Įkraunama...
Įkraunama...

Mamytės Suomijoje

QUOTE(Kucheriashka @ 2011 05 23, 17:43)
Tai va,ką tik esu iš Sodros. Moteriškė paaiškino taip. Įdomus pokalbis buvo biggrin.gif

blink.gif blink.gif blink.gif
Aš apšalus, čia juk tiesioginis raginimas meluoti, slapukauti ir apgaudinėti doh.gif
Atsakyti
Smagu, kad gera moteriškė pasitaikė. Dėl ambasados, tai abejoju, kad ką nors žinos, geriau jau į Kelą skambint.

Taip, tau motinystės pašalpa FI nepriklauso, bet ji ir mokama tik iki vaikui bus ~10mėn. Man rods, taviškis jau didesnis?
Bet čia yra pinigai skirti ikimokyklinuko vaiko priežiūrai namuose. Ji vaikui iki 3 metų yra ~300e. (http://kela.fi/in/internet/english.nsf/NET/150502155459EH?OpenDocument)
Atsakyti
QUOTE(Šaltmėtė @ 2011 05 23, 19:14)
blink.gif  blink.gif  blink.gif
Aš apšalus, čia juk tiesioginis raginimas meluoti, slapukauti ir apgaudinėti  doh.gif

Šiaip tai joks čia melavimas ar slapukavimas,juk aš pati ėjau bandyti viską aiškinti. Bet iš tikro jug teisingai ji paaiškino,kodėl aš turiu atsiakyti motinystės pašalpos,jei gu aš mokėjau mokesčius,o FI man ne motinystės pašalpą mokės,o už vaikiuką,na kaip Liepsnikė ir paaiškino.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Kucheriashka: 23 gegužės 2011 - 17:28
QUOTE(Kucheriashka @ 2011 05 23, 17:43)
Įdomus pokalbis buvo biggrin.gif

Žinai, praktišku protu mąstant tai taip - mokesčius mokėjai LT, turi teises ir t.t. Kita vertus - čia mokesčių nemokėjai, kodėl dabar tau turi priklausyti pinigai už vaiko priežiūrą? O šiaip faktas yra tas, kad tiek tavo motinystės pašalpa LT, tiek vaiko pinigai FI yra socialinės apsaugos sistemos "produktas" ar kaip tai įvardyti. O pagal įstatymus gali vienu metu priklausyti tik vienos šalies soc.sistemai. Tai praktiškai gal iš tiesų gali viską gauti ir niekas nieko nė mur mur, bet reik tiksliai išsiaiškinti, kaip kiekvienos šalies įstaigos į tai žiūri ir bent jau žinot, ar darai pažeidimą, ar ne.

Su ta Sodros moteriške... Iš vienos pusės - gerai, kad pasitaikė tokia praktiška biggrin.gif Iš kitos pusės - jei tik užjus kokios nors instancijos, kad kažkas kažką daro ne visai teisingai ir galima nulupt kokias baudas, susigrąžinti išmokas ar dar ką nors, tai visiems bus giliai vienodai, kad tau kažkokia moteriškė kažką tokio sakė, o ir ji pati, abejoju, kad pasirašytų po savo tokiais patarimais rolleyes.gif
Atsakyti
Sveiki,

Norejau paklausti, gal kas nesenai susidurete tai zinos, kokia siuo metu situacija Suomijoje su verteja is lietuviu i suomiu kalba? Ar yra?
Man reikia oficalaus vertimo vieno lapo, tai gal kas turit kokiu kontaktu? Jei Suomijoje nera, gal Lietuvoje kas oficialiai vercia?
Aciu smile.gif
Atsakyti
Lietuvoje daug kas verčia, bet reikės dar apostilę dėti. Vertimų biurai ir tai gali sutvarkyti. Pačiai jau senokai reikėjo kokių nors vertimų.
Atsakyti
QUOTE(liepsnike @ 2011 05 27, 19:35)
Lietuvoje daug kas verčia, bet reikės dar apostilę dėti.

Bet, kaip zinia, problema bus ta apostile patvirtinti Suomijoje, nes ji bus uzdeta ne ten, kur suomiams reikia biggrin.gif O siaip nezinau, ar pasikeite situacija lyginant su rudeniu. Gal ambasadoj klustelk 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Suomi @ 2011 05 27, 21:33)
Bet, kaip zinia, problema bus ta apostile patvirtinti Suomijoje, nes ji bus uzdeta ne ten, kur suomiams reikia biggrin.gif O siaip nezinau, ar pasikeite situacija lyginant su rudeniu. Gal ambasadoj klustelk 4u.gif

Tai va, jau kelis kartus bandziau skambinti, bet vis berniukas liepia perskambinti smile.gif Nes nebuna darbo vietoje kazko wink.gif
Na reikes dar bandyti, nebutu problema ir Lietuvoje issiversti, bet ar praeis ta apostile.. na reikia kazka galvoti smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Suomi @ 2011 05 27, 20:33)

O tai kas su ta apostile blogai? blink.gif LT juk tik vienoj vietoj jas deda? Ir nuo kada apostilę reikia tvirtinti? Tvirtinti reikia vertėjo parašą, jį tvirtina notaras, o apostolė užtikrina dokumeto legalumą.
Atsakyti
QUOTE(liepsnike @ 2011 05 28, 00:35)
O tai kas su ta apostile blogai?  blink.gif LT juk tik vienoj vietoj jas deda? Ir nuo kada apostilę reikia tvirtinti? Tvirtinti reikia vertėjo parašą, jį tvirtina notaras, o apostolė užtikrina dokumeto legalumą.

Na negerai deda tą apostilę. Net vertėjų biurams mums tą patį sakė,kad tok dėjimas gali ir nepraeiti. PVZ pas mus buvo vienų dokumentų du lapai,tik jau nepamenu kas per dok buvo,nes tiek daug ko iš mūsų reikalaujama biggrin.gif tai u-dėjo ant paskutinio lapo. O iš tikro turėtų būti susegti abu lapai,nes logiškai galvojant,tai prie to paskutinio lapo galima prisegti bile ką. Na bet mums lyg ir pasisekė,neprisikabino suomiai dėl to.
Atsakyti
Jep, suomiai susega lapus ir lipdukus klijuoja ant susegimų. Ir anspaudus deda perpusę ant kiekvieno lapo. Keistai dabar LT daro g.gif. Aš vertimus su apostile prieš keletą metų esu darius - vertimus gavau susegtus virvele, tvarkingai viskas buvo.

Bet man atrodo, kad apostilė, tai ne anspaudas, kuris dedasi ant kiekvieno lapo, o papildomas lapas - pažyma, kuriame patvirtinamas dokumento tikrumas, t.y. pasirašiusio asmens parašas ir pan. Jis ir turi būti prisegtas prie visų kitų lapų, jei jų daugiau nei 1.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo liepsnike: 30 gegužės 2011 - 07:59
Merginos, esmė yra štai kokia: LT URM apostile tvirtina TIK notaro prašą. T.y. dokumentas turi būti išverstas, notaras patvirtina vertimo patikimumą, o tada URM apostile patvirtina notaro parašą. Vertėjo parašas apostile netvirtinamas, nes vertėjai LT neduoda jokių priesaikų atlikti savo darbą teisingai ir sąžiningai ir t.t. O suomiams reikia apostile patvirtinto būtent vertėjo parašo, nes jiems mūsiškiai notarai - giliai vienodai. Mat Suomijoje vertėjai, kurie oficialiai ir patikimai verčia dokumentus, yra prisižadėję tai daryti teisingai. Todėl tokio "pasižadėjusio" vertėjo parašas valdžios įstaigoms yra pakankamas.
Štai ir visa problema... kuri neišsprendžiama, nes nei vieni, nei kiti savo taisyklių neketina nei keisti, nei labai "lankstyti". Teoriškai turėjo rudenį laikyti kelios vertėjos iš LT kalbos egzaminą gauti tam oficialiam statusui. Tai ambasada turėtų žinoti rolleyes.gif

citrina, deja, nelabai galiu padėti... rudenį turėjau vienos moteros kontaktus, bet ji Tamprėje, baisiai užsibanginusi savo darbą ir baisiai užsiėmusi (tada buvo iš serijos: "turėsiu laiko po dviejų mėnesių"...). Jeigu per ambasadą nieko nepavyks rasti, rašyk - mėginsiu kur nors paštuose atknisti ją ax.gif (dabar labai ruošiuosi pirmam suomių kalbos egzaminui, tai nelabai turiu kada... ax.gif )
Atsakyti