Ir aš jungiuosi...

Smagu jus paskaitinėti ir tuo pačiu savo taupymo niuansus galvoje permesti.
Priskirčiau save prie tų, kurie, vaikystėje patyrę nepriteklių, o vėliau suaugę ir sukūrę savo gyvenimus, visad būna kažkiek pasitaupę atsargai (juodai dienai, nelaimes atvejui ir pan.), kad tik gink Dieve nesugrįžt į tą bejėgišką nepritekliaus būseną.
Mane nupurto vien nuo minties kaip reikėdavo taupyt pas tėvų namuose (blokados metais) vandenį, elektrą, .... VISKĄ, tik aišku ta praktika praverstų karo/maro atveju, bet dabar jos nebetaikau iki tokio lygio. Moku laaabai taupyt savo sąskaita, sunkiai pakenčiu šykščius žmones ir tuos, kurie stengiasi sutaupyt pasinaudodami kitais, net koktu nuo tokių. Patinka tokia savybė kaip verslumas ir nežinau kaip geriau lietuviškai skambėtų 'moneywise'.
Aš neatsimenu, bet močiutė mėgdavo pasakoti kaip pasiuntė mane, 4 metukų vaiką, į mažo miestelio maisto parduotuvę, kad parneščiau lauro lapų pakelį, turbūt pritrūko bemarinuojant. Tai sakė, pareinu aš su praplėštu pakeliu, tai ir klausia manęs - kodėl tokį praplėštą paėmei... O todėl, kad jame daugiausia iš visų lapelių prikišta buvo (matyt iš kelių suplyšusių į vieną sugrūsta...). O tada, ką jūs, rusų laikai buvo, apie jokius taupymus nė kalbos nebuvo, gi leisdavom karštą vandenį i taukuotą lėkštę, kol tie taukai išsiplaudavo, kad nereikėtų rankų teptis
Kažkada taupiau dideliam tikslui, tai prisimenu aplinkinių nuomones, jog čia jau liga, jog reikia dabar gyventi, o ne taupyti viską ateities geresniam gyvenimui, beja, dauguma jų gyveno nuo-iki ar net kažkiek skolindavosi, bet gyvenimo būdo keist nenorėjo. O aš tikrai tiek įsivažiavus buvau, kad paskui reikėjo pristabdyt arklius. O ir pasiekus tikslą iškildavo dvejonių, ar ne per didelė auka NEgyventi kelis metus, kad sutaupyti... O gal, jei būčiau netaupius ir sau daugiau leidus - būtų visai kitaip gyvenimas susiklostęs ir per kitus galus būčiau pasiekus to paties tikslo, bet tuo pačiu būčiau gyvenus pilnavertį gyvenimą...
Papildyta:Taigi strategija mano buvo paprasta, jau daugelio gal ir minėti dalykai: kuo mažiau valgymų, gėrimų kavinėse, restoranuose; per akcijas prisipirkimas į priekį negendančių produktų; turėjimas tik minimalus būtiniausių rūbų, batų, kosmetikos; jokių taksi, viešbučių paslaugų (ko pasekoje, kartais tekdavo nakvoti ant geležinių orouosto suolų); jokių atostogų, o visą laisvą nuo mokslų laiką - "parduoti" emigracinei vergijai; paskui strateginis mąstymas kaip kartais vienu šūviu nušauti du zuikius, kaip protingai investuoti jau esamas lėšas iki kol galės būt panaudotos galutiniam tikslui... Daugiau dabar nebesigalvoja, laikas miegoti...