Įkraunama...
Įkraunama...

Papasakokit, kaip mokote pažinti raides?

O iš kur jūs gaunate raidžių, ar pačios gaminatės, ar jų yra pirkti? Norėčiau kur nors rasti raideles iš kartono.
Atsakyti
Labai veiksminga metodika išmokyti vaikutį rašyti rašytinėmis raidėmis thumbup.gif Nors nežinau ar judriems vaikams suveiks, bet mano krapštukei dukrytei buvo mėgstamiausias užsiėmimas ax.gif
Iš kokio nors švelnaus ar šiurkštesnio popieriaus iškerpi rašytinę raidę (na, esmė tame, kad tas popierius turi turėt kažkokį paviršių, juntamą braukiant pirštuku).
Tada klijuoji ant kartono. Vaikas pirštuku vedžioja tas raideles, kol vieną dieną ima ir tiesiog parašo gražią rašytinę raidę tongue.gif Dydis - pusė A4 formato popieriaus.
Tas pats tinka ir skaičiams.
Šitaip pas mus daržely moko smile.gif Labai efektinga.

Dar žaidimas skaičiavimui:
vaikas ima kauliuką, meta. Ant popieriaus užrašo iškritusį skaičių. Tada rašo + ženkla ir vėl meta kauliuką. Tada skaičius sudeda ir užrašo rezultatą thumbup.gif
Vėlgi, nežinau kaip judriems vaikams g.gif Savo bernuželiui dar nesiūliau, bet įtariu, kad jis tą kauliuką svies per visą kambarį ir tuom mokslai pasibaigs. Bet stropuolėms mergaitėms thumbup.gif

O ar verta anksti mokyt vaikus tai net nežinau. Jei domisi, tai aišku, kad reik pamokint, o jei ne, tai nžn... g.gif
Vat aš nuo 4 metų skaičiau rašiau skaičiavau. Ir ką. Išaugau eilinė vidutinybė doh.gif
Mano vyras, kaip suprantu, visko išmoko nuėjęs mokyklon. Bet man iki jo ojojoi kaip toli blush2.gif
nors mano mama tvirtina, kad viskas priklauso nuo starto. Kuo jis geresnis tuo geresni tolimesni rezultatai tongue.gif
Atsakyti
Mažylis raides išmoksta labai greitai, bet nuo mechaniško raidės atpažinimo iki sugebėjimo perskaityti žodį – oi kaip toli doh.gif
Kartą pas mus atėjo draugė su pusantrų metukų dukryte (ir manajai tuomet buvo tiek pat), aš tuo metu spausdinau mašinėle. Pasisodinau ją ant kelių. Tik žiūriu, ji liečia klavišus ir sako raidžių pavadinimus (teisingai) doh.gif Net neįsivaizdavau, kad taip gali būti! Bet paskui pabandžiau pamokyt savąją – ir tikrai, labai greit išmoko. Bet va skaityti prieš mokyklą mokiau ilgai ir nuobodžiai, tiesą sakant, tik mokykloj ir išmoko gerai skaityti.
Na, bet atmintį tai, šiaip ar taip, lavina raidelių mokymasis. Kadangi mažiems vaikams įdomu kompiuteris (ypač jei mato, kad mama prie jo daug laiko praleidžia biggrin.gif ), galima daryti taip: nusistatyt word'e didelį šriftą, rodyti raidę klaviatūroj, tarti ją, prašyti kartoti, o tada tegul jis paspaudžia tą raidę ir pamatys, kaip ji, didžiulė (ir gal spalvota), atsiranda ekrane. Net ir raidėm nesidominčiam vaikui tai turėtų būt įdomus žaidimas, be to, jokių papildomų sąnaudų nereikalaujantis smile.gif
Atsakyti
musu mazius 2.4 metuku pazista A,B,C,M ir skaicuoja du,pepe,sesy ... doh.gif nors kai kartu su jo skaiciuojam tai graziai 1.2.3.4.5.6 sako,bet vat visu skaiciu neprisimena tik 2.3.6... doh.gif o raides pats raso A,M ,B nes mokinama paprastu zodziu MAMA,BABA, CACA ir t.t. Per daug nespaudziam,kad ismoktu,nes dar bus tu mokslu ax.gif
Atsakyti
QUOTE(oksancik @ 2005 10 13, 13:02)
o raides pats raso A,M ,B nes

Musėt politikas bus laugh.gif
Atsakyti
Na o kaip ismokyti skaityti? Mano berniukas (5m) raides pazista turbut vos ne nuo gimimo (na, virs metu siek tiek buvo, kai daugeli jau pazinojo raidziu). O perskaityti kad ir zodi is 4 raidziu - ni ni... neina, nors noro ir turi...
...ka tik is platintojo nupirkau enciklopedija, kuri jam tikrai patiks. Todel man dabar sia akimirka "uzastrejimas" smile.gif
Atsakyti
Prisipažinsiu, kad visko neperskaičiau ax.gif Bet parašysiu kokius mes būdus raidelėms pažinti atradome biggrin.gif

Geriausiai raideles atsimena, kai su kokiu nors paveikslėliu asocijuojasi: pvz. A - arklys nupieštas, D- dramblys ir pn smile.gif
Šiaip mes raideles išmokom pažint be problemų. Dar vienas būdas, kurį pasakė, pradinių klasių mokytoja. Pasiimti kokį žurnalą ar laikraštį ir vieną dieną su vaiku ieškoti ,,A" raidelių. Bet tik spausdintines ir tokias didesnes, kad pats vaikas galėtų jas su žirklutėm iškirpti smile.gif Tada iškirptas raideles (sakykim A) suklijuoti ant popieriaus lapo ir įsisegti į segtuva. Kitą dieną ieškoti raidelės ,,B", jas iškirpti, suklijuoti ir t.t. kol visas surinks raideles smile.gif Mano mažajai šis procesas labai patiko thumbup.gif Patiko surask - iškirpk - suklijuok smile.gif Ta pati pedagogė sakė, kad labai lavėja vaiko atmintis + kerpant raideles lavėja vaiko piršukų mažieji raumenukai, kurie labai svarbūs rašymui smile.gif Tik sakė, jokiu būdu nemokinti vaikų rašyti rašytinių raidžių, ką dažnai tėvėliai daro doh.gif Paskui vaikui labai sunku mokykloje persiorentuoti ir taisyklingai rašyti raidžių jungimą ir pačias raideles. Geriau mokinti rašyti tik spausdintines smile.gif
Na, gal kam nors pravers ši mūsų patirtis bigsmile.gif
Atsakyti
mano dukra pazinojo visas raides, isskyrus su pauksciukais ir bruksniukais, nuo pusantru metu smile.gif . o ismokome naudodami kaladeles 4u.gif . turejome tokias ant kuriu surasytos raideles. pradejau rodyti kazkur nuo metuku. pamenu pradzioj parodziau tris raideles A, E ir U. kita diena vel parodziau ir pasakiau. o paskui jau sakydavau, atnesk A raidele, E raidele arba atnesk U, jinai nubegdavo prie kaladeliu surasdavo ir rodydavo man smile.gif . labai greitai isimine tas tris, tada dar po viena nauja raidele parodydavau ir pasakydavau kokia. kai tik matydavau, kad isimine, vel dar viena rodydavau. kaip ir sakiau pusantru metu mokejo visas ax.gif . dabar jai 4,5metu, trumpus zodelius skaito, pati raso sugalvotus neilgus zodzius blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Aina @ 2006 07 31, 09:58)
mano dukra pazinojo visas raides, isskyrus su pauksciukais ir bruksniukais, nuo pusantru metu smile.gif . o ismokome naudodami kaladeles 4u.gif . turejome tokias ant kuriu surasytos raideles. pradejau rodyti kazkur nuo metuku. pamenu pradzioj parodziau tris raideles A, E ir U. kita diena vel parodziau ir pasakiau. o paskui jau sakydavau, atnesk A raidele, E raidele arba atnesk U, jinai nubegdavo prie kaladeliu surasdavo ir rodydavo man smile.gif . labai greitai isimine tas tris, tada dar po viena nauja raidele parodydavau ir pasakydavau kokia. kai tik matydavau, kad isimine, vel dar viena rodydavau. kaip ir sakiau pusantru metu mokejo visas ax.gif . dabar jai 4,5metu, trumpus zodelius skaito, pati raso sugalvotus neilgus zodzius blush2.gif

Tikrai, medinės kaladėlės geras dalykas, mes jas ir naudojom tik visai buvau pamiršus doh.gif thumbup.gif
Atsakyti
Mes pradejom berods nuo magnetiniu raideliu ant saldytuvo. Danonkuose ju buvo, dabar nebera, bet turbut daug kas turi uzsilikusiu. Vaikas pats eme dometis, ima ta kortele, sakau cia A, jis pakartoja ir t.t. Specialiai neplanavau raidziu mokyti, bet su tais magnetukais mazdaug 1m. jau visas raides pazinom. Paskui ir kitur raides eme pastebeti, viska "skaite" po raidele. Tiesa, kai sakydavau EM, EL, nenorejo kartoti, o M,L - labai tiko. Dabar turim knygute su didziaja ir mazaja raide ir salia paveiksliuku is tos raides (AlmaLitteros knyga storais lapais, paveiksleliai stumdomi, nebloga knygele beje), bandom mazasias raides atskirti.
Atsakyti
Mes tai mokemes su tom magnetinem raidelem pradzioj smile.gif dabar gavom dovanu knygute kur visa abecele bet prie kiekvienos raides zodziu daug is tos butent raides, tai ir mokomes juos be to priskiriam zodzius tinkanciai raidei kuriuos jau zinom. is magnetuku deliojam vardus ir kt zodzius. taigi...B raide bobute, bala, batas, balionas, buda, bezdzione, begemotas ir t.t. biggrin.gif thumbup.gif fainiausia kai vaikas [pasako hipopotamas ir automobilis visiskai tiksliai thumbup.gif nors jam dar tik 2m. varo tik tai taip lotuliukas.gif mes dar ir skaiciuojam lipdami laiptais ar i koki kalna. mokam iki 20 imtinai ir iki simto tik desimtis (trisdesimt,keturiasd.) clap.gif clap_1.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo chikita: 17 rugpjūčio 2006 - 11:00
Oi ir šaunuoliai tie jūsų vaikučiai ir jūs mamytės šaunuolės, kad randate laiko kada juos pamokinti raidelių ir skaičiukų. Manoji tai labiau mėgsta judrius žaidimus taigi iki rimtesnio pasėdėjimo jai toli, nors raideles jau pažysta tik tapatina su daiktais, bet skaičius tai jau žino. O su skaičiais tai žaidėme taip, kad aš prispaudau dideliu šriftu worde įvairių skaičių ir tada sakau kokį skaičių man surasti, ji ieško tada visus dvejetukus ar penketukus, jai labai patinka, bet ir labai greitai pabosta, tai tada dar sakau pačiai paspausti pasakytą skaičių, paspaudinėjam ir tuo pasibaigiai nes po kelių minučių prasideda išsidirbinėjimai ir mokslai nutrūksta ax.gif Taigi paleidžiu ją išsilakstyti, paskui kelis kartus neduodu rašyti kai prašo, kad noras padidėtų, o tada ir vėl žaidžiam su skaičiais ir kartais raidėm bent kelias minutes (nes jei duodu kada tik nori tai būna daugiau klaviatūros maigymas, o ne tikslingas darbas schmoll.gif ) Taigi išvada - manoji dar neišsilaksčiusi mokslams bigsmile.gif
Atsakyti