Įkraunama...
Įkraunama...

Kaip mokyti matematikos?

QUOTE(zuza @ 2006 01 30, 14:05)
Sveikos, mamytės  4u.gif Mano beveik penkiametis moka skaičiuoti iš eilės 1, 2, 3, 4, 5... be problemų. Bet niekaip neperkanda matematinių veiksmų, pavyzdžiui, 4+1 jam yra 2, 2 centai + 5 centai jam vėlgi yra 2  doh.gif Jis sudeda skaitmenis kaip du vienetus ir tiek. O kad, pavyzdžiui, keturis sudaro 4 vienetai jam niekaip neaišku.  Dėliojam ir saldainius, ir senovinius medinius skaičiukus stumdom ir t.t. Nepadeda  schmoll.gif Štukom suskaičiuoja viską, o kai 2+2, tai ir vėl gauni atsakymą 2  rolleyes.gif Nu kaip jam išaiškinti  g.gif  Patarkit...

O paciam vaikui ar idomi ta sudetis. O gal dar laikas neatejo, o mamyte uzsiima bereikalinga vaiko dresura. Ateis laikas vaikas pats nustebins, kad kuo puikiausiai suvokia ta sudeti.
Atsakyti
Ka turetu moketi 5 metu vaikas? Na, jei 7 m. pradeda eiti i mokykla, kurioje PRADEDA mokytis rasyti, skaityti, skaiciuoti ir t.t., tai idomus klausimas g.gif .Turetu piesti, zaisti ir nesukt sau galvos tuo, kas ji nedomina (cia as apie mokslu krimtima). Bus dar tam laiko. Jei penkiametis skaiciuos, rasys, skaitys, tai ka veiks pirmoj, antroj klasej? Manot vesit vaika is karto i trecia ar dar aukstesne klase? Kiek skaiciau staipsniu tokio ankstyvo mokymo tema, vaikai, kurie pirmiau uz bendraamzius ismoko pvz. rasyt ir skaityt, mokykloj nuobodziavo ir mokslai veliau jiems nesiseke. Vaikai, kuriuos perkeldavo is karto i aukstesne klase, velesnese klasese taip pat turedavo mokymosi problemu. Viskam turi ateiti savas laikas. Aisku, buna ir geniju, kurie sesiu metu galetu i trecia ar ketvirta klase eit, bet ar deretu atimti vaikui vaikyste g.gif
Atsakyti
4u.gif Iš patirties. Maniškė nelankė jokio darželio. Iki mokyklos džiaugėsi vaikišku gyvenimu be rūpesčių. Nemokiau priverstinai nei rašyti nei skaityti. nei skaičiuoti. Tik paskatindavau pamačiusi susidomėjimą kokiu nors dalyku. Šešių metų išleidau į pirmą klasę. Oi kokie gudručiai buvo ten susirinkę, net išsigandau. Maniškė net gerai neskaitė. Bet kaip kibo su noru viską sužinoti bigsmile.gif Rezultatas....Dar ir dabar mokosi geriausiai klasėje , ir jokių problemų. Viskas vaikui turi ateiti laiku. Pernelyg ankstyvas mokymas kartais duoda atvirkščius rezultatus. Palikime mokyklai jos funkcijas ir viskas bus thumbup.gif
Atsakyti
ech..mano berniukui penkeri, bet jis nemoka nei skaityti, nei rašyti, nei sudėti, nei dalinti, lygčių neišsprendžia... doh.gif bėda....tik žaidžia, piešia, lipdo, dėliones dėlioja g.gif bet kaip jį istorijos pradėt mokyt irgi nežinau- gal kartais žinot kokių patarimų...
Atsakyti
kokios istorijos tu ji nor mokinti?!! biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif
Gimines istorija, tai gal jau pradejai? nu, pasakei, kad teta- tai tavo sesuo, tete- tavo vyras, o dede- tos tetos vyras.... group.gif
Kad mociute tai tavo ( arba tetes) mama ir kad ji turi ar turejo broliu ar seseru...
( TIKTAI KAIP JIE VADINASI??) g.gif
O deklamuojant patriotinius eilerastukus, galima ir apie istorija papasakot, net jei ir atrodo, kad vaikis s... supranta, manau, kad jo samonej vis tiek kazkas uzstrigs...
Atsakyti
QUOTE(Švonderis @ 2006 02 02, 20:15)
Oi, tikra bėda... Nemoka skaičiuoti, sakai. Mano šešiametei taip pat prastai su matematika: nemoka daugybos lentelės, nesiseka dalyba, o lygtys!.. Bet džiaugiasi vaikas nerūpestinga vaikyste, žaidžia, piešia, dainuoja, kartais "klases" šokinėja... Ech, rudenį mokyklon... Viliuosi, išmoks. Juk ten dirba žmonės, kurie žino, kaip išmokyti skaityti ir skaičiuoti. Ar ne?

thumbup.gif drinks_cheers.gif
as irgi neverciu vaiko to daryti ,ko jinai pati nenori .Viskam savas laikas .Istikruju leiskime vaikams pajusti, dar ta nerupestinga vaikyste rolleyes.gif
Atsakyti
ačiū už patarimus...reiktų dar ir chemijos kokių formulių pamokint- maža ką.. gal pravers lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif

juokas juokais, bet, mielos mamytės, ateis laikas ir vaikas išmoks sudėties, atimties, skaityt, rašyt ir taip toliau. Neverskit vaikų dirbt anksčiau laiko mirksiukas.gif
Atsakyti
Na, paskaičius kai kurias nuomones, kyla klausimas kodėl gi taip jau "nemokyti, neugdyti, ateis laikas pats išmoks" ir t.t. rolleyes.gif
Neabejoju, kad išmoks, betgi žaisdami vaikai mokosi. Tai vat ir klausiau patarimų kokiais žaidimais išradingai vaiką sudominti skaičiuoti, o ne kaip priversti jį daugybos lentelę iškalti blink.gif
Gal užtenka jau komentarų apie nerūpestingą vaikystę, ačiū mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(zuza @ 2006 02 13, 22:51)
Na, paskaičius kai kurias nuomones, kyla klausimas kodėl gi taip jau "nemokyti, neugdyti, ateis laikas pats išmoks" ir t.t. rolleyes.gif
Neabejoju, kad išmoks, betgi žaisdami vaikai mokosi. Tai vat ir klausiau patarimų kokiais žaidimais išradingai vaiką sudominti skaičiuoti, o ne kaip priversti jį daugybos lentelę iškalti  blink.gif 
Gal užtenka jau komentarų apie nerūpestingą vaikystę, ačiū  mirksiukas.gif

labas, Zuza,
aš pritariu tavo norui mokyti vaikelį žaidimo forma. Konkrečių patarimų, kaip mokyti aš neduosiu. Bet, ar tu domėjaisi, knygynuose yra daug įvairių knygelių. Jos tiesiog skirtos tam tikro amžiaus vaikui, supažindina su skaičiais, raidėmis, per spalvinimus ir kt.- žodžiu-žaidimo forma. na gal domėjais. Aš manau, kad nebūtina jas ir pirkti, tiesiog pavartyk knygyne ir pasisemsi kokių įdėjų.
Man taip neteko mokyti vaikų, tai dabar mintis tokia, pvz.:
paprašyk ,kad vaikas nupieštų tris grybus (gėles...), paskui paprašyk, kad vieną grybą. Suskaičiuokit. Šalia piešinių parašykit skaičius, gal vaikui paaiškės.
Su kitų čia pasisakiusių ironija sutinku tik tiek, kad jei vaikas nenori, prieštarauja, nesmagiai jaučiasi, tai aišku, nereikia jo versti.
Beje, čia mamytės matosi dar neturi mokyklinukų mirksiukas.gif Pasidomėkit pašnekesiais forume 1997, 1998 metų gimimo vaikučių mamų, t.y., kurios turi pirmokus, antrokus. smile.gif
Kažkuri rašo, kad kai vaikas parodys susidomėjimą, tada ir mokyti. Reikia jį SUDOMINTI.
Sėkmės 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Filomena: 13 vasario 2006 - 23:43
QUOTE(zuza @ 2006 02 13, 23:51)
Gal užtenka jau komentarų apie nerūpestingą vaikystę, ačiū  mirksiukas.gif

Nesiparink, zuza, juk ne apie aštuoniolikmetį sūnų, nemokantį matematikos, kalbama. Ne visiems vaikams vienodu metu ateina susidomėjimas, noras, siekis. Na, gal penkiametis kažką kitą geriau moka ir kitur rodo didesnį dėmesį. Juk "ne visada ropė kepa taip, kaip užpakalis nori" - tai ne mano, o pamatuota liaudies išmintis. Kai aš ateinu į darželį pasiimti savosios ir matau vaikų darbelius - gražius piešinius ir lankstinius, man net širdis suvirpa, kai šalia tų darbų būna padėtas manosios darbelis, kuriam tiktų pavadinimas "Teplep". Kas rytelį ji prie darželio viltingai ištaria: "Gal nereiks šiandien tų "oplikacijų" daryti?" Kaip sudominti rankdarbiais, kai ji namuose į juos ne tik žiūrėti - girdėti to nenori. Bet ji labai gražiai skaito. Ir skaityti išmoko be jokio raginimo ar mokymo. Tiesiog nuo kokių dvejų metukų vis klausinėdavo, kokia šita raidelė (o jos magnetinės, sudėliotos ant šaldytuvo). Dabar tas raideles atidavėme vienmetei draugės dukrai, kuri net skiemens kol kas nemoka perskaityti. O ir sudomink vaiką, jei jai neįdomu. Bet draugės dukra labai gražiai piešia raides. Ne rašo, o piešia, nes tepažįsta tik savo vardo raides. Visas kitas nupiešia labai gražiai ir taisyklingai, pati jų nepažindama.
O dabar į temą. Saviškę sudėties ir atimties mokiau virtuvėje su... virtiniais. Na, lipdau aš juos vakarienei, o ji skaičiuoja, kiek jau nulipdytų. Tada klausiu, o kiek tų virtinių bus, kai dar tris nulipdysiu... kai du suvalgysiu... kai į mano lėkštę dukrytė įdės vieną savo nesuvalgytą... ir t.t. Ir daug kur namuose, būnant su vaiku, galima nemokant išmokyti: ir batus tvarkant, ir sagas veriant, ir t.t. Maniškės atveju buvo svarbu, jog tai būtų ne mokymas, o žaidimas, arba darbas kartu su mamyte, kaip ji manydavo.
Ir nereikia taip skausmingai reaguoti į ironiją ar ginčus - visų mūsų labai skirtingos ne tik nuomonės, bet ir patirtys, išsilavinimai, požiūriai... Ginčuose juk gimsta tiesa. Todėl siūlau įsiklausyti į visas ir visokias nuomones, bet išvadą pasidaryti iš jų savo.
Sėkmės!
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Švonderis: 14 vasario 2006 - 08:23
4u.gif mažius nagus prikišo
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo gelmytė: 14 vasario 2006 - 11:07
Prisipažinsiu visos temos neskaičiau blush2.gif bet apie ankstyvą mokymą dabar jau turiu savo nuomuonę kai sūnus lankė darželį labai gerai dėliojo dėliones auklėtojos sakė kad jam matematika turėtu gerai sektis nes jo atmintis labai gera skaitymas buvo tragedija eidamas i mokyklą mokėjo 3 raides ir skaičiuoti iki 100 visa vasarą nervinaus nes nieko mums neišėjo vaikas visai nenorėjo mokytis tai direktorė patarė ir nemokinti ax.gif sakė kad tada bus geriau jeigu mes piešime ir spalvinsime nes labai svarbu kad būtu išlavintas vaiko riešas kad lengviau būtu raityti raideles mirksiukas.gif
tai va dabar jis antrokas piešimas nebuvo jo stichija skaitymas pralenkė tuos kurie jau atėjo skaitydami matematika pirmūnas o raštas tai košmaras tas pats kas su vištos koja nors ir be klaidų 4u.gif
Dabar mažajį skatinu kad daugiau pieštu žaistu su kaladėlem ir žaidimus kurie skatina galvoti sakykim kad ir stalo žaidimas su kauliuku manau aritmetinius skaičiavimus gal palikime mokyklai biggrin.gif juk vaikui gali pasidaryti nebeįdomu ir net nuobodu
Atsakyti