mergaitės, mergaitės, aš - mergaitė
vien žo, dėl salyklo: mano kaimynai daro alų ir kepa duoną. Alus jų tamsus, o duona tokia, nelabai... Sakau - kuo duona dažot? O jie taip
Klausiu - kodėl ji tamsi? Tai jie sako - į vieną kepalą (jis, matyt, kokių 2kg) dedame maišelį (įsivaizduoju - dvi geros saujos) maltų kmynų...
Dar su mama kalbėjau apie duonos spalvą. Jie gyveno kaime, tėvukai gamindavo alų, tai kol turėdavo tokio Maltosos sirupo, duona būdavo tamsi (jo matyt dėdavo), o kai jau neturėdavo, tai tokia pilka... Vadinasi, nieko blogo ta netamsi ruginė duona. Kvapo aišku bus mažiau, bet va kokie kmynai, kopūsto lapas pakompensuotų....
mylimuke - dėk į mėgstamos juodos duonos tešlą raugintų kopūstų puodelį. Jei tešla nuo to kiek paskystės, dadėk miltų
drugeli - jei naudosi sausas mieles prieš tai jų niekur kildinti nereikia, sumaišyk visus surašytus produktus, užminkyk tešlą, leisk jai pakilti, tuomet suformuok kepaliuką (labai gerai gaunasi, jei iš tešlos išploji stačiakampį (
pločio sulyg kepimo indo
ilgiu , o po to susuki volelį. Volelio ilgis atitinka kepimo indo ilgį. Toks kepaliukas iškepa labai purus, o jei prieš suvoliojant volelį jį dar patepsi pvz tirpintu sviestu, bus dar skaniau
)
sense - netikrinau, bet mažu LTV turi Ryto suktinio įrašus