QUOTE(karra @ 2010 02 14, 10:03)
kodel nuoskaudos???
visa savi gyvenima paauglysteje as pamenu kaip nuolatini tevu taupyma:
jie abu su ausktuoju, dirbo vidurini vadovaujamaji darba bet... vis taupe.
tais laikais su ausktuoju uzdirbdavo maziau nei dazytojai (pvz. mano tevas baiges aukstaji po baigimo atmena jog buvo pasiulyta 80rubliu alga, o studentu budamas dirbdamas puse etato saltkalviu, jis po proftechnines gaudavo uz puse etato 110 rubliu) tokie laikai...
tad akivaizdu, jog norint "pasistatyti" koperatini buta, sode susitvarkyti nama etc... reikejo laaaabai taupyti. uogienes, sultys, namie gaminti mesos vyniotiniai, islaidu rasymas i didziausius sasvinius, palanga.. kai man buvo 4... 8...12 t.y. kas 4-ius metus, laisvalaikis sode ravint lysves..
ir. nemanau jog isaugau blogu zmogumi.
nei kinderiai nei rubai is brangiu parduotuviu, nei silti krastai laimes nesuteikia.
vienareiksmiskai.
ar dziugins kinderis jei ji valgysi kasdiena? ar jei pora kartu per metus? tik dantys sveikesni bus... ar geriau bus jei maitinsies pusfabrikaciais, ar svieziai pagamintu maistu?.. odel siltu krastu... pries pora metu turejom dvejas atostogas - vienas savaite 4zv. viesbutuje ant juros kranto turkijoje, kitos - ta pati savaite sventojoje irgi visai salia juros su maza virtuvele....
po atostogu abu su vyru susizvalgem ir vienareiksmiskai sutareme, jog sventoji mums abiems patiko labiau - daugiau erdves, lietuviskas klimatas, jura kurioje galima pasokinet per bangas ech... vienareiksmiskas. abutu vienbalsiai pasakeme po atostogu. o kainos skirtumas... preliminariai 4 kartus skyresi.
tad.............
reliatyvus isvedziojimai, jog vaikai jaus nuoskauda. nores vaikai geriau - lai uzsidirba. ka tevai man dave ir ka as stengiuosi duoti - nuo pat mazumes pasakos pries miega, teatriukai, zaidimai rolemis, eilerasciu mokymasis, bureliai... cia turtas vaikams o ne kazkoks kinderis, ar bliuzonas - jei graziai atrodo, koks skirtumas is aprangos, ar devetu.
na, nezinau, kur jusu tetis uzdirbo 110 rubliu budamas saltkalviu ir dar uz puse etato, bet neesme.... Mano tevai irgi abu su aukstaisiais, o ir pati dar pamenu tuos laikus
dvieju kambariu kooperatinis butas Vilniuje kainavo 4000 rubliu (cia apie 1967-1970 m dar nebuvau gimus, bet tevai pasakojo ne karta). Vieno zmogaus DU buvo 120 rubliu. Tai kitaip tariant, is 33 atlyginimu (VIENO ZMOGAUS) galima buvo nusipirkti buta.Dabar tuo tarpu, deja, toli grazu ne. Ir nepamenu, kad mano tevai butu taupe labai jau juodai (vaziuodavom prie juros kasmet, vesdavo i teatra vos ne kiekviena sekmadieni ir t.t.). Ir kolektyvini soda turejo, tiesa, jame nestate triaukscio namo, kaip buvo madinga

Ilga laika ten stovejo medinis maziukas vagonelio dydzio pastatelis, kuriame buvo galima pasislepti nuo lietaus ir susideti sodo irankius..
Matyt musu tevu skirtingi iprociai buvo, nes atlyginimai visu daugmaz vienodi tais laikais buvo
del kinderio ir dantu gedimo bei bliuzonu, tai cia tik pvz

Nepradesiu as vardinti visko.. Ir ne apie tai, ar geru zmogumi isaugama, kai vaikyste praleidi "ardamas sode" ar dazydamas tevu svajoniu namo sienas....
as pvz, noriu (pagal isgales, zinoma - nezinau kaip bus ateity), kad mano vaikas ir pamatytu kitu miestu, nuvaziuotu i Paryziu, Londona, Praha, pabuvotu muziejuose, pasizvalgyti po kitu miestu architektura ir istorija ( ne tik is vadovelio), noriu, kad palankytu zirgyna (kad ismoktu joti), sokius (kad bent valsa galetu susokti kur nors, jei prireiktu), kad bent mnimaliai pazinotu natas ir turetu suoproti apie muzika, kad ismoktu plaukti, noriu suteikti galimybe ismokti zaisti lauko tenisa ir t.t. ir pan. O tai kainuoja... Ir man tai yra kur kas didesnis prioritetas, nei namas...
aisku, ji (jie, jei dar turesiu) patys rinksis mieliausia uzsiemima ilgam laikui, bet bent jau pagrindus to, ka isvardinau, tikrai noresiu suteikti vaikysteje/ paauglysteje.
del atostogu, tai velgi kazkaip musu poziuriai skiriasi....

Nebuvau prie Baltijos juros jau tris metus ir nenoriu.. Tai bene pats klaikiausias atostogu pasirinkimas ir pats brangiausias!!!
Oro niekada nenuspesi - gali pralyti visa suplanuota atostogu savaite, ir sedesi sustires nesildomam kambarely prie 18 laipsniu temperaturos..
O kainos is viso kertasi su bet kokia logika..

Anksciau kasmet vaziuodavom i Nida ar Juodkrante, bet paskaiciavom, kad i Graikija, Turkija ar Ispanija, perkant paskutines minutes kelione, yra tikrai pigiau (ivertinant gera ora visada ir gaunamas pramogas). Pernai, kai krize pasibelde i duris, nevaziavom niekur, o atostogavome savo sodyboje...
jei nori vaikas, lai uzsidirba, as sakysiu tada, kai jis (ji) bus baigusi vidurine mokykla !. Tada taip..
Materialus dalykai ir keliones laimes nesuteikia, bet praplecia akirati, lavina fantazija ir ugdo pasitikejimo savimi jausma. Kad ir tas drabuzis ne is skuduryno (cia jau kai vaikas vyresnis ir supranta tuos dalykus)...
Mano giliu isitikinimu, vaikas, pamates kaip zmones gyvena svetur, pabuves Luvre (cia irgi tik pvz) ar dar kitur, arba kaip tik pamates kaip sunkiai zmones gyvena kai kuriuose Azijos krastuose, bus labiau motyvuotas mokytis, siekti geresnio gyvenimo, nei tas, kuris per vasaros atostogas ravi mociuciu lysves (pati ta dariau ir atsimenu)..
O pasakos, eilerasciai ir zaidimai su tevais, tai manau, yra savaime suprantamas dalykas, vykstantis kiekvienoje neasocialioje seimoje, o ne kazkoks retai pasitaikantis stebuklas