Įkraunama...
Įkraunama...

Migdymas naudojant Ferberio metodą

Šiaip vaikas migdomas įprastai - mama ar tėtis (kuris nors vienas) tuo pačiu laiku nuneša vaiką į lovelę, paskaito pasakėlę, padainuoja lopšinę, paglosto, pabučiuoja, palinki jam labos nakities, atsisveikina su juo, išjungia šviesą ir uždaro duris. Dabar negalima migdomo vaiko žindyti, girdyti už buteliuko, ilgai nešioti ant rankų ar laikyti už rankytės. Vaikas turi išmokti paguldytas į savo lovelę nusiraminti be jokių ypatingų migdančių priemonių.
Žinoma, mažylis pravirks, nes tokia nauja situacija jam anaiptol neptiks. Jis norėtų, kad tėvai kuo greičiausiai atkurtų įprastas užmigimo sąlygas. Tačiau pagal šį metodą būtent to ir nereikėtų daryti. Įveikti šią naujovės baimę vaikui galite padėti vien tik užeidami į jo kambarį, bet ne iš karto, o po kelių minučių.
Užėjusi į kambarį galite pastovėti prie lovelės ir nuraminti vaiką. Paglostykite jam galvelę ir švelniai paguldykite vėl, jei jis atsistojęs lovelėje. Tik jokiu būdu neimkite jo ant rankų. Kitaip, mažylis bus pasiekęs savo tikslą. Šio metodo esmė - neleisti mažyliui savo verksmu išsireikalauti to, ko nori. Žinoma, jis nelieka be dėmesio, bet šis reiškiamas ne vaiko pageidaujama forma. Galiausiai jis nustos verkęs, nes taip nieko neišsireikalaus.
Ferberis labai tiksliai nustato, kiek turite laukti. Pirmasis "užribio" laikas (atitinkantis vaiko verkimo fazes) yra 3 minutės, antrasis - 5 minutės, trečiasis ir visi kiti - po 7 minutes. 3 minutės, nors tai ir labai nedaug, yra pats tinkamiausias laikas tėvams laukti. Į vaiko kambarį reikia įeiti griežtai paga laiką. Jei mažylis ir po to nenusiramina, galite vėl įeiti ir paguosti, bet tik labai trumpai, 1-2 minutes. Jei vaikas ypač garsiai klykia, rekomenduojama trumpinti raminimo laiką - kuo garsiau klykia, tuo mažiau būti šalia. Nesvarbu, ar vaikas nurims, ar nenurims, vėliausiai po 2 minučių išeikite iš kambario ir grįžkite tik po 5 minučių. Jei verksmas kartojasi, "užribio" laiką pailginkite iki 7 minučių. Tiek laukite ir kitus kartus.
Taip migdykite vaiką kaskart, kai guldote jį po pietų ir vakarais. Žinoma, iš pradžių taip vaiką galite migdyti vien tik po pietų, vėliau - ir vakarais. Tačiau sėkmę pagreitins veiksmų nuoseklumas.
Kitą dieną laukimo laiką pailginkite iki 5 minučių, paskui - iki 7 ir 9 minučių. Tas "užribio" laikas galioja tol, kol vaikas užmiega. Trečią dieną iš pradžių laukite 7 minutes, antrą kartą eikite vaiko raminti po 9 minučių, trečią ir visus kitus kartus - po 10 minučių. Nuo ketvirtos dienos laukimo laikas vienodas - 10 minučių. Ilgiau leisti vaikui verkti nerekomenduojama.
Ferberio metodas pasižymi tarsi dvigubu mokymosi efektu. Pirma, vaikas atpranta verkti. Kai tėvai reaguoja ne taip, kaip norėtųsi, tik trumpam užeidami į kambarį, vaikas suvokia, kad verkti neapsimoka. Jis, tarsi abejodamas, dar bando kviestis tėvus, bet, nepasiekęs tikslo, greit nustoja verkti. Antra, vaikas anksčiau ar vėliau išvargsta ir užmiega. Jei be tėvų pagalbos tai jam pasiseks padaryti vieną, du, tris kartus, vadinasi, metodas veiksmingas: vaikas išmoko užmigti vienas. Tai galioja ne tik užmigimui, bet ir visam nakties miegui. Išmokęs vienas nusiraminti ir pats užmigti, vaikas tai galės padaryti ir prabudęs naktį. Jo jau nebaugins mintis, kad jis vienas savo lovelėje. Vaikas žinos, kad visai natūralu vienam užmigti ir miegoti savo patalėlyje.
Kaip rodo patirtis, sveiką, gerai augantį 6-7 mėnesių vaiką tėvai gali pradėti migdyti Ferberio metodu. Svarbiausia, kad jau būtų susiformavęs stabilus dienos ir nakties ritmas.
Kai kuriems iš Jūsų tikriausiai plaukai stojasi piestu nuo to, ką perskaitėte. Tai visai suprantama. Iš pirmo žvilgsnio, šis metodas iš tiesų atrodo griežtas ir negailestingas. Mano pirmoji reakcija buvo lygiai tokia pati. Mane taip pat kankino daugybė abejonių. Tačiau nuovargis nugalėjo. Esu tikra, jog daugeliui tėvų taip atsitinka. Taigi gerai pamąstykite ir nuspręskite, ko iš tikrųjų norite, kur pagaliau yra Jūsų galimybių riba. Vaikai nori pasikliauti savo tėvais. Jei jie nejaučia tos ribos, tai pasigenda atramos ir patikimumo.

Ištrauka iš Andrea Schmidt-Forth knygos "Jei vaikas nemiega"

Ką manote?
Atsakyti
4u.gif idomus metodas,toki panaudociau su antru vaiku,nes su pirmu vaikuciu elgiamasi daug atsargiau,nes neturi patirties.Bet...man tai per griezta,nors tikiu,kad veiksminga
Atsakyti
Kazkada teko isbandyti...cia tada kai sunu krausciau is musu lovos i vaikiska...
Tiesa sakius pabandziau pirma nakti ir nepatko...ne todel kad vaikas verke, bet todel kad labai neramiai nakti miegojo...Taigi pasirinkau kita buda... Kur lovyte pristumi prie savosios, o po to kiekviena nakti kazkiek patrauki, kol nukeliauja iki ten kur reikia thumbup.gif metodas...man patiko...ir vaikas uzmiega ramiau be ilgo verkimo...ir rezultatas pasiektas - miega lovytej...Po keliu sav kai paguldydavom i lovyte reikedavo tik kambary pasedet ir sunus uzmigdavo per 5min. thumbup.gif
Atsakyti
O aš vis svarstau, kur ta mano "galimybių riba" g.gif Migdau vaiką jo lovytėj, tačiau ta lovytė pristumta prie mūsų lovos ir pertvara išimta, taigi gaunasi trigulė lova ax.gif Atsigulu arba atsisėdu šalia ir laukiu, kol užmigs. Jei užmiega per pusvalandį - labai gerai, o jei tenka laukti virš valandos - pradeda imti siutas. Ir ant vyro, kad drybso prie teliko bambą išvertęs, ir ant vaiko, kad bando mano kantrybę, ir ant savęs, kad esu bloga mama doh.gif
Bet turbūt šiam metodui dar nepribrendau unsure.gif Bent jau šią savaitę cool.gif
Atsakyti
o mes šiuo metodu migdemės nuo 2 mėnesių,buvo labai gerai thumbup.gif o po skiepo 1,6 metų,rodų negaunu : verysad.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo NERINGAP: 05 vasario 2006 - 22:37
Tas Ferberis rašo taip pat kaip Spokas.Buvo toks super duper gydytojas apie 1945 Amerikoj. Jo metodai jau dvidšimt metų tenai laikomi pasenusiais ir jais seniai nbesivadovaujama.

Man šis metodas nepriimtinas. Vien dėl to,kad taip yra sulyginami visi vaikai ,o juk jie visi skirtingi blink.gif Skirtingi charakteriai,polinkiai,baimės. Pavargs ir užmigs iš nuovargio blink.gif g.gif Man tai skamba baisiai. Nenoriu,kad mano vaikas jaustusį paliktas,vienišas ir užmigtų nuo verksmo schmoll.gif

Tarp kitko,juk net supermamos tituliniame pyuslapyje buvo psichologų komentarai, taip pat ir ,rodos, " Mažylio" žurnale taip pat psichologo aiškinimai,jog toks migdymo būdas yra atgyvena ir nerekomenduojamas . Pasirodo ,jog vaikai prisimena šią palikimo būsena ir tai gali pavirsti į nerimo sutrikimus jiems jau esant suaugusiems. Vaikas turi visą laiką jausti tėvų meilę ir rūpestį ( ne lepinimą).

Rikdymai man panašūs į kareivio muštrą. cool.gif
Atsakyti
QUOTE(DiDiDu @ 2006 02 05, 23:25)

Tarp kitko,juk net supermamos tituliniame pyuslapyje buvo psichologų komentarai, taip pat ir ,rodos, " Mažylio" žurnale taip pat psichologo aiškinimai,jog toks migdymo būdas yra atgyvena ir nerekomenduojamas . Pasirodo ,jog vaikai prisimena šią palikimo būsena ir tai gali pavirsti į nerimo sutrikimus jiems jau esant suaugusiems. Vaikas turi visą laiką jausti tėvų meilę ir rūpestį ( ne lepinimą).

Rikdymai man panašūs į kareivio muštrą. cool.gif

O maniškė taip migdoma nuo kelių savaičių blush2.gif Būdavo, kad bevalgydama užmigdavo ant krūtinės, bet kitais atvejais tiktai taip.. Su miegu neturėjau jokių problemų. Ji žino, kad jei jau paguldžiau, tai kitaip nebus, reikia miegoti. Aišku, labai svarbu vaiko režimas, jei jis nenorės tokiu metu miegot, tai ir burbuliuos ten nosį krapštydamas hihihi.gif Kita vertus, vaiką migdau taip, kaip pati norėčiau užmigti blush2.gif Mane nervuotų, jei kas už rankutės laikytų laugh.gif
Atsakyti
pritariu dididu drinks_cheers.gif vaiku rekinimas man irgi kazkoks viduramziskas metodas man jis nepriimtinas. mano kaimyne taip savo mergaite bande "dresiruoti", ir ka, po 4 val. rekimo vis tiek teko kartu miegoti...tiek del tokio metodo. o isvada tokia, ne kiekvienas vaikas gali tai ismokti, ir tai yra patirkrinta praktiskai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jurgita_b: 05 vasario 2006 - 23:52
Negalėčiau tokio metodo taikyti man nepriimtina schmoll.gif jau vien kai pora minučių verkia plyšta širdis o ka jau kalbėti pora valandų aš manau kad vaikas iš tėvų turi gauti meilę o ne muštrą ir vaikystėje patirti nemalonūs pojūčiai tikrai liks (aš ne tokį prisiminimą noriu kad ji turėtų apie vaikystę) na gal jeigu ir vaikas ir mama šaltesnių nervų taip ir galėtų ryžtis bet kai pagalvoju apie mudvi su dukrele tai niekaip schmoll.gif

Gal per jautriai sureagavau bet šiurpas ėjo kai taip šaltakraujiškai rašė 3min rėkia tegul po to 5min rėkia, po to 7.... 9..... 10 na dar galiu pasakyti kad taip sugalvoti gali tik vyras doh.gif
Atsakyti
QUOTE(DiDiDu @ 2006 02 05, 23:25)
Tarp kitko,juk net supermamos tituliniame pyuslapyje buvo psichologų komentarai, taip pat ir ,rodos, " Mažylio" žurnale taip pat psichologo aiškinimai,jog toks migdymo būdas yra atgyvena ir nerekomenduojamas . Pasirodo ,jog vaikai prisimena šią palikimo būsena ir tai gali pavirsti į nerimo sutrikimus jiems jau esant suaugusiems. Vaikas turi visą laiką jausti tėvų meilę ir rūpestį ( ne lepinimą).

O paskutiniame (2006/1) "Tavo vaikas" numeryje būtent psichologė rašo apie tokį migdymo būdą g.gif Ir nepateikia jo kaip atgyvenusio g.gif Todėl ir nutariau užvesti šią temą ax.gif
Na, o mūsų migdymo pasiekimai tokie. Jau antra savaitė migdau vaiką jo lovelėj, tačiau pati sėdžiu šalia, kol jis užmiega. Tai ilgiausiai migdėsi virš valandos, tačiau (kad tik neprisišnekėčiau biggrin.gif ) pastebėjau, kad palaipsniui šis laikas trumpėja, štai vakar vakare užmigo per pusvalandį, o šiandien pietų - per 20 min thumbup.gif Gal ir neteks mums išbandyti šio metodo biggrin.gif tongue.gif
Papildyta:
QUOTE(jurgita_b @ 2006 02 05, 23:49)
mano kaimyne taip savo mergaite bande "dresiruoti", ir ka, po 4 val. rekimo vis tiek teko kartu miegoti...tiek del tokio metodo. o isvada tokia, ne kiekvienas vaikas gali tai ismokti, ir tai yra patirkrinta praktiskai.

Vat man irgi labiausia kliūva, kad eiti pas vaiką į kambarį kas 10 minučių tol, kol jis rėkia. O jei jis rėks kelias valandas? blink.gif O tada įsiaudrins, pradės isterikuoti ir iš viso nebegalėsi jo nuraminti unsure.gif Vieną kartą man būnant šalia bandė taip protestuoti, tai po to tiek įsikūkčiojo, kad ir per miegus kūkčiojo, blaškėsi ir tepamiegojęs pusvalandį atsikėlė...
Atsakyti
teko dometis tais vaikuciu migdymo budais ir anglu vaiku specialistai nerekomenduoja sito budo, tvirtindami, kad sitaip palikinejami vaikai palaipsniui praranda pasitikejima tevais. jiems isliks tokia zinute "kodel neateina mama, kai man jos labiausiai reikia, o dabar man reikia, kad ji padetu uzmigti"...

as net negaleciau taikyti sito metodo, nes palikta dukryte uzsisklykia iki isterijos jau po 1 minutes unsure.gif

dabar per anglu televizija yra rodoma programa, kaip pratinti vaikucius prie savo lovytes, atskirame kambary. kazkas panasaus, bet maziau ziauraus. ten taikomas greito sugrizimo ir grazinimo i lova metodas. vaikutis paguldomas, uzgesinama sviesa ir mamyte arba tevelis iseina ir pridaro duris (kartais pasilieka salia loveles ir po truputeli, ant keliu, juda link duru). is pradziu vaikai iskart soka is lovos ir bega ieskot tevu, tevai juos guldo atgal i lova gal kokius 70 kartu per nakti. kas nakti sokinejimai is lovos reteja, kol galu gale vaikas pripranta prie savo loveles.
per telika atrodo viskas taip
pprasta, nes ten seimos apgyvendinamos vienam name ir jas priziuri vaiku psichologe.viena taip darydama pasiduociau, nes pora naktu buna is vis bemieges ir tik kazkam palaikant, konsultuojant galima to pasiekti... viena nelabai schmoll.gif
Atsakyti
As tai isvis pries sviesos isjungima ir duru uzdaryma... schmoll.gif
Maniskis iki siol uzmiega su pravirom durim ir koridoriuje palikta sviesa...Uzmiega per 5 - 10 min, tada viskas isjungiama ir uzdaroma smile.gif
Atsakyti