Laba visoms. as jau galvoju apie terasos ir balkono puosima, noriu jau ieskotis seklyciu. norejau pasiteirauti, maciau buvo sioje temoje moteru, kurios sejo Tunbergijas, kaip pasiseke? galvoju, jos daug ilgesnes, vijoklines, idomu, jeigu jas nuleisti per balkono turekla, daug tokiu loveliu pridejus, vos ne puse namo uzdengtu, grazu. O gal jos tik lipa aukstyn. reikia daugiau info paieskoti.
Papildyta:
TUNBERGIJA (Thunbergia)
Tunbergijos - vijokliniai augalai ir krūmai, žydintys pavieniais taisyklingais žiedais. Jos nepanašios į aukščiau aprašytus augalus. Namuose dažnai auginama sparnuotoji tunbergija (Thunbergia alata) - iki 2 m aukščio žolinis vijoklis. Žiedai oranžiniai, geltoni arba balti, bet dažniausiai oranžiniai su tamsiu viduriu.
Priežiūra
Tunbergiją statykite šviesioje, saulėtoje, bet ne karštoje vietoje. Vasarą gerai auga lauke, dažnai auginama kaip vienmetis vijoklis. Gausiai žydi gegužės-spalio mėnesiais. Pavasarį ir vasarą gausiai laistoma, tręšiama kas dvi savaites žydinčioms gėlėms skirtomis trąšomis. Prieš šalnas nugenėjus ir pernešus į kambarį tunbergiją galima auginti kaip daugiametę gėlę. Žiemą laikoma vėsiai (15-18 °C), be papildomo apšvietimo beveik nežydi. Šiltame kambaryje išaugina plonus ūglius. Pavasarį persodinama į kompostinę žemę, jei reikia, dar kartą nugenima. Stiebams vyniotis reikalingos atramos.
Dauginimas
Tunbergijos sėklos sėjamos vasario mėnesį. Paaugę daigai po 1 arba 3 sodinami į vazonėlius. Kad gausiau šakotųsi, kelis kartus nugnybiamos viršūnės. Auginiais galima dauginti pavasarį ir vasarą. Jie nesunkiai įsišaknija pamerkti į vandenį arba susmeigti į drėgną smėlį.
Papildyta:
TUNBERGIJA (Thunbergia)
Sparnuotoji tunbergija (T. alata) šilumą mėgstantis vijoklinis Afrikos augalas. Stiebai užauga iki 1,52,5 m aukščio. Geriausiai žinomos tunbergijos oranžiniais su juodu vidurėliu žiedais. Retesnės baltais, geltonais, abrikosų spalvos žiedais. Tunbergija gali būti auginama kaip kambarinė gėlė: auga kelerius metus, tik žiemą, trūkstant šviesos, beveik nežydi.
Pražysta praėjus 1,52 mėnesiams po sudygimo, žydi iki rudens šalnų.
Geriausiai auga šiltoje (nekarštoje) saulėtoje vietoje, apydrėgnėje derlingoje žemėje. Augalus galima genėti. Prieš šalnas persodintos į vazonus gali žiemoti kambaryje.
Jei norit ,galit pabandyt kobėjas.Labai gražiai apaugo terasą,turbūt galėtų ir iki dangaus užaugt
Gaila tik ,kad vėlai pražydo,kai šalnos jau buvo.O tunbergijos tokios lepesnės labiau,vėjas nudrasko.

QUOTE(eliss @ 2011 01 05, 14:56)
Jei norit ,galit pabandyt kobėjas.Labai gražiai apaugo terasą,turbūt galėtų ir iki dangaus užaugt
Gaila tik ,kad vėlai pražydo,kai šalnos jau buvo.O tunbergijos tokios lepesnės labiau,vėjas nudrasko.

aciu, labai patiko internete jos issamus aprasymas. idomu seklu imanoma rasti?
Oi, tikrai rasit,ir baltų ir violetinių.Pavasarį pasisodinkit vazonėly ir po šalnų į lauką.Anksti nereik,nes kai pradeda vyniotis,nebus kur dėt kambary,be to lūžta.Man iš 6 liko 3,tai kaip užuolaida nuo saulės buvo 
Man net gaila buvo,tiek žiedų buvo primezgę,bet viskas nušalo

QUOTE(eliss @ 2011 01 06, 09:53)
Oi, tikrai rasit,ir baltų ir violetinių.Pavasarį pasisodinkit vazonėly ir po šalnų į lauką.Anksti nereik,nes kai pradeda vyniotis,nebus kur dėt kambary,be to lūžta.Man iš 6 liko 3,tai kaip užuolaida nuo saulės buvo 

o ar labai gausiai zydi, noretusi, kad is toli butu toks kaip patalas ziedu, o ne zalia lapu spalva.
QUOTE(Aurosoma @ 2011 01 06, 10:18)
o ar labai gausiai zydi, noretusi, kad is toli butu toks kaip patalas ziedu, o ne zalia lapu spalva.
Greiciau daugiau lapu bus

Esu prisilauziusi pelargoniju sakeliu, ziemoja pas mane. Yra vienas minusas - kiek musyciu

QUOTE(Aurosoma @ 2011 01 06, 09:18)
patalo tai nebus,bet žiedai gražūs

QUOTE(eliss @ 2011 01 06, 20:14)
patalo tai nebus,bet žiedai gražūs
man yra svarbu atsparumas vėjams.Šiais metais bandysiu raganes sodint.Pamiršau jų pavadinimą,geltonos,dvimetės.Tikiuosi per žiemą neiššals.

na man ju ziedai grazus, bet vyras pradejo atkalbineti nuo geliu, sako prisisodinsi tu tu geliu, tai niekur isvaziuoti atostogauti negalesim, nes reikes lieti, o kaune savo iki vasaros man atrodo visai neliks

va kas dėl liejimo,tai jos atsparios sausrai,po piet kepdavo saulėj,ko nepasakyčiau apie tunbergijas,jei pamirši paliet ir išdžius

QUOTE(eliss @ 2011 01 07, 09:57)
va kas dėl liejimo,tai jos atsparios sausrai,po piet kepdavo saulėj,ko nepasakyčiau apie tunbergijas,jei pamirši paliet ir išdžius 

tai labai gerai.

nors as dar verandoje tikriausiai siltnami isirengsiu

nagi yra visokių būdų,kad neišdžiūtų,kad ir želinių rutuliukų pridėt,jei kur išvažiuoji ilgesniam laikui.Galų gale paprašyt ko nors,kad palietų
Arba stengtis sodint atsparesnius sausrai augalus