Įkraunama...
Įkraunama...

Endometriozė

user posted image

Simptomai
*Skausmas šlapinantis
*Kraujas šlapime
*Skausmingos mėnesinės
*Skausmingas tuštinimasis mėnesinių metu
*Nevaisingumas
*Gausios mėnesinės
*„Šokoladinės” išskyros kelias dienas prieš mėnesines ir po jų
*Nereguliarios mėnesinės
*Maudžiantis skausmas pilvo apačioje
*Skausmingi lytiniai santykiai
*Dubens skausmas

Atsiradimo priežastys
Tai nuo moteriškų lytinių hormonų priklausanti liga. Ligos priežastys nėra visiškai aiškios. Vyrauja kelios teorijos, aiškinančios jos atsiradimą.

Realiausia yra implantacinė teorija, kuri teigia, kad dėl įvairių priežasčių per mėnesines dalis atsisluoksniuojančios gimdos gleivinės ląstelių iš gimdos ertmės su krauju pro kiaušintakius patenka į pilvo ertmę ir implantuojasi kiaušidėse, kiaušintakiuose, gimdos raiščiuose, pilvaplėvėje, ant plonųjų ir storųjų žarnų.
Pagal kitą – embrioninę teoriją endometriozė atsiranda dėl įvairių pokyčių embrioniniu vystymosi laikotarpiu.
Trečioji – metaplazijos teorija teigia, kad endometriozės židiniai atsiranda tada, kai pilvaplėvė ir kiti audiniai, veikiami hormonų estrogenų, uždegimo metu susidarančių medžiagų prostaglandinų, mechaninių traumų, virsta audiniais, panašiais į gimdos gleivinę.

Didžiulę reikšmę endometriozės išsivystymui turi genetinis polinkis ir paveldimumas: jeigu artimiausios giminės (motina, seserys) serga endometrioze, tai rizika susirgti šia liga padidėja 7 kartus.
Visos moterys, sergančios endometrioze, turi imuninės sistemos defektų: sumažėja natūralių imuninių ląstelių – žudikų – aktyvumas, todėl organizmas nebeįstengia apsivalyti nuo gimdos gleivinės ląstelių, mėnesinių metu patekusių į pilvo ertmę, ir jų nesunaikina. Endometriozė traktuojama kaip autoimuninė bendra viso organizmo liga, kurios pagrindas – dideli imuninės sistemos pokyčiai.

Komplikacijos
1. Endometrioidinės kiaušidžių cistos gali plyšti, sukeldamos pavojingą gyvybei vidinį kraujavimą.
2. Endometriozė beveik visada sukelia nevaisingumą.
3. Endometriozės židiniai, kur jie bebūtų, gali suvėžėti (kai kurie šaltiniai teigia, kad NE)
4. Kitos komplikacijos priklauso nuo to, kokiuose organuose yra naujieji endometriozės židiniai:
Jeigu endometriozės židiniai yra žarnyne, virškinamajame trakte, bus pilvo skausmas, skausmingas tuštinimasis, kraujavimas iš tiesiosios žarnos, besikartojantys vidurių užkietėjimai.
Jeigu pažeisti šlapimo takai, vargina inkstų diegliai – aštrus skausmas juosmenyje, plintantis žemyn į tarpvietę, kirkšnis ir tos pusės šlaunį, šlapime atsiranda kraujo priemaiša.
5. Esant endometriozės židiniams plaučiuose ir bronchuose, periodiškai atsikosima krauju mėnesinių metu, gali būti gausesnis kraujavimas iš kvėpavimo takų.
6. Stuburo kanale ir nugaros smegenų dangaluose esantys endometriozės židiniai gali sukelti kraujavimą po voratinkliniu smegenų dangalu.
7. Kraujavimas iš šlapimo organų ir tiesiosios žarnos bei skausmingas tuštinimasis, sergant endometrioze, pasitaiko gana dažnai.

Medikamentinis/Chirurginis gydymas
Endometriozės gydymas priklauso nuo ligos sunkumo, moters amžiaus ir sukeliamų simptomų. Gydymas yra kompleksinis – operacinis ir medikamentinis.
Būtina koreguoti nervų sistemos sutrikimus, vengti stresinių situacijų, psichoemocinių traumų, didelių fizinių perkrovų, reguliuoti darbo ir poilsio režimą, vartoti organizmą stiprinančius multivitaminus.
* jei nustatyta I endometriozės stadija, pacientės amžius ties menopauzės riba, nėra ryškių ligos simptomų, ligonė gali būti tik stebima;
*jeigu yra I endometriozės stadija jaunai moteriai arba II-IV endometriozės stadija bet kokio amžiaus moteriai, gydymas yra būtinas. Dažniausiai užtenka laparoskopinio operacinio gydymo būdo, tačiau labai išplitusios endometriozės atveju gali būti atliekama laparotomija ir radikali operacija – kiaušidžių, kiaušintakių ir visos gimdos pašalinimas.
* esant I-II ligos stadijai, jei moteris jauna ir ateityje nori turėti vaikų, tuomet atliekamas operacinis endometriozės židinių pašalinimas, o po to skiriami mažų estrogenų dozių monofaziniai geriamieji kontraceptikai 6-12 mėn. iš eilės. *Šie vaistai taip pat gali būti skiriami ir esant labiau pažengusiai ligai po pravesto 6 mėn. gydymo GnRH agonistais, norint išvengti ligos progresavimo.
*Skiriant progestinus (gestagenus), ligos gydymo efektas didesnis, bet pašaliniai reiškiniai taip pat stipresni. Jaunai moteriai sukeliama dirbtinė menopauzė. Gydoma 3-6 mėn. Papildomai pašaliniams reiškiniams sumažinti skiriamos normalios kasdieninės natūralių estrogenų dozės.
*Antiprogestinai padidina vyriško lytinio hormono testosterono kiekį kraujyje, iki minimumo sumažina estrogenų kiekį kraujyje, nutraukia ciklinius gonadotropinių hormonų kitimus, sukelia endometriozės židinių degeneraciją ir išnykimą.
*GnRH agonistai yra efektyviausi: jiems veikiant pradeda mažiau gamintis gonadotropinų, kiaušidės gamina mažiau lytinių hormonų ir vystosi dirbtinės menopauzės būklė. Šie vaistai purškiami į nosį arba leidžiami injekcijomis į šalia bambos esantį riebalinį paodį. Gydoma ilgiau negu 6 mėn.
*Gydant endometriozę, būtinai skiriami enzimai; jie sumažina sąaugų kiekį ir apsaugo nuo naujų endometriozės židinių atsiradimo.

I stadija – pilvaplėvėje randami 1-3 cm paviršiniai židiniai, dešinėje kiaušidėje mažesni nei 1cm paviršiniai židiniai ir voratinklinės sąaugos;

II stadija – pilvaplėvėje matomi didesni nei 3 cm ploto gilūs židiniai, dešinėje kiaušidėje mažesni nei 1cm paviršiniai židiniai ir voratinklinės sąaugos, kairėje kiaušidėje mažesni nei 1cm paviršiniai židiniai;

III stadija – pilvaplėvėje didesni nei 3cm ploto paviršiniai ir gilūs židiniai, aplink dešiniąją kiaušidę ir dešinįjį kiaušintakį voratinklinės sąaugos, kairiojoje kiaušidėje 1-3 cm gilūs židiniai, ryškios sąaugos, aplink kairįjį kiaušintakį taip pat ryškios sąaugos, dalinai užakusi užgimdinė įduba;

IV stadija – pilvaplėvėje matomi didesni nei 3cm ploto paviršiniai ir gilūs židiniai, dešinėje ir kairėje kiaušidėje 1-3 cm gilūs židiniai ir ryškios sąaugos, aplink kairįjį kiaušintakį ryškios sąaugos, pilnai užakusi užgimdinė įduba.

Daugiau info, info, info, info, info.


user posted image

Kartu smagiau mirksiukas.gif
iewike 2002- endo I, endo cista k. kiaušidėj; 2005 dukrytė (natūraliai); 2007- endo III, endo cista d. kiaušidėj; 2009 dukrytė (natūraliai) iškart po KT 3 mėn kurso
Inga04 2008- endo IV, prognozė - tik dirbtinis apvaisinimas; 4 dozės Zoladex,mmm po 11 mėn.,tarpe to- 2008 skydliaukės vėžys,3 kursai radiacinio gydymo, 2010- po antro ciklo naturaliai nestuke.gif ; 2011 pavasarį laukiam 2.gif
vilmajun 2009- LP endo IV su 126 balais; 4 diferelino dozės; 3 ciklą po klimakso (mmm po 81 d. susileidus paskutinę diferelino dozę) nestuke.gif natūraliai; 2010.12 2.gif
mmazuliuke 2009.05- endo III,k. kiaušintakio nepraeinamumas, daug sąaugų; 2009.11 endo IV, k. kiaušintakio nepraeinamumas, sąaugos. 2010.02 nestuke.gif po pirmojo IUI, spalio 2d- du nuostabūs 2.gif 2.gif
Sesita 2007.01- endo IV, cista; 2008.02- endo IV, 3 mėn. diferelinas, 1 IUI, vėl endo cista; 2009.03- endo IV, 2 IUI be rezultatų, perėjom prie IVF- ir....rezultatas 2.gif guli lovytėj, miega
mariuska 2008.05- endo IV (112 balų), ½ metų Diferelinas, 2010.11 II ir nestuke.gif


Glamour 2009.05- endo II, endo cista, KT
Ice tea 2010.04- endo II, endo cista ant d.kiaušidės
Levanda81 2010.11- endo NĖRA
juroszuvedra 2010.01- endo IV, abejose pusėse po endo cistą, 2 mėn KT, 5 IUI, 1 IVF
Kristinukė 2008.02- endo III, endo cista k. kiaušidėj, 2009.09- endo cista d. kiaušidėj
lauraz5 2010.04- endo II-III pilvaplėvėje ir ant kiaušintakių voratinklinės endo sąaugos; 2010.11 IUI
dalcisdalcis 2010.09- endo I, bet netoli II
Vovera 2010.05- LP ''tiriamoji'', 2010.09- LP ''gydomoji'' endo III
Iride 2010.06- endo II (pagrinde pilvaplėvėje), 1 IUI - 2010.08, 2 IUI- 2010.10
linuke79 2010.06- endo I-II, KT
Myllia 2010.03- endo III gimdoje, cista d. kiaušidėj
meskos 2010.02- endo II
sanzile 2010.08- endo I
MAMA#1 2010.11- endo IV, endo cistos dvi
Kivuka 2010.09- endo I

Siguliukas 2010.02- endo IV, endo cista k. kiaušidėje
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ice tea: 06 gruodžio 2010 - 10:58
sveikutes!
beproto grazus ir informatyvus nameliukai bigsmile.gif thumbup.gif dekojam musu iniciatorei 4u.gif mirksiukas.gif
QUOTE(vovera @ 2010 12 06, 01:31)
O as pasigirsiu, gavom pabandymui 3 nemokamus IUI, vilciu i juos tikrai daug nededu, bet nors prasitemps laikas iki vasaros, kai manau kad bandysim IVF. Taigi buvau pagaliau pas gydytoja, nors po LP praejo 9 savaites, tai tik dabar suzinojau ka ten pas mano rado, zodziu gausybe zidiniu ir kairioji kiauside visa baisiausiai apraizgyta, tai vat ja man pastoviai ir maudzia. Kai pasakiau gydytojai, kad skausmas po poros savaiciu po LP grizo, tai ji ir numyke, kad nieko nuostabaus... kaip supratau, visko ten man ir nenukarpe ir neuzdegino  verysad.gif
Tai va tokios pusiau liudnos, pusiau linksmos naujienos. Na o su IUI manau startuosim vasari, nes tik sausio 20d einam vaistuku pasiimti. Bet cia taip keistai viskas, vyro turtas tirtas pries metus, kartoti nereikia... nors jis prastas buvo, man jokiu echo nedaro... tokia biski bananu respublika... na, bus matyti  smile.gif

del IUI tai super thumbup.gif bet man taip ir liko neaisku o kelinta stadija tau pripazino?o del MB gyvatuku ar pas jus nera tokios galimybes kaip pas mus tiesiog patys kad nueitumete susimoketumet pinigelius ir kad istirtu TB gyvatukus g.gif tuo labiau kad buvo problemu g.gif o gal ten ir db nieko gero g.gif mes tai su MB pastoviai keikiam LT del sio visisko nekompensavimo problemos doh.gif apsoliuciai mes cia pasmerktos ir dar apsjautos...o kaip kitaip galima pavadinti baznycios nusistatyma bei kai kuriu seimo nariu siulymus?juk mes irgi zmones...deja jie nelaiko musu zmonemis...jie nemano kad mums reikalinga pagalba...jie geriau dar labiau apsunkis ir taip nepakeliama nasta doh.gif zodziu...
QUOTE(Myllia @ 2010 12 06, 10:06)
O as tai jau pradedu protet, ta busena tokia sunki, diferilinas dar veikia, kai uzeina karscio bangos kelis kart per valanda nebezinau kur save padet. Dar visai neseniai norejau , kad nesirgciau pora men, dbr jau nieko nebenoriu.  Viduj jau per sunku, atrodo greiciau susirgciau. Nemoku net paaiskint.

oj uzjauta tau didziausia girdejau kad nuo jo buna tragiska savijauta doh.gif sunku net tave paguost nes situacija tikrai sunki...bet juk zinai, mergyt, kad cia tik laikinas dalykas ir viskas praeis...tu tik kaip nors laikykis ir galvok kad jau viskas greit baigsis 4u.gif

na as tai snd be nuotaikos visai doh.gif nzn net kodel...ir isiputus kaip varle jauciuosi...snd turejo parsliauzti mmm bet neparsivilko dar.....krutine jau nustojo skaudejus ax.gif bet nieko nesitikiu ir nesiviliu tikrai...nes pastojimo tikimybe beiveik nuline ax.gif man ir anakart nuo tu visu stimuliantu uzvelavo mmm ko niekada nebudavo...ir dabar vel ziuriu veluoja ax.gif
Atsakyti
QUOTE(lauraz5 @ 2010 12 06, 20:31)
ir dabar vel ziuriu veluoja ax.gif

Tu žiūrėk, o mes LAUKSIM bigsmile.gif
Atsakyti
Tiesa, prieš savaitę užsitaisiau sidabražolės šaknų su degtine- sakė baisiai gerai nuo endo ir visų kitų moteriškų nesąmonių bigsmile.gif Žiūrėsim, kas čia bus ax.gif Pradėsiu gerti penktadienį, nes tas marmalas turi pastovėti 10 dienų mirksiukas.gif
Einu dar pagooglinti apie tą žolę rolleyes.gif
Atsakyti
Labas rytukas.Ice tea, aciu uz mielus namucius 4u.gif Lauraz5, na mes tai tikrai lauksime wub.gif
Atsakyti
Namai namučiai thumbup.gif Grįžau iš seminaro poros dienų juodo darbo - taip gera namie. Ogi puikiausios naujienos ir čia. Ačiū smile.gif
Baigiau gerti užvakar "duphastoną", kol kas mm dar nesirodo. Vadinsai, jau 24 dienos - kaip man jau didelis pasiekimas thumbup.gif
Atsakyti
Ice tea ,puikius namucius sukurei thumbup.gif
Tikiuosi,kad visos mergaites,esancios saraselio antroj puse,anksciau ar veliau prisijungs prie nestuke.gif wub.gif
Atsakyti
QUOTE(Ice tea @ 2010 12 07, 11:25)
Tu žiūrėk, o mes LAUKSIM bigsmile.gif

parsivilko... ax.gif taigi jau snd pradedu KT maratona ax.gif
Atsakyti
QUOTE(juroszuvedra @ 2010 12 07, 20:40)
    Tikiuosi,kad visos mergaites,esancios saraselio antroj puse,anksciau ar veliau prisijungs prie  nestuke.gif  wub.gif


Nuosirdziai linkiu, kad artimiausiu metu tu parodytum mums visoms sektina pavyzdi wub.gif
Atsakyti
Nu namuciai SUPER thumbup.gif Ice tea,pagyrimas tau 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Inga04: 07 gruodžio 2010 - 21:18
QUOTE(lauraz5 @ 2010 12 06, 21:31)

del IUI tai super thumbup.gif bet man taip ir liko neaisku o kelinta stadija tau pripazino?o del MB gyvatuku ar pas jus nera tokios galimybes kaip pas mus tiesiog patys kad nueitumete susimoketumet pinigelius ir kad istirtu TB gyvatukus g.gif tuo labiau kad buvo problemu g.gif o gal ten ir db nieko gero g.gif mes tai su MB pastoviai keikiam LT del sio visisko nekompensavimo problemos doh.gif apsoliuciai mes cia pasmerktos ir dar apsjautos...o kaip kitaip galima pavadinti baznycios nusistatyma bei kai kuriu seimo nariu siulymus?juk mes irgi zmones...deja jie nelaiko musu zmonemis...jie nemano kad mums reikalinga pagalba...jie geriau dar labiau apsunkis ir taip nepakeliama nasta doh.gif zodziu..



Pas mane ''moderate'', tai cia kaip LT 3 st.
Na zinok, MB turto nebetirsim. Nes cia politika tokia, kad to turto niekaip negerina. Siaip ir su ta diagnoze astenoteratozoospermija niekas neveiksminga ir visi tie brangus vitaminai tai tik pinigu metimas i bala. Siaip UK ir LT nevaisingumo gydyme yra labai daug skirtumu ir zinok kurie teisus...

As tai is viso nesuprantu kodel baznycia kisasi? Negali ji be politikos doh.gif Absurdas kazkoks. Idomu kuom cia viskas baigsis.


QUOTE(Ice tea @ 2010 12 07, 11:54)
Tiesa, prieš savaitę užsitaisiau sidabražolės šaknų su degtine- sakė baisiai gerai nuo endo ir visų kitų moteriškų nesąmonių

Ei, tik normos nevirsyk lotuliukas.gif Nes paskui po kasdienio gydymosi turetu pasaulis grazesnis atrodyti biggrin.gif

QUOTE(kristinuke @ 2010 12 07, 20:40)
Namai namučiai  thumbup.gif  Grįžau iš seminaro poros dienų juodo darbo -  taip gera namie. Ogi puikiausios naujienos ir čia. Ačiū  smile.gif
Baigiau gerti užvakar "duphastoną", kol kas mm dar nesirodo. Vadinsai, jau 24 dienos -  kaip man jau didelis pasiekimas  thumbup.gif


Tai cia tavo visas ciklas 24 dienos? O kodel ilgiau D negeri?
QUOTE(lauraz5 @ 2010 12 07, 20:44)
parsivilko... ax.gif  taigi jau snd pradedu KT maratona ax.gif

Imk saulele 4u.gif 4u.gif Tai jau pradesi ''dziazuoti''?
Atsakyti
Lauraz5, te 4u.gif .Tikrai Kristinuke, kodel ilgiau nebegeri?
Atsakyti