QUOTE(Lexana @ 2011 08 10, 02:41)
Kas yra pribuvėja?
Asmuo, reguliariai dalyvaujantis pribuvėjų švietimo programoje, pripažintoje vietinės jurisdikcijos; sėkmingai baigęs nustatytą akušerijos studijų kursą ir gavęs reikalingą kvalifikaciją registracijai ar legaliai akušerinei licenzijai gauti.
Veiklos sfera: ji turi sugebėti prižiūrėti nėščiąją, pagelbėti jai patarimais, slaugyti nėštumo, gimdymo metu ir pogimdyviniu laikotarpiu, pati priimti gimdymus, prižiūrėti naujagimius ir kūdikius. Ši globa apima prevencinius veiksmus, patologijų motinai ir vaikui nustatymą, patikimą pagalbą medikams ir neatidėliotinų priemonių ėmimasį nesant medicininės pagalbos.
Svarbus jos uždavinys - patarti ir šviesti ne tik pacientes, bet ir jų šeimas ir aplinkinę bendruomenę. Šis darbas turėtų apimti švietimą nėštumo metu, pasiruošimą tėvystei ir kai kurias ginekologijos, šeimos planavimo ir vaikų globos sferas. Ji gali praktikuoti ligoninėse, klinikose, sveikatingumo įstaigose, namų sąlygomis ir kitur.
Pasaulinė Sveikatos Organizacija (WHO), 1966)
Šaltinis: http://www.vaikas.lt...as/pribuvejyste
Ar išties pribuvėja Jurga turi akušerijos studijų ir reikalingos kvalifikacijos ir/ar legalai akušerinei veiklai verstis reikiamus dokumetus? Ir ar tikrai Lietuvoje pribuvėjystė suvokiama taip, kaip teigia PSO?
. Ir mano gimdymą priėmusi gydytoja kažkaip naiviai linktelėjo galva, kad gal praeis, tačiau akušerė suėmė viską į savas rankas, nes buvo susidūrusi su tokiu atveju, ir primygtinai liepė kviesti anesteziologus ir tvarkyti viską, kad yra ne taip. Tik po visko paaiškėjo, kad tai rimta komplikacija, kad jei nebūtų tai sutvarkyta - būtų prasidėjęs kraujo užkrėtimas, sepsis, galėjau nukraujuoti mirtinai ir numirti. Tai ar būtų galėjusi pribuvėja man pagelbėti, ar būtų skaitęsi, kad ji priėmė gimdymą sėkmingai, nes vaikas sveikas, o mamai tiesiog pogimdyminės komplikacijos pakišo koją?
Aš nestoju nei vienon pusėn, tiesiog kilo toks klausimas.
Aš irgi nestoju. Bet... Pati sakote, kad net GYDYTOJA būtų nieko nedariusi. Suprato tik akušerė. Jos tame didžiausias nuopelnas. Tai viskas vyko ligoninėj, o ne namie. Taip kad šitokių dalykų gali būti ir namie, ir ligoninėje. Okad namuose gimdė ir gimdo, manau, ir gimdys moterys, tai šita veikla turėtų būti legali, o pribuvėja, jau rašiau anksčiau ir dabar pasikartosiu, privalo turėti atitinkamą išsilavinimą ir -būtinai- patirtį. Aš nesiimu spręsti, kas gerai, o kas - blogai. Žiūrint ,ko ieškai, tą ir randi. Gero yra ir vienur, ir kitur. Blogio- irgi. Kiekvienam savo. Bet manau, kad ''Jurgos'' ir mamytės , norinčios gimdyti namuose turėtų ne slapstytis, ne reikalauti, o pradėti veikti. Aišku, senoji gvardija stos piestu. Bet ledlaužiu turi būti kažkas. Manau, kad ministrui šita problema- kaip ateiviai ar NSO Lietuvoj. O dėl pasekmių, kai gimdo namuose. Tai juk kiekviena lankosi pas ginekologę, darosi tyrimus, echo. O kalbama čia, kaip apie Veroniką -paskenduolę. Maždaug, vaikščiojo, vaikščiojo susiveržusi juosmenį, kad niekas nesuprastų , kad nėščia, o paskui pasikvietė pribuvėją, ar pan. Ginekologė mato, bent turėtų, kas vyksta. Ir, kaip čia mamos ir rašė, pasako, apie komlikacijas. Jei gresia CP, ar kažkas kito rimčiau, nežinau, ar kas ryšys gimdyti namie.