Įkraunama...
Įkraunama...

Rūgštynių sriuba

Apie rūgštynės:

Rūgštynės

Rūgštynės - vitamininga daržovė. Jų lapuose daug vitaminų C, B, BL, PP ir karotino, nemažai kalio ir geležies. Rūgštynėse yra apie 0,7 % oksalo rūgšties. Ji kaupiasi pamažu -ankstyvą pavasarį jos nedaug, vėliau daugėja.
Rūgštynes reikia konservuoti tik pavasarį (špinatines galima ir vėliau). Oksalo rūgštį galima neutralizuoti įdėjus 1 kg rūgštynių 3 g kreidos.
Yra špinatinių rūgštynių, kuriose oksalo rūgšties labai mažai, o vitamino C beveik dvigubai daugiau nei įprastose rūgštynėse. Špinatines rūgštynes galima konservuoti nuo pavasario iki vėlyvo rudens, tik jas reikia parūgštinti citrinų rūgštimi.
Rūgštynės ypač vertingos anksti pavasarį, kai kitų daržovių mažai ir maiste stokojama vitamino C. Tačiau gausiai jų vartoti nereikėtų.
Rūgštynės dažniausiai sūdomos arba konservuojamos sūryme, jas taip pat galima šaldyti.
Rūgštynes paruošti konservavimui nesunku - reikia perrinkti, gerai nuplauti tekančio vandens srove ir pašalinti kietus, sumedėjusius lapkočius.
Va taip...
Bet aš negalvoju kad mamytes valgo rūgštynes kiekvieną dieną tongue.gif O viskas kas valgoma su saiku yra sveika laugh.gif
Atsakyti
Kadangi verdu rugstyniu sriuba gal 1-2 kartus per metus ir ju nekonservuoju,tai manau,kad mano seimynai inkstu akmenys kol kas negresia... laugh.gif
Atsakyti
Manau, kad labai daug yra "nesveikų" produktų, kuriuos mes vartojame kiekvieną dieną, ko tik nepadarysi dėl savo skrandžio 4u.gif

na o aš verdu labai paprastai ir nededu jokių kiaušiniu, nes man asmeniškai schmoll.gif tai štai kaip darau aš:

išverdu vištos krūtinėlę, tada į tą buljoną įmetu porą pjaustytų bulvių, paverdu, kai bulvės suminkštėja įdedu pakepintas morkas ir svogūnus ir supjaustytą krūtinėlę (morkas tarkuoju ne per burokinę tarką, bet per smulkesnę, svogūnus smulkiai supjaustau ir kepu ant nedidelio kiekio aliejaus), paverdu ir į galą įmetu pjaustytas rūgštynes, pamaišau ir vsio thumbup.gif Žiemą aš dedu specialiai paruoštas rūgštynes biggrin.gif Tiesa, nepamirškite įbert pipiriuko ir įdėt kokį kubelį buljono 4u.gif Skanaus
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo starbee: 23 sausio 2006 - 00:51
QUOTE(starbee @ 2006 01 23, 01:50)
na o aš verdu labai paprastai ir nededu jokių kiaušiniu, nes man asmeniškai  schmoll.gif tai štai kaip darau aš:

išverdu vištos krūtinėlę, tada į tą buljoną įmetu porą pjaustytų bulvių, paverdu, kai bulvės suminkštėja įdedu pakepintas morkas ir svogūnus ir supjaustytą krūtinėlę (morkas tarkuoju ne per burokinę tarką, bet per smulkesnę, svogūnus smulkiai supjaustau ir kepu ant nedidelio kiekio aliejaus), paverdu ir į galą įmetu pjaustytas rūgštynes, pamaišau ir vsio  thumbup.gif Žiemą aš dedu specialiai paruoštas rūgštynes  biggrin.gif Tiesa, nepamirškite įbert pipiriuko ir įdėt kokį kubelį buljono  4u.gif Skanaus


Lygiai taip ir as verdu rugstyniu sriuba. Beja, ji is mano megstamiausiu sriubu thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Atize @ 2004 04 29, 19:02)
o as verdu rugstyniu sriuba taip: i vandeni idedu smulkiai pajustytas bulves, morkas, svoguna i pabaiga virimo rugstynes ir isplaktus 2 kiausinus supilu maisant. AI dar druskos truputeli ir vsio i kiekviena lekste po sauksta grietines niam kaip skanu  tongue.gif


as lygiai taip darau! Man skaniau plaktas kiausinis supiltas i sriubyte... plaukioja siuliukai lotuliukas.gif
Atsakyti
Niu, merginos, kadangi neradau manojo rūgštynių sriubos receptėlio jūsų pokalbiuose, tai pasiūlysiu išmėginti : pakepinti supjaustytą sogūną, supjaustyti bulvytes is pavirti kokį pusvalandį nedideliame kiekyje vandens.Tada pripjaustyti virtų kiaušinių, idėti sviestuko ir įpilti pieno, tiek,kad gautųsi norimo tirštumo sriubytė! Dar galima krapiukų ... Labai saknu! 4u.gif
Atsakyti
labai mėgstu šią sriubą, bet pati išsivirti nemoku. galkas žinot receptą skanu? ax.gif

Oi kiek klaidų padariau blush2.gif
tikiuosi supratot kad reikia rugštynių sriubos recepto
Atsakyti
QUOTE(vaida L @ 2007 03 31, 13:44)
Oi kiek klaidų padariau blush2.gif
tikiuosi supratot kad reikia rugštynių sriubos recepto

Na praeita savaite kaip tik viriau. 4u.gif
Dedu rugstyniu, bulviu, kiausini, morkos galiuka kartais sutarkuoju ir sultinio kubeli. Greitai ir labai skanu! rolleyes.gif

Kitokios rugstyniu sriubos ir nzn. Bet kitu improvizacijas rugstyniu tema butu labai saunu isgirsti. smile.gif
Atsakyti
kaip supratau morkos labai nedaug reikia. O kokių gal prieskonių dar dedat be sultinio, kad skonis geresnis būtų?
Atsakyti
QUOTE(vaida L @ 2007 03 31, 14:57)
kaip supratau morkos labai nedaug reikia. O kokių gal prieskonių dar dedat be sultinio, kad skonis geresnis būtų?

as nededu, nes sultinys gera skoni duoda.

Mano mama lygtais dar imeta riekele kumpio. Duoda toki kvapa skanu. Ir lygtais lauro lapu deda. g.gif
Atsakyti
QUOTE(Justicija @ 2007 03 31, 18:45)
as nededu, nes sultinys gera skoni duoda.

Mano mama lygtais dar imeta riekele kumpio. Duoda toki kvapa skanu. Ir lygtais lauro lapu deda.  g.gif

As tai dedu ka nors rukyto, man labai tas kvapas patinka - dazniausiai kokia nelabai riebia desryte papjaustau ir pakepinu arba imetu rukyta sonkauliuka... O visa kita darau kaip ir kitos...
Beje, kiausini as megstu deti jau virta ir tada supjaustau ir dar kokias 5 min paverdu...
Atsakyti
Aš tai darau taip:užvirinu vandenį ,sudedu bulves,rūkytą kumpį ar kauliuką,tarkuotą morką ir verdu.Per tą laiką išsiverdu kiaušinį,kurį vėliau dėsiu į sriubą.Kai išverda bulvės sudedu rūgštynes nes man mama sakė,kad jei sudėsi anksčiau tai bulvės pasidaro kietos.Pasūdau dedu lauro lapuką pipiriuką.Išvirus sudedu pjaustytą virtą kiaušinį.Nežinau ar padėjau ,bet aš taip gaminu ir šeimai labai patinka.Skanaus.
Atsakyti