Įkraunama...
Įkraunama...

Knygrišystė - 2 tema

QUOTE(Zemugne @ 2010 11 05, 13:10)
Įdomu, kaip šilkas elgiasi, kai jis pastoviai lankstomas. Be to, jis juk paklijuotas, o jei kietviršis popierinis, tai kartonas galėjo susiraukšlėti padrėkęs ar dėl kitų fizinių negandų.

na dėl pačio šilko nežinau, bet manau viskas priklauso nuo to kaip jis toj vietoj pritvirtintas, ta lankstymo vieta (joint, hinge) ko gero sudėtingiausias ir svarbiausias dalykas ir yra įrišime, nes reikia labai atitaikyti kiek įtempti aptraukiamą medžiagą, kad nebūtų nei per daug (ilgainiui pliš, arba net neužsivers knyga iki galo), nei per mažai (ilgainiui atsiras raukšlė), plius paskaičiuoti, kad paskui iš vidaus klijuojamos dengiančios medžiagos (juostelės, priešlapiai) nesudarytų per didelio storio, kad knyga užsiverstų normaliai. beto toj vietoj ir peteliai formuojami, ir kietviršiai tvirtinami, žodžiu ten susieina visos struktūrinės dalys ir sudėtingiausios įrišimo operacijos, tad čia toks balansavimas milimikronais biggrin.gif gaunas, kuriam pajusti ir suvaldyti reikia įdirbio.

Beje, toj knygoj kiek žiūrėjau visi viršeliai turi tą aprėminimą, tai gal čia tikrai po tuo slepiasi tvirtinimo (audinio prie kietviršio) būdas. g.gif aš manau, kad audinys ten nėra paklijuotas g.gif nors čia reiktų pas restauratorius paklaust, kurie būtent su tokiais įrišimais susidūrė. nu arba dasikast ir pačiupinėt pačiam.

o dėl sudūrimo, na tarkim galima mąstyti, kad jei ten būtų sudūrimas, tai tik todėl, kad pritrūktų vientiso medžiagos gabalo (nes jei tai būtų konstrukcinis sudūrimas, tai būtų ant abiejų kietviršių), bet tokie sudūrstymai ir "lopai" labiau būdingi paprastų žmonių turėtoms maldaknygėms, nes kiek jų mačiau tai žmogeliai irgi neretai imdavosi įrišti ar restauruoti savo maldaknygę patys, tai ten iš neturėjimo pasitaikydavo visko kas po ranka papuola. o šituos tai juk siuvinėdavo kilmingos damos, nemanau, kad joms būtų pritrūkę audinio g.gif o ir šiaip toks "pasitaupymas" būtų nelogiškas kai greta dar kitos tokios brangios medžiagos. g.gif na čia mano tokie pamintijimai būtų..

o tos valančiaus knygelės (kaip ir kitos asmeninės bibliotekos patekusios į mažvydą) guli kaip viena kolekcija ar būna išsklaidytos po atskirus bibliotekos fondus? spėju, kad išsklaidytos.. g.gif ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo trr: 05 lapkričio 2010 - 13:04
Valančiaus kolekcijos kaip tokios ir nėra. Jo knygos atiteko Kauno kunigų seminarijai, tai atėjo kaip dalis seminarijos knygų. Dalis knygų su jo įrašais priklausė Kražių gimnazijai. Bet kokiu atveju pagal amžių jos priklauso senosioms knygoms.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Zemugne: 05 lapkričio 2010 - 13:26
QUOTE(Zemugne @ 2010 11 05, 14:26)
Valančiaus kolekcijos kaip tokios ir nėra. Jo knygos atiteko Kauno kunigų seminarijai, tai atėjo kaip dalis seminarijos knygų. Dalis knygų su jo įrašais priklausė Kražių gimnazijai. Bet kokiu atveju pagal amžių jos priklauso senosioms knygoms.

o bet kai papuola kokio šviesuolio bibliofilo sukaupta vertingų knygų kolekcija (na kad ir dalis jos, kaip dažniausiai būna) tai jos tikriausiai nelaikomos visos vienoj vietoj kaip atskiras savarankiškas vienetas, kurį galėtum apžiūrėti kaip visumą? jie turbūt išmėtyti po skirtingas "lentynas" pagal bibliotekos sistemą (na pagal chronoliją ar temas ar kalbas ar pan)? g.gif bo tarkim skaitai va tas ir tas turėjo biblioteką, tokių ir tokių knygų, kai mirė, tos knygos atiteto tai ar tai įstaigai, ir aš tarkim noriu tą kolekciją visą apžiūrėti, tai praktiškai negaliu to padaryti? g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo trr: 05 lapkričio 2010 - 15:21
Jau negalėtum vien dėl to, kad LNB galima užsisakyti ir išduoda po 5 knygas, o į fondus niekas neleidžia. O ir šiaip knygos sudėliojamos į jų vienas. Bet kompiuteriniame kataloge galima pagal vardus surasti konkrečiam žmogui priklausiusias knygas (aišku, su sąlyga, kad jos bus sukataloguotos).
Atsakyti
QUOTE(Zemugne @ 2010 11 05, 18:21)
Jau negalėtum vien dėl to, kad LNB galima užsisakyti ir išduoda po 5 knygas, o į fondus niekas neleidžia. O ir šiaip knygos sudėliojamos į jų vienas. Bet kompiuteriniame kataloge galima pagal vardus surasti konkrečiam žmogui priklausiusias knygas (aišku, su sąlyga, kad jos bus sukataloguotos).

nu tai žinia, kad tokiu atveju reiktu eiti ne kaip paprastam lankytojui, o kaip mokslininkui brautis (kažkaip) i pačius fondus.. ax.gif biggrin.gif bet vadinas bent jau fiziškai įmanoma, jei galima rasti per katalogus, nežinojau, kad ten ir savininkai rašomi g.gif . (bet tai tikriausiai tik tada, kai tai tiksliai žinoma.) o šiaip ką, ne visos knygos būna sukataloguotos? g.gif ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo trr: 05 lapkričio 2010 - 19:19
Trr, jei tikrai rūpi, kas ir kaip, rašyk asmeniškai, papasakosiu.
Atsakyti
QUOTE(Zemugne @ 2010 11 05, 20:54)
Trr, jei tikrai rūpi, kas ir kaip, rašyk asmeniškai, papasakosiu.

4u.gif ok 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo trr: 05 lapkričio 2010 - 21:16
QUOTE(Zemugne @ 2010 11 04, 19:41)
Bet gal ir susigundysiu improvizuoti šio viršelio tema. Tik kad knygučių dar nemoku rišti. Reiks pradėti iš antro galo. Kai jau turėsiu viršelį, tada ir knygutę teks daryti.
Tiesa, klausimas: jei aš sugalvočiau išlaikyti aukso pjūvio proporcijas, ar turėtų būti dar ir kokios nors knygutės storio proporcijos, kad ji atrodytų harmoninga?

Žemugne, negadink 4u.gif . Patariu labai diletantiškai. Aš geriau riščiau ir tik tada improvizuočiau. Šiaip tau spręst. Tam tikru momentu man gaila laiko, o tam tikru momentu - kažko kito.

Tarkim ir siuvinėt man reikia nemažai laiko, nes neatsikratau perfekcionizmo. Ieškau tobulumo, lygybės, neneriu kažkur neišlaižiusi kažko. Taip ir kitame - vėl perfekcionizmas mane sekioja... Na, nesu laiminga, kai nesu patenkinta gaminiu. Net jei jis būtų bandomasis...

Bet vis tik... Siuvinėjimas - man artimas dalykas. Pažįstamas. Suvokiamas. Kai ėmiausi įrišimų - supratau, kad esu tundra.

Na, į profesionalų gretas aš netaikau. Matyt, mano paskirtis ne tik čia. Bet patariu tau pamąstyt apie tai, ką darai ir ką gali sugadint ax.gif
Atsakyti
Kur perkat kartoną storesnį viršeliams knygučių? Kanceliarinėse?
Atsakyti
QUOTE(Kibirkštėlė @ 2010 11 22, 16:15)
Kur perkat kartoną storesnį viršeliams knygučių? Kanceliarinėse?

aš tai meno mūzoj perku (jei vilniuj), ten visokio storio yra. na dar yra popieriaus pasauly, bet neatsimenu kur kainos mažesnės..
4u.gif

beje, mano ausis pasiekė nuostabi žinia, kad bus didelė (tarptautinė) įrišimų paroda vilniuj (pamėnkalnio 1, nuo gruodžio 1d.) kam įdomu būtinai užsukit, nes tokia proga pasitaiko tik kartą per kelis metus. biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo trr: 22 lapkričio 2010 - 15:19
trr, popieriaus pasaulis, tai čia tas priešais Vingio kino teatrą?
Atsakyti
QUOTE(Kibirkštėlė @ 2010 11 22, 16:26)
trr, popieriaus pasaulis, tai čia tas priešais Vingio kino teatrą?

aga, bet man regis ten pasirinkimas mažesnis ir kainos didesnės, nors gal ir klystu.. ax.gif
Atsakyti