Įkraunama...
Įkraunama...

Lietuvių kalbos redaktorės

Šie tik keli pavyzdžiai iš daugelio leidžia manyti, kad <...>. Neskamba man blush2.gif Tai tik keli pavyzdžiai iš daugelio, bet jie leidžia manyti, kad <...>? g.gif
vadovaudamasi visuomenės ar net žmonijos geriausiais interesais. Autoriaus teigimu, yra toks terminas vertinys, bet man nerišlu. Gal visuomenei ar net žmonijai palankiausiais / tinkamiausiais interesais? g.gif naudingiausiais netinka, nes jau yra tame ilgame sakinyje.
atskleidė ir savo silpnąsias vietas, kurios vėliau buvo bandomos užkamšyti teorinėmis naujovėmis, kaip <...>. Turima galvoje, kad atsiskleidė tam tikros mokslo srities silpnosios vietos. Gal išvis keisti trūkumais? Pradinis variantas dar buvo paramstyti, bet man nei tas, nei užkamšyti nepatinka. Pagrįsti iškreiptų prasmę, gal sustiprinti? palaikyti? g.gif
amorfiniai judėjimai. Ar aišku? Turimi galvoje nepastovūs, beformiai judėjimai (daugiausia įvairios sektos).
turi giluminį, taip pat ir etimologinį ryšį. Esminis būtų netikslu, norima pasakyti, kad tas ryšys nėra akivaizdžiai matomas. Yra glaudžiai, taip pat ir etimologiškai susiję? g.gif
[tam tikro proceso] tikimybės susiaurėjusios schmoll.gif Tikimybė sumažėjusi? g.gif
Atsakyti
QUOTE(Vitalija @ 2010 11 24, 19:06)
ikigimdyminės diagnostikos metodai (= diagnostikos iki gimdymo metodai?).

drinks_cheers.gif
visų pirma turi iškelti ... išlikimo problemą ir šiuo pagrindu kurti <...>. Pagal „Kanceliarinės kalbos patarimus“ pagrindas tokia reikšme lyg ir vartojamas. Ar kanceliariška ir geriau keisti remiantis tuo ir pan.?

gal geriau keisti unsure.gif
mechanicistinis požiūris į žmogų; mechanicistinė samprata g.gif

spėju, kad mechanistinis,-ė unsure.gif
Gramatinant vyrišką asmenvardį Sgreccia bus ko? – Sgreccios? g.gif

Sudėtingas ir niekur neaptartas atvejis g.gif
Jei asmuo turi ne vieną, o, pavyzdžiui, tris vardus, visi jie turi būti minimi tekste? Pavyzdžiui, Herbertas Lionelis Adolphusas Hartas. O gal užtenka Herbertas L. A. Hartas?

Nežinau, ar čia yra kokia taisyklė - gal arba visus vardus rašyti pilnai arba nė vieno ax.gif
Ar vartojama teisinėje apyvartoje (įtvirtinamos tam tikros formuluotės)? unsure.gif Vartosenoje? unsure.gif

Teisės sistemoje g.gif
pirmenybė teikiama vietinėms strategijoms, skirtoms apginti specialius interesus, kurti (= daugiausia koncentruojamasi į vietinių strategijų, ginančių specialius interesus, kūrimą? unsure.gif).

pirmenybė teikiama vietinėms strategijoms, kuriomis siekiama apginti specialius interesus...
Papildyta:
QUOTE(Vitalija @ 2010 11 28, 22:17)
Turiu ir naują klausimą blush2.gif malthusinis unsure.gif TTŽ yra maltusizmas. Koks turėtų būti būdvardis, ar ne su -istinis, kaip komunizmas ir kt. pan. g.gif

maltusistinis unsure.gif
Papildyta:
QUOTE(Vitalija @ 2010 11 29, 19:30)
Šie tik keli pavyzdžiai iš daugelio leidžia manyti, kad <...>. Neskamba man blush2.gif Tai tik keli pavyzdžiai iš daugelio, bet jie leidžia manyti, kad <...>? g.gif

O kokia čia mintis turi būti?
vadovaudamasi visuomenės ar net žmonijos geriausiais interesais. Autoriaus teigimu, yra toks terminas vertinys, bet man nerišlu. Gal visuomenei ar net žmonijai palankiausiais / tinkamiausiais interesais? g.gif naudingiausiais netinka, nes jau yra tame ilgame sakinyje.

O koks originalus tas terminas?
atskleidė ir savo silpnąsias vietas, kurios vėliau buvo bandomos užkamšyti teorinėmis naujovėmis, kaip <...>. Turima galvoje, kad atsiskleidė tam tikros mokslo srities silpnosios vietos. Gal išvis keisti trūkumais? Pradinis variantas dar buvo paramstyti, bet man nei tas, nei užkamšyti nepatinka. Pagrįsti iškreiptų prasmę, gal sustiprinti? palaikyti? g.gif

gal šalinti?
amorfiniai judėjimai. Ar aišku? Turimi galvoje nepastovūs, beformiai judėjimai (daugiausia įvairios sektos).

neformalūs?
turi giluminį, taip pat ir etimologinį ryšį. Esminis būtų netikslu, norima pasakyti, kad tas ryšys nėra akivaizdžiai matomas. Yra glaudžiai, taip pat ir etimologiškai susiję? g.gif

Gal ir neblogai ax.gif
[tam tikro proceso] tikimybės susiaurėjusios schmoll.gif Tikimybė sumažėjusi? g.gif

drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(Sophi @ 2010 11 29, 20:22)
O kokia čia mintis turi būti?
Kalbama apie tai, kad negalima aklai pasitikėti mokslo tyrimais, t. y. reikia įvertinti ir jų galimas neigiamas socialines pasekmes. Pateikiami keli konkretūs pavyzdžiai. Manau, kad galima keisti taip, kaip pirma rašiau.
O koks originalus tas terminas?
Nežinau ax.gif Jei bus proga, paklausiu. Kalbama apie tą patį: tam tikra mokslo sritis turi užkirsti kelią atvejams, kai mokslo pažanga gali turėti neigiamą poveikį visuomenei. Vadovaujamasi visuomenės ar net žmonijos geriausiais interesais ax.gif
gal šalinti?
g.gif Turima galvoje, kad tam tikra mokslo kryptis, nors išryškėjo silpnosios jos vietos, gyvavo tik dėl to, jog buvo „paramstoma“, „užkamšoma“ tam tikromis naujomis teorijomis.

AČIŪ 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(Vitalija @ 2010 11 24, 20:24)
Per du kartus, gal bus lengviau cituoti blush2.gif
augimas = plėtra ar yra koks niuansas? g.gif Kalbama apie tam tikro proceso augimą.
Čia slypi nemažos tyrimų ir atradimų galimybės (= Kyla? schmoll.gif).
po naujų judėjimų, turėjusių gana aiškų sociologinį pobūdį, atėjo <...>. Ar bent gramatiškai taisyklinga? g.gif 
Kaip gramatinti pavardę Witte (Johnas Witte'as?). Nežinau, ar e gale tariama blush2.gif Jei amerikietis, turbūt netariama? unsure.gif
nustatant etines gaires problemų sprendime. Sprendimo procese? g.gif
Čia slypėtų gana žymios tolimesnių įžvalgų galimybės, kurios galėtų būti jau kitos studijos dalyku (= Tai skatintų tolesnes įžvalgas, bet tai jau kitos studijos objektas? unsure.gif).
Ar tam tikras reiškinys gali būti neišraunamas iš žmogaus ir bendruomenės gyvenimo? g.gif Neatsiejamas nuo? g.gif
Taip pat ar gali mokslas iš vienos srities „nudreifuoti“ į kitą? Moksliniame tekste gal nelabai?

Gal dar į šiuos užmestum akį blush2.gif Dar aktualu blush-anim-cl.gif
Atsakyti
QUOTE(Vitalija @ 2010 11 24, 20:24)
augimas = plėtra ar yra koks niuansas? g.gif Kalbama apie tam tikro proceso augimą.

g.gif Augimas man gal labiau su vystymusi sietųsi unsure.gif Plėtra - į plotį, vystymasis - į gylį.
Čia slypi nemažos tyrimų ir atradimų galimybės (= Kyla? schmoll.gif).

Kyla man nepatinka schmoll.gif Koks kontekstas?
po naujų judėjimų, turėjusių gana aiškų sociologinį pobūdį, atėjo <...>. Ar bent gramatiškai taisyklinga? g.gif 

Ne schmoll.gif Po naujų sociologinio? (ne socialinio?) pobūdžio judėjimų atėjo...
Kaip gramatinti pavardę Witte (Johnas Witte'as?). Nežinau, ar e gale tariama blush2.gif Jei amerikietis, turbūt netariama? unsure.gif

Turbūt, kad ne unsure.gif
nustatant etines gaires problemų sprendime. Sprendimo procese? g.gif

Ne schmoll.gif Problemų sprendimo gaires...
Čia slypėtų gana žymios tolimesnių įžvalgų galimybės, kurios galėtų būti jau kitos studijos dalyku (= Tai skatintų tolesnes įžvalgas, bet tai jau kitos studijos objektas? unsure.gif).

drinks_cheers.gif
Ar tam tikras reiškinys gali būti neišraunamas iš žmogaus ir bendruomenės gyvenimo? g.gif Neatsiejamas nuo? g.gif

g.gif Priklauso nuo to, kas norima pasakyti...
Taip pat ar gali mokslas iš vienos srities „nudreifuoti“ į kitą? Moksliniame tekste gal nelabai?

Visiškai netinka.

Papildyta:
Kalbama apie tai, kad negalima aklai pasitikėti mokslo tyrimais, t. y. reikia įvertinti ir jų galimas neigiamas socialines pasekmes. Pateikiami keli konkretūs pavyzdžiai. Manau, kad galima keisti taip, kaip pirma rašiau.

g.gif Kažkokia prieštaringa mintis išeina - jei pavyzdžių yra daug, tai jau savaime aišku, kas ir kaip. O tas leidžia manyti man reiškia spėjimą...
Nežinau. Jei bus proga, paklausiu. Kalbama apie tą patį: tam tikra mokslo sritis turi užkirsti kelią atvejams, kai mokslo pažanga gali turėti neigiamą poveikį visuomenei. Vadovaujamasi visuomenės ar net žmonijos geriausiais interesais

Nesuprantu, ką reiškia geriausi interesai. Ar yra blogiausi? Gal svarbiausi?
Turima galvoje, kad tam tikra mokslo kryptis, nors išryškėjo silpnosios jos vietos, gyvavo tik dėl to, jog buvo „paramstoma“, „užkamšoma“ tam tikromis naujomis teorijomis.

Tai gal papildoma?
Atsakyti
QUOTE(Sophi @ 2010 11 30, 19:38)
g.gif Augimas man gal labiau su vystymusi sietųsi unsure.gif Plėtra - į plotį, vystymasis - į gylį.
O pats žodis augimas vartotinas panašiame kontekste (tam tikro proceso augimas)?
Kyla man nepatinka schmoll.gif  Koks kontekstas?
Kalbama apie tai, kad tam tikroje mokslo srityje atsiranda didelės tyrimų ir atradimų galimybės. O jei Tai skatina gausius tyrimus ir atradimus? unsure.gif
Ne schmoll.gif Po naujų sociologinio? (ne socialinio?) pobūdžio judėjimų atėjo...
Gal ir socialinio, reikės paklausti, kaip originale, nes verstas tekstas.
Visiškai netinka.
„Nudreifuoti“ (= pereiti? persikelti? g.gif).
Nesuprantu, ką reiškia geriausi interesai. Ar yra blogiausi? Gal svarbiausi?
Angliškai the best interest of society. Kol kas parašiau vadovaujamasi visuomenei palankiausiais interesais.

AČIŪ!!!
Tarpdisciplininės teisės studijos (t. y. į teisės studijas įtraukiamos antropologijos, literatūros, aplinkos ir kt. studijos). tarpdisciplininį dėl hibridinės darybos siūloma keisti tarpdalykiniu, bet kaip priprasta tarpdisciplininis blush2.gif Kur nors plačiau apie tai rašoma?
Beje, ar patvarkymus paliekat rolleyes.gif DLKŽ yra, bet dar dabar pamenu, kaip darbe buhalterė, gavusi patvarkymus iš anstolių, juokdavosi. Daugeliui šis žodis tik atitinkamas asciacijas kelia bigsmile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vitalija: 30 lapkričio 2010 - 21:32
QUOTE(Vitalija @ 2010 11 30, 21:31)
Tarpdisciplininės teisės studijos (t. y. į teisės studijas įtraukiamos antropologijos, literatūros, aplinkos ir kt. studijos). tarpdisciplininį dėl hibridinės darybos siūloma keisti tarpdalykiniu, bet kaip priprasta tarpdisciplininis blush2.gif Kur nors plačiau apie tai rašoma?

g.gif bet, kad mes disciplinos šia reikšme jau nelabai turim, tai man atrodytų, kad vis dėlto tarpdalykinis ax.gif
Beje, ar patvarkymus paliekat rolleyes.gif DLKŽ yra, bet dar dabar pamenu, kaip darbe buhalterė, gavusi patvarkymus iš anstolių, juokdavosi. Daugeliui šis žodis tik atitinkamas asciacijas kelia bigsmile.gif

Pirmą kartą tokį žodį girdžiu blush2.gif Ką jis reiškia?
Atsakyti
O pats žodis augimas vartotinas panašiame kontekste (tam tikro proceso augimas)?

Sakyčiau, kad nelabai.
Kalbama apie tai, kad tam tikroje mokslo srityje atsiranda didelės tyrimų ir atradimų galimybės. O jei Tai skatina gausius tyrimus ir atradimus?

g.gif Gal tiesiog yra daug... galimybių....
„Nudreifuoti“ (= pereiti? persikelti?).

Taip, gal pereiti unsure.gif
Angliškai the best interest of society. Kol kas parašiau vadovaujamasi visuomenei palankiausiais interesais.

Gal didžiausi?
Atsakyti
Laba diena,

įdomu, kuris antraštės variantas būtų geresnis (ir kodėl):
Kaulų ir raumenų sistemos pažeidimų prevencija vynuogininkystėje ar
Apsauga nuo kaulų ir raumenų sistemos pažeidimų vynuogininkystėje?

Labai ačiū 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Sophi @ 2010 12 01, 20:34)

QUOTE(Sophi @ 2010 12 01, 20:50)

DĖKUI 4u.gif
Na, patvarkymas reikšme potvarkis. Keisčiau potvarkis, nurodymas ir nesukčiau galvos, bet DLKŽ tai yra, net su pavyzdžiu: Administracinis patvarkymas.
Ir čia http://ualgiman.dtiltas.lt/r.html parėdymus siūlo keisti patvarkymais.
Atsakyti
QUOTE(Lijundra63 @ 2010 12 02, 16:39)
Laba diena,

įdomu, kuris antraštės variantas būtų geresnis (ir kodėl):
Kaulų ir raumenų sistemos pažeidimų prevencija vynuogininkystėje ar
Apsauga nuo kaulų ir raumenų sistemos pažeidimų vynuogininkystėje?

Labai ačiū  4u.gif

g.gif Nelabai man aiškūs abu variantai - apie ką ten bus kalbama?

QUOTE(Vitalija @ 2010 12 02, 17:12)
Na, patvarkymas reikšme potvarkis. Keisčiau potvarkis, nurodymas ir nesukčiau galvos, bet DLKŽ tai yra, net su pavyzdžiu: Administracinis patvarkymas.
Ir čia http://ualgiman.dtiltas.lt/r.html parėdymus siūlo keisti patvarkymais.

Tai gal viskas su juo gerai unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Sophi @ 2010 12 02, 20:15)
g.gif Nelabai man aiškūs abu variantai - apie ką ten bus kalbama?

Kaip suprantu, turėtų būti kalbama apie tai, ką reikia daryti ir kaip elgtis, jei dirbdamas vynuogyne nenori susirgti kaulų ir raumenų sistemos ligomis g.gif nors asmeniškai man prevencija ir apsauga nėra vienas ir tas pats ax.gif
Atsakyti
QUOTE(AŠA @ 2010 12 02, 21:52)
Kaip suprantu, turėtų būti kalbama apie tai, ką reikia daryti ir kaip elgtis, jei dirbdamas vynuogyne nenori susirgti kaulų ir raumenų sistemos ligomis g.gif nors asmeniškai man prevencija ir apsauga nėra vienas ir tas pats ax.gif

Prefencija man =profilaktika ax.gif
Atsakyti