Sveikos
Kiek aplinkui pasiklausai, duoną kepti darosi net madinga
Savo duonelę kepu gal pusmetis, receptą gavau iš kolegės kartu su jai reikalingu raugu
Taigi dalinuosi receptu (galbūt pasikartosiu) ir vaizdais
DuonelėSudėtis:2-3 valgomi šaukštai raugo
1 litras šilto (kad nedegtų pirštai) vandens
1kg. miltų:
tamsiai duonai - 650gr. rupių ruginių, 350gr. kvietinių
šviesiai duonai atvirkštinė proporcija
2/3 stiklinės kviečių sėlenėlių
2/3 stiklinės saulėgražų
2/3 stiklinės kmynų
150 gr. cukraus
2-3 kupini arbatiniai šaukšteliai druskos
Šlakelis aliejaus
Sezamo sėklų (indo pabarstymui)
Eiga:Raugą išsiimti iš šaldytuvo 12val. prieš tešlos minkymą ir padėti kambario temperatūroje. Dideliame inde susidedame visus sausus produktus ir išmaišome ranka pagal laikrodžio rodyklę. Indą (geriausia naudoti storasienį ir su dangčiu) kuriame kildinsime ir kepsime, ištepame aliejumi ir pabarstome sezamu. Atvėsintą vandenį patikriname ranka ( jis turi būti gerokai šiltas, bet ne karštas). Vandenį po truputį pilti į tešlą ir maišyti, kol taps vienalytė masė. Tešla turi būti tokios konsistencijos kaip raugas. Dedame į indą, uždengiame ir šiltai padedame 6-8 val (ne ilgiau, nes bus rūgšti). Kai pakyla, dedame jau be dangčio į šaltą orkaitę ir kepame 200C temperatūroje 1,15-1,30val. (priklausomai nuo orkaitės).
Skanaus
Foto:
Ypač skanu su namie ruošta pikantiška varškės užtepėle: