Įkraunama...
Įkraunama...

Vėdinimas nuosavame name - 3

QUOTE
Pagal Jus padidėjus T turėtų iš kažkur ore atsirasti daugiau CO2 molekulių


Gal būt Jūs mane neteisingai mane supratote, gal būt aš netikusiai išsireiškiau. CO2 koncentracija ore didėja su iškvepiamu oru. Veikiant kondicionieriui CO2 koncentracija mažėja, net neįleidžiant oro iš išorės. Pamėginsiu paaiškinti šį procesą: Tikiuosi, kad Jums ne naujiena, jog CO2 tirpsta vandenyje/garuose (agregatinė būsena nesvarbi, bet kokios būsenos medžiaga gali tirpti bet kokioje būsenoje) ir jo tirpumas didesnis žemesnėje temperatūroje. Oro kondicionavimo sistemų veikimo principas yra visada toks pats: šiluma absorbuojama vienoje vietoje ir išsklaidoma kitoje. Paprasčiausią oro kondicionavimo sistemą sudaro vidinis blokas, išorinis įrenginys ir variniai juos jungiantys vamzdeliai. Vamzdeliais šaltnešis teka iš vieno įrenginio į kitą. Būtent šaltnešis absorbuoja energiją viename įrenginyje ir išsklaido ją kitame. Vidiniame bloke esantis ventiliatorius pučia šiltą patalpos orą per šilumokaitį, kurios spiraliniame vamzdelyje teka šaltas šaltnešis. Šaltas šaltnešis sugeria šilumą iš oro, ir atvėsęs oras yra išpučiamas į patalpą. Šilumokaityje kondensuojasi vėsinamo oro drėgmė, kuri nudrenuojama kartu su ištirpusiu CO2. Štai kodėl kondicionuojamose patalpose CO2 koncentracija bus mažesnė.

QUOTE
Bet jei atsidarysit langą, bus paduodamas dar šiltenis oras.


Čia kažką supainiojote. Aš visai nesiruošiu atidarinėti lango veikiant kondicionieriui.

QUOTE
Pagalvokite logiškai kurioje pusėje susidarys kondensatas: išmetamo ar paduodamo oro?


Man nereikia Jūsų pagalbos. Kondensatas susidarys šiltesnėje pusėje. Žiemą kondensatas išsiskirs išeinančio oro sraute, vasarą atvirkščiai - įeinančio oro sraute.

QUOTE
Šiaip man atrodo Jūsų sugalvotus mitus jau ne kartą paneigė EVOY


Gal galite paminėti, kokius mano "mitus" EVOY paneigė?

QUOTE
Jeigu jau taip Jūs nenorite to rekuperatoriaus, tai ir nesidėkite, bet neskleiskite dezinformacijos


O kas yra dezinformacija? Skaitau tarptautinių žodžių žodyną: dezinformãcija [dez… + informacija], klaidinančių žinių skleidimas propagandos sumetimais, karyboje – siekiant suklaidinti priešą.
Gal galite pacituoti mano klaidinančias žinias?

P.S. Wikipedia negali būti objektyviu informacijos šaltiniu, nes ten informaciją gali įkelti kas tik nori.


Atsakyti
QUOTE(PЄTRVS @ 2010 10 24, 18:32)
Gal būt Jūs mane neteisingai mane supratote, gal būt aš netikusiai išsireiškiau. CO2 koncentracija ore didėja su iškvepiamu oru. Veikiant kondicionieriui CO2 koncentracija mažėja, net neįleidžiant oro iš išorės. Pamėginsiu paaiškinti šį procesą: Tikiuosi, kad Jums ne naujiena, jog CO2 tirpsta vandenyje/garuose (agregatinė būsena nesvarbi, bet kokios būsenos medžiaga gali tirpti bet kokioje būsenoje)  ir jo tirpumas didesnis žemesnėje temperatūroje. Oro kondicionavimo sistemų veikimo principas yra visada toks pats: šiluma absorbuojama vienoje vietoje ir išsklaidoma kitoje. Paprasčiausią oro kondicionavimo sistemą sudaro vidinis blokas, išorinis įrenginys ir variniai juos jungiantys vamzdeliai. Vamzdeliais šaltnešis teka iš vieno įrenginio į kitą. Būtent šaltnešis absorbuoja energiją viename įrenginyje ir išsklaido ją kitame. Vidiniame bloke esantis ventiliatorius pučia šiltą patalpos orą per šilumokaitį, kurios spiraliniame vamzdelyje teka šaltas šaltnešis. Šaltas šaltnešis sugeria šilumą iš oro, ir atvėsęs oras yra išpučiamas į patalpą. Šilumokaityje kondensuojasi vėsinamo oro drėgmė, kuri nudrenuojama kartu su ištirpusiu CO2. Štai kodėl kondicionuojamose patalpose CO2 koncentracija bus mažesnė.
Čia kažką supainiojote. Aš visai nesiruošiu atidarinėti lango veikiant kondicionieriui.


Nu nieko nepasakysi, teorija idomi, bet paremta tik CO2 gebėjimu tirpti vandenyje ir sudaryti angliarūgštę. Vienas toks faktorius jūsų teorijai ne į naudą: dirbant kondicionieriui oras sausėja iki tos ribos kuomet ant šilumokaičio nesikondencuoja dregmė (jei nėra jokios oro kaitos-nes jei nebus atidaryti langai ir nebus ventiliacijos, tuomet kaip tik tokios sąlygos ir bus sukurtos). Ir kur tuomet dėsis jūsų CO2? Nes kaip ir pats minėjote CO2 tirpsta ne ore, o vandenyje/garuose.

Bet šiaip ar taip CO2 koncentracija ore yra nykstamai mažai ir kiek to CO2 ištirps ar neištirps nelabai ir svarbu (nors su išlygom), nes plaučiuose CO2 koncetracija daug didesnė.

O šiaip esminis dalykas apie ką mes šnekam ir ne kartą tą bandau pasakyti, kad mums žvaliam protui palaikyti reikia DEGUONIES (O2) ir joks kondicionierius deguonies neišskirs/neišgarins. Tam reikia oro srautų judėjimo tarp lauko ir namo vidinių patalpų. Bet jei bus uždaryti visi langai ir nebus jokios ventiliacijos (kad būtų aišku- tai šneku čia tik apie mechaninę), tai ir nebus tų srautų. Manau ir pačiam tas aišku, tai apie ką mes čia šnekam?


QUOTE(PЄTRVS @ 2010 10 24, 18:32)
Kondensatas susidarys šiltesnėje pusėje. Žiemą kondensatas išsiskirs išeinančio oro sraute, vasarą atvirkščiai - įeinančio oro sraute.


Matote, mes matyt skirtingose vietose gyvename? Aš vis dar Lietuvoje, o Jūs matyt atogražų miškuose?
Gal paskaičiuokite prie kokių sąlygų susidarys kondensatas rekuperatoriuje vasarą?

QUOTE(PЄTRVS @ 2010 10 24, 18:32)

Gal galite paminėti, kokius mano "mitus" EVOY paneigė?
Gal galite pacituoti mano klaidinančias žinias?
P.S. Wikipedia negali būti objektyviu informacijos šaltiniu, nes ten informaciją gali įkelti kas tik nori.



Pagal Jūsų išvedžiojimus Rekuperatorius="bakterijų veisyklą". Manau be problemų galite siųsti Mitų griovėjams.

Kai Jūs pradėsite cituoti mokslinius straipsnius, tuomet ir aš pasikuisiu kokiam EBSCO ar sciencedirect. O kolkas teks pasitenkinti ir wiki informacija.

Atsakyti
QUOTE(sarune+ @ 2010 10 25, 01:22)
dirbant kondicionieriui oras sausėja iki tos ribos kuomet ant šilumokaičio nesikondencuoja dregmė (jei nėra jokios oro kaitos-nes jei nebus atidaryti langai ir nebus ventiliacijos, tuomet kaip tik tokios sąlygos ir bus sukurtos). Ir kur tuomet dėsis jūsų CO2? Nes kaip ir pats minėjote CO2 tirpsta ne ore, o vandenyje/garuose.


Žmogus su iškvėpiamu oru, prakaituodamas aplinką nuolatos "pamaitina" drėgme. Be to nepamirškime ir buityje sutinkamo vandens garavimo.

Bet aš ne apie tai. Man keista, kad ši tema pasisuko tokiu kampu. Aš tik norėjau pateikti savo skaičiavimus išeinant tik iš ekonominės pusės. Aš neatstovauju jokiems RVS pardavėjams ar montuotojams. Tiesiog man atėjo laikas, kuomet reikia pasirinkti daryti ar ne. Mėnesį laiko rikau informaciją, skaičiavau, klausinėjau draugų,kurie įsidiegę RVS. Tie kurie užsiima RVS prekyba/gamyba, pateikia faktus kaip razinas išimtas iš bulkutės, AERECO atstovai pateikė tendencingai priešingus argumentus (suprask, verta rinktis mūsų paslaugas). Galop teko remtis draugų patirtimi ir savo atliktais stebėjimais bei skaičiavimais. Absoliuti dauguma apklaustų draugų vasarą RVS nenaudoja, o žiemą vėdinimą įjungia tik kelioms valandoms per parą. Juos toks vėdinimo intensyvumas tenkina, bet klausimas ar jie tokiu atveju sutaupo šilumos tiek, kad RVS duotų laukiamą efektą? Juk vėdinimas gali vykti ir natūraliai, bet tokiu atveju prarandama šiluma. Bet juntamas šilumos praradimas bus tik tuomet jeigu nuolatos laikysime atvertus langus. Jeigu RVS naudojamas tik epizodiškai ir tai tenkina poreikius, galime prieiti išvados, kad nedidelė, bet nuolatinė oro apykaita per mikroventiliacijos plyšį taip pat tekins vėdinimo poreikį, o šilumos praradimas nebus toks drastiškas, o ją atstatyti (pasigaminti prarastą) kainuos pigiau, nei sutaupyti su RVS (įvertinus įdiegimo ir eksploatacijos kaštus). Tai tas pats, jeigu kas nors jums pasiūlytų namuose pasistatyti elektrinę už 100.000 ir sakys štai tau dabar nereikės pirkti elektros. Viskas gražu, bet klausimas per kiek laiko visa tai atsipirks? Štai aš ir žiūrėjau į RVS būtent per atsipirkimo prizmę, o gaunami privalumai ar trūkumai tebuvo tik antraeilis dalykas.
Atsakyti
Pons Petrvs .
vakar pagaliau praejus ~9-10 men. nuo isigijimo pasistaciau Alasca rekuperatoriu ir pasijungiau. namas vieno auksto, todel viska sukisau palepeje. Man pats rekuperatorius +ortakynas kainavo beveik 4000 Lt, tai kainos perkant oficialiai bet su lengvatiniu PVM smile.gif ir nuolaida nebloga. Projekteli pasidariau pats, susimontavau per 1 diena irgi pats. Aisku reiks papildomai apsiltinimo medziagos nes apsiltintus ortakius kisant po vata daug kur jos pritruko, o ir pati rekupa reix papildomai i silta deze apsiuti.
Pats rekuperatorius 500m3/h, man kiek per galingas, buciau emes silpnesni, bet buvo tik su mechaniniais valdikliais kas manes netenkino,
Dirbant 1-2 greiciu per ortakyna praktiskai nieko nesigirdi, didesniais greiciais jis ir nebus eksplotuojamas.
3-4 greiciu siek tiek girdima, bet tik oro judejimo garsas.
labiausiai girdisi pats rekuperatorius nes padejau ant perdangos medines be jokios iozoliacijos todel kol kas normalu kol neikisau i apsiltinta deze.
taciau kaip sake mano zmona, kad jos nesiojamas kompas dirba daug garsiau lotuliukas.gif nei dabartinis triuksmas kuri skleidzia neizoliuotas rekuperatorius.
aisku vakar buvo pakankamai silta todel spresti apie kazkoki komforta sunku, tik tas, kad namuose is karto sumazejo oro dregme, tai ir buvo pagrindine problema del kurios sis daiktas isigytas nes namas sandarus todel pastoviai laikydavosi 75-80 proc. net ir sildymo laikotarpiu.
Viskas reguliuojama valdikliu su LCD ekranu, gamykliskai rodo imamo is lauko ir paduodamo i patalpas oro temperatura.
galima nusistatyti 5 skirtingas programas savaitei ir kiekviena programa turi po 5 ivykius per para todel reguliavimo galimybes dideles.
yra 4 ventiliatoriu greiciai. reguliavimas nesudetingas, meniu informatyvus, yra lietuviu kalba.
Vienas minusas, kad siai dienai neveikia del broko ar dar kazko paduodamo i patalpas oro daviklis, todel valdiklis jo net nefiksuoja. Gamintojas zadejo vakare paskambint ir paziureti ar tai ne programavimo ar pan. reikalas. todel nebuvo galimybes isbandyti elektrinio pasildymo kuris reaguoja butent i davikli kuris neveikia nors is kitos puses as jo ir nesiruosiau naudoti todel blogiausiu atveju tas daviklis gali buti ir visai nereikalingas nebent del informatyvumo, kad matytum kokios realiai silumos oras tiekiamas is lauko ir koks pasiekia patalpas.
Veikia tik tiekiamo oro daviklis.
Ismetama is namu ora pajungiau palepeje per siena i lauka, o tiekiama vidun ora imu is pacios palepes nes logiska, kad palepeje oras buna siltesnis nei lauke todel pavyzdziui vakar vakare, rode, kad is lauko imamas +10 laipsniu oras nors ar buvo tiek lauke abejoju, jei skirtumo akivaizdaus tarp oro temperaturos palepeje ir lauke nepastebesiu tuomet ir paduodama ora imsiu is lauko nes palepeje atsiranda papildomas filtru uzsitersimo pavojus: dulkes.

jei kam bus idomu galesiu pasidalinti informacija.
Siandien pasiimsiu oro temperaturos ir dregnumo matuokli skirta matuoti oro srautui ir su juo bandysiu issiaiskinti kas patenka i namus ir kas is ju ismetama.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vyckaju: 25 spalio 2010 - 09:58
QUOTE(PЄTRVS @ 2010 10 25, 07:42)
Bet aš ne apie tai. Man keista, kad ši tema pasisuko tokiu kampu. Aš tik norėjau pateikti savo skaičiavimus išeinant tik iš ekonominės pusės.


Tai aš ir sakau - apie ką mes čia kalbam. Kaip sakoma - PEACE.

O atsipirkimą, tai aš kitokios nuomonės. Kažkada grubiai seniau bandžiau skaičiuoti (deje skaičiavimų dabar neturiu), tai man gavosi 9 su kapeikom metai (apie 200kv.m namui), bet skaičiavimai buvo riebiais, ne rekuperatoriaus naudai, skaičiais. Bet manau, kad ne čia esmė. Mano nuomone, pagrindinis dalykas kokį namą turi. Jei namas "kiauras" ir "šaltas" tada tikrai rekuperatorius nereikalinas "išmislas". O jeigu namas sandarus, gerai apšiltintas (ale PN), tai rekuperatorius jau yra būtinybė, nes manau, kad natūrali ventiliacija tokiom sąlygom per daug neprognuozuojamas dalykas. O ventiliuotis atidarinėjant laiks nuo laiko langus, tai manau juokingai skamba.

Šiaip mano pažįstami irgi turi standartiniam name įsirengę rekuperatorių. Tai jų nuomonė vienareikšmiška: rekuperatorius nesamonė, tik elektrą valgo ir jokios naudos.
Yra kiti pažįstami, neseniai namą pasistatę, toks gana šiltas ir sandarus. Turi išsivedžioję rekuperatoriaus vamzdyną, bet pačios dėžės dar nepasistatę. Nors šildymas geoterminis, bet vistiek taupo šilumą ir stengiasi nedarinėt langų šaltuoju periodu. Tai kai ateini pas juos į svečius ir pabūni vienoj patalpoj ilgiau, oras iškarto pradeda darytis toks slogus. Tikrai juntama rekuperatoriaus įrengimo būtinybė.

Manau, po Vyckaju pateiktų rekuperatoriaus įrengimo kaštų, jau ir visai neturėtų kilti klausimų ar "apsimoka rekuperatorius".

QUOTE(Vyckaju @ 2010 10 25, 10:50)

Labai ačiū, kad pasidalinote įspūdžiais. Kainos nuteikia labai optimistiškai, tik man dar iki rekuperatoriaus meteliai ar du, tai galėtų dar atpigti.
Norėjau paklausti, ar nebandysite daryti oro paėmimo per žemės šilumokaitį. Efektas manau tikrai būtų geresnis nei iš palėpes. Ir ką darysite vasarą, kai palėpeje oras tikrai stipriai įkais (kaip suprantu šiltinta pas jus perdanga)? Vasarą nenaudosite rekuperatoriaus?

Lauksim atsiliepimų kaip toliau seksis naudoti.
Atsakyti
QUOTE(sarune+ @ 2010 10 25, 15:43)
Manau, po Vyckaju pateiktų rekuperatoriaus įrengimo kaštų, jau ir visai neturėtų kilti klausimų ar "apsimoka rekuperatorius".
Labai ačiū, kad pasidalinote įspūdžiais. Kainos nuteikia labai optimistiškai, tik man dar iki rekuperatoriaus meteliai ar du, tai galėtų dar atpigti.
Norėjau paklausti, ar nebandysite daryti oro paėmimo per žemės šilumokaitį. Efektas manau tikrai būtų geresnis nei iš palėpes. Ir ką darysite vasarą, kai palėpeje oras tikrai stipriai įkais (kaip suprantu šiltinta pas jus perdanga)? Vasarą nenaudosite rekuperatoriaus?

Lauksim atsiliepimų kaip toliau seksis naudoti.

Oro paemimo is zemes tikrai nedarysiu nes kainos prides nemazai, o naudos kiek duos sunku pasakyti nes esant aukstam silumos grazinimo kooficientui keliais laipsniai pakilusi lauko oro temperatura dideles itakos neturi, kaip ir oro is palepes emimas siai dienai tik bandymo stadijoje. pabandysiu imti ora is lauko ir is palepes jei bus temperaturu skirtumas ir bandysiu palyginti to skirtumo itaka paduodamam i namus orui. Vasara papildomai prie ortakio prijungsiu 1-2m gabala ir ora galesiu imti is lauko smile.gif , visiska smulkmena.
Atsakyti
QUOTE(Vyckaju @ 2010 10 25, 10:50)
Pons Petrvs .
Man pats rekuperatorius +ortakynas kainavo beveik 4000 Lt, tai kainos perkant oficialiai bet su lengvatiniu PVM smile.gif ir nuolaida nebloga. Projekteli pasidariau pats, susimontavau per 1 diena irgi pats.


Ką aš galiu pasakyti SVEIKINU!!! Už tokią kainą ir aš net negalvočiau ir neskaičiuočiau... RVS yra geras dalykas, bet tik už protingą kainą.

P.S. Kad susimontavai per vieną dieną sunku patikėti, bet netikėti tavo žodžiais neturiu pagrindo. Tu sakai ,... tu žinai :-)
Papildyta:
Beja gal gali papasakoti apie tą lengvatinį PVM? Kokio jis dydžio ir kokiu pagrindu jis taikomas?
Esu girdėjęs energetikos viceministro patikinimą, kad atsinaujinančio energijos gamybos priemonių įsigijimui bus taikoma speciali programa: pusė (o gal net ir daugiau įrangos kainos kompensuos vyriausybė. Todėl delsiu su saulės kolektorių įdiegimu...laukiu programos starto. Bet apie PVM lengvatą girdžiu pirmą kartą...
Atsakyti
QUOTE(sarune+ @ 2010 10 25, 15:43)
Tai aš ir sakau - apie ką mes čia kalbam. Kaip sakoma - PEACE.


Aš už! Nors atvirai, nelaikiau tavęs priešu, greičiau įdomiu pašnekovu, kuris geba pateikti argumentus.

QUOTE
ndinis dalykas kokį namą turi. Jei namas "kiauras" ir "šaltas" tada tikrai rekuperatorius nereikalinas "išmislas". O jeigu namas sandarus, gerai apšiltintas (ale PN), tai rekuperatorius jau yra būtinybė, nes manau, kad natūrali ventiliacija tokiom sąlygom per daug neprognuozuojamas dalykas. O ventiliuotis atidarinėjant laiks nuo laiko langus, tai manau juokingai skamba.


Neoriu tęsti ginčo, nes ta tema uždaryta ar ne? Bet pabaigai: aš dėjau visas pastangas, kad mūsų namas būtų sandarus ir šiltas. Kad vyktų ventiliacija man nereikės atidarinėti lango,... tik atidaryti mikro plyšiui. Kiekvienoje patalpoje (įskaitant drabužinę ir palėpėje planuojamą sandėlį) yra įdiegtas reguliuojamas oro šalinimo įtaisas. Oro pritekėjimas vyks pro tam tikslui įrengtas orlaides. Tai nebus nekontroliuojamas vėdinimas, nors ir natūralus. Ar teks man tuo nusivilti,... ateitis parodys, bet kol kas esu optimistas.

QUOTE
Tai kai ateini pas juos į svečius ir pabūni vienoj patalpoj ilgiau, oras iškarto pradeda darytis toks slogus. Tikrai juntama rekuperatoriaus įrengimo būtinybė.


Na ką aš šitoje vietoje pasakyčiau: Kiek kartų metuose būna svečių? du, tris,... penkis kartus metuose? Dėl tiek, aš sutikčiau praverti langą kartą,... kitą. Bet jei mano namuose būtų įrengtas nelegalūs lošimo namai, net negalvočiau dėl rekuperatoriaus būtinybės.
Atsakyti
QUOTE(PЄTRVS @ 2010 10 25, 19:23)
Ką aš galiu pasakyti SVEIKINU!!! Už tokią kainą ir aš net negalvočiau ir neskaičiuočiau... RVS yra geras dalykas, bet tik už protingą kainą.

P.S. Kad susimontavai per vieną dieną sunku patikėti, bet netikėti tavo žodžiais neturiu pagrindo. Tu sakai ,... tu žinai :-)
Papildyta:
Beja gal gali papasakoti apie tą lengvatinį PVM? Kokio jis dydžio ir kokiu pagrindu jis taikomas?
Esu girdėjęs energetikos viceministro patikinimą, kad atsinaujinančio energijos  gamybos priemonių įsigijimui bus taikoma speciali programa: pusė (o gal net ir daugiau įrangos kainos kompensuos vyriausybė. Todėl delsiu su saulės kolektorių įdiegimu...laukiu programos starto. Bet apie PVM lengvatą girdžiu pirmą kartą...


Susimontavau tikrai per viena diena, t.y. isigreziau skyles lubose, persimeciau vamzdzius virs lubu ir pakisau po vata, bet dar viena savaitgalio reix, kad to proceso metu sudarkyta vientisa apsiltinima atstatyti. na dar reix keliu valandu siek tiek pabaksnotai lubu apdailai keliose vietose aplink difuzorius.
lengvatinis PVM, tai kai ateini i imone ir si gali tau pasiulyti ta pati tik be PVM unsure.gif , negrazu, bet toks siuolaikinis gyvenimas, ypac tai buvo rysku pries metus dabar manau jau taip neprasisukciau. Pats rekupas kainavo lygiai 3000, ortakynas virs 900+lipni juosta ir pan.

Pastebejimas, kad ir dirbdamas 1 greiciu oro tiekia pakankamai. Siai dienai gal buciau emes dar mazesni Renovent modeli nes Alesca mazesniu nei 500m3/h neturi, bet kai nesi isbandes tai sunku spresti.
Papildyta:
kas gali is aptirties ar pan. pakonsultuoti del virtuves gartraukio. gaminant maista elektra pagrindinis dalykas ka reikia salinti yra kvapai ir vandens garai, riebalus sugeriai metalinis filtras.
Siai dienai isirengus rekuperatoriu pertekline dregme namuose sprendziaisi, jis nesisuka visa diena, bet dregme nuo 75 proc. pries 2 dienas, jau laikosi apie 65 ir panasu, kad kris toliau nes dabar visas dregmes prisigers namas ja atiduoda is sienu ir pan.
Taigi ar ne geriau butu uztaisyti ismetamo lauk oro kanala ir gartrauki paleisti recirkuliacijos budu idejus anglies filtra?
Virtuve nera pramonine ir ne is mazuju ~19m2 todel tu garu baisiai daug nebus, rekuperatorius su jais susitvarkys be problemu.
Pagrindine mintis, kad su vandens garais mes i lauka ismetame ir silta ora kuri galetume palikti namuose.
Atsakyti
QUOTE(Vyckaju @ 2010 10 25, 10:50)
Pons Petrvs .
vakar pagaliau praejus ~9-10 men. nuo isigijimo pasistaciau Alasca rekuperatoriu ir pasijungiau. namas vieno auksto, todel viska sukisau palepeje. Man pats rekuperatorius +ortakynas kainavo beveik 4000 Lt, tai kainos perkant oficialiai bet su lengvatiniu PVM smile.gif ir nuolaida nebloga. Projekteli pasidariau pats, susimontavau per 1 diena irgi pats. Aisku reiks papildomai apsiltinimo medziagos nes apsiltintus ortakius kisant po vata daug kur jos pritruko, o ir pati rekupa reix papildomai i silta deze apsiuti.
Pats rekuperatorius 500m3/h, man kiek per galingas, buciau emes silpnesni, bet buvo tik su mechaniniais valdikliais kas manes netenkino,
Dirbant 1-2 greiciu per ortakyna praktiskai nieko nesigirdi, didesniais greiciais jis ir nebus eksplotuojamas.
3-4 greiciu siek tiek girdima, bet tik oro judejimo garsas.
labiausiai girdisi pats rekuperatorius nes padejau ant perdangos medines be jokios iozoliacijos todel kol kas normalu kol neikisau i  apsiltinta deze.
taciau kaip sake mano zmona, kad jos nesiojamas kompas dirba daug garsiau lotuliukas.gif nei dabartinis triuksmas kuri skleidzia neizoliuotas rekuperatorius.
aisku vakar buvo pakankamai silta todel spresti apie kazkoki komforta sunku, tik tas, kad namuose is karto sumazejo oro dregme, tai ir buvo pagrindine problema del kurios sis daiktas isigytas nes namas sandarus todel pastoviai laikydavosi 75-80 proc. net ir sildymo laikotarpiu.
Viskas reguliuojama valdikliu su LCD ekranu, gamykliskai rodo imamo is lauko ir paduodamo i patalpas oro temperatura.
galima nusistatyti 5 skirtingas programas savaitei ir kiekviena programa turi po 5 ivykius per para todel reguliavimo galimybes dideles.
yra 4 ventiliatoriu greiciai. reguliavimas nesudetingas, meniu informatyvus, yra lietuviu kalba.
Vienas minusas, kad siai dienai neveikia del broko ar dar kazko paduodamo i patalpas oro daviklis, todel valdiklis jo net nefiksuoja. Gamintojas zadejo vakare paskambint ir paziureti ar tai ne programavimo ar pan. reikalas. todel nebuvo galimybes isbandyti elektrinio pasildymo kuris reaguoja butent i davikli kuris neveikia nors is kitos puses as jo ir nesiruosiau naudoti todel blogiausiu atveju tas daviklis gali buti ir visai nereikalingas nebent del informatyvumo, kad matytum kokios realiai silumos oras tiekiamas is lauko ir koks pasiekia patalpas.
Veikia tik tiekiamo oro daviklis.
Ismetama is namu ora pajungiau palepeje per siena i lauka, o tiekiama vidun ora imu is pacios palepes nes logiska, kad palepeje oras buna siltesnis nei lauke todel pavyzdziui vakar vakare, rode, kad is lauko imamas +10 laipsniu oras nors ar buvo tiek lauke abejoju, jei skirtumo akivaizdaus tarp oro temperaturos palepeje ir lauke nepastebesiu tuomet ir paduodama ora imsiu is lauko nes palepeje atsiranda papildomas filtru uzsitersimo pavojus: dulkes.

jei kam bus idomu galesiu pasidalinti informacija.
Siandien pasiimsiu oro temperaturos ir dregnumo matuokli skirta matuoti oro srautui ir su juo bandysiu issiaiskinti kas patenka i namus ir kas is ju ismetama.

Tai Alasca R500 (be sildytuvo ir be automatikos) ar R500E (su sildytuvu ir automatika)? Ortakynas cinkuoto plieno ortakiais ar lanksciais? Beje kiek name m2? Aciu.
Atsakyti
QUOTE(tomas13 @ 2010 10 26, 16:31)
Tai Alasca R500 (be sildytuvo ir be automatikos) ar R500E (su sildytuvu ir automatika)? Ortakynas cinkuoto plieno ortakiais ar lanksciais? Beje kiek name m2? Aciu.


Su sildytuvu ir automatika, t.y. savaitiniu pulteliu LCD ekranu, pats viska reguliuoji skirtingai nuo pries tai buvusio pultelio, kuri buvo ideje tik nupirkus, bet veliau pakeite nes buvo pazadeje. kvadratu ~114 gyvenamo, dar 25 rusyje(skalbykla, katiline ir siaip ten dar reikia rankas pridet nes praktiskai neirengtos.
Ortakynas lankstus apsiltintas, jokiu zadetu triuksmu su juo negaunu, miegamajame per ortakyna veikiant rekuperatoriui jokio triuksmo.

grubiai matuojant buitiniu budu ir pasitikint rekupo vienu veikianciu termometru is palepes vakar eme +2 laipsniu ora, o i namus pute ikisus termometra i difuzoriu +14, siandien ryte is palepes eme 0 laipsniu ora, o tieke +12-13 laipsniu. Aisku dar reikia padirbet nes apsiltinimas ortakiu ir rekuperatoriaus palepeje nera geras, o be savaitgalio neturiu jokio noro knistis nes kiek praeita savaitgali spejau tiek ir tepadariau.
Siaip is namu ima 20-22 laipsniu ora manyciau.

bet jau dabar panasu, kad daklaruojamo naudingumo, t.y. ka rodo ju schemos tikrai negausiu.
Atsakyti
Naudingumo koeficientas deklaruojamas toks, kuris yra didžiausiais prie tam tikrų sąlygų. Tuo tarpu kintant išorės temperatūrai kinta ir naudingumo koeficientas. Štai viename VGTU tiriamajame darbe radau štai tokį grafikėlį.
Papildyta:
Nesuprantu kaip įkelti jpg failiuką....
Atsakyti