Įkraunama...
Įkraunama...

Lietuvių kalba

QUOTE(Subjektyvi @ 2011 01 27, 15:37)
Jei prisiminti istoriją, kaip čia viskas buvo praėjusiam šimtmetyje, po to dar prisiminti, kiek žmonių vis dar kalba lenkiškai ir rusiškai įvairiausiose sferose, tai ne taip ir sunku įsivaizduoti, kodėl vyresnio amžiaus žmonės nemoka lietuvių kalbos. Kad piktinasi, tai visada atsiras "amžinai viskuo nepatenkintų ciocių", ypač politikuojančių. Bet jei žmogus ištiesų nemoka tos kalbos, nes nebuvo sąlygų mokytis, tai ką?

pragyvenus šalyje 50 metų nemokėt kalbos? netikiu kad tai įmanoma. čia tik užsispyrimas ir kvailos ambicijos.
Atsakyti
QUOTE(Priklausoma @ 2011 01 27, 14:58)
tie, kas nesugeba dirbti labiau kvalifikuoto darbo.

Isivaizduokite,kad visi sugeba.Ir...vistiek kazkas turi tulikus valyt
Atsakyti
QUOTE(rainiukas @ 2011 01 27, 15:18)
Jie "po ranka" nepakliuna. Jei vietoj rusu/lenku cia gyvenantys vokieciai imtu kalbeti su jumis vokiskai ir piktintusi, kad nemokat ju kalbos, manau kiltu naturalus pasipiktinimas, peraugantis i neapykanta: kodel as savo salyje liezuvi turiu lauzyt. Valdzia ia niekuo deta smile.gif

Klaipedoje gyvena memelenderiai, tiesa, jie beveik isnaikinti, ar kiti pasitrauke i vakarus, kartu su vokieciais. Namuose jie kalba vokiskai, mano mokyklos drauge yra is tokios seimos - Mileryte, jos dedes ir tetos gyvena Vokietijoje. Klaipedoje yra Dacho mokykla, ten jos vaikai mokosi kaikuriuos dalykus vokieciu kalba. Niekada negirdejau, kad kas piktintusi, kad niekas aplinkui nekalba vokiskai.
Atsakyti
QUOTE(wit @ 2011 01 27, 15:44)
pragyvenus šalyje 50 metų nemokėt kalbos? netikiu kad tai įmanoma. čia tik užsispyrimas ir kvailos ambicijos.

drinks_cheers.gif

teko pabut Graikijoj apie pusmeti. Ten galima susikalbet is bedos ir angliskai, bet is pagarbos tai saliai ismokau ir graikiskai, nors tikrai zinau, kad man niekur daugiau jos ir nereiks.. o cia 50 metu.. doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Elee @ 2011 01 27, 14:14)
tik nesistelk iš juoko  lotuliukas.gif

Mandagumas-matyt esminis jusu bruozas biggrin.gif
Atsakyti
Jei prisiminti istoriją, kaip čia viskas buvo praėjusiam šimtmetyje, po to dar prisiminti, kiek žmonių vis dar kalba lenkiškai ir rusiškai įvairiausiose sferose, tai ne taip ir sunku įsivaizduoti, kodėl vyresnio amžiaus žmonės nemoka lietuvių kalbos. Kad piktinasi, tai visada atsiras "amžinai viskuo nepatenkintų ciocių", ypač politikuojančių. Bet jei žmogus ištiesų nemoka tos kalbos, nes nebuvo sąlygų mokytis, tai ką?

Manyciau noro, o ne salygu smile.gif . Brolienes tevas - rusas, gimes Sibire. Nezinau, kiek metu gyvena Lietuvoje, bet kalba lietuviskai be akcento ( namie su zmona rusiskai ). Nemanau, kad jam buvo sudarytos kitos salygos ismokti lietuviu kalba.
Atsakyti
QUOTE(wit @ 2011 01 27, 15:44)

Mano brolio zmona rusakalbe, pragyveno 40 metu Lietuvoje, pirmus 20 metu nekalbejo, nes nebuvo salygu mokytis, visi kalbejo rusiskai, net seimoje. Ji piktindavosi, sakydavo: - jei tarp lieuviu bus nors vienas rusas, visi jus kalbes rusiskai, taip atimdami is jos galimybe mokytis lietuviskai.
Dabar mes visi kalbames lietuviskai.
Atsakyti

Kokiu salygu reikia? Mano vaikai moka rusiskai, nes kieme yra draugu rusiskai kalbanciu. Ir ka? Tos cioces vakuume gyvena, aplink jas lietuviu nera? Ne vieno? Ar noro nera? Lietuvoj nera taip, kad nebutu salygu lietuviu kalbai ismokti schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(due drops @ 2011 01 27, 16:47)
Isivaizduokite,kad visi sugeba.Ir...vistiek kazkas turi tulikus valyt

jei taip būtų, WC valymas būtų vienas brangiausiai apmokamų darbų.
Atsakyti
QUOTE(Moonte @ 2011 01 27, 15:47)
Klaipedoje gyvena memelenderiai, tiesa, jie beveik isnaikinti, ar kiti pasitrauke i vakarus, kartu su vokieciais. Namuose jie kalba vokiskai, mano mokyklos drauge yra is tokios seimos - Mileryte, jos dedes ir tetos gyvena Vokietijoje. Klaipedoje yra Dacho mokykla, ten jos vaikai mokosi kaikuriuos dalykus vokieciu kalba. Niekada negirdejau, kad kas piktintusi, kad niekas aplinkui nekalba vokiskai.

Tai vadinasi cia nacionalinis tu mazumu (aplink vilniu kurios, neminesiu kurios) nacionalinis bruozas biggrin.gif Arba tu memelenderiu ten tiesiog per mazai rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Moonte @ 2011 01 27, 15:50)
Mano brolio zmona rusakalbe, pragyveno 40 metu Lietuvoje, pirmus 20 metu nekalbejo, nes nebuvo salygu mokytis, visi kalbejo rusiskai, net seimoje. Ji piktindavosi, sakydavo: - jei tarp lieuviu bus nors vienas rusas, visi jus kalbes rusiskai, taip atimdami is jos galimybe mokytis lietuviskai.
Dabar mes visi kalbames lietuviskai.

turėjau kaimynus. 40 metų Lietuvoje. aš jiems -labas vakaras, jie man dobrij vecer. man nesunku pasveikint juos rusiškai. bet manau kad tai yra išsidirbinėjimas ir man niekas neįrodys kitaip.
Atsakyti
QUOTE(wit @ 2011 01 27, 14:53)
turėjau kaimynus. 40 metų Lietuvoje. aš jiems -labas vakaras, jie man dobrij vecer. man nesunku pasveikint juos rusiškai. bet manau kad tai yra išsidirbinėjimas ir man niekas neįrodys kitaip.

Aš irgi tokią kaimynę turiu. Nežinau, kiek ji Lietuvoje gyvena, bet lietuviškai tikrai moka (girdėjau kalbant). Aš su ja visada lietuviškai sveikinuosi, o ji rusiškai doh.gif
Atsakyti