Įkraunama...
Įkraunama...

Kaip mokyti matematikos?

QUOTE(Švonderis @ 2006 02 14, 08:11)
O dabar į temą. Saviškę sudėties ir atimties mokiau virtuvėje su... virtiniais. Na, lipdau aš juos vakarienei, o ji skaičiuoja, kiek jau nulipdytų. Tada klausiu, o kiek tų virtinių bus, kai dar tris nulipdysiu... kai du suvalgysiu... kai į mano lėkštę dukrytė įdės vieną savo nesuvalgytą... ir t.t.  Ir daug kur namuose, būnant su vaiku, galima nemokant išmokyti: ir batus tvarkant, ir sagas veriant, ir t.t. Maniškės atveju buvo svarbu, jog tai būtų ne mokymas, o žaidimas, arba darbas kartu su mamyte, kaip ji manydavo.
Ir nereikia taip skausmingai reaguoti į ironiją ar ginčus - visų mūsų labai skirtingos ne tik nuomonės, bet ir patirtys, išsilavinimai, požiūriai... Ginčuose juk gimsta tiesa. Todėl siūlau įsiklausyti į visas ir visokias nuomones, bet išvadą pasidaryti iš jų savo.
Sėkmės!

Mes irgi panasiai mokinomes kiek geltonu masinu kiek zaliu ir taip toliau tai jam irgi buvo tik kaip zaidimas ,o ne mokymas.
Stalo zaidimai irgi didele nauda ir tevai vaikui laiko atranda ir vaikas per zaidima skaiciuoti mokinasi.
Atsakyti
QUOTE(Švonderis @ 2006 02 14, 06:11)
Nesiparink, zuza, juk ne apie aštuoniolikmetį sūnų, nemokantį matematikos, kalbama. Ne visiems vaikams vienodu metu ateina susidomėjimas, noras, siekis. Na, gal penkiametis kažką kitą geriau moka ir kitur rodo didesnį dėmesį. Juk "ne visada ropė kepa taip, kaip užpakalis nori" - tai ne mano, o pamatuota liaudies išmintis. Kai aš ateinu į darželį pasiimti savosios ir matau vaikų darbelius - gražius piešinius ir lankstinius, man net širdis suvirpa, kai šalia tų darbų būna padėtas manosios darbelis, kuriam tiktų pavadinimas "Teplep". Kas rytelį ji prie darželio viltingai ištaria: "Gal nereiks šiandien tų "oplikacijų" daryti?" Kaip sudominti rankdarbiais, kai ji namuose į juos ne tik žiūrėti - girdėti to nenori. Bet ji labai gražiai skaito. Ir skaityti išmoko be jokio raginimo ar mokymo. Tiesiog nuo kokių dvejų metukų vis klausinėdavo, kokia šita raidelė (o jos magnetinės, sudėliotos ant šaldytuvo). Dabar tas raideles atidavėme vienmetei draugės dukrai, kuri net skiemens kol kas nemoka perskaityti. O ir sudomink vaiką, jei jai neįdomu. Bet draugės dukra labai gražiai piešia raides. Ne rašo, o piešia, nes tepažįsta tik savo vardo raides. Visas kitas nupiešia labai gražiai ir taisyklingai, pati jų nepažindama.
O dabar į temą. Saviškę sudėties ir atimties mokiau virtuvėje su... virtiniais. Na, lipdau aš juos vakarienei, o ji skaičiuoja, kiek jau nulipdytų. Tada klausiu, o kiek tų virtinių bus, kai dar tris nulipdysiu... kai du suvalgysiu... kai į mano lėkštę dukrytė įdės vieną savo nesuvalgytą... ir t.t.  Ir daug kur namuose, būnant su vaiku, galima nemokant išmokyti: ir batus tvarkant, ir sagas veriant, ir t.t. Maniškės atveju buvo svarbu, jog tai būtų ne mokymas, o žaidimas, arba darbas kartu su mamyte, kaip ji manydavo.
Ir nereikia taip skausmingai reaguoti į ironiją ar ginčus - visų mūsų labai skirtingos ne tik nuomonės, bet ir patirtys, išsilavinimai, požiūriai... Ginčuose juk gimsta tiesa. Todėl siūlau įsiklausyti į visas ir visokias nuomones, bet išvadą pasidaryti iš jų savo.
Sėkmės!

biggrin.gif prisiminiau kaip savo mažiui matematikos pradmenis aiškinau: tu turi dvi mašinytes, o Jonukas tris. Jei Jonukui pridėsi vieną mašinytę kiek turėsi mašinyčių tu ir kiek Jonukas ? O mano mažius sako, ne , geriau aš iš jo atimsiu doh.gif .
Atsakyti
Teisingai mąsto lotuliukas.gif
Skaičiuot Saulė iki šimto moka, nors tikrai nevertėm, o sudėtis-atimtis - kaip kada, pagal nuotaiką. Kartais greitai susigaudo, o kartais asmenybė, kaip ir čia, pridėti negali biggrin.gif Dar kol kas ją erzina piešiniai, kur kažką su kažkuo sudėti reikia, o vedžioti nuo mažesnio iki didesnio skaičiaus patinka. Tarp kitko, www.solnet.ee, kituose puslapiuose, nemažai matematinių ir ne tik žaidimų, kuriuos mano mažė labai mėgsta. Skaičiavimai yra ir pirmyn ir atgal (žaidimas apie dešimt beždžionėlių), visokie geometriniai, rūšiavimo, atminties žaidimai. Yra ką veikti.
Atsakyti
g.gif Mano šešiametis skaičiuoja iki dviejų šimtų ,o sudėti ir atimti iki dešimt moka tik pirštų pagalba.niekaip nesuprantu kodėl?
Atsakyti
QUOTE(zuza @ 2006 01 30, 15:05)
Sveikos, mamytės  4u.gif Mano beveik penkiametis moka skaičiuoti iš eilės 1, 2, 3, 4, 5... be problemų. Bet niekaip neperkanda matematinių veiksmų, pavyzdžiui, 4+1 jam yra 2, 2 centai + 5 centai jam vėlgi yra 2  doh.gif Jis sudeda skaitmenis kaip du vienetus ir tiek. O kad, pavyzdžiui, keturis sudaro 4 vienetai jam niekaip neaišku.  Dėliojam ir saldainius, ir senovinius medinius skaičiukus stumdom ir t.t. Nepadeda  schmoll.gif Štukom suskaičiuoja viską, o kai 2+2, tai ir vėl gauni atsakymą 2  rolleyes.gif Nu kaip jam išaiškinti  g.gif  Patarkit...

kad 5-metis dar nemoka skaiciuoti 4+1,tai nera didele problema.galima pamokinti su vaizdinem priemonem,vien sakant centus ar skaicius,tokio amziaus ne visi vaikuciai sugeba sudeti ar atimti.as,pvz.,savo berniuka mokau su paveiksliukais,lenkiant pirstukus.jam greit 7,bet mes mokomes skaiciuot jau nuo 5metuku.vaikas dabar gerai skaiciuoja.net eidami gatve skaiciuojam,pvz.vaziuoja 3 raudonos masinos,1 pasuko uz kampo,mes matom jau tik 2 ir t.t. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Švonderis @ 2006 02 02, 20:15)
Oi, tikra bėda... Nemoka skaičiuoti, sakai. Mano šešiametei taip pat prastai su matematika: nemoka daugybos lentelės, nesiseka dalyba, o lygtys!.. Bet džiaugiasi vaikas nerūpestinga vaikyste, žaidžia, piešia, dainuoja, kartais "klases" šokinėja... Ech, rudenį mokyklon... Viliuosi, išmoks. Juk ten dirba žmonės, kurie žino, kaip išmokyti skaityti ir skaičiuoti. Ar ne?

thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif

pazystu bent kelias mokytojas, kurios kas kart susitikdamos su ikimokiklinuku teveliais primigtinai praso kad nesiimtu patys mokinti vaiku skaiciuoti itr skaityti, kadangi patys mokindami su tikslu kiek o ne kaip viska tik sugadina.
mano galva jei vaikui tai idomu, tai kodel gi ne. bet jei 5metis ar 3metis tuo nesidomi, tai kam...
viskam yra savo amzius.
gal istiesu tokiame amziuje vaikas lai piesia, dainuoja, muzikuoja, daugiau laiko praleidzia su teveliais dirbdamas sode, kaime, darze. o jau kai prades lankyti mokykla, del pamoku kruvio teks daugelio malonumu atsisakyti.
Atsakyti
Nugi nemoka tai dar ir ne laikas. Nemoka penkiametis, bet septinmetis mokės ir dar taip kad pralenks savo bendraamžius. taip kad netraumuokim vaikų pirma laiko.
Atsakyti
Man tai atrodo,kad tos mamos kazkur skuba,prisiklauso kitu mamu ir matyt pavydas uzgrauzia,va ir maniski reikia ismokyt....Prades lankyti mokyka ir ismoks, nematau jokiu problemu.
Atsakyti
Na aš pati esu matematikos mokytoja, dažnai bendrauju su "pradinukėm".Skundžiasi, kad ateina mažuliai bele kaip išmokyti, o paskui atkalk tu žmogau, kad nori, pagal reikalavimus. Mamytės, leiskit vaikučiams pasidžiaugti vaikyste be matematikos!!! Patikėkit, ji dar taip įgrįs,kad nenorėsit prisimint pirmųjų skaičiavimų su varškėčiais ar obuoliais. Viskam savas laikas!!!!!!!!!!!
Atsakyti
mano penkiametis vos iki 10 suskaiciuoja,spalvina graziai,o daugiau doh.gif neidomu jam niekas tik saudyt ir gaudyt bigsmile.gif ...as is patyrusiu zmoniu girdejau,kad jei vaikas skaiciuoja kad ir iki 1000,bet nesuvokia skaiciaus esmes tai yra niekas...vaikas turi suprasti kad 3 yra 3 ,o 6 tai pvz 6 masinytes....o skaiciu eilerasciai naudos dideles neduoda.... dabar galit mane gun_rifle.gif
Atsakyti
kiek aš žinau, tai vaikas suvokia skaičius tada, kai gali atbula tvarka suskaičiuoti, pasakyti, kas prieš ką eina ir pan. Taip mums auklėtoja aiškino.

O aš saviškę sudėties labai paprastai mokinu. pvz 2+5- vienoj rankytėj atlenkt 2 pirštelius, po to dar 5 ir suskaičiuot kiek yra.
Atimties lygiai taip pat. pvz 7-5: atlenkt 7 pirštelius ir užlenkt 5. Tokiu būdu ir aiškinu, kad pliusas reiškia pridėti-atlenkti, o minusas- atimti-užlenkti.
Atsakyti
QUOTE(janna @ 2006 05 04, 09:29)
thumbup.gif  thumbup.gif  thumbup.gif

pazystu bent kelias mokytojas, kurios kas kart susitikdamos su ikimokiklinuku teveliais primigtinai praso kad nesiimtu patys mokinti vaiku skaiciuoti itr skaityti, kadangi patys mokindami su tikslu kiek o ne kaip viska tik sugadina.
mano galva jei vaikui tai idomu, tai kodel gi ne. bet jei 5metis ar 3metis tuo nesidomi, tai kam...
viskam yra savo amzius.
gal istiesu tokiame amziuje vaikas lai piesia, dainuoja, muzikuoja, daugiau laiko praleidzia su teveliais dirbdamas sode, kaime, darze. o jau kai prades lankyti mokykla, del pamoku kruvio teks daugelio malonumu atsisakyti.

drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif
ir as manau, jai nera susidomejimo, kam kankinti, isvis noras taip praeis unsure.gif
Atsakyti