Įkraunama...
Įkraunama...

Mūsų turtingas ir nuostabus daržas 3

QUOTE(jediara @ 2011 03 21, 17:47)
O aš auginau tik dėl smalsumo  rolleyes.gif

O gal tiesiog nemokejai panaudoti?

Va ka dar radau:
Stevija – nepaprastai vertingas augalas, skatinantis žmogaus organizmo bioenergetinių galimybių didėjimą, leidžiantis aktyviai gyventi iki gilios senatvės.

Stevijos lapai 10-15 kartų saldesni už paprastą cukrų. Saldumo paslaptis ta, kad augalas turi savyje ir kaupia sudėtinę medžiagą steviozidą, kurio sudėtyje yra gliukozės, steviolio ir kitų junginių. Grynas steviozidas saldesnis už cukrų 300 kartų, todėl jis laikomas idealiu cukraus pakaitalu tiek sveikiems žmonėms, tiek ir sergantiems diabetu, nutukimu, širdies ir kraujagyslių sutrikimais ir kitomis medžiagų apykaitos ligomis.

Šį augalą jau senovėje maistui saldinti vartojo Peru kalnuose gyvenantys indėnai. Tačiau tik 1887 metais jį pirmą kartą aprašė mokslininkas Antonijus Bertonis. Po daugelio tyrimų įvairių šalių mokslininkai pripažino, jog stevija – augalas, galintis tapti cukraus pakaitalu. Šiandien apie steviją ir jos retas vertingąsias savybes kalba visas pasaulis. Stevija – vienas iš vertingiausių augalų, galinčių padidinti žmogaus bioenergetinių galimybių ribas, leidžiantis išlaikyti aktyvų gyvenimo būdą iki žilos senatvės. Matyt, ne veltui nuo 1997 metų Pentagonas šį augalą kaip papildą įtraukė į savo armijos valgiaraštį, o buvusioje Tarybų Sąjungoje jį augindavo politbiuro stalui. Tačiau reikia pasakyti, kad iki šiol stevija daugelyje šalių nėra oficialiai pripažinta maisto papildu. Jos tyrimai vis dar nesibaigia.

Stevija gydo cukraligę, kraujo susirgimus, stenokardiją, išeminę ligą, aterosklerozę, ėduonį, parodontozę, virškinamojo trakto ligas, vaikų alergines diatezes, nutukimą, inkstų ligas, hipertoniją, seborėją, dermatitus, egzemas, spuogus, gerina imunitetą, turi priešnavikinių savybių, mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje, gerina medžiagų apykaitą.

Stevija ir jos pagrindu paruošti preparatai – puiki širdies bei kraujagyslių sistemos, skrandžio ir žarnyno, nutukimo, infekcinių ligų profilaktika.

Stevija kulinarijoje: šviežių pomidorų ir žolelių sriuba, majonezas be kiaušinių, avižinių dribsnių bandelės su obuoliais, imbierinis sirupas, rytinė košė, bananinė duona, morkų pyragas ir pan.
Atsakyti
QUOTE(madmuazele @ 2011 03 21, 17:51)
Stevija – nepaprastai vertingas augalas, skatinantis žmogaus organizmo bioenergetinių  galimybių didėjimą, leidžiantis aktyviai gyventi iki gilios senatvės.

nedaug beliko iki gilios, o aktyvumo trūkumas. Kur jos sėklų yra pirkt? biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 03 21, 17:54)
nedaug beliko iki gilios, o aktyvumo trūkumas. Kur jos sėklų yra pirkt?  biggrin.gif

Kazi ar as jos sulauksiu cool.gif Bet norisi...

Rasiau anam puslapyje..
Papildyta:
QUOTE(madmuazele @ 2011 03 21, 16:47)
As maciau Ermitaze, gal butu ir Shetelige (turiu seklas Sperli firmos, kuriomis jie prekiauja) ir ar Zalioje stoteleje ar Zaliajame centre dar ju maciau g.gif

Va ax.gif
Atsakyti
QUOTE(madmuazele @ 2011 03 21, 17:58)

Ačiū 4u.gif bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 03 21, 18:03)
Ačiū  4u.gif  bigsmile.gif

Nera uz ka 4u.gif Tik kai augs-nepamirsk pasigirti mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(madmuazele @ 2011 03 21, 18:08)
Nera uz ka 4u.gif  Tik kai augs-nepamirsk pasigirti mirksiukas.gif

tam reikalui dar reikia ir ginkmedį auginti ir jo arbatėles gert - pa-mir-šiu garantuotai biggrin.gif

Reikia užsirašyt į priminimus doh.gif
Tiesa, kiek jau atmintis leidžia prisiminti, tai stevijas labai mėgsta katės. Reiks arba visus rajono katinus pradėt globot, arba vaikyt su šluota hihihi.gif
Atsakyti
Rimtai? Tai mano katinas patenkintas bus biggrin.gif
Ir neseniai atradau, kad pas mus galima ginkmedzius auginti...
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 03 21, 19:13)
Tiesa, kiek jau atmintis leidžia prisiminti, tai stevijas labai mėgsta katės.

Auginau stevijas - nepatiko, nes jas ne tik katės, bet ir baltasparniai labai mėgsta.... visų lapų apatinės pusės baltasparnių kiaušinėliais nusėtos...fe.. tokius čiliais ir česnakais nupurkšt, o paskui į arbatą dėt? schmoll.gif Nesisekė man su tom stevijom, daugiau neauginu.
Atsakyti
Pernai pas mama siltnamyje ji visai pakenciamai augo g.gif Tik man nepatinka, kad ji nelabai nori sakotis. Net ir virsune nugnybus neskuba ji to daryti.
Beje, Madmuazele, ar zinai, kad jos negalima seti i durpes, neisdygs. Reikia smelio ir dar kazko,pasidomek pries sedama 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(laurindre @ 2011 03 21, 19:10)
Pernai pas mama siltnamyje ji visai pakenciamai augo g.gif  Tik man nepatinka, kad ji nelabai nori sakotis. Net ir virsune nugnybus neskuba ji to daryti.
Beje, Madmuazele, ar zinai, kad jos negalima seti i durpes, neisdygs. Reikia smelio ir dar kazko,pasidomek pries sedama 4u.gif

Jau pasejau doh.gif Ir lyg viena isdygusi smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Ex @ 2011 03 21, 20:40)
Auginau stevijas - nepatiko, nes jas ne tik katės, bet ir baltasparniai labai mėgsta.... visų lapų apatinės pusės baltasparnių kiaušinėliais nusėtos...fe.. tokius čiliais ir česnakais nupurkšt, o paskui į arbatą dėt?  schmoll.gif Nesisekė man su tom stevijom, daugiau neauginu.

Taip, šitas "brudas" ir mano stevijas buvo "užpuolęs" doh.gif
Atsakyti
QUOTE(blakstiena5 @ 2011 03 21, 18:10)
as jau trecia pavasari sesiu situos ridikeliuscia man jie labai liuksiski,patys paciausi ir greit uzauga ir skanus skonis ax.gif

Tai reiks pabandyt ir tuos pasisėt smile.gif 4u.gif

O aš ta Stevija visai nesigundau, nors ir kaip gražiai ten rašo apie ją rolleyes.gif
Atsakyti