Įkraunama...
Įkraunama...

Lietuvių kalbos redaktorės

Sveikos redaktorės,

norėčiau pasitikslinti, ar galima sakyti: realizuoti save toje srityje, kurioje gali pasiekti aukštumų. Labiausiai domina pasakymas realizuoti save. O gal dar yra kokių klaidų šiame sakinyje. Dėkui labai už informaciją.
Atsakyti
QUOTE(Orixe @ 2011 10 30, 17:07)
Sveikos redaktorės,

norėčiau pasitikslinti, ar galima sakyti: realizuoti save toje srityje, kurioje gali pasiekti aukštumų.  Labiausiai domina pasakymas realizuoti save. O gal dar yra kokių klaidų šiame sakinyje. Dėkui labai už informaciją.

Ką jūs norite pasakyti šiuo sakiniu - kokią mintį?
realizuoti save galima vertinti dvejopai: 1) puristiškai – sakyti, kad toks pasakymas lk negalimas; turi būti išreikšti save; 2) blaiviai - kaip normalų pasakymą, kurio variantas galėtų būti ir realizuotis 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Sophi @ 2011 10 30, 19:09)
Ką jūs norite pasakyti šiuo sakiniu - kokią mintį?
realizuoti save galima vertinti dvejopai: 1) puristiškai – sakyti, kad toks pasakymas lk negalimas; turi būti išreikšti save; 2) blaiviai - kaip normalų pasakymą, kurio variantas galėtų būti ir realizuotis 4u.gif

realizuoti save – čia turima omenyje atskleisti savo gabumus, įgūdžius. Tuomet šiuo atveju turbūt geriau vartoti išreikšti save?
Atsakyti
Ką reiškia realizuoti save aš suprantu - man ne visai aiški viso pasakymo realizuoti save toje srityje, kurioje gali pasiekti aukštumų prasmė rolleyes.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sophi: 30 spalio 2011 - 19:47
QUOTE(Sophi @ 2011 10 29, 19:30)
Kaip vertinat užsiėmimą?

Ačiū!

„Kanceliarinės kalbos patarimuose“ rašoma: Nevartoti konkretiems veiklos renginiams nusakyti; tam teiktinesni atitinkamos reikšmės žodžiai – kùrsai, pratýbos, pãskaitos, repetìcijos, seminãrai ir pan.

Leidinyje „Kalbos konsultacijos“: Reikėtų vartoti konkrečius žodžius: „kursai“, „pamokos“, „pratybos“; aukštosiose mokyklose – „paskaitos“, „seminarai“, „laboratoriniai darbai“. Jei reikia apibendrinamosios reikšmės, pateisinama ir „užsiėmimai“.

http://www.lki.lt/lk...t...mas&kuris=3
Jeigu žodis „užsiėmimas“ netinka, kaip pavadinti seminaro dalis: „A. ves 5-ąjį seminaro užsiėmimą“?
„A. ves 5-ąją seminaro pamoką“, ne klaida ir „5-ąjį užsiėmimą“.

Tekste kalbama apie meno mokyklą. Galima būtų taisyti „piešimo pratybos“, bet ar ten tik pratybos buvo, nežinau. O jei ir teorinė dalis? g.gif
Atsakyti
QUOTE(Sophi @ 2011 10 30, 20:46)
Ką reiškia realizuoti save aš suprantu - man ne visai aiški viso pasakymo realizuoti save toje srityje, kurioje gali pasiekti aukštumų prasmė rolleyes.gif

Mano manymu, šio sakinio prasmė: parodyti savo sugebėjimus toje srityje, kuri leidžia įgyvendinti naujus planus, pasiekti tikslą, daryti karjerą ir kt.
p.s. ar galima žodį stebėtina vartoti reikšme keista?
Dėkui Jums labai už konsultaciją.
Atsakyti
QUOTE(Orixe @ 2011 10 31, 14:07)
Mano manymu, šio sakinio prasmė: parodyti savo sugebėjimus toje srityje, kuri leidžia įgyvendinti naujus planus, pasiekti tikslą, daryti karjerą ir kt.

mano nuomone, tas pasakymas to nereiškia schmoll.gif
p.s. ar galima žodį stebėtina vartoti reikšme keista?

ne.
Atsakyti
QUOTE(Vitalija @ 2011 10 31, 10:02)
Tekste kalbama apie meno mokyklą. Galima būtų taisyti „piešimo pratybos“, bet ar ten tik pratybos buvo, nežinau. O jei ir teorinė dalis? g.gif

Manau, tinka ten užsiėmimas.
Atsakyti
QUOTE(Sophi @ 2011 10 31, 14:57)
Manau, tinka ten užsiėmimas.

Dėkui.

..., Žemėje išnyktų <...> rūšis.
žemėje juk turėtų būti mažąja? Pagal 1 punktą http://ualgiman.dtil...avadinimai.html
Atsakyti
QUOTE(Vitalija @ 2011 11 02, 13:46)
..., Žemėje išnyktų <...> rūšis.
žemėje juk turėtų būti mažąja? Pagal 1 punktą http://ualgiman.dtil...avadinimai.html

Pritarčiau 4u.gif
Atsakyti
Europos dinozauras 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Sophi @ 2011 11 02, 14:14)

aciuks.gif

...jų pH šarminė, todėl <...>. Suabejojau dėl giminės unsure.gif Tekste niekur neįvardyta. Kalbama apie žmogaus organizmą. Pagal http://www.vlkk.lt/lit/2454 gal vyr. g. reikėtų? unsure.gif

„Šiaurės Atėnuose“ yra straipsnis „Trečia akis“. Redaktorė apie redaktorius.
Atsakyti