Pagrindinis kelionės tikslas buvo Mersinas, kurį savarankiškai pasiekti ne taip jau ir paprasta. Turi skristi į Stambulą, o paskui pro 15 valandų kratytis per visą Turkiją

Stambulą pasiekti irgi nėra taip jau paprasta, nes iš Vilniaus nėra tiesioginių skrydžių, tenka skrist su persėdimu.
Aš skridau per lenkų avialinijas LOT. Tokiam neįspūdingam oro uostui, kuriame pažeidžiamos rūkančiųjų teisės, tačiau toleruojami pijokai, net pagailėjau kadrų savo fotike. Esmė ta, kad penkias valandas teko praleisti tranzitinėje salėje be teisės išeiti net į lauką nors gryno oro kvėptelėti. Bet aš tvarką vis tiek pažeidžiau, kai labai noras rūkyt prispaudė - dariau tai tulike, nes užuodžiau, kad tokių pažeidėjų esama ir daugiau

Tai taip ir prasitryniau tenai tas penkias valandas, alaus už kosminę kainą pagerdama, tulike parūkydama, nes veikt daugiau nebuvo ką.
Išskridusi iš Vilniaus 8 ryte, Stambulą pasiekiau 16.30 vakaro. Kadangi kaip tik tokiu metu išvažiuoja autobusas iš Stambulo į Mersiną man teko vieną naktį praleisti viešbutyje. Jis buvo visai netoli visų senovinių įžymybių, bet gerokai toli nuo oro uosto. Todėl, kad nereiktų man blūdyti po 15 milijonų gyventojų talpinantį didmiestį aš iš anksto buvau paprašiusi mane pasitikti vieno internetinio pažįstamo. Jis mane pasitiko ir ... įsimylėjo, nors teigė meilės kupinas buvo jau net vien nuo virtualios pažinties

Tas jaunuolis dirba vaikučių plaukimo treneriu. Praminiau jį Svyming Tyčeriu. Jis man nedavė ramybės visos viešnagės Turkijoje metu, rašinėjo žinutes apie meilę ir vedybas, kvietė atvykti, nes esą jo tėvai manęs žiauriai laukia ir nori susipažinti
Atvykau į viešbutį ILKAY 3*. Jį buvau rezervavusi dar Lietuvoje. Kol atvykau, jau buvo gerokai vakaras, tad kadangi buvau viena, nedrįsau kažkur eiti pasivaikščioti. Nuėjau tik į vieną knaiputę kebabų pavalgyti.
Tik iš jos išėjus mane kitoje gatvės pusėje pradėjo rusiškai kviesti vienas turkas. honkute buvo įspėjusi į "rusiškas" pažintis nesivelti, bet aš neturėjau kitos išeities, nes ieškojau prekybos centro ar kokios parduotuvėlės, kur galėčiau dantų šepetuką ir pastos nusipirkti. Tas vaikinas, pasirodo, buvo vienos kavinukės darbuotojas. Jo pareigos - "priekabiautojas". Na, jis neleidžia ramiai pro šalį praeiti nei vienam turistui, nepakvietęs jų užsukti į jų kavinaitę.
Bet man, kad nepaklysčiau prekybos centro paieškose buvo "išnuomotas" barmenas. O vėliau už sėkmingus pirkinius buvo pasiūlyta išgerti arbatos. Visą laiką ten gėriau arbatą nemokamai, o ir elgėsi tie turkai su manimi ten padoriai.
Na, o kitą rytą iškeliavau ieškoti Stambulo žemėlapio, nes reikėjo trenktis į visai kitą rajoną, kuriame įsikūrusi autobusų stotis.
Nusipirkau, užėjau vėl arbatos išgerti į tą patį kabaką. Ir vėl nachalia, ir dar su visu "servisu" - man smulkiai buvo išaiškinta, kaip galiu pasiekti Esenler rajoną (ten, kur stotis), nes to rajono Stambulo žemėlapyje nebuvo (jis neturistinis)
Dar turėjau porą valandų laiko, tad nusprendžiau aplankyti istorinius objektus Konstantinopolyje, apie kuriuos buvau pasiskaičiusi dar Lietuvoje. Iš savo rajono, kuriame buvau apsistojusi, Sultanachmetą, kur yra garsusis Sofijos Soboras, Mėlynoji mečetė ir Topkapių rūmai, kildama palei tramvajaus liniją, pėsčiomis pasiekiau per penkias minutes.
Tramvajui skirta visa gatvė, šaligatviai siaurutėliai
[attachmentid=70046]
Pirmasis "sutiktas" objektas - Sofijos soboras
[attachmentid=70047]
Pasakojimų užteks ilgam, nesijaudinkit

Tai ką, keliaujame toliau. Dabar gailiuosi, kad nefiksavau tų žmonių, su kuriais patyriau ir nuotykių tam tikrų, todėl teks apsiriboti tik pasakojimu.
Tai va, pakilau prie to Sofijos soboro. Nespėjau prieiti prie įėjimo, kai mane susistabdė kažkoks diedas, iš pažiūros apie 55 metelių suvirš, bet atrodantis gana padoriai. Laiko, kaip minėjau, turėjau nedaug, tad jis buvo tikrasis mano laiko vagis. Užkalbino, pasiklausė iš kur ir pradėjo kviestis į savo odos dirbinių parduotuvę, kur aš esą galėsiu įsigyti pačių puikiausių švarkų, paltų, striukių, kelnių ir panašiai, o jei nerasiu sau tinkamo gatavo drabužio, galėsiu užsisakyti iš katalogo ir pagal mano išmatavimus jis bus pasiūtas tą pačią dieną, Aš jam puolu aiškinti, kad šopinimasis nėra mano viešnagės tikslas. Bet tas senis buvo gerai įvaldęs įtikinėjimo meną ir aš po kelių minučių jau sėdžiu jo parduotuvėje, geriu arbatą ir žvalgausi. Jei jis būtų žinojęs, kokios sumos sklaidosi mano piniginėje, įtariu, nė už ką nebūtų gaišęs laiko

Na, bet aš išnaudojau progą ir pabuvau modeliu. Prisimatavau visokiausių drabužių ir pasakiau, kad ateisiu jų pirkti tada, kai po savaitės grįšiu nuo Viduržemio jūros krantų atgal į Stambulą.
Senis sumanė su manimi ta proga tokią, na, tvirtesnę pažintį užmegzti. Pasiėmė savo mobilųjį telefoną su filmavimo funkcija ir pradėjo mane filmuoti. KAi jau pafilmavo, pasiūlė man jo nuotrauką pažiūrėti. Nagi nagi, išplečiu akis ir pažiūriu į telefono monitorių. O ten....

Laiko buvo likę dar mažiau. Prie Sofijos soboro net nebegrįžau, o iš karto pasukau link nuostabiųjų fontanų, kurie stovi tarp soboro ir Mėlynosios mečetės. Buvo puikus oras, tikrai apie 15 laipsnių pavėsyje, žmonės vaikščiojo atsilapoję paltus. O prie manęs prieina kitas inteligentiškos išvaizdos kuilys ir vėl kviečia į kažkokią ten parduotuvę. Net pasipurčiau, pasakiau, kad tokių "eksponatų" apžiūrai neturiu nei laiko, nei noro. Tai jis man pasitarnavo bent tuo, kad nufotkino mane prie tų gražiųjų fontanų.