Mano ataskaita...
2010-aisiais perskaiciau
74 knygas, is ju 13 lietuviu kalba, 6 - rusu, 8 - olandu, likusias - angliskai. Metu pradzioje duoto pazado pradeti skaityti prancuziskai, deja, taip ir neivykdziau... dar blogiau, ir sios kalbos pamokas visai uzmeciau

Su antruoju pazadu, pratesti pazinti su siuolaikine lietuviu literatura, sekesi kiek geriau - per praejusius metus perskaiciau 11 lietuviu autoriu knygu, tame tarpe keturis romanus, kitos knygos - eseistika ir kelioniu istorijos. Kiek knygu isigijau, neskaiciavau, bet panasu, kad ne maziau negu perskaiciau, nes dar neskaitytu sarasas niekaip netrumpeja...
Metu knyga -
Dorris Lessing "The Golden Notebook" (Auksinis sasiuvinis). Gili, talpi, daugiasluoksne knyga, kritikos nepelnytai isprausta i jai gerokai per siaurus "feminizmo biblijos" remus.
Lietuviskos metu knygos (abi sio titulo nusipelniusios uz pasakojimo siltuma ir subtiluma):
Judita Vaiciunaite "Mabre viesbutis",
Ruta Oginskaite "Nes nezinojau, kad tu nezinai".
Istrigusios, sukretusios, sujaudinusios, ar tiesiog daug skaitymo malonumo suteikusios knygos:
H.Murakami "Negailestinga stebuklu salis ir pasaulio galas" - sia knyga skaiciau pacioje metu pradzioje, bet iki siol prisimenu Pasaulio Galo skaudu liudesi ir Negailestingos stebuklu salies fantasmagorija, bei puikia tu dvieju priesybiu harmonija.
I.Bunin "Tamsios alejos" - magiskai nostalgiska knyga apie neissipildziusia meile.
P.Sanajev "Palaidokite mane uz plintuso" - labai juokinga labai nejuokingo turinio knyga apie dusinancia ir zlugdancia meile (?). Istrigo turbut ilgam.
O.Pamuk "Stambulas" - po sios knygos isimylejau Stambula. Turbut daug pasaulio miestu nusipelno tokios nostalgiskos odes, bet ne visiems taip pasiseka, kaip pasiseke Stambului.
V.Woolf "Bangos" - nepaprastai poetiska knyga, uzburusi mane savo skambesiu.
R.Granauskas "Rukas virs sleniu" - puikus lietuvisko psichologinio romano pavyzdys. Tiesiog atgaiva sielai.
H.Mulisch "Pasikesinimas" - taupus, jautrus ir subtilus pasakojimas apie kara ir apie kasdienius pasirinkimus bei ju netiketas ir lemtingas pasekmes.
Metu atradimas - lietuviskoji eseistika. Ypac Radvilaviciute ir Navakas.
Metu nusivylimai:M.Barbery "Ezio elegancija" - per daug intelektualiu pretenziju.
O.Pamuk "Mano vardas Raudona" - per daug pasikartojimu, per daug smulkmenisku islamiskojo meno virtuves aprasymu, per mazai demesio siuzetui (juk vis delto detektyvas...).
A.McCall Smith "Pirmoji moteru sekliu agentura" - gal tiesiog per daug tikejausi po jusu atsiliepimu, bet man pasirode labai primityvu, visom prasmem.
Neivykdytas metu pazadas - Marcel Proust "Zydinciu mergaiciu seselyje". Iveikiau mazesniaja puse ir nebeturejau istvermes skaityti toliau. Bet nuograuza si knyga tikrai neliks, kada nors jos vel imsiuosi.
Metu netiketumas - Stieg Larsson "Millennium" trilogija. Nesitikejau, kad taip itrauks ir kad suteiks sitiek skaitymo malonumo.
Metu nuograuzos:"Sovremennaja russkaja proza" - gal netinkamu laiku skaiciau si siuolaikiniu ir dar neisgarsejusiu Rusijos rasytoju apsakymu rinkini, bet man buvo nyku...
H.Mankell "Italiski batai" - mielai skaitau sio autoriaus Valanderio serija, bet sita knyga (ji ne apie Valanderi) buvo tiesiog... apie nieka. Tepajegiau ipuseti.
A.Gavalda "Guodeja" - numeciau net gerai nepradejusi, suerzinta chaotisko stiliaus, ir kazkkodel visai nenoriu prie jos dar kada nors grizti.
H.Ying "Sanchajaus konkubine" - tiesiog nuobodus nesusipratimas, nors pagal anotacija turejo buti idomi egzotiska istorija apie Sanchajaus mafija.