Įkraunama...
Įkraunama...

Mamytės Suomijoje

QUOTE(liepsnike @ 2011 05 22, 00:11)
Galvojau tu FI smile.gif

č sav. į Vilniių su mažiuku atskridau smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Kucheriashka @ 2011 05 21, 15:51)
Na gerai,o jei aš atsisakau Sodros pinigų,ar aš vis gi galiu išsaugoti savo darbo vietą? Nes pagal darobietę aš esu motinystės atostogose,tai jei aš atsisakau motinystės pašalpos,kaip tada viskas?

Matai, jei tau nebemoka pašalpos, tai ir mokesčių jokių nebemoki - tikėtina, kad tada tas PSD (70 su kiek ten LT) pradės kapsėti. Tai dėl šito irgi pasitikslink.
O tu ketini grįžti dirbti LT po metų su trupučiu? g.gif
Atsakyti
QUOTE(Tigryte @ 2011 05 22, 22:13)
Matai, jei tau nebemoka pašalpos, tai ir mokesčių jokių nebemoki - tikėtina, kad tada tas PSD (70 su kiek ten LT) pradės kapsėti. Tai dėl šito irgi pasitikslink.
O tu ketini grįžti dirbti LT po metų su trupučiu?  g.gif

Mes kol kas nieko konkrečiqai labai neplanuojam. Bet jug motinystės atostogose aš turiu teisę būti 3 metus. Jug neprivalau grįžti po metų. Tai motinystės pašalpa mokoma tik 2 metus,o trečius metus nieko nebegauni,ta ir gi gaunasi,kad trečius metus jokių mokesčių nemoki, netikiu,kad turėtų kapsėti tie 72 lt.
Ir bet kokiu atveju jie negali kapsėti,nes kaip ir sakiau,kad kol augini mažametį vaiką,tol tau nemokamas draudimas priklauso. Bijau sumeluoti,bet lyg tais girdėjau,kad kol vaikui sueina 8 metai,o jei turi 2 vaikus, tai tas laikotarpis ilgesnis.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Kucheriashka: 22 gegužės 2011 - 20:33
QUOTE(Kucheriashka @ 2011 05 22, 21:31)
Tai motinystės pašalpa mokoma tik 2 metus,o trečius metus nieko nebegauni,ta ir gi gaunasi,kad trečius metus jokių mokesčių nemoki, netikiu,kad turėtų kapsėti tie 72 lt.

Niu jo, logiška rolleyes.gif
Bet supranti, esmė ta ir yra, kad jeigu tie 72 lt nekapsi, vadinasi, esi Lietuvoje apdrausta, vadinasi, Suomija negali tavęs drausti. Nu logiškai taip išeina g.gif
Atsakyti
QUOTE(Tigryte @ 2011 05 23, 07:43)
Niu jo, logiška  rolleyes.gif
Bet supranti, esmė ta ir yra, kad jeigu tie 72 lt nekapsi, vadinasi, esi Lietuvoje apdrausta, vadinasi, Suomija negali tavęs drausti. Nu logiškai taip išeina  g.gif

Irgi logiška.
Keloje yra brošiūra Moving to Finland (http://kela.fi/in/internet/liite.nsf/%28WWWAllDocsById%29/A1C46C7709E0DC18C22574AD0039F65D/$file/kun_muutat_suomeenEN.pdf)

Panašu, kad negali būti apdraustas dvejose šalyse. Turi pasirinkti: gyveni FI pastoviai (ir gauni soc draudimą čia) ar laikinai (ir lieki drausta LT).
Atsakyti
O vaikai ar gali naudotis nemokama medicina dvejose šalyse?
Atsakyti
Vaikai kaip ir suaugę, turi priklausyti vienos šalies soc sistemai.

Beje, Kela turi ES draudimą
http://www.kela.fi/i.../090604144919EH
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo liepsnike: 23 gegužės 2011 - 12:57
Apie ES draudimą esu girdėjusi. Reikia kortelę išsiimti. Bet tas draudimas galioja tik skubiai ir ekstriniai pagalbai.
Atsakyti
Jep, žinau. Mes ir kelionių draudimą turim, bet kitiems gali būti aktualu.
Tiesa, galima ir be tokio draudimo keliauti, o paskui prašyti Kelos kompensacijos.
Atsakyti
O tai man to draudimo reikia atsisakyti LT ar per FI viską galima susitvarkyti?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Kucheriashka: 23 gegužės 2011 - 14:23
Eina sau, Sodros puslapis ir visi aktai - ne žmonėms skirti. Nieko suprasti neįmanoma wacko.gif
Atsakyti
Tai va,ką tik esu iš Sodros. Moteriškė paaiškino taip. Aš neprivalau atsisakyti Sodros pinigų,jei aš noriu kažką gauti iš FI. Nes bet kokiou atveju iš FI aš negausiu jokių motinystės pinigų. Juk aš ten nedirbau,tad LT moka ne vaikui pinigus,o man už motnystes atostogas,kadangi aš dirbau LT ir mokėjau mokesčius. Tad prie ko čia tie FI pinigai. Iš FI aš galiu gauti tik du šimtus eurų už vaikus,o tai yra už kiekvieną vaiką po šimtas eurų. O LT jokių pinigų už vaiką nemoka. Tad sako,kad jei aš turiu galimybę gauti iš kitos šalies plius kažkokius pinigus,tai tipo ir naudokis galimybę sako biggrin.gif Sako,kad tu esi motinystės atostogose dabar,o vaiką augini kur tau patogu. Užklausiau dėl draudimo jos,bet konkrečiai atsakyti ji negalėjo. Bet bandė kažką logiškai išmastyti. Tai jos manymu,jei aš neregistruoju seniunijoj išvykimo iš LT,tai aš galiu būti drausta ir Lietuvoj,kadangi tuos 72 lt už draudimą man išskaičiuoja iš motinystės pašalpos. Taip sakant savo draudimą aš vistiek apmoku. Tai klausimas kodėl aš negaliu būti drausta dvejose šalyse. Nes jeigu aš atsisakau pašalpos,ir noriu būti drausta LT,tuomet man asmenisškai reiktų tuos pinigus susimokėti. O juk FI aš bet kokiu atveju jokių mokesčių nesu mokėjusi. Vienu žo...įdomiai čia viskas. Sako gal dar pasiskambinti į Suomijos ambasada Lt,gal jie ką galės labiau išaiškinti. Įdomi moteriškė papuolė,sako mažiau kalbėk,daugiau ką laimėsi. Jei suomiai klaus kokių papildomų dokumentų tada pristatyk,o kam čia pačiai draskytis,aiškintis ir ieškoti teisybės. Na žiūrėsim gal reiks į Suomijos ambasadą skambtelt. Bet sako,nesakyk,kad jau išvažiavai ten,sakyk,kad tik planuoji važiuoti pas vyrą,kaip ką geriau daryti ir kokie ten FI įstatymai. Įdomus pokalbis buvo biggrin.gif
Atsakyti