Įkraunama...
Įkraunama...

Prieskoniai 2

1 tema
tęsiame pokalbius prieskonių tema

Norėjau paklausti, gal kas žino kas įeina į gruziniškų prieskonių mišinį?



Atsakyti
Gal čia tas pats kas Kaukazietiški prieskoniai?
Tada va čia yra
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Paix: 25 vasario 2010 - 11:04
Sveikos,
Gruzinų virtuvėje,kaip ir daugelio virtuvių,yra plačiai naudojamos petražolės,krapai,kalendros,raudonieji pipirai,svogūnų laiškai,česnakai.
Man liko atmintyje toks labai skanus"Temalio"padažas{kuris ruošiamas iš laukinių slyvų,jos išverdamos sutrinamos,sumaišomos su baziliku,kindza,česnaku,bei maltais raudonais pipirais}
Atsiprašau,už intarpą,kurio vieta ne šioje temoje.
Atsakyti
QUOTE(regna @ 2010 02 25, 11:48)
Sveikos,
Gruzinų virtuvėje,kaip ir daugelio virtuvių,yra plačiai naudojamos petražolės,krapai,kalendros,raudonieji pipirai,svogūnų laiškai,česnakai.
Man liko atmintyje toks labai skanus"Temalio"padažas{kuris ruošiamas iš laukinių slyvų,jos išverdamos sutrinamos,sumaišomos su baziliku,kindza,česnaku,bei maltais raudonais pipirais}
Atsiprašau,už intarpą,kurio vieta ne šioje temoje.



o ta kinza tai kalendros lapai? ar koks kitas augalas?
Atsakyti
na va, padariau tyrimą smile.gif ir dalinuosi rezultatais.
Šiaip jau aš turėjau omenyje gruzinišką prieskonių rinkinį (pasirodo čia rinkinys) Chmeli-Suneli jis vadinasi. Naudojami Užkaukazėje, būtent Gruzijoje.
Mišinį sudaro džiovintos žolės:
1. Bazilikai
2. Raudoni pipirai
3. Petražolės
4. Salierai
5. Krapai
7. kalendra
6. Lauro lapai
7. Čiobreliai
8. Mėtos
9. Mairūnai
10. Ožragė (Fenugreek – angl., rus. – Шамбала)
11. Isopas, vaistinė juozažolė (lot. Hyssopus)
12. Šafranas

Nei kas yra 11 ir 12 numeriai, nei kur juos gauti, nežinau.
Sutrumpintas variantas:
1. Bazilikas
2. Aštrus raudonasis pipiras
3. Krapai
4. Kalendra
5. Mairūnas
6. Šafranas
Žolės maišomos beveik lygiomis dalimis, tik pipirų dedama 1—2 % mišinio ir šafrano iki 0,1 %. Mišinys turi gautis žalios spalvos.


jei kas dar turit minčių dėl Chmeli - Suneli, maloniai prašom pasidalint
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Jazira: 10 kovo 2010 - 15:52
QUOTE(Jazira @ 2010 03 10, 15:51)
10. Ožragė (Fenugreek – angl., rus. – Шамбала)
11. Isopas, vaistinė juozažolė (lot. Hyssopus)
12. Šafranas
Nei kas yra 11 ir 12 numeriai, nei kur juos gauti, nežinau.
jei kas dar turit minčių dėl Chmeli - Suneli, maloniai prašom pasidalint

Juozažolės blogiausiu atvėju galima ieškoti vaistažolių vaistinėje, nes ji skaitosi prie vaistingųjų augalų. O šiaip galima pirkti sėklų ir pačiai užsiaugint, Lietuvoje tai nėra kažkokia egzotinė žolė, o sakyčiau vietinė smile.gif
Šafrano jau galima gauti net didesnėse maksimose, net "santa maria" juos fasuoja mažais pokučiais; arba jei Vilniuje, tai mačiau Basanavičiaus g. esančioje prieskonių profesionalams parduotuvėje. Prieš kokius penkis metus jo išvis niekur nebuvo įmanoma gauti, dabar tik pirk doh.gif
Dėl ožragės, tai reiktų išsiaiškint, ką tam sąraše turėjo omeny- ar maltas ožragės sėklas, ar džiovintą ožragės žolę, nes nors čia tas pat augalas, bet prieskoniams naudojama ir sėklos, ir žolė, o jų skoniai absoliučiai skirtingi. Jei reiks žolės- jos būna pirkti indiško fasavimo, džiovintos, vadinasi "kasoori methi", pirkau ekologiškose krautuvėlėse. Ta ožragės žolė aplamai super daiktas, labai kvapni, man pakeitė jau biski pabodūsį mairūną, nežinau kodėl lietuvoj ji visai nepopuliari g.gif
būna pirkti jau gatavo chmeli-suneli, mėgstu jo dėti daug kur, bet manau būtų nepalyginamai kvapniau pačiai susimaišyti ir sumalti smile.gif

regna, o tas temalio padažas iš kaukazinių slyvaičių (tokių mažų, geltonų) gaminamas, ar kokių tais kitokių.. ? Ir ar jį kaip uogienę galima vekuoti į sloikus, ar tik užmaišyti šviežiai tam kartui ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo zebenkstiejka: 11 kovo 2010 - 03:44
Zebenkstiejka 4u.gif -
tai padažas"Tkemalio" rašydama įvėlau klaidą blush2.gif
Jis yra ruošiamas iš laukinių slyvų.
aš,manau kad ruošiant iš kitokių,jo skonis bus kitoks.Tuo ir pasižymejo šis padažas,{kad,jis buvo ruošiamas iš laukinių slyvų}
Atsakyti
[quote=regna,2010 03 11, 06:43]
Zebenkstiejka 4u.gif -
tai padažas"Tkemalio" rašydama įvėlau klaidą blush2.gif
Jis yra ruošiamas iš laukinių slyvų.
aš,manau kad ruošiant iš kitokių,jo skonis bus kitoks.Tuo ir pasižymejo šis padažas,{kad,jis buvo ruošiamas iš laukinių slyvų}
[/quote
Ir,taip,panaršius po interneto platybes
suradau nemažai varijantų,apie "tkemel"padažą.
Rojaus soduose raso,padažų skyrelyje{forume}
Wikipedijoje.
Bet man labiausiai patiko Giedriaus,gal tai tiksliausiai,kaip ruošia tą padažą gruzinai.
Mūsų moterys pasirodo ruošia ir ir kaukazinių slyvaičių.
Atsakyti
Kur perkat prieskonius be E?
Atsakyti
QUOTE(diasaja @ 2010 03 14, 12:41)
Kur perkat prieskonius be E?

Prieskonius{stengiuosiu pirkti cielus,tarkime pipirus.,malu pati namuose.
Kitus prieskonius,ruošiu namuose.
Perku mugėse,spec prieskoniu parduotuvese.
Aš,naudoju,daugiausia sėklas,žoles,bent paskutiniu metu.
Atsakyti
regna, ačiū, reiks rudeniop pabandyt pasidaryt tkemalio, labai ydomu.
Aplamai esu biski prieskonių maniakė blush2.gif prieskonių pas mane vis daugėja, ir vis man negana, ir visų reikia, jau nelabai į stalčius telpa, reiks darytis atskirą spintutę prieskoniams doh.gif
Iš kaukazietiškų, galiu paminėti tokį dalykėlį "Naršarab", aptikau maksimoje, tai granatų sirupas, jo kaukazo virtuvėje dedama pvz. marinuojant mėsą, duoda saldžiarūgštį skonį, išbandžiau, tikrai skanu.
Atsakyti
As pasimaisius del maltu,dziovintu saliero saknu wub.gif .L.pagerina sriubu/troskiniu kvapa ir skoni.Kasdien naudoju maltus lauro lapus,juodus pipirus,dziovintus krapus/petrazoles,salieru saknis ir lapelius (dziovintus).Mesai beriu ir chmeli-suneli (bet nepadauginu,nes man jis toks specifiskas vis tik rolleyes.gif ).Anksciau ryziu patiekalams naudojau kari ir ciberzole,bet dabar kazkodel netraukia ax.gif I kai kurias sriubas iberiu truputi malto imbiero,kmynu.Prisipazinsiu:daznai mesai beriu ne tik naturalius prieskonius,bet ir misiniu pvz.siuo metu naudoju Santa Marijos mesos ir vistienos prieskonius ax.gif ,zinau,kad nera pats sveikiausias dalykas,bet...skanu rolleyes.gif .Nemegstu "picos tipo" prieskoniu-baziliku,raudoneliu blush2.gif

Papildyta:
QUOTE(zebenkstiejka @ 2010 03 15, 03:18)
Iš kaukazietiškų, galiu paminėti tokį dalykėlį "Naršarab", aptikau maksimoje, tai granatų sirupas, jo kaukazo virtuvėje dedama pvz. marinuojant mėsą, duoda saldžiarūgštį skonį, išbandžiau, tikrai skanu.

Man l.skanu marinuoti kalakutiena (pvz.Kaledoms) svieziai spaustose spanguoliu sultyse
Atsakyti