QUOTE(zuza @ 2006 02 13, 23:51)
Gal užtenka jau komentarų apie nerūpestingą vaikystę, ačiū
Nesiparink, zuza, juk ne apie aštuoniolikmetį sūnų, nemokantį matematikos, kalbama. Ne visiems vaikams vienodu metu ateina susidomėjimas, noras, siekis. Na, gal penkiametis kažką kitą geriau moka ir kitur rodo didesnį dėmesį. Juk "ne visada ropė kepa taip, kaip užpakalis nori" - tai ne mano, o pamatuota liaudies išmintis. Kai aš ateinu į darželį pasiimti savosios ir matau vaikų darbelius - gražius piešinius ir lankstinius, man net širdis suvirpa, kai šalia tų darbų būna padėtas manosios darbelis, kuriam tiktų pavadinimas "Teplep". Kas rytelį ji prie darželio viltingai ištaria: "Gal nereiks šiandien tų "oplikacijų" daryti?" Kaip sudominti rankdarbiais, kai ji namuose į juos ne tik žiūrėti - girdėti to nenori. Bet ji labai gražiai skaito. Ir skaityti išmoko be jokio raginimo ar mokymo. Tiesiog nuo kokių dvejų metukų vis klausinėdavo, kokia šita raidelė (o jos magnetinės, sudėliotos ant šaldytuvo). Dabar tas raideles atidavėme vienmetei draugės dukrai, kuri net skiemens kol kas nemoka perskaityti. O ir sudomink vaiką, jei jai neįdomu. Bet draugės dukra labai gražiai piešia raides. Ne rašo, o piešia, nes tepažįsta tik savo vardo raides. Visas kitas nupiešia labai gražiai ir taisyklingai, pati jų nepažindama.
O dabar į temą. Saviškę sudėties ir atimties mokiau virtuvėje su... virtiniais. Na, lipdau aš juos vakarienei, o ji skaičiuoja, kiek jau nulipdytų. Tada klausiu, o kiek tų virtinių bus, kai dar tris nulipdysiu... kai du suvalgysiu... kai į mano lėkštę dukrytė įdės vieną savo nesuvalgytą... ir t.t. Ir daug kur namuose, būnant su vaiku, galima nemokant išmokyti: ir batus tvarkant, ir sagas veriant, ir t.t. Maniškės atveju buvo svarbu, jog tai būtų ne mokymas, o žaidimas, arba darbas kartu su mamyte, kaip ji manydavo.
Ir nereikia taip skausmingai reaguoti į ironiją ar ginčus - visų mūsų labai skirtingos ne tik nuomonės, bet ir patirtys, išsilavinimai, požiūriai... Ginčuose juk gimsta tiesa. Todėl siūlau įsiklausyti į visas ir visokias nuomones, bet išvadą pasidaryti iš jų
savo.
Sėkmės!