O duonkepėj su raugu galima kept?  
                
                                    
                
                
                
            
                O kaip žinoti, kiek jo dėti? Dabar viską darau pagal receptus, kurie buvo su duonkepe. Tai dedu sausų mielių arbatinį šaukštelį. O kiek tada dėti raugo?
                
                                    
                
                
                
            
                Labas nu as irgi bandysiu jungtis i jusu bureli ir bandysiu gamintis rauga ziuresiu kas cia man iseis 
  
  vakare kaip vyras grys ir bus su vaikais eisiu gamint ta rauga 
  
  tikiuosi pavyks 
 bet as suprantu kad cia to raugo gaunas nemazai,o kiek jo det i tesla reiks 
                
                                    
                
                
                
            QUOTE(nepriklausoma @ 2011 01 16, 13:08)
Na aš čia irgi dar naujokė. bandžiau tokį (irgi čia forume rastą, tik nepamu kieno): 
1 dieną išmaišyti 100 g ruginių miltų ir tiek pat šilto vandens, uždengti indą ir laikyti šiltai ( aš raugą darau kibirėlyje nuo majonezo ir laikau virtuvėj). antrą dieną vėl įdėti 100 g ruginių miltų ir tiek pat šilto vandens, viską kartoti 4 dienas, o 5 dieną jau kepti duoną. Aš net maniau, kad nesigaus, nes raugo kvapas ne koks atrodė, bet gavosi tikrai skani duona. Sėkmės
1 dieną išmaišyti 100 g ruginių miltų ir tiek pat šilto vandens, uždengti indą ir laikyti šiltai ( aš raugą darau kibirėlyje nuo majonezo ir laikau virtuvėj). antrą dieną vėl įdėti 100 g ruginių miltų ir tiek pat šilto vandens, viską kartoti 4 dienas, o 5 dieną jau kepti duoną. Aš net maniau, kad nesigaus, nes raugo kvapas ne koks atrodė, bet gavosi tikrai skani duona. Sėkmės
rauga aš sitą irgi nusižiūrėjau
QUOTE(klakšt @ 2011 01 16, 15:51)
rauga aš sitą irgi nusižiūrėjau  
  as klausiau kurią duoną rekomenduotumėt pirmą kartą kepančiai  
 ta prasme kuris receptas paprasčiausiais ir lengviausias  
  
aha man irgi idomu
                Na aš kepiau šitą, čia irgi kažkuris nusižiūrėtas receptas, tik nežinau kieno, todėl įkeliu tokį, kaip radau:
[I]jei susiruosete kepti duona, tai paimate raugo (mazdaug 1 stikline), beriate 2 stiklines ruginiu miltu ir pilate kambario temperaturos, ar kiek siltesnio vandens ir maisote ar minkote, gausis tokia siek tiek lipni mase. Tada ja uzdengiate ir pastatote siltai 12 val. Po 12val. pamatysite, kad ta mase vel siek tiek paskystejusi, pakilusi, pilna oro burbuliuku. Is sitos mases vel galima atsideti 1/5 stiklines raugo i saldytuva, kad turetumete kitam kartui.
Tada i ta parugusia tesla beriu 2 stiklines rupaus malino kvietiniu miltu ir vandens (jei nenorite maisyti su kvieciais, berkite ir toliau ruginius), beriu 1 ar 1,5 a.s. druskos, galima siek tiek cukraus (bet nuo jo tik labiau rugsta, nei pasaldeja) gera sauksta kmynu, sualegrazu, linu semenu ar dar ko nors, kuo noriu praturtinti duona. Vandens pilu apie stikline, bet reikia ziureti tiesiog pagal poreiki. Minkau vis paslapindama rankas vandenyje, taip tesla ne taip limpa prie ranku ir lengviau issiminko. Aisku, nereikia per daug slapinti, nes gausis per skysta tesla. Na va, kai jau viska suminkau, tada formuoju kepaliuka, dedu ji i tokia duonos-kekso formele (galima ir paprasciausiai deti i skarda) ir laikau siltai 3 valandas, kad pakiltu. Kai iskyla mazdaug dvigubai, tada kepu mazdaug 180C temperaturoje apie 40min, na tiesiog reikia ziureti, ar jau iskepe. Paprastai krastai buna rusvi, atsoke nuo skardeles. Iskepusia karsta duona isverciu ant madines lenteles ir perbraukiu per virsu su slapiu delnu (kas bijote nudegti, galite perbraukti dregnu ranksluostuku), kad nugaruotu, tada plutele nebus kieta.
                
                                    
                
                
                
            [I]jei susiruosete kepti duona, tai paimate raugo (mazdaug 1 stikline), beriate 2 stiklines ruginiu miltu ir pilate kambario temperaturos, ar kiek siltesnio vandens ir maisote ar minkote, gausis tokia siek tiek lipni mase. Tada ja uzdengiate ir pastatote siltai 12 val. Po 12val. pamatysite, kad ta mase vel siek tiek paskystejusi, pakilusi, pilna oro burbuliuku. Is sitos mases vel galima atsideti 1/5 stiklines raugo i saldytuva, kad turetumete kitam kartui.
Tada i ta parugusia tesla beriu 2 stiklines rupaus malino kvietiniu miltu ir vandens (jei nenorite maisyti su kvieciais, berkite ir toliau ruginius), beriu 1 ar 1,5 a.s. druskos, galima siek tiek cukraus (bet nuo jo tik labiau rugsta, nei pasaldeja) gera sauksta kmynu, sualegrazu, linu semenu ar dar ko nors, kuo noriu praturtinti duona. Vandens pilu apie stikline, bet reikia ziureti tiesiog pagal poreiki. Minkau vis paslapindama rankas vandenyje, taip tesla ne taip limpa prie ranku ir lengviau issiminko. Aisku, nereikia per daug slapinti, nes gausis per skysta tesla. Na va, kai jau viska suminkau, tada formuoju kepaliuka, dedu ji i tokia duonos-kekso formele (galima ir paprasciausiai deti i skarda) ir laikau siltai 3 valandas, kad pakiltu. Kai iskyla mazdaug dvigubai, tada kepu mazdaug 180C temperaturoje apie 40min, na tiesiog reikia ziureti, ar jau iskepe. Paprastai krastai buna rusvi, atsoke nuo skardeles. Iskepusia karsta duona isverciu ant madines lenteles ir perbraukiu per virsu su slapiu delnu (kas bijote nudegti, galite perbraukti dregnu ranksluostuku), kad nugaruotu, tada plutele nebus kieta.
QUOTE(Calaquendi @ 2011 01 16, 16:06)
O kaip žinoti, kiek jo dėti? Dabar viską darau pagal receptus, kurie buvo su duonkepe. Tai dedu sausų mielių arbatinį šaukštelį. O kiek tada dėti raugo?
Buvo jau rasyta, bet as pati kol kas tik matematikos stadijoj
naudojant kai kuriuos raugus, nieko perskaiciuot nereikia, kaip pvz. nataliuncik kvietini rauga. Kituose receptuose ir raugas ir mieles dedasi.
QUOTE(Dinelė2 @ 2011 01 16, 16:54)
As kaip pradedancioji kepiau plikyta "mamytes", bet gavosi ne is pirmo karto.
nataliuncik Elementari duona dar turetu pavykt
QUOTE(nepriklausoma @ 2011 01 16, 16:22)
dėkui labai
QUOTE(klakšt @ 2011 01 16, 17:27)
as irgi bandysiu
QUOTE(pavasarinė @ 2011 01 16, 16:23)
Buvo jau rasyta, bet as pati kol kas tik matematikos stadijoj 
 Zinau tik tiek, kad raugas turi sudaryti 30 proc. miltu ir vandens svorio. Kad miltus reik mazint 2/3 raugo svorio, vandeni 1/3 raugo svorio. man tamsus miškas kol kas 
 
naudojant kai kuriuos raugus, nieko perskaiciuot nereikia, kaip pvz. nataliuncik kvietini rauga. Kituose receptuose ir raugas ir mieles dedasi.
As kaip pradedancioji kepiau plikyta "mamytes", bet gavosi ne is pirmo karto.
nataliuncik Elementari duona dar turetu pavykt
naudojant kai kuriuos raugus, nieko perskaiciuot nereikia, kaip pvz. nataliuncik kvietini rauga. Kituose receptuose ir raugas ir mieles dedasi.
As kaip pradedancioji kepiau plikyta "mamytes", bet gavosi ne is pirmo karto.
nataliuncik Elementari duona dar turetu pavykt
Ačiū, reiks paeksperimentuot
                As pagal sita kepiau  
  pirmakarciu duonele
                
                                    
                
                
                
            
    




