Įkraunama...
Įkraunama...

Kaip mokyti matematikos?

Sveikos, mamytės 4u.gif Mano beveik penkiametis moka skaičiuoti iš eilės 1, 2, 3, 4, 5... be problemų. Bet niekaip neperkanda matematinių veiksmų, pavyzdžiui, 4+1 jam yra 2, 2 centai + 5 centai jam vėlgi yra 2 doh.gif Jis sudeda skaitmenis kaip du vienetus ir tiek. O kad, pavyzdžiui, keturis sudaro 4 vienetai jam niekaip neaišku. Dėliojam ir saldainius, ir senovinius medinius skaičiukus stumdom ir t.t. Nepadeda schmoll.gif Štukom suskaičiuoja viską, o kai 2+2, tai ir vėl gauni atsakymą 2 rolleyes.gif Nu kaip jam išaiškinti g.gif Patarkit...
Atsakyti
labas.bijau klysti ,bet anksčiau matematiniu igudžiu vaikui nediegei?pradėdavau nuo 3/vyresnėlis vos dvejų mokėjo/savokas ,daiktus skirti ,išsirinkdavo paveiksla su piešiniu1 ar3 mašinom ,kaip paprašydavau.bet čia skiriu tik mamoms ,kurių žmogeliai dar mažiukai ir patariu-verta mokytis nuo savoku didelis-mažas daug-mažai.
ar tavo sūnelis pažysta skaičius?nesupratau iki galo ,ar pinigų jis nesuskaičiuoja?
pirmiausia vaikiukas tegu pažysta visus skaičius iki 10 ar daugiau.tada paaiškinkite kad būna pinigai smūlkūs stambūs ,kaip jie skaičiuojami,centai reikalingi ,kad pardavėjai lelgviau graža būtu atiduoti,tai smulkūs pinigai,už 20ct nieko nenupirksi o už20lt jau daugiau galima nupirkti.-rodykite ,kuo skiriasi jie.-
kai supras skirtuma tarp litu ir centu ,mokykite pažinti ir skaičiuoti tik litus-taip greičiau isisamonins ,nes tikrai pajus verte 2lt tai tik viena moneta verta dveju šokoladu.pridėkime kita moneta ,kuri irgi 2lt vertės.dar 2 šokoladai,kiek turėsi šokoladu ,jei tau duosiu du o tete-irgi du-parodykite skirtingu ranku pirštais-keturius ,iškarto atsakys vaikas.taigi du pinigai kuriu vertė4.parduotuvėje ieškokite prekiu ,kurie kainuotu2-4ir t.t litus net duokite pinigus vaikui kad pats pirktu.1lt.-maziausias pinigas.tai tik vienas pinigas kurio vertė-1.kiek tau vienetu reikia ,kad turėtum 4? ir t.tsvarbu ,kad skirtu skaičius ,palengva žaisdamas supras.su vaikais daznai zaidžiu parduotuvėm,pridedame ant stalo žaislu,kainas jiems surašau ,liepiu koki darbeli atlikt ir už tai išmoku alga.tada jie perkasi ,vel dirba ir t.tsėkmės
Atsakyti
Aciu Kristina, cia kaip is knygos parasei, tik labai praktiskai, reikes pabandyti smile.gif
Man primine knyga "Ikimokyklinukas", atsiverciu, skaitau:
Tegu jusu vaikas ismoksta skaiciuoti ir atskaityti ivairius daiktus, ismoksta gretimuosius skaicius.Dabar gerai butu parodyti vaikui, jog kai kuriuos daiktus galima ( o kartais ir reikia) padalyti i kelias lygias dalis. Ismokinti savokas "vienodos dalys" arba "lygios".(..............................)
Stai dabar, kai vaikas moka matuoti, skaiciuoti, suprasti dalies ir visumos priklausomybe, galima pradeti sudaryti ir spresti paprastus aritmetikos uzdavinius, apsiribojant vieno veiksmo sudeties ir atimties uzdaviniais."
Knyga isleista 1982metais, dar mano tevai ja vadovavosi, mane augindami, bet yra daug praktisku patarimu!
Atsakyti
QUOTE(zuza @ 2006 01 30, 14:05)
Sveikos, mamytės  4u.gif Mano beveik penkiametis moka skaičiuoti iš eilės 1, 2, 3, 4, 5... be problemų. Bet niekaip neperkanda matematinių veiksmų, pavyzdžiui, 4+1 jam yra 2, 2 centai + 5 centai jam vėlgi yra 2  doh.gif Jis sudeda skaitmenis kaip du vienetus ir tiek. O kad, pavyzdžiui, keturis sudaro 4 vienetai jam niekaip neaišku.  Dėliojam ir saldainius, ir senovinius medinius skaičiukus stumdom ir t.t. Nepadeda  schmoll.gif Štukom suskaičiuoja viską, o kai 2+2, tai ir vėl gauni atsakymą 2  rolleyes.gif Nu kaip jam išaiškinti  g.gif  Patarkit...

Oi, tikra bėda... Nemoka skaičiuoti, sakai. Mano šešiametei taip pat prastai su matematika: nemoka daugybos lentelės, nesiseka dalyba, o lygtys!.. Bet džiaugiasi vaikas nerūpestinga vaikyste, žaidžia, piešia, dainuoja, kartais "klases" šokinėja... Ech, rudenį mokyklon... Viliuosi, išmoks. Juk ten dirba žmonės, kurie žino, kaip išmokyti skaityti ir skaičiuoti. Ar ne?
Atsakyti
QUOTE(Švonderis @ 2006 02 02, 20:15)
Oi, tikra bėda... Nemoka skaičiuoti, sakai. Mano šešiametei taip pat prastai su matematika: nemoka daugybos lentelės, nesiseka dalyba, o lygtys!.. Bet džiaugiasi vaikas nerūpestinga vaikyste, žaidžia, piešia, dainuoja, kartais "klases" šokinėja... Ech, rudenį mokyklon... Viliuosi, išmoks. Juk ten dirba žmonės, kurie žino, kaip išmokyti skaityti ir skaičiuoti. Ar ne?

thumbup.gif drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(Švonderis @ 2006 02 02, 22:15)

Galiu tik prisijungti: thumbup.gif Sutinku.
Atsakyti
QUOTE(Švonderis @ 2006 02 02, 21:15)

Nėr ko pergyventi, nes manajai rudenį irgi laikas mokyklon,bet neverčiu jos mokytis, tegul piešia, tegul dainuoja, ateis laikas ir išmoks mirksiukas.gif
Atsakyti
cia tikriausiai nuo pacio vaiko priklauso va mano penkiamete suskaiciuoja iki 100 sudeti ir atimti tai pat moka su pagaliukais arba pirstais, o keturmetei dar tamsus miskas suskaiciuoja iki 10, o paskui prasideda 11, 13, 16, 20. ir jai to uztenka tai manau ateis laikas ir ismoks, gi tam yra mokykla biggrin.gif
Atsakyti
Penkeriu metu vaikas tikrai neprivalo moketi sudeti skaicius, juos atimti ar kitaip skaiciuoti. Anksti dar. Aisku, jei vaikas kazkaip pats tuo domisi, klausia- griekas neatsakyti, bet jei to nera, stengtis mamai kazko ismokyti vaika nera prasmes.
Atsakyti
Matematika ne vien skaiciavimas mirksiukas.gif
Skaiciuoti is eiles galima ismokyti ir dvimetinuka, tik cia jau tikrai jokios prasmes nematau.
Zuza, kad vaikas perprastu matematinius veiksmus, jis turi suvokti skaiciaus sandara ir skaiciuoti reikia su konkreciais daiktais.
Maniske pvz siuo periodu labai aktyviai zaidzia parduotuve, smagus zaidimas, o kartu ir mokosi skaiciuoti pinigus mirksiukas.gif
Atsakyti
Na, truputį mane apraminot, kai kas ironijos akmenukais apmėtėt doh.gif Ačiū už nuomones, o ypač už patarimus 4u.gif
Žinau, kad vaikus tarpusavyje lyginti yra negerai, bet, kai pamačiau kai kuriuos penkiamečius sugebant atlikti matematinius veiksmus su skaičiais, o manąjį ne, tai ir susirūpinau unsure.gif Nes į darželį jo neleidžiam, namie ugdom, o tas "namie" taigi ne pagal kokią programą vyksta, pagalvojau, gal ką svarbaus praleidau...
Atsakyti
merginos tai gal gali kas sukonkretinti, ką cturi mokėt daryt 5 metų vaikas, pagal savo amžių g.gif
Atsakyti