Įkraunama...
Įkraunama...

Tikrasis pasiruošimas motinystei ir tėvystei

Didelis dekui musu patyrusiosm mamytems, ypac mamaRasai uz nuosirdu pasidalinima informacija! 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
Ačiū Linutai už gerą žodį. Tau ir mažiukui daug daug sveikatėlės!
Tęsiant pasiruošimo motinystei temą:
Pasirodo yra gydytojų, manančių, kad po gimdymo nereikia skubėti žindyti, argumementai: "mamytė lai pailsi, spės dar su tuo žindymu ir pan". Vienos GN neonatologės prašymu, neseniai surinkau medžiagą apie žindymo svarbą pirmomis paromis. Įdedu ir jums, būsimos mamytės, gal bus įdomu:
Kodėl reikia pradėti naujagimio žindymą, arba girdymą nutrauktu motinos pienu I-ąją parą po gimdymo
• Tuojau po gimdymo pridėtų prie krūties naujagimių net ir silpnas žindimas skatina hormono oksitocino išsiskyrimą, kuris skatina gimdos raumenų susitraukimą, t.y. pagerina ir pagreitina placentos atsiskyrimą ir sumažina kraujavimo pavojų bei apsaugo nuo geležies netekimo.
• Pasaulio Sveikatos Organizacijos pateiktų mokslinių tyrimų rezultatai apie žindymo reikšmę motinos sveikatai teigia:
• kad po gimdymo žindančioms motinoms greičiau susitraukia gimda, joms mažesnė kraujavimo rizika; taigi jų organizmas po gimdymo greičiau atsigauna.
• Naujagimių geltos prevencija: Krekenos turi silpną viduriavimo efektą, tai padeda naujagimio žarnynui išsivalyti nuo mekonijaus, tokiu būdu iš žarnų išvalomas bilirubinas ir užkertamas kelias geltligei.
• Naujagimių infekcijos prevencija (dėl motinos piene esančių antivirusinių, antiparazitinių medžiagų ir priešinfekcinių baltymų: laktoferino, lisozimo, antikūnių, Lactobacillus bifidus).
• Baltymo netoleravimo, hipotrofijos, anemijos prevencija.
• Alergijų ir nesuvirškintų baltymų absorbcijos prevencija. Krekenos daugiau nei subrendęs pienas turi įvairių vitaminų, ypač vitamino A, kuris padeda susilpninti bet kokias naujagimio infekcijas. Krekenose esančio epidermio augimo medžiagos stimuliuoja žarnyno sienelių augimą, trukdo didelių molekulių absorbciją ir stimuliuoja greitą žarnyno vystymąsi. Antikūniai padeda išvengti alergijų, padengdami žarnyno mukozę ir neleisdami absorbuoti didžiųjų molekulių.
• Teigiamas poveikis motinos ir naujagimio psichikai. Maitindama krūtimi naujagimį, motina užmezga gilų, artimu fiziniu kontaktu ir emociniu pasitenkinimu paremtą ryšį. Jei ryšys užmezgamas iš karto po gimdymo, jis vystosi greičiau, naujagimiai mažiau verkia, jų vystymasis pagreitėja.
• Žindymas pirmomis paromis, arba pieno ištraukimas, jei naujagimis negali žįsti, padeda laktacijos pagrindus, t.y. kontroliuoja prolaktino gamybą, oksitocino refleksą ir inhibitoriaus veikimą. Pastarasis stabdytų pieno gamybą ląstelėse, jei krūtyse pasiliktų daug pieno.
• Krūties atsakymo prevencija. Jei naujagimis neteisingai žinda, jis nepakankamai gerai ištraukia pieną. Tai gali sukelti įvairias pasekmes: krūtų būklių komplikacijas, naujagimio nepasitenkinimą, verksmingumą, labai dažną ir ilgą žindymą, išvargintų motiną, laktacijos sumažėjimą ir frustraciją, kuomet naujagimis atsisako pieno iš krūties. Būtina pagalba motinai, kad naujagimis būtų teisingai priglaustas prie krūties.
• Naujagimio ieškojimo, čiulpimo ir rijimo refleksų stimuliaciją. Nestimuliuojami refleksai silpnėja. Jei pirmas maitinimas neįvyko pirmąją valandą po gimimo, tikimybė, kad maitinimas krūtimi bus sėkmingas, mažėja. Žindymas per pirmąsias 24 val. po gimdymo įtvirtina maitinimą krūtimi.
• Naujagimių hipoglikemijos, dehidracijos, geltos ir MGS atvejais, motinos pienas yra geresnis nei bet kuri kita alternatyva.
• Pieno ištraukimas naudingas:
1. Norint sumažinti krūtų tinimą
2. Panaikinti latakų užsikimšimą ir sumažinti pieno sąstovį
3. Maitinti kūdikį, kuris turi žindymo sunkumų
4. Maitinti mažo svorio negalinčius dar žįsti kūdikius
5. Palaikyti pieno gamybą, kai motina ar vaikas serga
6. Norint palikti pieno kūdikiui, kai motina dirba
7. Padėti kūdikiui lengviau apžioti krūtį
8. Kai dėl ligos būtina atskirti motiną ir kūdikį
9. Jei reikia gydyti sužalotus spenelius
• Galimos motinos pieno trūkumo priežastys, dėl maitinimo krūtimi faktorių:
1. Pradėjo ne iš karto (!)
2. Nedažni maitinimai (!)
3. Nemaitina naktį (!)
4. Trumpi maitinimai
5. Blogas priglaudimas
6. Buteliukai, žindukai
7. Papildomas maitinimas.
Šaltiniai:
1. PSO, Unicef: Breasfeeding Councelling: A Training Cource
2. Changes in uterine size after vaginal delivery and cesarean section determined by vaginal sonography in the puerperium. Journal Archives of Gynecology and Obstetrics, Publisher Springer Berlin / Heidelberg ISSN 0932-0067 (Print) 1432-0711 (Online) Issue Volume 263, Number 1-2/December, 1999.
3. Viskas apie žindymą: www.pradzia.org
Atsakyti
Dar karteli didelis AČIŪ!!! aciuks.gif

Is tiesu mane neramina dar vienas klausimas: duoti vaikiui ciulptuka ar ne? Gerai tai ar blogai? Gal kas zinot kokiu geru nuorodu ieskant atsakymo i sia dilema? ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Linutas: 30 lapkričio 2010 - 12:35
QUOTE(Linutas @ 2010 11 30, 13:34)
Dar karteli didelis AČIŪ!!!  aciuks.gif

Is tiesu mane neramina dar vienas klausimas: duoti vaikiui ciulptuka ar ne? Gerai tai ar blogai? Gal kas zinot kokiu geru nuorodu ieskant atsakymo i sia dilema?  ax.gif

Čia pasiskaitymui:
Čiulptuko pavojai
Čiulptukas ir pienligė
Klausimas tikrai aktualus, nemažai mamų klausia apie čiulptuką ir čiulpiamą pirštuką, paieškokite:

Klausimų - atsakymų skyrelis
Atsakyti
Sveikos visos turiu toky klausyma gal net ne i tema, bet jis man neduoda ramybes Is daug girdziu kad negalima savo vaikui kaupti rubeliu kol nesilauki nes gali nevaisinguma prisisaukti ar tai tiesa? nes jau nemazai laiko praejo kaip bandau pastoti ir nieko o mano cia didziausia svajone butu nestuke.gif
Atsakyti
QUOTE(zivile18 @ 2010 12 08, 11:57)
Sveikos visos turiu toky klausyma gal net ne i tema, bet jis man neduoda ramybes  Is daug girdziu kad negalima savo vaikui kaupti rubeliu kol nesilauki nes gali nevaisinguma prisisaukti ar tai tiesa? nes jau nemazai laiko praejo kaip bandau pastoti ir nieko  o mano cia didziausia svajone butu  nestuke.gif

Živile, nurimkite, dar ne tiek prietarų išgirsite. Ypač auginant vaikus. Prietarų pagrįstumą lai komentuoja tie, kas taip teigia.
Atsakyti
Nesąmoninga tema užvesta, tiksliau ne vietoje, kalba eina apie prekes ir paslaugas nestuke.gif , o tema apie 'dvasinį' pasiruošimą doh.gif Nieko prieš tokias temas, bet kad labai ne vietoj ji - tam labiau tiktų kiti skyreliai.
Atsakyti
Toms, kas domisi būsimo vaiko sveikata:

Kovo 1 d., antradienį, 17 val. MF 312 aud. įvyks prof. V. Usonio rengiama diskusija "Vakcinų vertė: faktai ir nuomonės".
Prašome aktyviai dalyvauti! Bus diskutuojama šiais klausimais:


· Jei vakcinos tokios geros, kodėl kyla antivakcininių judėjimų?
· Ar vakcinos „neperkrauna“ vaiko imuninės sistemos?
· Ar vakcinų sudėtyje esančios medžiagos (gyvsidabris, aliuminis, kitos) nėra toksiškos?
· MMR ir autizmas
· Tėvų teisė priimti sprendimą dėl vaiko skiepijimo
· Gydytojų teisės ir pareigos imunoprofilaktikos srityje.


Visi laukiami! Jei norite tik ateiti pasiklausyti ir neįsitraukti į diskusiją - taip pat esate kviečiami!
Atsakyti
QUOTE(mamaRasa @ 2010 04 06, 10:30)
Sveikos būsimos mamos!
Norėčiau paklausti kaip jūs ruošiatės motinystei?
Peržvelgiau temas, ar tiesa, kad pasiruošimas motinystei apsiriboja tik daiktų supirkimu? Gal vis tik yra kitaip manančių?
Kviečiu padiskutuoti apie tikrąjį pasiruošimą motinystei:
1. Kokios pozicijos laikysitės naujagimio skiepų atžvilgiu, gal esate skaitę įvairesnių nuomonių?
2. Ar formuojate savo požiūrį į vaikučio sveikatą? Gal grūdinsite, sportuosite, sveikai maitinsitės, propaguosite ekologišką gyvenimo būdą?
3. Kaip auklėsite savo vaikutį ir nuo kada tai darysite?
4. Ką manote apie ankstyvąjį ūgdymą, kokiais būdais lavinsite, o gal žinote priešingų argumentų, pvz, kada ankstyvasis ūgdymas yra žalingas?

sudomino tema. Nors jau ir turiu vaikuciu, bet turbut laukiant naujos gyvybes is naujo pergalvoji visus tuos punktus. Kazkaip ypatingai motinystei nesiruosiu, tiesiog sikart i viska ziuriu ramiau. Turiu daugiau informacijos, ne viska priimu kaip savaime suprantama. Pvz pirmoji pamineta tema - skiepai.
1. vaikucio iki metuku tikrai neskiepysim ne vienu skiepu. Argumentu daug visokiu prisiskaiciau. Labiausiai patiko knygoje 'Padekime augti" pateiktos idejo apie skiepus, ju nauda, galima rizika ir pan. Po metuku dar karta pergalvosim skiepu butinybe. Taigi visais 'privalomais' tikrai neskiepysim.
2. Negrudinsiu specialiai. Manau viskas turi vykti naturaliai ir kas per daug -nesveika. Taigi pagrindinis principas - daug gryno oro ir atitinkama apranga. Maistas - kokybiskas. Daug ka auginame savo tai ir toliau stengsimes taip daryti.
3. Auklejimui irgi nesirinksiu kazkokios teorijos. Manau elgsiuosi taip kaip liepia sirdis is sveikas protas. Velgi - pagrindinis principas - neuzspausti o leisti vaikui paciam atsiskleisti. Kai reikia paskatinant reikia islaukiant.
4. Neugdysiu. Velgi - ziurint ka vadinti ugdymu. Manau geriausia ka galiu padaryti tai netrukdyti vaikui augti. Pateikti, pasiulyti informacija savu laiku, pastebejus kad vaikas pradeda pats dometis ir ieskoti - tinka. Kisti anglu kalba vos pradejusiam kalbeti gimtaja ar vestis i klasikines muzikos koncertus kol dar vaikelis isciose - kisimasis i naturalu vaiko vystymasi ir jo raidos skubinimas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo wytaute69: 01 kovo 2011 - 11:30
QUOTE(mamaRasa @ 2010 04 06, 09:30)
Sveikos būsimos mamos!
Norėčiau paklausti kaip jūs ruošiatės motinystei?
Peržvelgiau temas, ar tiesa, kad pasiruošimas motinystei apsiriboja tik daiktų supirkimu? Gal vis tik yra kitaip manančių?
Kviečiu padiskutuoti apie tikrąjį pasiruošimą motinystei:
1. Kokios pozicijos laikysitės naujagimio skiepų atžvilgiu, gal esate skaitę įvairesnių nuomonių?
2. Ar formuojate savo požiūrį į vaikučio sveikatą? Gal grūdinsite, sportuosite, sveikai maitinsitės, propaguosite ekologišką gyvenimo būdą?
3. Kaip auklėsite savo vaikutį ir nuo kada tai darysite?
4. Ką manote apie ankstyvąjį ūgdymą, kokiais būdais lavinsite, o gal žinote priešingų argumentų, pvz, kada ankstyvasis ūgdymas yra žalingas?


1. Kai kurių skiepų tikrai neleisiu daryti (pvz.: hepatito B, nes jis reikalingas tik rizikos grupėms) O gal ir daugumos, nes ilgalaikės pasekmės labai neaiškios.
2. Mes stengiamės maitintis ekologiškai ir dalinai vegetariškai, bent jau laikomės visų pasninkų. Žindysiu 2 m. ir daugiau, nes taip dariau ir su pirmom dukrom.
3. Vaiką auklėja tėvų ir aplinkinių pavyzdys. Mes neturime televizoriaus.
4. Ankstyvasis ugdymas turi būti natūralus, saugioj aplinkoj : mamos dainelės, pasakos, buvimas kartu, nesudėtingi žaidimėliai. Nepritariu jokioms ankstyvojo ugdymo mokyklėlėms iki 4 metų. Jos labai išbalansuoja ir perkrauna vaikus įspūdžiais. Tai dažniausiai tėvų kompleksų išraiška.
Atsakyti
sveikos, rasiau ka tik vaiku skyriuje, kad sese sunus turi beda (i lovyte karts nuo karto padaro), bet prisiminiau, kad ir mums butu pravertes, kai mano zmona laukesi... bet tada neturejom info:
http://e.interjeruvi...uztiesalas.html

tikiuosi, kad susigadys
Atsakyti
Na, kadangi tema vis gi nėštukių, tai ankstyvasis ugdymas yra kai leliukas pilvukyje. mirksiukas.gif
Kaip tik skaitinėju knygą apie tai ir ne tik apie tai rolleyes.gif

Prisipažinsiu, pati mažai tą dariau. Tai ne tik knygelių skaitymas, muzikos klausymasis ar sportavimas. Pvz. valgai sūrų produktą ir sakai "sūru" ir mintimis, skonio receptoriais perduodi žinią leliukui. Ir t.t. Galima tą daryti jaudrinant visus receptorius - uoslę, klausą, lytėjimą ir t.t.
Atsakyti