Įkraunama...
Įkraunama...

Papasakokit, kaip mokote pažinti raides?

Vaiko kambaryje ant sienos sukabinau juostą raidžių.Taip gavome visą raidžių abėcėlę. Kiekviena raidė A 4 formato . Tame lape dar nupieštas daiktas, kurio pavadinimas prasideda iš tos raidės, pvz: D - Debesėlis ir trumpas eilėraštukas:
Debesėlį pasilenk,
Mėnuliuką atridenk.
Atridenk man mėnuliuką,
Sidabrinį obuoliuką.
Nauda:
1.Vaikas ima tyrinėti raides, jų panašumus ir skirtumus(mes dar buvome visai mažytės, o jau mano dukra galėjo atskirti įvairias raideles)
Pakabinau kai jai buvo tik metukai, iš pradžių žaidėme(ji man bakst į A raidę o aš jai eilėraštuką apie avietėlę, kad sudominti tokio amžiaus vaikutį intonacija turi būti nenuobodi)iš pradžių skyrė raides atpažinusi eilėraštuką, paskui jau žodį...Vėliau galima žaisti : pavaizduoti raidę...
2. Mamytės išmoksta labai daug eilėraštukų, lengvai pritaikę muzikytę galima ir vakarais prieš miegutį paniūniuoti.
O jau vėliau kai paūgėjo, pasigaminau raideles: iš kurių galėdavome susidėti žodį.
bigsmile.gif

Atsakyti
Nu palinksminsiu kaip sekėsi mum mokitis raides. biggrin.gif
dukrai jau šiom dienom bus 5 metai

viena diena dukra labai pristojo kad paskaityčiau knigute, o aš taip tingėjau tai ir išsisukinėjau blush2.gif Šiaip pas musu knigu skaitymas vyksta kazdien bet tik prieš miega.
tai va kai eilini karta pasakiau kad negaliu skaityti, jin man rimtu tonu pasakė - tada išmokink mane skaityti ir aš taves daugiau neprašysiu blink.gif nu žinokit susimasčiau. ir pradėjom mes kiekviena diena mokitis raide po raidės, jas spalvinom, braižėm ir dėliojom iš ivairiu daiktu ( savaržėliu,akmenuku dektuku ir t.t.)
\rezultatas, -
kai aš jos klausiu kokia raidė tai jin vaiposi, raitosi ir galu gale nepasako išsisukinėja.
o šiandien jin mane klausia kokia čia raidė , nu aš kad vaikas domėtusi jai atsakau raidės pavadinima. jin man atsako rimtu veidu šaunuolė,teisingai pasakei.ir poto klausia sekančia.

Kažin ar aš ka netaip padariau ar jai žaidimas idomesnis pasikeitus vaidmenim g.gif gal sakau patarsit ax.gif
Atsakyti
Sveikos, tai bent pasiūlymų lobynas bigsmile.gif Skaitau, skaitau - tiek įdomių būdų ir metodų ! thumbup.gif thumbup.gif Visos mamos - tikros mokytojos. iš tikrųjų. 4u.gif
Savo dukros tyčia nemokiau nei raidžių, nei skaičiavimo. Tas savaime atėjo apie 5 metus. Tiesa, nežinau ar tai mokymo būdas ar ne, bet ant jos piešinių paprasčiausiai užrašydavau jos vardą ir piešinio pasakojimą. Tas jai visada patikdavo. Kartais net prašydavo "paskaityti" jos piešinius.... Aišku, nuolat skaičiuodavom saldainius, flomasterius ir t.t., eidamos gatve, atkreipdavom dėmesį į autobusų ir troleibusų numerius, automobilių spalvas ir kt. Be to, ji lankė darželį, tai per daug ir nesijaudinau. Prieš mokyklą atsirado noras išmokti, tai ir stengėsi. Na o kai dukra nužygiavo pirmon klasėn, tai labai greitai apsidžiaugiau, kad maniškė jau turėjo gerus skaitymo ir rašymo pradmenis.
Atsakyti
Nors mano vaikui nera ne 2metu ir kalba ne itin daug, bet pazysta 10 raidziu. Ir siaip pati net stebejausi, bet ji visur kur pamatydavo kokia aiskesne raide vis klausdavo kas cia?Kas cia? taip po kurio laiko pradejo visur rodyti ir skyti raides. Pamato kokia iskaba, uzras ir is kart pradeda vardinti pazystamas raides. O namie kai klausiu ka piesim, tai is kart E, S, O ir t.t. Vaiko neverciu mokytis per prievarta, tol kol domisi, tol ir gerai.
Beje, turbut daugeli vaiku traukia kompiuteriai. taigi yra programeliu ivairaus amziaus vaikams pazinti raidems. Vaikas tuo paciu ir mokosi ir zaidzia.
As savaja pasisodinu ant keliu ir sakau suras klaveturoj raide U, ir ji iesko, kai suranda paspaudzia, ir paraso monitoriuje - dziaugsmo buna daug biggrin.gif
Manau tai tikva ivairaus amziaus vaikams, ir geriausia mokytis zaidziant smile.gif
Atsakyti
Maniskiai raides ismoko is abeceles knygeles. Skaitai eilarastukus o tam paciam puslapi ir raidele nupiesta.
Atsakyti
Mano abu vaikiukai raides anksti pažino. Dukra dar dvejų neturėjo, jau raides skyrė, Sūnus dabar pusantrų turi - jau beveik visas raides pasako, nors dar prastai kalba. Kiekvieną raidę sieja su žodžiu. Žino ir skaičius, tik įvardija du ir šeši, kitus tik parodo. Prasidėjo jam klausinėjimo amžius - kas čia, kas čia. Klausė ir apie raides - rezultatas - jau beveik visas pažįsta. Dukra mėgdavo lauke vaikštinėdama ant sniego ne piešti, o raides rašyti, iš pagaliukų raides dėlioti. Ji 4 metų darželyje vaikams prieš miegą pasakas skaitė smile.gif Jokios specialios technikos nebuvo - žinoma, buvo daug knygučių, žurnaliukų... O sūnus paveldėjo dukros kaladėles, knygute, tai dar anksčiau susidomėjo. Žinoma, ir sesė prisidėjo biggrin.gif
Papildyta:
QUOTE(Mozart @ 2006 08 28, 17:53)
Vaiko kambaryje ant sienos sukabinau  juostą raidžių.Taip gavome visą raidžių abėcėlę. Kiekviena raidė A 4 formato . Tame lape dar nupieštas daiktas, kurio pavadinimas prasideda iš tos raidės, pvz: D - Debesėlis ir trumpas eilėraštukas:
Debesėlį pasilenk,
Mėnuliuką atridenk.
Atridenk man mėnuliuką,
Sidabrinį obuoliuką.
Nauda:
1.Vaikas ima tyrinėti raides, jų panašumus ir skirtumus(mes dar buvome visai mažytės, o jau mano dukra galėjo atskirti įvairias raideles)
Pakabinau kai jai buvo tik metukai, iš pradžių žaidėme(ji man bakst į A raidę o aš jai eilėraštuką apie avietėlę, kad sudominti tokio amžiaus vaikutį intonacija turi būti nenuobodi)iš pradžių  skyrė raides atpažinusi  eilėraštuką, paskui jau  žodį...Vėliau galima žaisti : pavaizduoti  raidę...
2. Mamytės išmoksta labai daug eilėraštukų,  lengvai pritaikę muzikytę galima ir vakarais prieš miegutį paniūniuoti.
O jau vėliau kai paūgėjo, pasigaminau raideles: iš kurių galėdavome susidėti žodį.
  bigsmile.gif

Iš kur tokius gražius eilėraštukus gavai? Gal kokią knygą turi? Ar pati sukūrei?
Išduok paslaptį smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Kosta: 05 sausio 2007 - 15:24
Sveikutės,

skaičiau šią temą ir stebėjausi jūsų sumanumais smile.gif Mano mažiukui du metukai, o visą abėcėlę jau mokėjo pusantrų metukų. Dabar moka jau suskaičiuoti iki 10. O mokinau tikrai ne per prievartą, tiesiog jam patiko knygutės. Nupirkom tokią knygutę su kačiukais, kurioje kiekvienam lape buvo po raidę ir eilėraštukas apie ją. Labai patiko kačiukai, o aš lyg tarp kitko pasakydavau kokia raidė. Po savaitės žiūriu pats jau vardina smile.gif Paskui pradėjo raides matyti per televiziją, reklamų iškabas, ir t.t. O skaičiuoti pradėjom ant pirštukų, paskui lipdami laiptais smile.gif Manau jei vaikui įdomu, truputį paskatinus jis greitai išmoksta viską, bet jei vaikas judrus ir nelabai domisi nemanau, kad verta jam per prievartą kišti. Ateis laikas ir išmoks smile.gif
Atsakyti
o mes mokomės raideles per piešima biggrin.gif mūsų pupa labai mėgsta piešti ir yra labai smalsi kai tik pradėjo klausti apie raideles tai mes visokiom spalvom jas piešiame ir neperseniausiai paėmusi brolio rašyklį be niekeno pagalbos užrašė žodį MAMA ax.gif man taim malonu buvo biggrin.gif blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Mozart @ 2006 08 28, 17:53)
Vaiko kambaryje ant sienos sukabinau  juostą raidžių.Taip gavome visą raidžių abėcėlę. Kiekviena raidė A 4 formato . Tame lape dar nupieštas daiktas, kurio pavadinimas prasideda iš tos raidės, pvz: D - Debesėlis ir trumpas eilėraštukas:
Debesėlį pasilenk,
Mėnuliuką atridenk.
Atridenk man mėnuliuką,
Sidabrinį obuoliuką.
Nauda:
Pakabinau kai jai buvo tik metukai, iš pradžių žaidėme(ji man bakst į A raidę o aš jai eilėraštuką apie avietėlę, kad sudominti tokio amžiaus vaikutį intonacija turi būti nenuobodi)iš pradžių  skyrė raides atpažinusi  eilėraštuką, paskui jau  žodį...Vėliau galima žaisti : pavaizduoti  raidę...
2. Mamytės išmoksta labai daug eilėraštukų,  lengvai pritaikę muzikytę galima ir vakarais prieš miegutį paniūniuoti.
  bigsmile.gif

as internete suradau toki straipsni kad galima mokiti vaika nuol gimimo,ir jau dabar pradejau.surasiau ant lapu a4 skirtingu spalvu raides (spalvos ten parasytos buvo,psihologu suderintos su raidem) ,pakabinau at daiktu kurie prasideda is tu raidziu.ir 10 min per diena jam rodau jas ir kartoju.laba panasiai kaip ir jus mokotes.bet apie eilerastukus ten neparasyta.gera ideja reiks ir man pasimokiti. smile.gif
Atsakyti
Mano sunus labai anksi raides pazino. Dvieju metu jau beveik visa abecele zinojo. Dabar pazista ir visas nosines, visas mazasias ir didziasias. Visas š,č ir t.t. Niu bet skaityt niekaip. Nejungia ju nors tu ka. Todel nemanau kad tas ankstyvas raidziu ismokimas labai svarbus.
Nes panasu, kad ismoks skaityt kaip ir kiti. O va skaiciuoja puikiai. Moka jau iki 30 skaicius. Sudeda jau. Pradeda pinigus pazinti. Berniukas ax.gif
Atsakyti
geros idėjos
Atsakyti
Ne ir as noriu pasidalinti patirtimi. Tiesa visu pasisakymu neperskaiciau, nes oi kiek daug ideju (labai fainiai, kad daug isradingu mamyciu ir vaikuciams su tokiom mamytem auksinis gyvenimelis:), gaila as vaikysteje tokio malonumo neturejau verysad.gif

teisingai sako, kad kiekvienam vaikui savo laikas ir skaityt ir skaiciuot ir t.t. mano dukryte pradejo skaityti 4m 11men (pavienes raides) , na gal ir anksciau cia oficialiai pastebetas faktas, mat netycia uzklupau vakare lovyteje veda pirstuku per knygute ir tipo skaito (panosej snabzda, priejau arciau, ogi ziu ne bet ka snabzda, o tai kas parasyta paraidziui:) po menesio pradejo jungti zodzius, o nuo 5m ir 4men jau skaito sakinukais ir pastraipelem

nezinau ar cia tiesiog jos laikas ar prisidejo mano piesinukai. Nuo kokiu 1.5m as pradejau kabinti raideles pas ja prie lovytes ant sienos ant gulscio A4 formato kairiame sonelyje uzrasau didele raide ir tada desiniau trys piesinukai is tos raideles ir piesinuko pavadinimas Pvz: raide S jos klausiu kas is S tada sako saulute nupiesiu saulute ir parasau saulute, tada kas dar sliekas - nupiesiu slieka ir parasau ir taip 3 paveiksliukai. Pakabinu viso tris raideles. Ir taip savaitele ar dvi zaidimo formoje vis prisimename paveiksliukus ir jos klausiu kokia cia raidele. tada kai jau prisimena kabinu kitas tris, o jau ismoktas tiesiog salia tik raideles surasau. taip ir zaidem
Ta pati ir su savo jau 4m suneliu isdarinejom. Tai raideles pazista bet ar skaito dar mums neatskleide:) kas ji zino???
Atsakyti