Įkraunama...
Įkraunama...

Darželio aukletojų pareigos,taisyklės

QUOTE(naitas @ 2008 02 15, 15:19)
Tai čia ir be atviro paviešinimo, pasklis. Jei dar nepasklido.

Mojuočiau skudnu palei nosį, jeigu vaikas kalbėt mokėtų. Tada galėčiau paklausti, ar jam gerai ten, ar sakė ką nors blogo (gero). Vakar klausinėjau, ar barasi, ar šaukia ant tavęs. Lygtai sako "ne"... bet man jau nėra ramybės.

Nieko su ta moterimi labai nepadarysit , reik vedejai butinai skunda rasyti rastiskai , ir geriausiai kad daugiau mamu galetu parasyti siuos skundus . Tada tik jeigu nebus jokio atsakymo reik kreiptis i kitas instancijas. Nes zodiniai skundai nieko nereiskia cia jau tokia tvarka. Gal galetum vaika pervesti i kita grupe. O del slapiu kelniu reik pretenzijas reiksti aukletojom siaip cia yra ju darbas, as tai tikrai zinau. Bet su auklyte visvien reikia kazka daryti. O del pinigu kisimo tai tikrai to neverta daryti,dar tokio " finto" tikrai nemaciau.Pati dirbau ir zinau kad nieks niekam nieko neduoda. Patikekit mamos , kisiai nieko neduos jusu vaikams geresnio.Vaikai visi vienodi ir su jais reikia elgtis irgi vienodai.
Atsakyti
QUOTE(inko @ 2008 02 16, 21:30)
Patikekit mamos , kisiai nieko neduos jusu vaikams geresnio.Vaikai visi vienodi ir su jais reikia elgtis irgi vienodai.

atvirksciai
visi vaikai yra skirtingi ir nera vienodo prieimo prie dvieju vaiku.
Tokiu tamstos poziuriu galima paaiskinti ir tokios temos atsiradima, nes jeigu aukletoja su labai judriu vaiku elgsis taip pat kaip su flegmatiku, t.y tikesis, kad jisai pasodintas ramiai sedes ir zais, tai naturalu, kad sulauks priesingo demesio. O tada skusis, aiskins, koks vaikas blogas, kaip neklauso ir t.t.
O mamai naturaliai atrodys, kad tai aukletoja nesusitvarko su vaiku
Atsakyti
QUOTE(saguciukas @ 2008 02 13, 20:42)
bekit jus greiciau  is to darzelio, ten vaikui nepades o tik sutraumuos, man atrodo slapinimasis jau aiskus pavyzdys, arba i kita grupe arba i kita darza siaip tai kazkoks siaubas , net baisu pasidare paskaicius

Slapinimas atsiranda nerviniu pagrindu...arba auklyte tai samoningai privercia daryti,nesuteikdama vaikuciui pagalbos...mano manymu,skundas direktorei butinas...
Atsakyti
QUOTE(Silvute @ 2008 02 16, 22:09)
atvirksciai
visi vaikai yra skirtingi ir nera vienodo prieimo prie dvieju vaiku.
Tokiu tamstos poziuriu galima paaiskinti ir tokios temos atsiradima, nes jeigu aukletoja su labai judriu vaiku elgsis taip pat kaip su flegmatiku, t.y tikesis, kad jisai pasodintas ramiai sedes ir zais, tai naturalu, kad sulauks priesingo demesio. O tada skusis, aiskins, koks vaikas blogas, kaip neklauso ir t.t.
O mamai naturaliai atrodys, kad tai aukletoja nesusitvarko su vaiku

Na nereikia taip reguoti i tai ka as parasiau , nes omenyje as turejau visiskai ka kita, o tai , kad aukletoja nors ir gavusi kisi tikrai su vaiku nesielgs kitaip negu su kitais vaikais elgiasi, o kad visi vaikai skirtingi tai ir as zinau , siaip du vaikus turiu ir pati. Ir abu skirtingi .
o jeigu aukletoja pastoviai skundziasi teveliams koks jis blogas, tai tikrai jinai nesuranda bendros kalbos su tuo vaiku.
Atsakyti
QUOTE(naitas @ 2008 02 13, 17:35)
pakomentuokit, prašau, mano padėtį:

leidžiu vaiką į darželį jau 3 mėnuo. Vaikas nekalbantis, beveik 5 metų amžiaus. Dėl nekalbėjimo ir leidžiu į darželį, kad bendrautų su kitais kalbančiais vaikais. Grupėje būna 8 - 9 vaikai. Dirba auklytė  - apie 60 metų amžiaus ir auklėtoja. Auklėtojos keičiasi kas pusdienį. Abi auklėtojos turi po 20 darbo darželyje stažą.

Štai ką aš stebiu:
auklytė labai energinga moteriškė: vaikosi penkiamečius, atiminėja iš jų mašinytes, šaukia ant jų, kad šie nemoka dalintis, ir tas mašinytes sau pasiima iki dienos pabaigos.
Dar ji draudžia važinėti vaikams ant grindų - nes taip gadinami dažai. Reikia važinėti mašinomis tik ant kilimo. O to kilimo - gal 3 kvadratiniai metrai.
Kai vaikai piešia - ateina pas kiekvieną ir aiškina - tu ne taip pieši, reikia taip ir taip.. ne taip darai, ne tos spalvos..
Čia valė wc, čia klojo lovas, o čia, žiūrėk, pasivalius rankas į šonus, jau pjausto vaikams obuolį...
Jei koks vaikas garsiau ką pasako, tai ji nesidrovi subarti jį: tylėk, nuo jūsų riksmo ir taip galvą skauda.

Negirdėjau nei vienos auklėtojos, kad ką nors jai sakytų. Abi tyli galvas nuleidusios. Tai darau išvadą, kad ta "auklytė" yra giminė kažko įtakingo. Neseniai direktorė klausė manęs, ką aš apie ją manau... pasakiau, kad kol su mano vaiku elgiasi tinkamai, man gerai.

Bet prasidėjo keisti dalykai. Mano vaikas iki šiol susitvarkydavo su tualetu. Paskutiniu metu pradėjau kasdien gauti ryšuliukus su šlapiais vaiko drabužiais. TAi būna ir pėdkelnės, ir pižama, nes prišlapina ir miego metu. Taigi, po savaitės, man ta auklytė pareiškė: brangioji mamyte, prašau atnešti savo vaikui pampersų, ARBA jis ir toliau bus šlapias.
Tada aš jau neatlaikiau: ką reiškia ultimatumas ARBA?? (nes anksčiau tai teko girdėti priekaištų, kaip ji pavargsta, kol aprengia mano vaiką į lauką, kol apauna jam batus ir liepė man mokyt jį rengtis pačiam.. o tai kaip jūs manot - ar aš čia tyčia tam vaikui riboju savarankiškumą??)  ar tai reiškia - jei nori, kad tavo vaiką prižiūrėtume, tai dėk į kišenę pinigų? kas čia per pampersai penkių metų amžiuje?? jeigu vaikas namie, svečiuos būna "sausas", tai kodėl jis daržely, kur dirba DVI moterys su AŠTUONIAIS vaikais, sugeba prišlapinti drabužius? ir dar taip, kad galima gręžti. Jis gi protiškai sveikas vaikas. Tai kokioj padėty jis atsiduria kasdien? Kasdien kažkur emociškai užspeistas taip, kad bijo prieiti prie suaugusio žmogaus ir paprašyt pagalbos tualete?

Dabar ta auklytė nesisveikina su manimi. Viena auklėtoja, ta kuri girdėjo mano atkirtį tai bobai, tai palaiko mane ir juokiasi iš minties apie pampersus. Ir ji labai nori, kad aš skųsčiaus direktorei. Beje, prie jos vaikas būna "sausas". O kita auklėtoja tai tik flegmatiškai žiūri į mane išsišiepus, ir tyli. Ji, aišku, nieko negirdėjo, ir žino tik iš perpasakojimo apie mano ir tos auklytės konfliktą.

Tiesa, dėl mano vaiko nekalbėjimo ( o kartu ir labai vėluojančios raidos) aš esu atleista 100 proc nuo mokesčio už darželį. Taigi, peršasi tik viena mintis - yra žmonių, kurie galvoja, kad dabar tuos 110-120 litų turėčiau mokėti jiems... į kišenę...

Patarkit, prašau, ką daryt.

Labas mamyte

Perskaiciau idemiai ka parasete. Rasau , nes noriu padeti susitvarkyti su sia problema. Bet nesiskaito, kad ka as cia parasysiu yra teisinga ir reikia taip elgtis , tiesiog isreiksiu savo nuomone.
Visu pirma kiek supratau turite ir pati problemu su savo vaiko raida, tai atsiliepia kalbai. Jei galite pasakykite man kiek ta raida veluoja? Viskas susije i viena, ir kalba ir slapinimasis, gal but -speju -ir su koordinacija. Neneigiu, kad grubus elgesys aukletojos padejejos( kitaip tariant seimininkes) turi itakos vaikui. Taciau, rasydama
nepasitenkinima, Jus paminejote, kad vaikas eina i darzeli tik trecias menuo. Vaikams su sutrikusia raida adaptacija darzelyje gali vykti iki puses metu, tai norma. O be to, nauja aplinka, ir nemokejimas komunikuoti su kitais vaikais irgi sukelia sunkumu, gal but jis tiesiog nemoka atsidaryti tualeto duru, arba tiesiog bijo i svetima tualeta eiti, nes tiesiog jam ta vieta nera patikima. Apie tai galeciau papasakoti daugiau, bet manau jei noresite, tai galite man rasyti i az. Ir dar , del skundu rasymo. Neskubekite su skundais, geriau pasikalbekite su ta aukletoja, kuria labiau pasitikite ir bandykite rasti kompromisa, ne cia esme, kad grupeje nedaug vaiku ar jos laukia kysio, patikekite ir 20 metu darbo stazas ne visada yra rodiklis, kad aukletoja supranta, ar geba viska zinoti. Tiesiog tokiam vaikui reikalinga pritaikyti individualia programa, jei tai paprastas darzelis ir jis ners specializuotas, tai jau priklauso nuo aukletojos kompetencijos. Be to si mazyli reikia nuvesti i raidos centra ir ji palankyti , jam reikia spec.ugdymo programos. Penki metai jau ne mazai, ir kuo greiciau reikia, pirmiausiai Jums -susirupinti, bet neskubeti kaltinti visos ji supancios aplinkos. Ta aplinka turite Jus ir tik Jus sukurti, bet ne kazkas kitas. O kaltinimas kitu ( nepykite) dazniausiai parodo tevu nesugebejima ir nesupratima vaiko auklejime, todel stengiames savo problemas uzkrauti kitiems. Rasau is patirties ir prasau nepykti uz toki pasisakyma. Zinokite, pyktis blogas patarejas, ieskokite pirmiausiai atsakymo savo seimoje.
IKI
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo akyte: 18 vasario 2008 - 01:09
AČIŪ visoms (visiems), kas pateikia nors kokį patarimą, pasidalina savo patirtim.

Apibendrinu dviejų paskutinių savaičių padėtį: "sausos" buvo gal 3 dienos iš 10, du kartus, atėjusi pasiimti vaiką, radau jį "prikrovusį" į kelnes. Pirmu atveju jis sėdėjo šalia auklėtojos ir ši "nesuuodė", antru atveju - radau perrenginėjant mano vaiką.

Kai penktadienį radau savo vaiką perrenginėjamą, tai pati puoliau pabaigti tą procesą. Auklėtoja pasakė - nu va, džiaugėmės džiaugėmės, kad nieko neatsitiko ir prisisiojo... Maunu pėdkelnes, žiūriu trusikėliai "pripiešti". Klausiu vaiko: "gal nori kakučio?". Tas sako: "ne". Tada auklėtoja pasakė: "tai jau iškračiau klecką". Žiūriu, trusikėliai priterlioti, užkepalis nešvarus. Kėliau į vonelę, nuprausiau... apsirengiau vaiką ir išėjom...

Aš visai pasimetus pasidariau. Juk jis niekada nėra pridaręs į kelnes, ir niekada nėra prisišlapinęs. Namuose, svečiuose... Aišku, būna, kad keli lašai "ne ten", bet tik ne tuštinimasis į kelnes ir toks apsišlapinimas, kad bėga teka per pėdkelnes ir treningiukus medvilninius.

Ir tokia durna, nevėkšla, netikus boba pati pasijaučiau... Kažkokia nesąmonė.

o dabar noriu parašyti smulkiau į šią žinutę.
QUOTE(akyte @ 2008 02 18, 03:05)
Visu pirma kiek supratau turite ir pati problemu su savo vaiko raida, tai atsiliepia kalbai. Jei galite pasakykite man kiek ta raida veluoja? Viskas susije i viena, ir kalba ir slapinimasis, gal but -speju -ir su koordinacija.

Kiek vėluoja - negaliu išmatuot. Tačiau pagal DISC rezultatus jam galima būtų suforminti lengvą negalią. Jis vos artikuluoja kalbą, ištaria aiškiai 4 - 5 žodžius. Koordinacija nėra sutrikus. Na, raidos centruose lankėmės gal 6 kartus, tai nė karto apie tai nebuvo užsiminta. Smulkioji motorika irgi vėluoja. Hipotonija nuo gimimo.
Tačiau ištisai, kasdien jis pradėjo šlapintis paskutinių 3 savaičių laikotarpy. NAMUOSE jis niekada nepridaro nei į kelnes, nei į lovą.

QUOTE( )
Neneigiu, kad grubus elgesys aukletojos padejejos( kitaip tariant seimininkes) turi itakos vaikui. Taciau, rasydama
nepasitenkinima, Jus paminejote, kad vaikas eina i darzeli tik trecias menuo. Vaikams su sutrikusia raida adaptacija darzelyje gali vykti iki puses metu, tai norma. O be to, nauja aplinka, ir nemokejimas komunikuoti su kitais vaikais irgi sukelia sunkumu, gal but jis tiesiog nemoka atsidaryti tualeto duru, arba tiesiog bijo i svetima tualeta eiti, nes tiesiog jam ta vieta nera patikima.

Jis moka atidaryti ir uždaryti netgi plastikinio lango rankenas. Žino, kaip atidaryti mikroventiliaciją, kaip tik viršų, kaip pilnai atverti. Žodžiu, su rankenom jis moka elgtis.
Dėl svetimo wc - kažkiek tiesos tame būtų. Mat kiekvieną rytą aš jį prieš palikdama, vedu į vaikų wc ir jis nusišlapina. Tačiau mačiau, kad jis tikrai neria lauk tada, kai užėjęs į tą "narvelį", randa nešvarų unitazą doh.gif prikakotą, pavyzdžiui, ir nenuplautą vandeniu.
Ten su švara unitazuos yra truputį "susipykta".

QUOTE( )
Apie tai galeciau papasakoti daugiau, bet manau jei noresite, tai galite man rasyti i az. 

o gal galėtumėt rašyti čia? nemanau, kad čia tik man labai sunkus klausimas šiomis dienomis. Patirtis - labai svarbu ir kitoms mamoms.

QUOTE( )
Ir dar , del skundu rasymo. Neskubekite su skundais, geriau pasikalbekite su ta aukletoja, kuria labiau pasitikite ir bandykite rasti kompromisa, ne cia esme, kad grupeje nedaug vaiku ar jos laukia kysio, patikekite ir 20 metu darbo stazas ne visada yra rodiklis, kad aukletoja supranta, ar geba viska zinoti. Tiesiog tokiam vaikui reikalinga pritaikyti individualia programa, jei tai paprastas darzelis ir jis ners specializuotas, tai jau priklauso nuo aukletojos kompetencijos. Be to si mazyli reikia nuvesti i raidos centra ir ji palankyti , jam reikia spec.ugdymo programos.

Su skundais ir neskubu. Bet jau kartais man galvoje netelpa atrodo tokie savaime suprantami dalykai: negi sunku su vaiku susidraugauti? įgauti jo pasitikėjimą? Be to, aš niekada neneriu pro duris. Pati kalbinu auklėtojas, klausinėju. Nunešus paskutinius išrašus iš VRC, lai skaito ten tas rekomendacijas.
Darželis būtent yra specializuotas, logopedinis.

Raidos centruose mes būnam kasmet, Kaune ir Vilniuje. Ir patikėkit, jie atskiros individualios programos jam nekuria. Jie parašo išraše, jog jam reikia individualių užsiėmimų. Po to tais išrašais remiasi vietinė Pedagoginė Psichologinė Tarnyba, tačiau ji irgi nesukuria tam tikros programos tik jam. PPT viską palieka darželiui, Spec Ugdymo Komisijai.
Jam sekasi užsiėmimuos, jis noriai dirba su logopede, muzikoje... tačiau kai grįžta į grupę, ten, matyt, patiria kažkokį stresą.
Nes ten dirba viena energinga sena moteriškė, pavargusi nuo vaikų. Ji duoda jiems 11 val priešpiečius ir jau bumba - valgykit greičiau, bo aš nespėsiu jus nuvesti į salę, jūs nespėsit pasportuot, aš nespėsiu jus parvesti iki pietų ir pavėluosiu paimti pietus iš virtuvėlės...arba gainiojasi vaikus, atiminėja iš jų mašinėles, kad "nei vienam nei kitam", kad "nerėktų, nes vakarais ji ir taip vaistus turi gerti nuo galvos skausmo" , kad vaikams važinėti mašinomis galima tik ant kilimo, o ne ten, kur daržyta "nes braižosi dažai".. tai čia girdėjus aš esu. Ir ji garsiai tai išsako prie vaiko motinos. O kai lieka tik "visi savi".. įdomu, koks priekaištų repertuaras tada...

QUOTE( )
Penki metai jau ne mazai, ir kuo greiciau reikia, pirmiausiai Jums -susirupinti, bet neskubeti kaltinti visos ji supancios aplinkos. Ta aplinka turite Jus ir tik Jus sukurti, bet ne kazkas kitas.

Tai ir noriu patarimo, kaip tą aplinką sukuri? Iš ko ji susideda? IR kaip man dar susirūpinti? Jeigu išgulėtos visos Respublikinės ligoninės, išvažinėti raidos centrai, išvaikščioti privatūs ir valdiški visokiausi užsiėmimai, mokyklėlės... Vežiau ir pas burtininkes, ir kunigą, ir pinigus mokėjau šarlatanams.. guluos ir keliu su mintimis apie savo vaiką.
Lankėm vieną darželį. Grupėj 22 vaikai. Specializuotas neva... kai auklėtojos tris savaites nesugebėjo išvesti vaiko iš rūbinės per kiaurą dieną, pasiėmiau vaiką.
Dabar lankom kitą. Specializuotą. Grupėj būna 8 - 6 vaikai. Nu žinokit pritrenkia tai, kad nesusikalba su vaiku, nesusidraugauja. Nes žiūrėk kitose šeimose auga daugiau vaikų, ir viena motina kažkaip susitvarko. O čia... dvi moterys, viena su pedagoginiu išsilavinimu.. Tai suprantu, jos psichologinės žinios gilesnės už mano...

QUOTE( )
O kaltinimas kitu ( nepykite) dazniausiai parodo tevu nesugebejima ir nesupratima vaiko auklejime, todel stengiames savo problemas uzkrauti kitiems. Rasau is patirties ir prasau nepykti uz toki pasisakyma. Zinokite, pyktis blogas patarejas, ieskokite pirmiausiai atsakymo savo seimoje.

tikrai nežinau, nuo ko čia pradėti tuos ieškojimus savo šeimoj. Kur jūs matote nesugebėjimą "vaiko auklėjime", jeigu vaikas normaliai tvarkosi su tualeto reikalais namie ir būna visiškai šlapias darželyje...
Po visų tokių nuotykių atrodo būtų geriausiai, jeigu vaikas ramiai sau būtų namie. Tačiau kiek neurologų mus konsultuoja, visi vienu choru tvirtina, kad tik darželyje jam yra geriausia vieta mokytis bendrauti, kalbėti.
Kokias aš problemas užkraunu kitiems?
Įsivaizduot bandau tada tas "kaltas" mamas, kurios "užkrauna problemas kitiems" - atveda savo sunkios negalios vaikus doh.gif

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo naitas: 18 vasario 2008 - 13:35
naitai, mano pagarba ir stiprybės bei išminties linkėjimai tau 4u.gif
Dėl "dėjimo" į kelnes, tai čia tikrai streso pasekmės. Maniškė gerą pusmetį krovė. Bet mums tai prasidėjo po vieno sunkaus pakakojimo su užkietėjusiais viduriukais. Dar sutapimas ar ne ,nežinau, tą pačią dieną aš išvažiavau gimdyti mažojo. Po to neužilgo pradėjo eiti į daržą, tai ta problema dar užsitęsė. Maniškė tiesiog bijodavo kakoti ir kiek įmanoma stengdavosi sulaikyti tą reikalą. Kaip tik nebandėm tos problemos išspręsti, niekas nepadėjo. Neurologas paaiškino paprastai: stresas,- praeis. Praėjo, labai negreit, bet staiga. Dabar į tualetą eina savo noru ir be stresų. Taip ir liko neaišku, nuo ko tas stebuklas įvyko.

Dėl auklytės skubinimo vaikus valgyti. Maniškė valgo neblogai, bet visada būna paskutinė. Auklėtoja pasakojo, kaip eilinį kartą jai miegant prie maisto, auklytė bandė paimti lėkštę. Maniškė taip užriko visa gerkle, kad neliestų, jog visi net krūptelėjo. Žodžiu pastovėjo vaikas už save ir problema išsisprendė mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cute: 18 vasario 2008 - 14:19
QUOTE(naitas @ 2008 02 18, 14:15)
AČIŪ visoms (visiems), kas pateikia nors kokį patarimą, pasidalina savo patirtim.

Apibendrinu dviejų paskutinių savaičių padėtį: "sausos" buvo gal 3 dienos iš 10, du kartus, atėjusi pasiimti vaiką, radau jį "prikrovusį" į kelnes. Pirmu atveju jis sėdėjo šalia auklėtojos ir ši "nesuuodė", antru atveju - radau perrenginėjant mano vaiką.

Kai penktadienį radau savo vaiką perrenginėjamą, tai pati puoliau pabaigti tą procesą. Auklėtoja pasakė - nu va, džiaugėmės džiaugėmės, kad nieko neatsitiko ir prisisiojo... Maunu pėdkelnes, žiūriu trusikėliai "pripiešti". Klausiu vaiko: "gal nori kakučio?". Tas sako: "ne".  Tada auklėtoja pasakė: "tai jau iškračiau klecką". Žiūriu, trusikėliai priterlioti, užkepalis nešvarus. Kėliau į vonelę, nuprausiau... apsirengiau vaiką ir išėjom...

Aš visai pasimetus pasidariau. Juk jis niekada nėra pridaręs į kelnes, ir niekada nėra prisišlapinęs. Namuose, svečiuose... Aišku, būna, kad keli lašai "ne ten", bet tik ne tuštinimasis į kelnes ir toks apsišlapinimas, kad bėga teka per pėdkelnes ir treningiukus medvilninius.

Ir tokia durna, nevėkšla, netikus boba pati pasijaučiau... Kažkokia nesąmonė.
o dabar noriu parašyti smulkiau į šią žinutę.
Kiek vėluoja - negaliu išmatuot. Tačiau pagal DISC rezultatus jam galima būtų suforminti lengvą negalią. Jis vos artikuluoja kalbą, ištaria aiškiai 4 - 5 žodžius. Koordinacija nėra sutrikus. Na, raidos centruose lankėmės gal 6 kartus, tai nė karto apie tai nebuvo užsiminta. Smulkioji motorika irgi vėluoja. Hipotonija nuo gimimo.
Tačiau ištisai, kasdien jis pradėjo šlapintis paskutinių 3 savaičių laikotarpy. NAMUOSE jis niekada nepridaro nei į kelnes, nei į lovą.

Jis moka atidaryti ir uždaryti netgi plastikinio lango rankenas. Žino, kaip atidaryti mikroventiliaciją, kaip tik viršų, kaip pilnai atverti. Žodžiu, su rankenom jis moka elgtis.
Dėl svetimo wc - kažkiek tiesos tame būtų. Mat kiekvieną rytą aš jį prieš palikdama, vedu į vaikų wc ir jis nusišlapina. Tačiau mačiau, kad jis tikrai neria lauk tada, kai užėjęs į tą "narvelį", randa nešvarų unitazą doh.gif prikakotą, pavyzdžiui, ir nenuplautą vandeniu.
Ten su švara unitazuos yra truputį "susipykta".

o gal galėtumėt rašyti čia? nemanau, kad čia tik man labai sunkus klausimas šiomis dienomis. Patirtis - labai svarbu ir kitoms mamoms.
Su skundais ir neskubu. Bet jau kartais man galvoje netelpa atrodo tokie savaime suprantami dalykai: negi sunku su vaiku susidraugauti? įgauti jo pasitikėjimą? Be to, aš niekada neneriu pro duris. Pati kalbinu auklėtojas, klausinėju. Nunešus paskutinius išrašus iš VRC, lai skaito ten tas rekomendacijas.
Darželis būtent yra specializuotas, logopedinis.

Raidos centruose mes būnam kasmet, Kaune ir Vilniuje. Ir patikėkit, jie atskiros individualios programos jam nekuria. Jie parašo išraše, jog jam reikia individualių užsiėmimų. Po to tais išrašais remiasi vietinė Pedagoginė Psichologinė Tarnyba, tačiau ji irgi nesukuria tam tikros programos tik jam. PPT viską palieka darželiui, Spec Ugdymo Komisijai.
Jam sekasi užsiėmimuos, jis noriai dirba su logopede, muzikoje... tačiau kai grįžta į grupę, ten, matyt, patiria kažkokį stresą.
Nes ten dirba viena energinga sena moteriškė, pavargusi nuo vaikų. Ji duoda jiems 11 val priešpiečius ir jau bumba - valgykit greičiau, bo aš nespėsiu jus nuvesti į salę, jūs nespėsit pasportuot, aš nespėsiu jus parvesti iki pietų ir pavėluosiu paimti pietus iš virtuvėlės...arba gainiojasi vaikus, atiminėja iš jų mašinėles, kad "nei vienam nei kitam", kad "nerėktų, nes vakarais ji ir taip vaistus turi gerti nuo galvos skausmo" , kad vaikams važinėti mašinomis galima tik ant kilimo, o ne ten, kur daržyta "nes braižosi dažai".. tai čia girdėjus aš esu. Ir ji garsiai tai išsako prie vaiko motinos. O kai lieka tik "visi savi".. įdomu, koks priekaištų repertuaras tada...

Tai ir noriu patarimo, kaip tą aplinką sukuri? Iš ko ji susideda? IR kaip man dar susirūpinti? Jeigu išgulėtos visos Respublikinės ligoninės, išvažinėti raidos centrai, išvaikščioti privatūs ir valdiški visokiausi užsiėmimai, mokyklėlės... Vežiau ir pas burtininkes, ir kunigą, ir pinigus mokėjau šarlatanams.. guluos ir keliu su mintimis apie savo vaiką.
Lankėm vieną darželį. Grupėj 22 vaikai. Specializuotas neva... kai auklėtojos tris savaites nesugebėjo išvesti vaiko iš rūbinės per kiaurą dieną, pasiėmiau vaiką.
Dabar lankom kitą. Specializuotą. Grupėj būna 8 - 6 vaikai. Nu žinokit pritrenkia tai, kad nesusikalba su vaiku, nesusidraugauja. Nes žiūrėk kitose šeimose auga daugiau vaikų, ir viena motina kažkaip susitvarko. O čia... dvi moterys, viena su pedagoginiu išsilavinimu.. Tai suprantu, jos psichologinės žinios gilesnės už mano...

tikrai nežinau, nuo ko čia pradėti tuos ieškojimus savo šeimoj. Kur jūs matote nesugebėjimą "vaiko auklėjime", jeigu vaikas normaliai tvarkosi su tualeto reikalais namie ir būna visiškai šlapias darželyje...
Po visų tokių nuotykių atrodo būtų geriausiai, jeigu vaikas ramiai sau būtų namie. Tačiau kiek neurologų mus konsultuoja, visi vienu choru tvirtina, kad tik darželyje jam yra geriausia vieta mokytis bendrauti, kalbėti.
Kokias aš problemas užkraunu kitiems?
Įsivaizduot bandau tada tas "kaltas" mamas, kurios "užkrauna problemas kitiems" - atveda savo sunkios negalios vaikus  doh.gif

Labas diena,Naitai, mano pagarba Jums
Kai viska parasete issamiau, supratau , kad pastangos tikrai yra dedamos sio vaiko auklejime. Viska perskaiciau kelis kartus, labai idemiai. Manyciau, vardan pacio vaiko reikia ( jei yra galimybe ) pakeisti grupe. Jei nera galimybes, taip turbut as pati pasielgciau taip: rasciau laiko pastoveti uz duru su diktofonu rankose, netiketai uzklupta diktofono neisjungciau (paslepciau vidineje kiseneje), o isidejus i kisene bandyciau pamoralizuoti seiminike. Manau pagautume daug idomiu fakteliu. Nunesciau direktorei paklausyti, ir paprasyciau isspresti problema del zmogaus kiek imanoma greiciau. Negraziai rasau, bet padaryciau spaudima.
O dabar pakalbekime apie Jusu vaiko hipotonija. Ji buna ivairiu formu, kuria forma turi Jusu mazylis?( raumenu hipotonija, žarnų kilpų hipotonija, kraujotakos hipotonija). Jei nenorite nerasykite nieko, cia bendraujama laisvai, Jus pati norite , kad bendrautume atvirai, bet ne per AZ.
Prieinu prie vienos isvados, kad visgi darzelio tualetas vaikui varo siauba----Dėl svetimo wc - kažkiek tiesos tame būtų. Mat kiekvieną rytą aš jį prieš palikdama, vedu į vaikų wc ir jis nusišlapina. Tačiau mačiau, kad jis tikrai neria lauk tada, kai užėjęs į tą "narvelį", randa nešvarų unitazą doh.gif prikakotą, pavyzdžiui, ir nenuplautą vandeniu.-----Nepagalvojot , o gal vaikai baudziami tualetu? gal juos ten nuveda pvz.tamsoje pastoveti? manau butent tualetas ir bus kabliukas del Jusu vaiko "darymo" i kelnes. Is patirties zinau, kad per nelyg didelis bambejimas seimininkes neturetu varyti streso,bet jei ji tik burba, bet grubus isplesimai zaislu is ranku, staigus uzrekimas, stumdymas vaiku, tikrai yra zala vaikui, kuris irgi gali buti viena is priezasciu "krovomo" i kelnes. Be to, jei remtis aplamai vaiko psichologija, tai ir visiskai normalus vaikai kartais savo protesta pareiskia "krovimu " i kelnes. Va tada ir prasideda ieskojimas , nuo ko , kas taip vaika vercia daryti, kodel jis taip daro ir t.t. Taciau Jusu atveju vaiko nepakalbinsi. Vadinasi reikia remtis vidine mamos nuojauta.
Noreciau, kad aprasytumete, kaip vaikas eina i darzeli, kaip jis elgiasi ryte namie ir keliones metu, prie darzelio duru ir jau iejus i grupe.
Atsakykite i klausima---Ar Jusu mazylis megsta suptis supynemis? Kiek supratau su koordinacija viskas gerai, tada papasakokite kokius fizinius pratimus jisai daro ir sugeba padaryti? Del smulkiosios motorikos , ka galite papasakoti, kiek ir ka jis sugeba padaryti, kokius zaidimus zaidzia? Noreciau susipazinti artimiau su Jusu vaiko gabumais, zinoma jei Jus pati norite apie tai kalbeti.
Siam kartui tiek. Stiprybes, o gal ka naujo atrasite is musu pokalbiu. g.gif
Atsakyti
žinot, vien tik va toks pasikalbėjimas man sužadina viltį ir suteikia stiprybės, bei šiek tiek nubrėžia ribas, kuriose turėčiau pati darbuotis ir net personalą "rėmint". Nes iš tikro tai gyvenime nėra tokios įstaigos, nėra tokio žmogaus, kur galėtum nueit ir gauti atsakymą.
Pavyzdžiui, dėl vaiko tyrimų. Sutariam labai gerai su pediatre. Ji man atvirai sako: "nežinau, ką daryt.. Sakyk, kur dar nori siuntimo". Ir aš prašau... pasiskaitau kur, pasikalbu, pagalvoju, ir prašau...

QUOTE(akyte @ 2008 02 18, 21:13)
Manyciau, vardan pacio vaiko reikia ( jei yra galimybe ) pakeisti grupe. Jei nera galimybes, taip turbut as pati pasielgciau taip: rasciau laiko pastoveti uz duru su diktofonu rankose, netiketai uzklupta diktofono neisjungciau (paslepciau vidineje kiseneje), o isidejus i kisene bandyciau pamoralizuoti seiminike. Manau pagautume daug idomiu fakteliu. Nunesciau direktorei paklausyti, ir paprasyciau isspresti problema del zmogaus kiek imanoma greiciau. Negraziai rasau, bet padaryciau spaudima.

keisti grupę, ko gero, būtų nebloga išeitis. Šiek tiek bijau dėl adaptacijos... Bet mėginsiu.
Dėl įrašų... Ketinu rimtai įrašyti visos dienos ar net kelių dienų veiksmus.

QUOTE( )
O dabar pakalbekime apie Jusu vaiko hipotonija. Ji buna ivairiu formu, kuria forma turi Jusu mazylis?( raumenu hipotonija, žarnų kilpų hipotonija, kraujotakos hipotonija). Jei nenorite nerasykite nieko, cia bendraujama laisvai, Jus pati norite , kad bendrautume  atvirai, bet ne per AZ.

manau, kad atvirai bendraujant aš gausiu daugiau informacijos. Kad ir kitos mamos, o gal užeis ir auklėtojos, pasidalins savo patirtim, o gal ir pačios atras sau naudingų dalykų.
Mano vaikui yra įgimta raumenų hipotonija. Jis neturi jėgos pirštuose. Netgi labai nekenčia sagų. Tai drabužius perku arba per galvą rengiamus, arba su užtrauktuku. Tačiau ir užtrauktuku nemoka naudotis. Moka tik atitraukti.
Neturi jėgos ir rankose. Pavyzdžiui, pakabintas ant skersinio, atsileidžia iš karto. Vaikas antsvorio neturi.
Atsisėdo metukų amžiaus, pradėjo vaikščioti beveik dviejų metų. Kai jam buvo gal 7 mėnesiai, Klinikų neurologai įrašę buvo "cerebrinis paralyžius", o man pasakė "nevaikščios", nes per pilvą braukdami nerado jokio reflekso. Tą pačią dieną atsidūriau raidos centre.
Dar po poros mėnesių padarė kompiuterinę tomografiją, ir atmetė cerebrinį. Įrašė hipotonija ir mišrus raidos sutrikimas.
Dar grįžtant atgal, nėštumas buvo lengvas, gimdymas per cezarį iškart, vos nubėgus žaliems vaisiaus vandenims. Gestacinis amžius 38 sav. Apgar 9-9.

QUOTE( )

Nepagalvojot , o gal  vaikai baudziami tualetu? gal juos ten nuveda  pvz.tamsoje pastoveti? manau butent tualetas ir bus kabliukas del Jusu vaiko "darymo" i kelnes. Is patirties zinau, kad per nelyg didelis bambejimas seimininkes neturetu varyti streso,bet jei ji tik burba, bet grubus isplesimai zaislu is ranku, staigus uzrekimas, stumdymas vaiku, tikrai yra zala vaikui, kuris irgi gali buti viena is priezasciu "krovomo" i kelnes. Be to, jei remtis aplamai vaiko psichologija, tai ir visiskai normalus vaikai kartais savo protesta pareiskia "krovimu " i kelnes. Va tada ir prasideda ieskojimas , nuo ko , kas taip vaika vercia daryti, kodel jis taip daro ir t.t. Taciau Jusu atveju vaiko nepakalbinsi. Vadinasi reikia remtis vidine mamos nuojauta.

gal kiti vaikai baudžiami g.gif ir manasis tai mato... Auklėtoja yra manęs klaususi, ar ji gali mano vaiką nutempti per prievartą į wc. Nes grupėj yra toks berniukas, kurį tempia per prievartą. Na, nemačiau to savo akimis, bet "tempimas per prievartą" mano fantazijose gana brutalus veiksmas. Auklėtojos sako, kad tas vaikas tada atlieka savo gamtinius reikalus.
Aš auklėtojai tikrai nepritariau dėl savo vaiko tempimo, nes ko jau ko, o prievartos tai jis neperneša. Tada jau tikrai nebesusitartų jokiu klausimu.

Dėl to, kad mano vaikas taip protestuoja prieš darželį. Visgi galvoju, kad labiau NE, negu TAIP. Manau, kad jam patinka daržely.

QUOTE( )

Noreciau, kad aprasytumete, kaip vaikas eina i darzeli, kaip jis elgiasi ryte namie ir keliones metu, prie darzelio duru ir jau iejus i grupe.

Keliasi pats, aš jo nežadinu. Mes einam į darželį tada, kada atsikeliam, pavalgom. Žodžiu, iki 10 val prisistatom. Valgo pusryčius su mažesniu broliu. Kartais parodo, kokį bliuzoną nori vilktis, kurią kepurę jam dėti. Pasiima savo miego žaislą ir laukia prie durų, kol sugaudysiu mažąjį brolį.
Į mašiną lipa pats. Jei apsnigta, būtinai valo mašiną, gramdo langus. Po to įjungia valytuvus - čia man uždrausta, labai pyksta, jeigu aš užsimiršus tai padarau.
Važiuoja ramiai, kartais mano dėmesį atkreipia į dideles mašinas.
Prie darželio irgi pats išlipa, palaukia kol pasiimu brolį ir pirmas eina į pastatą. Drąsiai, energingai. Nestoviniuoja, nedvejoja prie laiptų, ar grupės durų.
Peraunu. Nurengiu. Iš rūbinės į grupę eina jau kiek dvejodamas, tarpdury stabteli, stebi vaikus.
Kartais pasigendu jo atsisveikinimo, nes kol aš pakabinu striukę, sutvarkau jo batus, tai jis jau būna grupėj, ir įlenda kur nors tarp žaislų, ar į namuką. Kviečiuos jį atsilabint, pasakau, kada ateisiu, bet jis tada nekreipia į mane dėmesio.

QUOTE( )

Atsakykite i klausima---Ar Jusu mazylis megsta suptis supynemis? Kiek supratau su koordinacija viskas gerai, tada papasakokite kokius fizinius pratimus jisai daro ir sugeba padaryti? Del smulkiosios motorikos , ka galite papasakoti, kiek ir ka jis sugeba padaryti, kokius zaidimus zaidzia? Noreciau susipazinti artimiau su Jusu vaiko gabumais, zinoma jei Jus pati norite apie tai kalbeti.

Patinka suptis. Namie turim supynes. Yra keletą kartų jose užmigęs.
Pratimai kokie.. na nepriprašau pašokinėt ant vienos kojos. Šokinėja ant dviejų. Nerangiai. Nušoka ant dviejų kojų nuo žemo aukščio.
Bijo lipti kopėtėlėm. Jei užlipa, tai žemyn jau nesugeba nusileist. Reik nukelt.
Smulkioji motorika. Veria karoliukus, plastikinius tokius, gan didelius, barbiškus. Specialiai pirkau. Veria prikandęs lūpą ir pasinėręs į darbą.
Tačiau mane liūdina tai, kad jis visai nenori spalvinti, nepataiko į kontūrą.. Ką nupiešia "suprantamo", tai saulę. Žmogaus - ne. Namo - ne. Piešia linijomis daugiau. Raidos centre sakiau, ar tai tik ne autistiniai piešiniai.. sako - ne, "sliekiniai".
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo naitas: 19 vasario 2008 - 15:08
Siaubas doh.gif
Negirdetas dalykas.
As irgi net neisivaizduoju kaip reaguociau tokioj situacijoj g.gif
Atsakyti
labas Naitai

Perskaiciau. Noriu Jus nuraminti , kadangi Jusu mazylio raida veluoja, todel veluoja ir piesimas ir nepataiko i kontura, apie zmogaus piesima tokiam amziuje pamirskite, jam tai super sunku. Piesiniai Jusu vaiko yra linijiniai , bet ne sliekiniai smile.gif
Zodziu kiek aprasete, tai viskas normos ribose pagal jo amziu ir vystymasi. Dziugina, kad jis noriai dirba, kad megsta suptis supynese ir net kartais uzmiega.Tai super ! Leiskite sitam vaikui neribota laika suptis, tegu supasi kiek jis nori, jam to reikia. Neverskite sokineti ant vienos kojytes, geriau leiskite basam palakstyti po namus, vasara per zvyra, vandenyje per akmenelius. Pasidomekite ( literaturos rasite )apie pirstuku zaidimus. Reikia daug dirbti su pirstais , ranka. Daznai patrinkite delniukus i keliukus kol jie uzkais, veliau paprasykite tegu jis juos priglaudzia prie zanduku, ir vel patrina rankutes ir taip kokias 5 min.Papilkite pvz.grikiu ant kilimo, kokia gera sauja ir paprasykite kad jis juos surinktu, ir taip tegu renka kiek imanoma dazniau.
Kad varsto karoliukus prikandes lupa---super ! tegu juos varsto kiek jo sirdele geidzia. Nupirkite spalvotu makaronu ir juos duokite varstyti, vaikai megsta makaronus varstyti. Jei turite galimybe, namuose padarykite takeli : is spalvotos juostos , bet kad gerai matytusi (lipnios ) kokio 8cm.plocio ( geriausiai, kad butu baltos spalvos ) takeli ovalo formos, kad jo ilgis siektu kokius -na bent jau 10 metru. Ir pradekite tuo takeliu vaikscioti, letai , tikslas- butinai kojytes turi buti ant juostos, nuosekliai viena koja keicia kita ir taip pavaikscioti . Nemanau, kad is pat pradziu tai bus lengvas darbas vaikui. Veliau rankas susideti uz nugaros ir vel vaikscioti. Nepykite ant jo jei jam bus sunku, pati pabandykite letai tokiu takeliu pavaikscioti, isitikinsite, kad tai nera lengvas darbas, o jam tai butina. Apie toki vaiksciojima takeliu , arba juosta, galite rasti M.Montessori vaiku ugdymo literaturoje.
Siam kartui tiek, neturiu laiko daug siandiena. Zodziu Jus susikaupkite ties jo smulkiaja motorika, kuo daugiau dirbs pirstai, laves koordinacija, tuo greiciau prades kalbeti, tuo greiciau prades piesti ir vystysis raumenu sistema. Daug galiu dar prirasyti, bet tai ateities klausimas. Sekmes ir tvirtybes.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo akyte: 20 vasario 2008 - 19:39
AČIŪ UŽ TOKIUS IŠSAMIUS PAAIŠKINIMUS.

Bus sunkoka su grikiais, nes vaikinas gan greitai išsiaiškina, kad čia "reikia" ne po vieną rinkti, o sužerti delno šonu lotuliukas.gif

Labai patinka man mintis su spalvotais makaronais thumbup.gif Man ir pačiai bus įdomu tokiu vėriniu pasipuošti namuos cool.gif

O tas takelis - tai turi būti ovalus, uždaro rato formos? Atrodo, esu mačiusi kokiam tai abilitacijos kabinete schmoll.gif
Mes kartas nuo karto vaikštom pasidėję lazdelę. Tai kojų pirštais bandom sugriebti, tai pėdų šonais per tą lazdelę eiti...

Darkart ačiū. Ir lauksiu vėl užsukant wub.gif

Atsakyti