Įkraunama...
Įkraunama...

Knygų skaitytojų klubas, 71 tema

Su Naujais metais visas klubietes ir kad jie būtų knygingesni visom prasmėms negu praeiti mirksiukas.gif

Oi, žiūriu jūs perskaitot tuntais knygų doh.gif Aš tikrai nesu tokia spartuolė-nors skaitau kasdien, bet labai dažnai užeina bele-ko skaitymo laikotarpiai-tai tada nuklystu į visokius sveiko gyvenimo būdo, interjero ar dvasinių praktikų knygas...Arba šiaip kokius žurnalinius skaitalus blush2.gif

Pernai ir pirkti stengiausi mažiau-ai-minimalizmo priepuoliai, nieks netelpa į lentynas, o ir šiaip su savo tempais kažin ar spėsiu kada perskaityt bent jau tai, ką jau turiu.. Vis gi, suvedžiau dabar savo knygų buhalteriją, atgaminau viską kas skaityta-nes buvo toks įspūdis, kad visai nieko doro neperskaičiau-bet pasirodo, kad vis gi perskaičiau-net daugiau negu pernai...
Tad bandau reziumuot..

Metų knyga – O. Pamukas „Stambulas“-man tai buvo metų knyga vien dėl to, kad labai ilgai ją skaičiau-bet su malonumu smile.gif
Metų atradimas – Alvtegen ir jos knygos, ypač "Išdavystė", "Gėda", "Dingusi"
Metų gražiausioji – M. Tournier „Kasparas, Melchioras ir Baltazaras“.
Metų lietuviška knyga – K. Sabaliauskaitė "Silva Rerum"-galėtų būt ir prie atradimų..
Metų mieliausia – J. Vaičiūnaitė "Mabre viešbutis"
Metų keisčiausia – Ali Smith „Pasaulio viešbutis“
Metų nusivylimas - Anatolij Toss "Amerikietiška istorija"
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo svetima: 03 sausio 2011 - 14:36
Su Naujaisiais Metais, mielosios knyges! Geru, laimingu, sekmingu, knygingu 2011-uju! 4u.gif

Labai smagu ir idomu skaityti jusu metines ataskaitas... bigsmile.gif Maniske dar noksta, o tuo tarpu - apie paskutines perskaitytas anu metu knygas.

Sarah Waters "The Night Watch" (Naktine sargyba). Knyga apie II pasaulini kara, apie keliu jame dalyvavusiu (uzfronteje) moteru likimus, apie lesbijietiska meile - apskritai apie meile, apie jos kelius ir klystkelius. Neiprasta siuzeto forma: pasakojimas pradedamas nuo pabaigos, antrojoje dalyje griztama keliais metais atgal, o treciojoje (trumpiausioje) papasakojama kiekvienos istorijos pradzia. Tas kalbejimas uzuominomis, nepaaiskinant, kas gi ten is tiesu ivyko ir kaip viskas prasidejo, is pradziu siek tiek erzino. O paskui pagalvojau - juk ir gyvenime dazniausiai buna taip pat, kai sutinki nauja zmogu, retai kada is karto isgirsti visa jo istorija, paprastai viska suzinai palaipsniui, po trupineli, ir kaskart suzinojus kazka naujo, pervertini tai, ka jau zinojai, girdejai, pastebejai. Po sio "nusvitimo" susierzinimas dingo ir priemiau autores zaidimo taisykles. Apskritai knyga patiko, nors tradiciskai "idomia" jos nevadinciau, nes heroju gyvenimas per daug bespalvis, per daug beviltiskas, jame daug praradimu, bet mazai aktyvios dramos - is pirmo zvilgsnio viskas labai jau pilka ir kasdieniska. Bet tai tik is pirmo zvilgsnio... Rekomenduoju.

Anna Gavalda "As noriu, kad manes kas nors kur nors lauktu". Patiko. Kai kurie apsakymai net labai patiko, nors kiti silpnesni. Kol kas geriausia is visu skaitytu sios autores knygu.
Atsakyti
QUOTE(Forget @ 2011 01 03, 12:42)
Su naujais visas!

Straipsnis apie mūsų kalbos redaktorius:
http://www.lrytas.lt...a-lietuvoje.htm

Nejaugi iš tikrųjų žodis "pacukas" yra lietuviškas? Negaliu patikėti... schmoll.gif
Nu tikrai lietuvių kalbos žodyne radau. doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo giluze: 03 sausio 2011 - 15:17
QUOTE(giluze @ 2011 01 03, 16:14)
Nejaugi iš tikrųjų žodis "pacukas" yra lietuviškas? Negaliu patikėti...  schmoll.gif

http://vlkk.lt/lit/6711

šiaip, dauguma to straipsnio pavyzdžių man kelia abejonę ir šiaip, kvepia Napoleono kompleksu
Atsakyti
QUOTE(marakeš @ 2011 01 03, 16:19)
http://vlkk.lt/lit/6711

šiaip, dauguma to straipsnio pavyzdžių man kelia abejonę ir šiaip, kvepia Napoleono kompleksu

Man tai kvepia tuo, kad nepavyko mergaitei pašokdinti leidyklos rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Forget @ 2011 01 03, 16:27)
Man tai kvepia tuo, kad nepavyko mergaitei pašokdinti leidyklos  rolleyes.gif

Kartais ir leidyklas reikia pašokdinti. Blogiausia tik tai, kad niekaip jos nesišokdina. Neprieštaraučiau, pvz., jei kas "Obuolio" leidyklą pagąsdintų. lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Forget @ 2011 01 03, 16:27)
Man tai kvepia tuo, kad nepavyko mergaitei pašokdinti leidyklos  rolleyes.gif

na, taip smile.gif
bet o rimtai — bijai redaktorių-neik į mišką. nunešk rankraštį į kokį „Cikloną“, susimokėk 5 štukas ir išleis tau tą knygą, su visais pacukais.
Atsakyti
QUOTE(klopedija @ 2011 01 02, 19:13)
Nepamirštam!
Sausio 4 d. po 16 val. renkamės į kalėdinį meet`ą Bernelių smuklėje, Donelaičio g.!
  000054.gif  mirksiukas.gif

tikiuosi Kaledu senis palauks veliau prisijungsianciu blush2.gif newyear.gif
Atsakyti
Mano ataskaita... ax.gif

2010-aisiais perskaiciau 74 knygas, is ju 13 lietuviu kalba, 6 - rusu, 8 - olandu, likusias - angliskai. Metu pradzioje duoto pazado pradeti skaityti prancuziskai, deja, taip ir neivykdziau... dar blogiau, ir sios kalbos pamokas visai uzmeciau blush2.gif Su antruoju pazadu, pratesti pazinti su siuolaikine lietuviu literatura, sekesi kiek geriau - per praejusius metus perskaiciau 11 lietuviu autoriu knygu, tame tarpe keturis romanus, kitos knygos - eseistika ir kelioniu istorijos. Kiek knygu isigijau, neskaiciavau, bet panasu, kad ne maziau negu perskaiciau, nes dar neskaitytu sarasas niekaip netrumpeja... doh.gif

Metu knyga - Dorris Lessing "The Golden Notebook" (Auksinis sasiuvinis). Gili, talpi, daugiasluoksne knyga, kritikos nepelnytai isprausta i jai gerokai per siaurus "feminizmo biblijos" remus.

Lietuviskos metu knygos (abi sio titulo nusipelniusios uz pasakojimo siltuma ir subtiluma):
Judita Vaiciunaite "Mabre viesbutis",
Ruta Oginskaite "Nes nezinojau, kad tu nezinai".

Istrigusios, sukretusios, sujaudinusios, ar tiesiog daug skaitymo malonumo suteikusios knygos:
H.Murakami "Negailestinga stebuklu salis ir pasaulio galas" - sia knyga skaiciau pacioje metu pradzioje, bet iki siol prisimenu Pasaulio Galo skaudu liudesi ir Negailestingos stebuklu salies fantasmagorija, bei puikia tu dvieju priesybiu harmonija.
I.Bunin "Tamsios alejos" - magiskai nostalgiska knyga apie neissipildziusia meile.
P.Sanajev "Palaidokite mane uz plintuso" - labai juokinga labai nejuokingo turinio knyga apie dusinancia ir zlugdancia meile (?). Istrigo turbut ilgam.
O.Pamuk "Stambulas" - po sios knygos isimylejau Stambula. Turbut daug pasaulio miestu nusipelno tokios nostalgiskos odes, bet ne visiems taip pasiseka, kaip pasiseke Stambului.
V.Woolf "Bangos" - nepaprastai poetiska knyga, uzburusi mane savo skambesiu.
R.Granauskas "Rukas virs sleniu" - puikus lietuvisko psichologinio romano pavyzdys. Tiesiog atgaiva sielai.
H.Mulisch "Pasikesinimas" - taupus, jautrus ir subtilus pasakojimas apie kara ir apie kasdienius pasirinkimus bei ju netiketas ir lemtingas pasekmes.

Metu atradimas - lietuviskoji eseistika. Ypac Radvilaviciute ir Navakas.

Metu nusivylimai:
M.Barbery "Ezio elegancija" - per daug intelektualiu pretenziju.
O.Pamuk "Mano vardas Raudona" - per daug pasikartojimu, per daug smulkmenisku islamiskojo meno virtuves aprasymu, per mazai demesio siuzetui (juk vis delto detektyvas...).
A.McCall Smith "Pirmoji moteru sekliu agentura" - gal tiesiog per daug tikejausi po jusu atsiliepimu, bet man pasirode labai primityvu, visom prasmem.

Neivykdytas metu pazadas - Marcel Proust "Zydinciu mergaiciu seselyje". Iveikiau mazesniaja puse ir nebeturejau istvermes skaityti toliau. Bet nuograuza si knyga tikrai neliks, kada nors jos vel imsiuosi.

Metu netiketumas - Stieg Larsson "Millennium" trilogija. Nesitikejau, kad taip itrauks ir kad suteiks sitiek skaitymo malonumo.

Metu nuograuzos:
"Sovremennaja russkaja proza" - gal netinkamu laiku skaiciau si siuolaikiniu ir dar neisgarsejusiu Rusijos rasytoju apsakymu rinkini, bet man buvo nyku...
H.Mankell "Italiski batai" - mielai skaitau sio autoriaus Valanderio serija, bet sita knyga (ji ne apie Valanderi) buvo tiesiog... apie nieka. Tepajegiau ipuseti.
A.Gavalda "Guodeja" - numeciau net gerai nepradejusi, suerzinta chaotisko stiliaus, ir kazkkodel visai nenoriu prie jos dar kada nors grizti.
H.Ying "Sanchajaus konkubine" - tiesiog nuobodus nesusipratimas, nors pagal anotacija turejo buti idomi egzotiska istorija apie Sanchajaus mafija.
Atsakyti
Su naujais metais ir naujomis knygomis 4u.gif
Pats laikas apžvelgti praėjusiųjų knyginius atradimus. Ir čia paaiškėjo, kad netelpu į formatą blush2.gif Spoksau į savo užrašus ir nežinau, ką apdovanoti, ką nulinčiuoti. Vienos knygos pradžia patiko, kitos pabaiga, trečios - veikėjas ar nuotaika. Metų knyga turėtų, mano supratimu, būti ir menine prasme stipri, ir į širdį įkritusi, ir bendrai keliais žingsniais pažengus nuo kitų į priekį. Deja, šiais metais tokios
Metų knygos nėra.
Knygos, galėjusios būti Metų knygomis, bet....
1. C McCcallough ,,Timas" (turinys šokiravo, sukrėtė, bet pritrūko meninio svorio)
2. U. Eko ,,Rožės vardas" (žr. į 1, tik atvirkščiai)
3. S. Shem ,,Vargo kalnas" (be pabaigos)
4. L Leante ,,Myliu tave be galo" (kaip tik dėl pabaigos)
5. M. Vargas Llosa ,,Tetulė Chulija ir rašeiva" (už smagumą, kuris disonavo su akademiška Nobelio premija)

Metų lietuviškos
1. K. Sabaliauskaitė ,,Silva rerum"
2. R. Oginskaitė ,,Nes nežinojau..."

(abi galėjo tapti Metų knygomis, bet snobizmas neleido blush2.gif , be to, joms yra atskira nominacija)

Metų atradimai
S. Larrson, kurio trilerius atrado visas pasaulis, o aš nei geresnė, nei prastesnė tongue.gif
I. Allende atradau iš naujo perskaičius jos autobiografines knygas (,,Paula", ,,Visos mūsų dienos", ,,Afroditė"). Su visa atsakomybe galiu pareikšti, kad autorė didi fantazuotoja, bet tikrai ne melagė, skirtingose knygose neradau nė vieno neatitikimo.

Metų nusivylimų, nuograužų yra nemažai, bet net neprisimenu visų, gal ir nereikia.

Perskaičiau 52 knygas, savotiškas asmeninis rekordas iš antro galo.

Atsakyti
QUOTE(marakeš @ 2011 01 03, 15:19)

su kai kuriais dalykais sutikčiau - pvz., kodėl nebūtų galima palikti pacuko, bet jį parašyti kursyvu? arba palikti angliško dainos pavadinimo, o išnašoje pateikti vertimą (arba atvirkščiai)?
Bet jau straipsnis... Pradedant pavadinimu ir savigyra jau antroje pastraipoje doh.gif
Ir kodėl leidyklos redaktorė turėtų žinoti apie tibetiečių ir kinų kalbos skirtingus 'transliteravimo būdus'? Nuo kada filologės turi išmanyti visas pasaulio kalbas?
Atsakyti
Kaip įdomu skaityti metines ataskaitas. bigsmile.gif

Gerbiamosios skaitovės, turiu klausimą: ranka nekyla skaityti "Obuolio" leidyklos leisto Larssono lietuviškai, nes skaičiau, kad nemažai klaidų. doh.gif O kaip su angliškuoju vertimu (kas skaitėte)? 4u.gif
Atsakyti