I dalis (neįdomioji, bet neišvengiama). Kelionės planavimas
Už lango - snieguotas ir šaltas šių metų vasaris, iki gyvo kaulo įgrisusi žiema. Norom nenorom kyla mintys apie neišvengiamai ateisiančią vasarą, apie atostogas. Besišildydami prie kavos puodelio su žmona nusprendžiam kokia krizė bebūtų, nebekartosim praeitų metų klaidos sėdėti namie. Kažkur reikia keliauti (iki šiol mūsų patirtis tokia: prieš 15 metų dar su Žiguliuku kelionė į Vokietiją, 2008 m. su žmona ir dukra kelionė lėktuvu į Romą, ir tais pačiais metais kelionė lėktuvu su žmona į kalėdinę mugę Miunchene, aplankant Bavarijos pilis). Bet kur keliauti? Su lėktuvu šeimos finansai per silpni, su kelionių agentūra autobusu nėra noro, nes nenorim būti priklausomi nuo kitų.
Ir čia žmonai ateina išganinga mintis: važiuojam automobiliu į Prahą. Ką gi nuspręsta! Toliau žmona planavimo vadžias perduoda man (esu finansininkas, todėl planavimas, matyt, mano kraujyje). Žinoma, kelionė į Prahą stipriai apaugo daugybe lankytinų vietų...
Kelionės planavimas prasidėjo nuo Novaturo katalogų. Perskaičiau, ką aplanko turistai, keliaudami su agentūromis. Pagrindinis kelionės akcentas Praha. Jos lankymą suplanavau labai pigiai: informacijos iš katalogų žinoma neužtenka, reikia knygos apie Prahą. Knygynuose vis pavartau DK serijos knygas, bet jos brangokos... Ir tada įvyksta įdomus dalykas knygą randu bibliotekoje. Taigi, kažkiek pinigėlių čekiškam alui jau sutaupiau

Toliau vėl tenka nerti į interneto platybes: www.viamichelin.com pasiūlo keletą variantų, kaip nuvažiuoti iš taško A į tašką B. Parodo atstumus, netgi kuro sąnaudas, pateikia visą maršruto aprašymą. Bet man vis dėlto labiau patiko programa Google Earth. Ji taip pat pasiūlo maršrutus, bet čia galima pamatyti ir lankytinas vietas, internautų nuotraukas, galima virtualiai pravažiuoti pageidaujamą maršrutą. Teko praleisti prie jos ne vieną valandą... Ji padėjo pasirinkti vaizdingesnius maršrutus, pavyzdžiui iš pietų Bohemijos į Austriją ne automagistrale, o palei Vltavos upę su vaizdingomis apylinkėmis.
Taigi, maršrutas sudėliotas. Tada nusprendžiu juo pasidalinti su Supermamos forumo dalyviais (tai galite rasti adresu http://www.supermama...?...0926&st=360 ) ir gauti iš jų naudingos informacijos. Informacijos gavau tiek, kad mažai nepasirodė. Didžioji dalis (apie 5 puslapius) važiavimas per Lenkiją. Darosi baisu (kaip parodė kelionė visai be reikalo: per Lenkiją pervažiuoti gal ir nuobodoka, bet visai paprasta). Bet gaunu informacijos ir apie kitus kelionės taškus. Dar kartą dėkoju visiems atsiliepusiems Jūsų informacija tikrai pravertė. Pavyzdžiui, naudojantis šia informacija pakoreguoju kelionės po Austriją planus griebiam šiek tiek Alpių (dėl to vėliau tikrai nesigailėjau).
Toliau renku informaciją apie kelių mokesčius (labai padėjo tinklapiai http://www.motorway.cz/stickers Čekija, http://www.asfinag.a...ge-bis-3-5t-hzg Austrija). Tinklapis http://www.gddkia.go...wcow//index.php parodo apribojimus Lenkijos keliuose.
Ateina gegužės pradžia. Jau aiški kelionės pradžios data birželio 14 d., pirmadienis (nors visi forume primygtinai siūlė išvažiuoti šeštadienį arba sekmadienį tom dienom kirsti Lenkiją lengviau. Bet sekmadienį sūnui buvo Pirmoji Komunija). Aš ir žmona suderinam atostogas. Nusprendžiam Prahoje užsisakyti viešbutį (tai darom internete adresu www.booking.com ). Tai užduotis dukrai, nes ji geriausiai moka anglų kalbą ir pagal atsiliepimus gali parinkti optimalų variantą. Pagrindinis kriterijus viešbutis netoli centro (net ir prie geriausio visuomeninio transporto, geriau, kai gali bet kada pėsčiom grįžti į viešbutį tai iš kelionės į Romą patirties), be to reikalingas parkingas. Dukra nusprendžia pasirinkti viešbutį Musketyr (jo adresas http://www.booking.c...=short-Musketyr ). Užsakom standartinį trivietį kambarį su papildoma lova bei parkingu 3 nakvynėm. Kaina 354 EUR. Gal ir brangoka

Toliau šlifuojasi planas kai kas atsiranda, kai kas iškrenta... Dar vienas rūpestis automobilis. Ne pirmos jaunystės - 2000 m. gimimo, daug pralakstęs 320 tūkst., bet su dyzeliniu varikliu. Tenka apsilankyti keletą kartų servisuose. Tai iš tikro apsimokėjo visoje kelionėje Peugeot 406 nė karto nesiožiavo... Nors prieš kelionę be streso nepasieita: penktadienį pavakary automobilis lieka su viena pavara, nes sugenda pavarų perjungimo mechanizmas. Servise nieko paguodžiančio: ant nosies šeštadienis, detalių gauti neįmanoma

Kelionei reikia nusipirkti ir valiutos. Nors turiu ir kreditinę kortelę, bet kai kur su ja negalima atsiskaityti. Bet kuriuo atveju kelionėje reikalingi ir grynieji. Su zlotais ir eurais jokių problemų, o štai su čekiškom kronom sunkiau. Daugelis bankų jų neturi. Man kronų pavyko nusipirkti Klaipėdos Akropolyje, DnB Nord banko filiale.
Taigi, slenka (kažkodėl labai lėtai) paskutinės prieškelioninės dienos. Kartu su žmona baigiam susipirkti ir susipakuoti daiktus kelionei. Dokumentai asmens tapatybės kortelės arba pasai, Europos sveikatos kortelės iš ligonių kasų sudėti. Papildomai nusprendžiam nesidrausti (šioks toks draudimas yra kartu su kreditine kortele). Kiaulystės dėsnis nesuveikia draudiminio įvykio kelionės metu nebuvo.
Iš pažįstamų išsinuomojam GPS Clarion. Kaip būtų reikėję išsiversti be jo, neįsivaizduoju. Visur klausėme jo, ir Clarionas tikrai nė karto nenuvylė. Taigi pirkite, nuomokitės, skolinkitės bet be GPS tikrai nepatariu važiuoti.
Kelionės išvakarės, sekmadienio vakaras. Komanda: aš (vienintelis galintis vairuoti automobilį), žmona, 16 metų dukra ir 11 metų sūnus kelionei pasiruošę. Red bulis nupirktas, žadintuvas nustatytas 3 val. ryto, kad pusę keturių jau pajudėtume į kelionę. Bandom atsigulti šiek tiek anksčiau, bet miegas neima juk prieš akis didysis šių metų mūsų šeimos nuotykis. Bet apie 12 val. vakaro miegas vis dėlto įveikia...
I dalies pabaiga
Jei nuo mano rašliavos Jūsų miegas dar neįveikė, laukite fotoreportažo tęsinio (jau su nuotraukomis...)