Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas ir jo variacijos V

QUOTE(kaban @ 2010 11 23, 23:21)
1. Taip yra, buvo ir bus...

1. Gal ne visai tinkamai paaiškinau. Kalbėjau apie nepriklausomą projekto vadovo/cerberio hibridą.

2. Tai kad spėju ir neišeis... Kad atrasti kokią tai naudą- reikia bent jau nustoti šiandieninius eksploatacinius kaštus dauginti iš n metų. Niekuo nepagrįstos svajonės, kad kuro kainos išliks prikaltomis dešimtmečiais. 100 %, kad tokia prielaida skaičiavimams- visu 100 % absurdiška.
O su daugiabučiais- paprasčiau nebūna. Turime ką turime- debiliškiausią visų laikų ir visų šalių valdžią, kurį neparėmė daugiabučių renovacijos krizės metu, ir taip nusodino šalį ant pačio pačio dugno. Iš kitos pusės- kasmet šildymo sezonas prasideda kokiais nors siurprizais. Tokiais tempais- neužilgo įmonėms apsimokės savo lėšomis atlikti daugiabučių renovaciją, ir puikiai verstis iš skirtumo nuo vis augsiančių šilumos kainų. Nelabai matau naudos ir iš šio varianto. Jei valdžia dar kiek užtruks su visų laukiama žmoniškesne/realesne rėmimo programa- greitai padidėsianti skaičius šalių, į kurias tautiečiai galės dar sėkmingiau/sparčiau emigruoti, išsiurbs tuos, kuriems tokia renovacija reikalinga, o LT nepaliks nė vieno padoresnio statybininko. Taip kad, tas gyvenimas greičiau toks, o ne kaip Jūsų aprašytas...

3. Mada- ar pamatuotas/apskaičiuotas požiūris į ateities perspektyvas? Ir kuo Jums neįtinka miestiečiai, kurie nori gyventi arčiau gamtos, bet kartu išsaugoti miesto komforto lygi- ir už visą tai nepermokėti? Čia kaip traktuojate- absoliutus blogis?

4. Sekate pasakas apie tipišką mulkį nieko nesuprantantį, bet apie viską tvirtą nuomonę turintį besistatantį vyriškį- ir nė neraustate. Na gal ne visada mulki- jei jau sugeba tokius pinigus užsidirbti, o ne iš banko pasiėmęs- švaistyti kur reikia nereikia. O ką patarsite daryti su PN monitoringu, kuris pateikia visai kitokius (realius) PN eksploatacinius kaštus?
Na ir argumentus pridedate- vien tik iš piršto laužtus (ir dar su pastaba „bet tai gyvenimas“). Tai kas Jūsų manymu ateityje turėtų išaiškėti- jau senų senovėje paaiškėjo, ir tvarkingai surikiuota lentelėse ir užtvirtinta nepriklausomų įstaigų parašais. Kas nori- nesunkiai gali susirasti. Kaip tik šios info nedalinu- reikia ir sau ką tai pasilikti...
O kad kiek sumoki, tą ir turi- tai jau ir darželinukai žino šiais laikais.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo EVOY©: 23 lapkričio 2010 - 23:41
QUOTE(Carbon @ 2010 11 23, 20:46)
Turiu nuosavo misko. Miska reikia valyti. Valant atsiranda malku. Jas ir kurenu. Kam man PN? Kad parduot malkas ir pirkt elektra?

Skamba lyg butu beda su malkom, nera geresnio budo jas utilizuoti kaip sudeginti kiauram name? Parduokite pertekliu Storaenso, tegu popieriaus pagamina! Dabar blogiausiom prognozem (Veikos namas eksperimentinis, bijodami atsakomybes prifarsiravo brendu, bereikalingai dujos islaidavo, todel ju 11proc nepriimu uz gera rezultata) PN pabrangs apie 10-15proc, bet energetinis poreikis kris apie 5-6kartus. Tai arba 10 kubu sukurensit arba 1.5-2kubo per sezona. Nebent pjovimas kapojimas stabeliavimas jums yra hobbi, tuomet viskas atsistoja i vietas...
Jei nenorite atsisakyti malku - PN tam nepriestarauja, tik tektu ju kieki sumazint, kaip minejau apie 5kartus, NEPERKANT ne 1kwh papildomai sildymui.
Papildyta:
QUOTE(Carbon @ 2010 11 23, 21:15)
Visiskai sutinku, kad nedera visu tempt ant vieno kurpalio. Todel nereiktu aiskint, kad PN yra panaceja.

Galima issireiksti dar griezciau - jei artimiausiu metu STR nukopins nuo vokisko atitikmens(arba pakoreguos truputi - i kuria puse? greiciausiai silumos izoliacijos gamintoju naudai!) PN bus ne panaceja bet NEISVENGIAMA BUTINYBE.
Jusu atveju su chaliavinem malkom irgi, tik labau komforto esme, ne islaidoms sildymui.
Atsakyti
Kartais taip naudinga 'pabraidyt po gailia rasa' - stai ka radau begulint angliskoj pievoj: http://www.celotex.co.uk/ (kazkodel nuorodos idet neleidzia)
Kas gali buti naudinga LT statytojams - jie turi atstovybe PL, o ir pati gamykla Ipswich, uoste is kur realu gauti super kaina 45HC i Klaipeda (su galimybe pristatyti i bet kuri Lietuvos taska). Kol kas info tik tiek, grizes namo pasistengsiu gauti kainininka ir imesiu SM. Pats puslapis labai informatyvus lyginant su konkurentu, kas su EN draugauja bus idomu pastudijuoti.

UK laikiau atsilikusia salim PN ir energijos taupymo srity, angliskas konservatizmas zudo - vaziuoji ir ant kas antro stulpo lozulgai: NO WIND TURBINES! KEEP Pennines turbine free! ir pan. (cia kalvota vietove, visiskai laukine, skurdi zole ir avys, vejuota - furas guldo ant sono, ideali vieta generatoriams). Pasidomejau, kaip sudeliotas draugu namas - buvo sokas. Didele stiklo siena(vitrina cia netinka - labiau panasu i dangoraizio fasada) is vakuuminio stiklo su U apie 3, sienose ir lubose kingspan ir rockwool, baseino(geros valios zaidyniu plaukimo bronza 1988) patalpa su rekuperatorium, dydis - dvidurio saldytuvo(nes baseinas lyg 25m dvieju taku). Kadangi seimoj £ pereboras - galvojau bus kiauras angliskas namas. Labai idomiai vietinis STR suformuotas - U suma negali buti maziau 15(pries 5 metus, dabar lyg 20) cia sienu, langu, stogo ir grindu. O keisciausia, kad tai sumodeliavo, surinko informacija ir profu padedama igyvendino moteriske nieko bendro neturinti su statyba...Iki tikro PN ten truksta, bet kad pries 5m statytas namas toks pazangus mane nustebino. Turi ir Smart house sistema, vis kitokios temos ir niekaip neprieinu paplepet kiek realiai kainavo ir kokia nauda.
Papildyta:
Dar papildant UK pazangiu namu tema: http://www.zerocarbo...Theconcept.aspx

Anglai labiau rupinasi CO2 emisija ir aplinka, kas man atrodo nereiksminga, bet finale siekia panasiu rezultatu - pigaus islaikymo, energetines nepriklausomybes ir naturalumo. Neabejoju, koncepcija labai patiks EVOY! smile.gif
Atsakyti
Nesuprantu tų, kurie čia šaukia, kad PN nesąmonė- tiesiog jei nepriimtina, tai ir nežiūrėkit į tą temą...Kam veltui gaišt laiką ir bandyt kažką įtikint.
g.gif

Carbon, o malkos labai brangsta . Kadangi ruošiam ne LT rinkai, tai ir gauti jų didelius kiekius sudėtinga- situacija ir čia neprognozuojama.
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2010 11 24, 11:10)
PN pabrangs apie 10-15proc, bet energetinis poreikis kris apie 5-6kartus. Tai arba 10 kubu sukurensit arba 1.5-2kubo per sezona...
... tik tektu ju kieki sumazint, kaip minejau apie 5kartus...

Truputi patikslinsiu: su sąlygą, jei tinkamai parinkta akumuliacinė talpa. Kitu atveju didelis % malkų bus sukūrenta veltui, ir malkų sunaudojimas nesumažės tiek kartų, kiek kartų sumažės namo šilumos nuostoliai. Tai daugiau mažiau liečia visas katilus- išskyrus tiesioginį šildymą elektra (elektriniai radiatoriai, infraredas ir t.t.). Kur tai turiu nuostolių paskaičiavimus visų rūšių katilams- atradęs įdėsiu.
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2010 11 24, 11:50)
Neabejoju, koncepcija labai patiks EVOY!

Gerai kad priminėte. Reikės įrašyti prie PN apibrėžimo, nes vis pamirštu akcentuoti. PN reikėtų traktuoti tik kaip tarpinę stotelę link Zero ar Plius namo. T.y.: projektuojant PN, reikia nepamiršti, kad anksčiau ar vėliau bus reikalinga vieta įkurdinti saulės kolektorius ir saulės jėgainę. Šiandien įsirengti rimtesnę saulės jėgainę- aišku nėra tinkamų sąlygų (galima sakyti jokių). Tačiau rytoj jos gali atsirasti- ir tam vertėtų būti tinkamai pasiruošus. Kas kita su saulės kolektoriais: vargu ar galima būtų tikėtis, kad valstybė rems šių sistemų įsigyjimą. O jei ir rems- tai tik „patikimesnius“ brendus.
Papildyta:
QUOTE(Vilienė @ 2010 11 24, 11:10)
Galima issireiksti dar griezciau - jei artimiausiu metu STR nukopins nuo vokisko atitikmens(arba pakoreguos truputi - i kuria puse? greiciausiai silumos izoliacijos gamintoju naudai!) PN bus ne panaceja bet NEISVENGIAMA BUTINYBE.

Galima papildyti austrų eilinio vartotojo Stefano žodžiais: „Das Passivhaus IST STANDARD, alles andere ist herkömmlich VON GESTERN“ (Tai PN yra ŠIANDIENINIS STANDARTAS, visa kita yra tik VAKARDIENA).
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo EVOY©: 24 lapkričio 2010 - 15:57
QUOTE(EVOY© @ 2010 11 24, 16:22)
Truputi patikslinsiu: su sąlygą, jei tinkamai parinkta akumuliacinė talpa. Kitu atveju didelis % malkų bus sukūrenta veltui, ir malkų sunaudojimas nesumažės tiek kartų, kiek kartų sumažės namo šilumos nuostoliai. Tai daugiau mažiau liečia visas katilus- išskyrus tiesioginį šildymą elektra (elektriniai radiatoriai, infraredas ir t.t.). Kur tai turiu nuostolių paskaičiavimus visų rūšių katilams- atradęs įdėsiu.

Sutinku tik is dalies- jei oponentas prareges ir imsis PN tai malku sumazes visu 100proc nes kkk ir pn dera kaip zydas ir kastuvas. smile.gif
Techniskai jus visiskai teisus del akumuliacines. Matet Shetlande kiek akumuliacine-4200l, GRP lyg stikloplastika reiskia.
Atsakyti
Kiek pakoregavau 10 Pasyvaus namo dogmų ieškantiems tikrojo tikėjimo:

1. Energijos poreikis šildymui ir karšto vandens ruošimui: mažiau 15 kWh/m² per metus.

2. Energijos poreikis vien tik šildymui: mažiau 10 kWh/m² per metus.

3. Bendras energijos suvartojimas: mažiau 120 kWh/m² per metus.

4. Sandarumas: ne daugiau n50 = 0,6/h.
Prie sudaryto 50 Pa viršslėgio, oras neturėtų pasikeisti daugiau kaip 0,6 vidaus tūrio per valandą.

5. Temperatūra patalpose vasarą: neturėtų sukilti daugiau nei 10 % (aukščiau 25°C).

6. Šiltinimo „normos manevrui“: U= 0,15-0,10 W/m²K / R= 6,5-10 m²K/W.
„Laisvė“ labai sąlyginė. Jei rinktis „silpnesnį“ šiltinimą- realiai nesusitaupo nė cento. Visą „sutaupymą“ šiltinant- tektų kompensuoti renkantis šildymo/vėdinimo sistemos išpildymą. Skaičiuojant ilgalaikio eksploatavimo bei vertės atstatymo kaštus- toks „sutaupymas“ turėtų riebų minuso ženklą.

7. Statybos pabrangimas (lyginant su Standartu): neturėtų viršyti 10 %.
Tai nėra sudėtinga pasiekti: jei projektavimo darbai seka tik po to, kai jau pasirinktos/pasidėliotos tarpusavyje derančios namo statybos technologijos- o ne jau paruoštam projektui už ausų pritempinėjamos PN technologijos.
Kitas momentas PN kainodaroje (gal net svarbiausias): kuo mažiau beprasmių išankstinių nusistatymų- tuo pigesnė PN statyba.

8. Kokiu būdu pasiekti visus anksčiau paminėtus rezultatus- nėra absoliučiai jokio skirtumo.
Visos statybos technologijos tinkamos/pritaikomos PN statybose.

9. Svarbiausi darbo įrankiai PN statybose: Kalkuliatorius ↔ Technologijų derinimas ↔ Planavimas iki smulkmenų.
Kuo mažiau improvizacijų bus statybos eigoje- tuo geresniu bus kainos/kokybės santykis.

10. Pasyvus namas- tėra bazė Zero/Plius technologijoms ateityje.
Projektuojant PN verta nepamiršti, kad anksčiau ar vėliau bus reikalinga vieta tinkamai įkurdinti saulės kolektorius ir saulės jėgainę.
Atsakyti
3.Bendras energijos suvartojimas: mažiau 120 kWh/m² per metus.

100m2 namui per metus bus 12000kwh arba 5400lt blink.gif
As savo kiauroj panasios kvadraturos sodyboj "prisuku" 3600kwh per metus arba 1620lt. Pridekim dar 1000 lt uz malkas - viso bus 2620lt pries 5400lt.
Kazko nesupratau? g.gif
P.S.Dar reiketu pridet 140lt uz du balionus suskystintu duju - valgyt verdu ir siluma issiskiria...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Carbon: 25 lapkričio 2010 - 16:02
QUOTE(Carbon @ 2010 11 25, 16:40)
3.Bendras energijos suvartojimas: mažiau 120 kWh/m² per metus.

100m2 namui per metus bus 12000kwh arba 5400lt  blink.gif
As savo kiauroj panasios kvadraturos sodyboj "prisuku" 3600kwh per metus arba 1620lt. Pridekim dar 1000 lt uz malkas - viso bus 2620lt pries 5400lt. 
Kazko nesupratau? g.gif
P.S.Dar reiketu pridet 140lt uz du balionus suskystintu duju - valgyt verdu ir siluma issiskiria...


Malkas labai nuosaikiai įkainojote. Kaune, prie Aleksoto turgaus, už štukyte gautumet dvi musmurgusias, mikroautobuso bazes, masinas... Noretusi paziureti, kiek kubu (kietmetriu) paleidziat per kamina uz ta 1000Lt. Neabejoju nepalyginamai su Aleksoto kainom...
Su dujom čia viskas ok, taip, jos šildo patalpas, tik neilgam. Sandariam name su rekuperacine vedinimo sistema tai būtų didele energijos balanso dalis.
Pabandykite savo namui pritaikyti likusius 9 punktus smile.gif Manau tobulejimui erdves apsčiai.
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2010 11 25, 19:17)
Malkas labai nuosaikiai įkainojote. Kaune, prie Aleksoto turgaus, už štukyte gautumet dvi musmurgusias, mikroautobuso bazes, masinas... Noretusi paziureti, kiek kubu (kietmetriu) paleidziat per kamina uz ta 1000Lt. Neabejoju nepalyginamai su Aleksoto kainom...
Su dujom čia viskas ok, taip, jos šildo patalpas, tik neilgam. Sandariam name su rekuperacine vedinimo sistema tai būtų didele energijos balanso dalis.
Pabandykite savo namui pritaikyti likusius 9 punktus smile.gif  Manau tobulejimui erdves apsčiai.


Kaip jau minejau anksciau, malkos is nuosavo misko.
Nors, reikia zinot is ko jas pirkt. biggrin.gif Panevezy kaimynas perka viena miskovezio sekcija 3m ilgio juodalksnio rastu uz 800lt.Pats susipjauna,susiskaldo.Man sodyboj tokio kiekio ziemai tikrai uztektu.
Taip ir nesupratau,kur PN toks elektros energijos kiekis sunaudojamas. g.gif Rekuperatorius?
Atsakyti
QUOTE(Carbon @ 2010 11 25, 19:53)
Kaip jau minejau anksciau, malkos is nuosavo misko.
Nors, reikia zinot is ko jas pirkt. biggrin.gif  Panevezy kaimynas perka viena miskovezio sekcija 3m ilgio juodalksnio rastu uz 800lt.Pats susipjauna,susiskaldo.Man sodyboj tokio kiekio ziemai tikrai uztektu.
Taip ir nesupratau,kur PN toks elektros energijos kiekis sunaudojamas.  g.gif Rekuperatorius?

Ka daryti likusiai Lietuvos daliai, kuri mišku nevaldo, arba tokiems tinginiams (nekenčiantiems kirvio bei pjuklo) kaip aš? smile.gif Ner šansųuž štuką su malkom prasisukt jokių.
Rašote sodyboj - ar tai nuolatinė gyvenama vieta ar tik pramogoms, savaitgaliais ir pan?
PN elektrą prisuka viskuo: tai šildymas elektra tiesiogiai (vienas iš variantu kai šildymo pereikis labai mažas), rekuperatorius, jei kokybiškas, daug neprisuka, bet ši bei tą, elektinė viryklė (gal ne pigiau už balionus dujų bet patogiau), skalbyklė, apšvietimas, džiovyklė, cirkuliaciniai šildymo bei saulės baterijų, visokiausi buitiniai prietaisai, etc. Visa tai reikia italpinti i užduotus rėmus.
Atsakyti