Įkraunama...
Įkraunama...

Antroji santuoka

kiek zinau, kad jei gyva antroji puse, su kuria buvo sutuoktas (-a), tai netuokia baznycioje.
Atsakyti
QUOTE(Yell @ 2005 04 07, 22:58)
kiek zinau, kad jei gyva antroji puse, su kuria buvo sutuoktas (-a), tai netuokia baznycioje.


Aš tai lygiai tą patį girdėjau, kad antra santuoka galima tik jeigu buvęs sutuoktinis yra miręs.... Na, dar kažkur čia forumuose dėl skyrybų bažnyčioje skaičiau, kad bažnyčia išimties tvarka pateisina skyrybas, bet ten, tarkim, prieš santuoką turėjo nežinoti, kad jo buvusi žmona kokia nors baisia liga serga (pvz. šizofrenija). Tai tada jau kaip ir gali antrą kartą tuoktis bažnyčioje.
Atsakyti
QUOTE(Kenga @ 2005 02 10, 20:13)
O gal kas nors girdejo, kaip pagal kanonu teise galima anuliuoti santuoka? Kokie turi buti pagrindai (be tu triju isvardytu)? Kur kreiptis? Kiek laiko trunka?


Info kurį radau internete: ax.gif

Pirmiausias motyvas kalbėti apie santuokos negaliojimą yra tada, kai tuokiantis nebuvo pašalinta kuri nors iš santuoką ardančių kliūčių, tačiau praktikoje daugiau tenka svarstyti situacijas, kuomet žmonės tuokiasi, nepakankamai suvokdami santuokos tikslus, neturėdami intencijos gyventi pastoviai su tuo pačiu žmogumi, dėl nuslėptų būdo savybių, kurios galėjo ir vėliau iš tiesų labai sudrumstė santuokinį gyvenimą, dėl nenoro susilaukti vaikų... pagaliau, argi viską išvardinsi. Kartais būna, jog priežastys santuokos paskelbimui negaliojančia aiškiai matosi tiesiog iš įprasto gyvenimo atpasakojimo. Jei yra neaiškumų, visuomet geriausia kreiptis į tribunolo darbuotojus, kurie bent jau suorientuos, į ką labiausiai reiktų atkreipti dėmesį. Derėtų nepamiršti, jog tribunolui nepakanka vien tiktai tvirtinimo, jog buvo vienoks ar kitoks nusiteikimas, bet visa tai reikia paremti ir liudytojų parodymais. Nesant liudytojų, santuokos negaliojimo bylos nesvarstomos. Tribunolas, į kurį galima kreiptis dėl santuokos paskelbimo negaliojančia, yra tribunolas tos vyskupijos, kurios teritorijoje buvo sudaryta santuoka, arba kurios teritorijoje gyvena atsakovas. Šie tribunolai vadinami absoliučiai kompetentingais. Tribunolas vyskupijos, kurioje gyvena ieškovas arba kurioje gyvena dauguma byloje dalyvaujančių liudininkų, vadinamas reliatyviai kompetentingu ir gali priimti svarstyti bylą tik gavęs sutikimą tribunolo tos vyskupijos, kurios teritorijoje gyvena atsakovas, prieš tai apklausus atsakovą ir gavus jo sutikimą. Taip pat ir šiuo atveju siūlyčiau pirmiausia atsiklausti savo vyskupijos tribunolo.

Norėjau paklausti, kiek žinau, vieno is sutuoktinių neištikimybė nėra svarus pagrindas santuokos anuliavimui, tačiau ar i tokį štai faktą, nagrinėjant bylą, yra atsižvelgiama? Ar turi kokį nors svarumą, jei tai nuolat pasikartojo? Juk kuomet vienas is sutuoktinių yra neištikimas, turi pastovų kitą partnerį, tuomet automatiškai nėra vykdomos santuokinės pareigybės, ko pasėkoje kenčia likęs ištikimas sutuoktinis? Ar tai gali būti traktuojama, kaip pagrindas paskelbti santuoką negaliojančia?
Atsakymas:
Gal veikiau reikėtų sakyti, jog neištikimybė negali būti laikoma vieninteliu motyvu santuokos skelbimui negaliojančia, tačiau, kaip papildomas argumentas, šis faktas yra pakankamai reikšmingas, nes tampa šalutiniu įrodymu, jog žmogus nebuvo tinkamai suvokęs vienumo - esminės santuokos savybės. Pasikartojanti neištikimybė arba atvejis, kuomet santuokinė ištikimybė sulaužoma su dar prieš santuoką pažįstamu asmeniu, turi išskirtinę reikšmę. Visuomet, nagrinėjant santuokos negaliojimo bylas, stengiamasi kiek galima išsamiau suvokti sutuoktinių nusiteikimą prieš ryžtantis sudaryti santuoką, taip pat jų susipažinimą su katalikiškos santuokos savybėmis ir tikslais. Bet kuriuo atveju, čia duoti išsamaus atsakymo neįmanoma. Juk ne veltui sakoma, kad visos laimingos šeimos panašios, o nelaimingos - nelaimingos savaip. Tad ir tenka nagrinėti tuos skaudžius žmogaus gyvenimo momentus...

Kiek kainuoja, kreipiantis i bažnytinį teismą, santuokos anuliavimo procedūra? Kažkoks vienkartinis mokestis turėtų būti. 2. Jeigu susituokta buvo ne savo ir ne savo sužadėtinio parapijoje, kaip sakant, visai kitoje, pateikus tik krikšto liudijimus ir trečiosios parapijos kunigui sutikus, ar galima spėti apie sudarytos santuokos negaliojimą, kadangi, pagal 1983 metu Kanonų kodeksą, norint tuoktis visiškai kitoje parapijoje, nei savo ar sužadėtinio, būtina gauti is savų parapijų klebonų raštiškus sutikimus, ir juos pateikti norimoje tuoktis parapijoje klebonui? Ar krikšto liudijimai, gauti is savų parapijų, tarnauja kaip raštiški klebonų sutikimai tuoktis kitoje parapijoje?
Atsakymas:
Kauno arkivyskupijos tribunole šiuo metu jokio išankstinio mokesčio nėra, tačiau artimoje ateityje planuojama, kad, priimant pareiškimą santuokos negaliojimo bylai, bus imamas 1 MGL užstatas, kuris bus įskaitytas į teismo išlaidas. Teismo išlaidas sudaro honorarai teismo darbuotojams, pašto, ryšio ir transporto išlaidos. Jos nėra vienodos visoms byloms, daug kas priklauso ir nuo bylos apimties, liudininkų skaičiaus ir pan. Šiuo metu vidutiniškai teismo išlaidos svyruoja apie 160 - 200 Lt. Savo antruoju klausimu jūs tikriausiai kalbate apie galimą santuokos negaliojimą dėl santuokinės formos trūkumo. Norėčiau atkreipti Jūsų dėmesį į tai, jog, pagal Kanonų teisės kodeksą, santuokinė forma - tai santuoka prie dviejų liudininkų, kuriems dalyvaujant, šalys išreiškia savo santuokinį sutikimą. Drauge reikalaujama, kad santuokai Bažnyčios vardu asistuotų ir kunigas. Leidimai tuoktis iš kitų parapijų tiesiogiai neapsprendžia santuokinės formos, gi praktiškai už visų reikalingų dokumentų buvimą yra atsakingas santuoką laiminantis kunigas. Jei jis neatkreipė dėmesio į dokumentų trūkumą ir laimino santuoką, reiškia, laikė, kad viskas buvo tvarkoje. Kita vertus, atskiras gyvenamosios vietos parapijos klebono sutikimas reikalingas tik tuomet, jei tai ne Jūsų krikšto parapija. Jeigu besituokianti šalis gyvena toje parapijoje, kurioje buvo pakrikštyta, ir gavo iš klebono krikšto ir laisvo stovio pažymėjimą, toks dokumentas tuo pačiu atstoja ir leidimą tuoktis kitoje parapijoje. Jūsų minimu atveju veikiau reikėtų paieškoti kitos priežasties, dėl ko santuoka galėtų būti skelbiama negaliojančia. Tai, kad nebuvo prieš santuoką pasirūpinta reikiamais dokumentais, gali liudyti apie šalių neatsakingumą ar tinkamo pasiruošimo santuokai trūkumą. Bet kuriuo atveju, geriausiai kalbėtis tiesiogiai. Mūsų tribunolo darbuotojai visuomet yra pasirengę padėti.

Jūs galėtumėte susituokti bažnyčioje tik tuo atveju, jei Jūsų ankstesnę santuoką negaliojančia pripažintų bažnytinis teismas. Šiaipjau neištikimybė, atsiradusi santuokos metu dar nėra pakankama priežastis skelbti santuoką negaliojančia, nebent situacija būtų susijusi su priešsantuokiniu metu. Vienintelis pasiūlymas, kurį galima būtų pateikti - tai kreiptis į bažnytinį teismą. Ten galėsite gauti tikslesnių konsultacijų, kokiu pagrindu būtų galima kelti bylą dėl santuokos negaliojimo. Teoriškai bylos svarstymas gali trukti iki metų laiko (tokius terminus nustato Kanonų teisės kodeksas), bet daug kas priklauso nuo šalių ir liudininkų dalyvavimo procese.

BAŽNYTINIS TRIBUNOLAS
Rotušės a. 14a
LT-44279 Kaunas
Tel. (37) 40 90 27; faks. (37) 32 00 90
El. paštas: tribunolas@kn.lcn.lt
Oficiolas – mons. dr. Artūras JAGELAVIČIUS
Teisėjai:
· prel. doc. dr. Vytautas Steponas VAIČIŪNAS OFS,
· mons. Lionginas VAIČIULIONIS,
· kun. teol. lic. Jonas BUJOKAS,
· mons. bažn. t. lic. ADOLFAS GRUŠAS.
Santuokos ryšio gynėja – bažn. t. lic. Renata ŽILINSKAITĖ
Notarė – lic. Alma KRAPTAVIČIŪTĖ
Kauno arkivyskupijos tribunolas sprendžia fizinių ir juridinių asmenų ginčo, bažnytinės teisės pažeidimų ir nusikaltimų bylas, susijusias tiek su dvasiniais, tiek ir medžiaginiais dalykais (išskyrus rezervuotas Romos Popiežiui arba Apaštalų Sosto tribunolams). Tribunolas daugiausia nagrinėja šventimų ir santuokų negaliojimo bylas, dvasininkų nusižengimus bažnytinei teisei ir savo luomo pareigoms.
Kauno arkivyskupijos tribunolas yra pirmosios instancijos teismas savo arkivyskupijos byloms ir antrosios instancijos - Vilniaus arkivyskupijos tribunolui ir Vilkaviškio, Telšių bei Šiaulių vyskupijų tribunolams.
Atsakyti
kiek zinau visai neseniai isejo naujai patvirtintas kanonu teises dokumentas lieciantis santuokos nutraukima,ten yra kiek daugiau aplinkybiu nurodyta, kurias irodzius, santuoka gali buti paskelbta nieine-tai yra niekad negaliojusia.
www.bernardina.lt skyrelyje "seima" atrodo ten daugiau info.tixlaii nepamenu ax.gif
Atsakyti
va cia skaitykit 4u.gif

http://www.bernardin...d=25538&lang=lt

o svarbiausia yra cia ax.gif

http://www.bernardin...d=25454&lang=lt

jei kas ko nesuprasit, pabandysiu paaiskinti,kiek leis mano jegeles ax.gif blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(mjk @ 2005 04 09, 19:54)
kiek zinau visai neseniai isejo naujai patvirtintas kanonu teises dokumentas lieciantis santuokos nutraukima,ten yra kiek daugiau aplinkybiu nurodyta, kurias irodzius, santuoka gali buti paskelbta nieine-tai yra niekad negaliojusia.
www.bernardina.lt  skyrelyje "seima" atrodo ten daugiau info.tixlaii nepamenu ax.gif

yra tik 13 aplinkybiu del kuriu gali buti anuliuota pries tai sudaryta baznytine santuoka, ir norint tai padaryti reik kreiptis i kuniga, tas kunigas i miesto vyriausiaji dvasininka, tas i vyskupa, o vyskupas i kardinola, o kardinolas i popieziu ir tai gali uztrukti ne vienerius metus, Taip kad norintis susituokti baznycioje reikia rimtai pagalvoti, o ne siaip sugalvojau ir tuokiuosi.Jei yra gyva antra puse tai antros baznytines santuokos negalima sudaryti.
Atsakyti
Na musm per kursus sakė, kad niekas neanuliuoja santuokos, kad ir kokios priežastys.
Atsakyti
QUOTE(Reniss @ 2005 04 20, 12:16)
Na musm per kursus sakė, kad niekas neanuliuoja santuokos, kad ir kokios priežastys.

pas mus Klaipedoje paskaita vede toks antanas, tai jis ir isvardino tas 13 aplinkybiu del kuriu yra anuliujamos santuokos(apsvaige nuo alkocholio, nuo narkotiniu ar toksiniu medziagu, jeio santuokos sudarymo momentu buvo apsvaiges ir nesuprato kad tuokiasi, taip pat jei vyras yra impotentas, gali buti santuoka anuliuota, net ir pavyzdi dave), ar kas negali sudaryti santuokos, pvz.dave amzinuosius izadus(vienuoles), diakonai.Vadinasi pas jus blogai tas paskaitas pravede:)
Atsakyti
QUOTE(Reniss @ 2005 04 20, 12:16)
Na musm per kursus sakė, kad niekas neanuliuoja santuokos, kad ir kokios priežastys.

o gal blogai klausetes?smile.gif
Atsakyti
QUOTE(lotute @ 2005 04 20, 11:55)
yra tik 13 aplinkybiu del kuriu gali buti anuliuota pries tai sudaryta baznytine santuoka, ir norint tai padaryti reik kreiptis i kuniga, tas kunigas i miesto vyriausiaji dvasininka, tas i vyskupa, o vyskupas i kardinola, o kardinolas i popieziu ir tai gali uztrukti ne vienerius metus, Taip kad norintis susituokti baznycioje reikia rimtai pagalvoti, o ne siaip sugalvojau ir tuokiuosi.Jei yra gyva antra puse tai antros baznytines santuokos negalima sudaryti.


na as matau kad tu neesi skaiciusi to naujojo isleisto baznytinio, lieciancio santuoka dokumento ax.gif
paskaityki, priezasciu paskelbti santuoka negaliojancia yra dabar jau zymiai zymiai daugiau!! dabar akcentuojama dar ir yra psichologinis pasirengimas ir t.t.!!! sis papildymas praplecia santuokos anuliavimo ribas! baznycia nori, kad jos nariu, issiskyrusiu ir praradusiu galimybe dalyvauti eucharistinenje puotoje, kuo daugiau sugryztu ir vel taptu pilnateisiais baznycios nariais. to galima pasiekti, jei tie nariai kreipsis i baznytini teisma su noru paskelbti buvusia santuoka niekine, tai yra negaliojusia.
Atsakyti
QUOTE(mjk @ 2005 04 23, 11:23)
na as matau kad tu neesi skaiciusi to naujojo isleisto baznytinio, lieciancio santuoka dokumento ax.gif
paskaityki, priezasciu paskelbti santuoka negaliojancia yra dabar jau zymiai zymiai daugiau!! dabar akcentuojama dar ir yra psichologinis pasirengimas ir t.t.!!! sis papildymas praplecia santuokos anuliavimo ribas! baznycia nori, kad jos nariu, issiskyrusiu ir praradusiu galimybe dalyvauti eucharistinenje puotoje, kuo daugiau sugryztu ir vel taptu pilnateisiais baznycios nariais. to galima pasiekti, jei tie nariai kreipsis i baznytini teisma su noru paskelbti buvusia santuoka niekine, tai  yra negaliojusia.

bažnytinę santuoką paskelbti negaliojančia nėra taip paprasta, ir tai gali užtrukti kelerius metus, taip kad prieš susituokiant bažnyčioje reikia labai rimtai pamąstyti kam visa tai:)
Atsakyti
QUOTE(Kenga @ 2005 02 10, 20:13)
O gal kas nors girdejo, kaip pagal kanonu teise galima anuliuoti santuoka? Kokie turi buti pagrindai (be tu triju isvardytu)? Kur kreiptis? Kiek laiko trunka?

kreipkis į kunigą ir jis tau pasakys kur reik kreiptis toliau:)
Atsakyti