Karameliniai voriukai

Fainuoliai karameliniai voriukai - Helloweeno stalo puošmena.
Sudėtis:1 stiklinė cukraus
1/2 stiklinės vandens
1/4 stiklinės grietinėlės
1 valgomas šaukštas tirpinto sviesto
1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
truputis druskos
tarkuoto šokolado
10 didelių razinų
graikinių riešutų puselių
truputis saldaus glaisto
sezamo sėklųPasiruoškite graikinius riešutus. Razinas supjaustykite plonomis juostelėmis. Kad peilis neliptų prie jų, aš patepdavau ašmenis aliejumi. Pasiruoškite lapą sviestinio popieriaus, jį patepkite labai plonu sluoksniu aliejaus. Bus lengviau nuimti prilipusią karamelę. Pasiruoškite kitus dekoravimo elementus, nes viskas turės būti daroma labai greitai.
Į vandenį supilti cukrų ir ant labai mažos ugnies maišyti kol cukrus ištirps, tada ugnį padidinti ir kaitinti apie 10 minučių. Laikas gali ir skirtis. Masė turėtų įgauti gintaro spalvą. Kol masė verda jokiu būdu nemaišykite, nes ant indo sienelių pradės kristalizuotis cukrus ir karamelė bus nekokybiška. Galima indo sieneles tepti šaltu vandeniu, tai padės išvengti kristalizacijos. Pakitus spalvai, nukelti nuo ugnies ir po truputį maišant supilti grietinėlę (atsargiai, nes ji labai virs ir taškysis). Sudėti sviestą, vanilinį cukrų bei druską. Vėl pakaitinti kol masė pradės virti tirštais limpančiais burbulais. Ši masė greitai stingsta ir kietėja, tad jei nespėsite dekoruoti, kiek pašildykite. Kuo ilgiau šildysit, tuo masė taps tamsesnė ir galop įgaus kartumo skonį, nes pradės degti.
Ant sviestinio popieriaus dėkite truputį karamelės, ant jos graikinį riešutą ir vėl padenkite karamele. Sudėkite kojytes, sezamo sėklas, dekoruokite glaistu šokolado drožlėmis. Leiskite voriukui sustingti.
Skanaus