų daržovių mažai ir maiste stokojama vitamino C. Tačiau gausiai jų vartoti nereikėtų.
Rūgštynės dažniausiai sūdomos arba konservuojamos sūryme, jas taip pat galima šaldyti.
Rūgštynes paruošti konservavimui nesunku - reikia perrinkti, gerai nuplauti tekančio vandens srove ir pašalinti kietus, sumedėjusius lapkočius.
Va taip...
Bet aš negalvoju kad mamytes valgo rūgštynes kiekvieną dieną

